Å bli gravid

Familieplanlegging: få fakta om graviditet avstand

Graviditet avstanden er en viktig del av familieplanlegging. Forstå viktigheten av svangerskapet avstand og hvilke faktorer du bør vurdere før du bli gravid igjen.

Vurderer å få et barn? Graviditet avstand kan påvirke mer enn hvor nær barna er i alder. Det kan også ha en innvirkning på din helse og babyens helse. Finn ut hva du trenger å vite om familieplanlegging og timing svangerskap.

Hvorfor er familien planlegging viktig?

Enten du tenker på å bli gravid for første gang, eller du allerede har barn, er det viktig å tenke på familieplanlegging og reproduktive mål. Å vite om du gjør eller ikke vil ha barn i de nærmeste årene kan hjelpe deg og din partner velge riktig prevensjon - for eksempel p-piller, p-injeksjoner eller implantater, eller en intrauterine enhet (IUD). Familieplanlegging kan også hjelpe deg å finne ut når du kan begynne preconception planlegging, som er noen ganger anbefalt opp til et år i forveien for å bli gravid.

Etter ditt første barn blir født, tar familieplanlegging en ny betydning. Å ha et barn vil forandre familiens liv. Er du og din partner som er klar til å ta vare på en nyfødt igjen? Hvordan vil ditt andre barn eller barn reagerer på å dele oppmerksomheten med en ny baby? Det er også viktig å vurdere tidspunktet for dine svangerskap. Mens du og din partner kan ha preferanser om hvor nær i alder vil du at dine barn skal være, noen studier viser at avstanden svangerskap for tett sammen eller for langt fra hverandre kan utgjøre helserisiko for både mor og baby.

Hva er risikoen for avstand svangerskap for nær hverandre?

Begrenset forskning tyder på at en graviditet innen 12 måneder etter fødselen er forbundet med en økt risiko for:

 • Morkaken helt eller delvis peeling bort fra den indre veggen av livmoren før levering (morkakeløsning)
 • Placenta feste til den nedre del av livmorveggen, som helt eller delvis dekker cervix (placenta previa), hos kvinner som tidligere har hatt en C-seksjon

A 2011 studie antyder også en sammenheng mellom graviditet intervaller på mindre enn 12 måneder og autisme risiko i andre-fødte barn.

I tillegg er en graviditet innen 18 måneder etter fødselen assosiert med økt risiko for:

 • Lav fødselsvekt
 • Liten størrelse for svangerskapslengde
 • Tidlig fødsel
 • Uterusruptur hos kvinner som forsøker vaginal fødsel etter et keisersnitt (VBAC)

Noen eksperter mener at tett linjeavstand svangerskap ikke gir en mor nok tid til å komme seg fra fysisk stress av en graviditet før du går videre til neste. For eksempel kan graviditet og amming tømme butikkene av essensielle næringsstoffer, som for eksempel jern og folat. Hvis du blir gravid før du bytter disse butikkene, kan det påvirke din helse eller barnets helse.

Å bli gravid. Familieplanlegging: få fakta om graviditet avstand.
Å bli gravid. Familieplanlegging: få fakta om graviditet avstand.

Det er også mulig at atferdsmessige risikofaktorer, som røyking, rus, manglende bruk helsetjenester og uplanlagt svangerskap, samt stress og sosioøkonomiske ulempe, er mer vanlig hos kvinner som har tett linjeavstand svangerskap. Disse risikofaktorene - i stedet for kort intervall selv - kan forklare sammenhengen mellom tett linjeavstand svangerskap og helseproblemer for mødre og babyer.

Se også

Familieplanlegging: få fakta om graviditet avstand

Er det fare forbundet med avstand svangerskap for langt fra hverandre?

Forskning tyder på at lange intervaller mellom graviditeter også utgjøre bekymringer for mødre og babyer. Et svangerskap fem år eller mer etter fødselen er forbundet med en økt risiko for:

 • Høyt blodtrykk og overflødig protein i urinen etter 20 uker av svangerskapet (preeklampsi)
 • Sakte eller vanskelig fødsel eller fødsel (dystocia)
 • Tidlig fødsel
 • Lav fødselsvekt
 • Liten størrelse for svangerskapslengde

Det er ikke klart hvorfor lange graviditet intervaller er knyttet til helseproblemer for mødre og babyer. Noen eksperter mener at graviditet forbedrer livmor kapasitet til å fremme fosterets vekst og støtte, men at over tid disse gunstige fysiologiske endringer forsvinne. Det er også mulig at mors alder eller unmeasured faktorer, som mors sykdommer, kan spille en rolle.

Hva er den beste intervall mellom svangerskapene?

For å redusere risikoen for svangerskapskomplikasjoner og andre helseproblemer, antyder begrenset forskning venter minst 18 til 24 måneder, men ikke mer enn fem år etter en levende fødsel før du prøver din neste graviditet. Imidlertid trengs det mer forskning for å fastslå om effektene av fødsel avstand på mors og fosterets helse skiller mellom utviklede og utviklingsland.

Likevel velge når man skal ha en ny baby er en personlig avgjørelse. Når du planlegger din neste graviditet, kan du og partneren vurdere ulike faktorer i tillegg til de helsemessige risiko og fordeler, inkludert din helse, alder, fruktbarhet, forhold, hvor mange barn du har, hvor mange barn du håper å ha, tilgang til helse omsorg, barneoppdragelse støtte, og sosiale og økonomiske forhold.

Før du foretar en beslutning om når du får et barn til, sørg for å bruke en pålitelig metode for prevensjon - selv om du er amming. Når du føler deg klar til å bli gravid igjen, spør legen din for veiledning.

Hva annet trenger jeg å vite om graviditet mellomrom?

Det er ingen perfekt tid å ha en annen baby. Og selv med nøye planlegging, kan du ikke alltid kontrollere når unnfangelsen skjer. Men å forstå risiko og fordeler forbundet med timing svangerskap for tett sammen eller for langt fra hverandre kan hjelpe deg å ta en informert beslutning om når du skal utvide familien.

Se også