Akutt koronarsyndrom

Definisjon

Akutt koronarsyndrom er et begrep som brukes for enhver tilstand forårsaket av plutselige, redusert blodtilførsel til hjertet. Akutt koronar syndrom symptomer kan omfatte den type av trykk for brystet at du føler deg under et hjerteinfarkt, eller trykk i brystet mens du er i ro eller gjør lett fysisk aktivitet (ustabil angina). Det første tegnet på akutt koronar syndrom kan være plutselige stopp i ditt hjerte (hjertestans). Akutt koronarsyndrom er ofte diagnostisert i en nødsituasjon eller sykehus.

Akutt koronarsyndrom er mulig å behandle dersom diagnosen raskt. Akutt koronar syndrom behandlinger varierer, avhengig av dine symptomer, tegn og generell helsetilstand.

Se også

Symptomer

Akutt koronarsyndrom. Elektrokardiogram (ECG).
Akutt koronarsyndrom. Elektrokardiogram (ECG).

Akutt koronarsyndrom symptomer er de samme som de av et hjerteinfarkt. Og hvis akutt koronarsyndrom ikke behandles raskt, vil det oppstå et hjerteinfarkt. Det er viktig å ta akutt koronar syndrom symptomer svært alvorlig som dette er en livstruende tilstand. Ring 911 eller ditt lokale nødnummer med en gang hvis du har disse tegn og symptomer, og tror du har et hjerteinfarkt:

 • Brystsmerter (angina) som føles som brennende, trykk eller tetthet
 • Smerte andre steder i kroppen, slik som den venstre overarm eller kjeve (referert smerte)
 • Kvalme
 • Oppkast
 • Kortpustethet (dyspné)
 • Plutselig, kraftig svetting (diaphoresis)

Hvis du har et hjerteinfarkt, kan tegn og symptomer varierer avhengig av kjønn, alder og om du har en underliggende medisinsk tilstand, for eksempel diabetes.

Noen flere hjerteinfarkt symptomer inkluderer:

 • Magesmerter
 • Smerter som ligner på halsbrann
 • Klam hud
 • Svimmelhet, svimmelhet eller besvimelse
 • Uvanlig eller uforklarlig tretthet
 • Følelse av uro eller engstelig

Når bør du oppsøke lege
Hvis du har smerter i brystet og du tror det er en nødssituasjon, ring 911 eller ditt lokale nødnummer umiddelbart. Når det er mulig, få akutt medisinsk hjelp i stedet for å kjøre selv til sykehuset. Du kan være å ha et hjerteinfarkt.

Hvis du har tilbakevendende brystsmerter, snakk med legen din. Det kan være en form for angina, og legen din kan hjelpe deg å velge den beste behandlingen. Stabil angina oppstår forutsigbart. For eksempel, hvis du jogger, kan du oppleve brystsmerter som går bort når du hviler. I ustabil angina, er brystsmerter ikke forutsigbar og ofte oppstår i ro. Det kan også være mer intens smerte enn stabil angina.

Se også

Årsaker

Akutt koronarsyndrom er oftest en komplikasjon av plakk i blodårene i hjertet (koronar aterosklerose) Disse plaketter, består av fettavleiringer, føre til at arteriene å begrense og gjøre det vanskeligere for blodet å strømme gjennom dem.

Til slutt, betyr dette opphoping at hjertet ikke kan pumpe nok oksygenrikt blod til resten av kroppen din, forårsaker brystsmerter (angina) eller hjerteinfarkt. De fleste tilfeller av akutt koronar syndrom oppstår når overflaten av plakk i ditt hjerte arteriene brister og forårsaker en blodpropp å danne. Kombinasjonen av plakk og blodpropp begrenser dramatisk mengden blod strømmer til hjertemuskelen. Dersom blodstrømmen er sterkt begrenset, vil et hjerteinfarkt oppstår.

Se også

Risikofaktorer

Forberedelser til din avtale. Datastyrte tomografi (CT) angiografi.
Forberedelser til din avtale. Datastyrte tomografi (CT) angiografi.

Risikofaktorer for akutt koronar syndrom er lik de for andre typer hjertesykdom. Akutt koronar syndrom risikofaktorer inkluderer:

 • Eldre alder (eldre enn 45 år for menn og eldre enn 55 for kvinner)
 • Høyt blodtrykk
 • Høyt kolesterol
 • Sigarettrøyking
 • Mangel på fysisk aktivitet
 • Type 2 diabetes
 • Familiehistorie med brystsmerter, hjertesykdom eller slag. For kvinner, en historie med høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning eller diabetes under svangerskapet

Se også

Forberedelser til din avtale

Akutt koronarsyndrom er ofte diagnostisert i krisesituasjoner, og legen vil utføre en rekke tester for å finne ut årsaken til dine symptomer.

Hvis du har brystsmerter eller press regelmessig, fortelle legen din om det. Legen vil sannsynligvis bestille flere tester for å finne ut årsaken til brystsmerter. Disse testene kan omfatte en blodprøvetaking for å sjekke kolesterol og blodsukker nivåer. Hvis du trenger disse testene, må du fort å få mest nøyaktige resultater. Legen din vil fortelle deg om du trenger å faste før har disse testene, og for hvor lenge.

Legen din kan også være lurt å utføre imaging tester for å se etter blokkeringer i ditt hjerte og blodårene som fører til det.

Se også

Tester og diagnose

Hvis du har tegn og symptomer på akutt koronar syndrom, kan legen kjøre flere tester for å se om dine symptomer er forårsaket av et hjerteinfarkt eller annen form for ubehag i brystet. Hvis legen mener du har et hjerteinfarkt, de to første testene du har er:

 • Elektrokardiogram (EKG). Dette er den første testen gjøres for å diagnostisere hjerteinfarkt. Det er ofte gjort mens du blir spurt spørsmål om dine symptomer. Denne testen registrerer den elektriske aktiviteten i hjertet ditt via elektroder festet til huden din. Impulser føres som "bølger" som vises på en skjerm eller skrives ut på papir. Fordi skadde hjertemuskelen ikke leder elektriske impulser normalt, kan det EKG viser at et hjerteinfarkt har oppstått eller er i gang.
 • Blodprøver. Visse hjerte enzymer sakte lekke inn i blodet hvis hjertet ditt har blitt skadet av et hjerteinfarkt. Akuttmottaket ansatte vil ta prøver av blodet ditt til å teste for tilstedeværelse av disse enzymene.

Legen vil se på disse testresultatene og finne ut hvor alvorlig tilstanden din. Hvis blodprøvene viser ingen markører på hjerteinfarkt og brystsmerter har gått bort, vil du sannsynligvis bli gitt tester for å sjekke blodstrømmen gjennom hjertet. Hvis testresultatene viser at du har hatt et hjerteinfarkt eller at du kan være i høy risiko for å få hjerteinfarkt, vil du sannsynligvis bli innlagt på sykehus. Du kan da ha mer-invasive tester, for eksempel en koronar angiografi.

Legen kan også bestille flere tester, enten for å finne ut om ditt hjerte er blitt skadet av et hjerteinfarkt, eller hvis symptomene har blitt brakt videre av en annen årsak:

 • Ekkokardiogram. Dersom legen din bestemmer at du ikke har hatt et hjerteinfarkt, og risikoen for å få hjerteinfarkt er lav, vil du sannsynligvis ha en ekkokardiogram før du forlater sykehuset. Denne testen bruker lydbølger for å produsere et bilde av hjertet ditt. Under en ekkokardiogram, er lydbølger rettet mot ditt hjerte fra en svinger, en tryllestav-lignende enhet, holdt på brystet. Lydbølgene spretter av ditt hjerte og reflekteres tilbake gjennom brystveggen og behandles elektronisk for å gi videobilder av hjertet ditt. En ekkokardiogram kan bidra til å identifisere hvorvidt et område av hjertet ditt har blitt skadet av et hjerteinfarkt, og er ikke pumping normalt.
 • Bryst x-ray. En X-ray bilde av brystet lar legen for å sjekke størrelsen og formen på hjertet og dets blodårer.
 • Kjernefysisk scan. Denne testen bidrar til å identifisere blod flow problemer til hjertet ditt. Små mengder radioaktivt materiale som injiseres i blodet ditt. Spesielle kameraer kan oppdage det radioaktive materialet som det er tatt opp av hjertemuskelen. Områder av redusert blodtilførsel til hjertemuskelen - der mindre av det radioaktive materialet flyter - vises som mørke flekker på skanningen. Kjernefysiske skanner er tidvis gjort mens du har brystsmerter å sjekke blodtilførselen til hjertemuskelen, men oftere, er gjort som en del av en stresstest.
 • Datastyrte tomografi (CT) angiografi. En CT-angiografi lar legen for å sjekke blodårene dine for å se om de er smalere eller blokkert. I denne minimal invasiv test, vil du endre til et sykehus kappe og ligge på et bord som er en del av CT-skanning maskinen. Du vil motta en injeksjon av et radioaktivt fargestoff, og smultring-formet CT-skanner vil bli flyttet for å ta bilder av arteriene i ditt hjerte. Bildene blir deretter sendt til en dataskjerm for legen din å vise. Denne testen er vanligvis bare gjøres hvis blodprøver og elektrokardiogram ikke avsløre årsaken til dine symptomer.
 • Koronar angiografi (hjertekateterisering). Denne testen kan vise om dine koronararteriene er smalere eller blokkert. En flytende fargestoff injiseres inn i arteriene i ditt hjerte gjennom en lang, tynn slange (kateter) som er matet gjennom en arterie, vanligvis i leggen din, til blodårene i hjertet ditt. Som fargestoff fyller blodårene dine, arteriene blir synlige på røntgen, avslører områder av blokkering. I tillegg, mens kateteret er på plass, kan legen behandle blokkeringen ved å utføre en angioplastikk. Angioplastikk bruker små ballonger tredd gjennom en blodåre og inn i en coronary artery å utvide blokkerte området. Ofte en mesh tube (stent) også er plassert inne i arterien for å holde den åpen mer allment og unngå ny innsnevring i fremtiden.
 • Utøve stress test. I dagene eller ukene etter ditt hjerte symptomer, kan du også gjennomgå en stresstest. Stresstester måle hvor ditt hjerte og blodkar svare på anstrengelse. Du kan gå på en tredemølle eller pedal en stasjonær sykkel mens festet til en EKG-maskin. Eller du kan få et medikament intravenøst ​​som stimulerer ditt hjerte på en måte som ligner på måten du hjerte ville bli stimulert under trening. Stresstester å bestemme legene den beste langsiktige behandling for deg. Legen kan også bestille en kjernefysisk stress test, som ligner på en øvelse stress test, men bruker en injisert fargestoff og spesielle imaging teknikker for å produsere detaljerte bilder av hjertet ditt mens du trener.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling for akutt koronar syndrom varierer, avhengig av symptomer og hvordan blokkerte blodårene dine er.

Medisiner
Det er sannsynlig at legen vil anbefale medisiner som kan lindre brystsmerter og bedre flyt gjennom hjertet. Disse kan omfatte:

 • Aspirin. Aspirin reduserer blodpropp, bidrar til å holde blodet strømmer gjennom smalere hjertet arteries. Aspirin er en av de første tingene du kan bli gitt i akuttmottaket for mistanke om akutt koronar syndrom. Du kan bli bedt om å tygge aspirin, slik at det er absorbert inn i blodet raskere. Hvis legen diagnoser dine symptomer som akutt koronar syndrom, kan han eller hun anbefaler å ta en 81-milligram dose aspirin daglig.
 • Trombolytika. Disse stoffene, også kalt clotbusters, hjelpe oppløse en blodpropp som blokkerer blodtilførselen til hjertet ditt. Hvis du har et hjerteinfarkt, jo tidligere du får et trombolytisk medikament etter et hjerteinfarkt, jo større er sjansen du vil overleve og minske skaden til ditt hjerte. Men hvis du er nær et sykehus med en hjertekateterisering laboratorium, vil du vanligvis behandles med akutt angioplastikk og stenting i stedet for trombolytika. Clotbuster medisiner er vanligvis brukes når det vil ta for lang tid å få til en hjertekateterisering laboratorium, for eksempel i bygdene.
 • Nitroglyserin. Denne medisinen for behandling av brystsmerter og angina midlertidig utvider trange blodårer, bedre blodstrøm til og fra hjertet ditt.
 • Betablokkere. Disse stoffene hjelpe slappe av hjertemuskelen, langsom hjertefrekvens og redusere blodtrykket, noe som reduserer belastningen på hjertet. Disse medikamentene kan øke blodstrømmen gjennom hjertet, minkende brystsmerter og potensialet for skade på hjertet ditt i løpet av et hjerteinfarkt.
 • Angiotensin-converting enzyme (ACE) hemmere og angiotensin reseptorblokkere (ARB). Disse stoffene gjør at blodet å strømme fra hjertet ditt lettere. Legen din kan forskrive ACE-hemmere eller arbs hvis du har hatt en moderat til alvorlig hjerteinfarkt som har redusert ditt hjerte pumpekapasitet. Disse stoffene også lavere blodtrykk og kan hindre en andre hjerteinfarkt.
 • Kalsiumblokkere. Disse medisiner slappe hjerte og tillater mer blod å strømme til og fra hjertet. Kalsiumblokkere er generelt gitt hvis symptomene vedvarer etter at du har tatt nitroglyserin og betablokkere.
 • Kolesterolsenkende legemidler. Vanlig brukte legemidler kjent som statiner kan senke kolesterolnivået, noe som gjør plakk innskudd mindre sannsynlig, og de ​​kan stabilisere plakk, noe som gjør det mindre sannsynlig til å sprekke.
 • Blodpropp-forebygge narkotika. Medisiner som klopidogrel (Plavix) og prasugrel (effient) kan bidra til å forhindre blodpropp fra forming ved å gjøre blodplatene mindre sannsynlighet for å holde sammen. Imidlertid øker klopidogrel risikoen for blødning, så pass på å la alle på helsevesenet team vet at du tar det, spesielt hvis du trenger noen form for kirurgi.

Kirurgi og andre prosedyrer
Hvis medisiner er ikke nok til å gjenopprette blodstrømmen gjennom hjertet, kan legen anbefale en av disse fremgangsmåtene:

 • Angioplastikk og stenting. I denne prosedyren, legen setter inn en lang, tynn slange (kateter) i den blokkerte eller innsnevrede delen av arterien din. En wire med en deflatert ballongen føres gjennom kateteret til det innsnevrede område. Ballongen blir så oppblåst, komprimere innskudd mot dine blodårene. Et nett-røret (stent) forblir vanligvis i arterien for å bidra til å holde den åpen arterie.
 • Koronar bypass kirurgi. Denne prosedyren skaper en alternativ rute for blodet å gå rundt en blokkert koronararterie.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Du kan ta skritt for å hindre akutt koronarsyndrom eller forbedre dine symptomer.

 • Røyker ikke. Hvis du røyker, må du slutte å forbedre ditt hjerte helse. Snakk med legen din dersom du har problemer med å slutte. Det er også viktig å holde seg unna passiv røyking.
 • Spis et hjerte-sunt kosthold. For mye mettet fett og kolesterol i kosten kan begrense arteries til hjertet ditt. Følg råd fra din lege og kostholdsekspert på å spise et hjerte-sunt kosthold som inneholder rikelig med hele korn, magert kjøtt, magre meieriprodukter, og frukt og grønnsaker. Også begrense mettet og trans fett, samt salt i kosten.
 • Vær aktiv. Fysisk aktivitet og regelmessig mosjon bidrar til å redusere risikoen for akutt koronar syndrom ved å hjelpe deg å oppnå og opprettholde en sunn vekt, og kontroll diabetes, forhøyet kolesterol og høyt blodtrykk. Trening trenger ikke å være sprek. For eksempel kan gå 30 minutter om dagen fem dager i uken forbedre helsen din. De 30 minuttene kan også bli brutt ned i tre 10-minutters perioder med aktivitet. Fysisk aktivitet betyr ikke nødvendigvis å trene på en tredemølle eller i et treningsstudio. Aktiviteter som hagearbeid, dans og husarbeid kan alle bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom. Tregere eller hvile hvis aktivitet utløser brystsmerter, og la legen få vite om dette er ny smerte.
 • Sjekk kolesterolet. Har kolesterolnivået i blodet kontrolleres regelmessig, gjennom en blodprøve på legens kontor. Hvis kolesterolnivået er uønsket høy, kan legen forskrive endringer i kosthold og medisiner for å senke tallene og beskytte kardiovaskulær helse. Det anbefales at den samlede kolesterolnivået være under 200 milligram per desiliter (mg / dl), som high-density lipoprotein (HDL, eller "gode") kolesterol nivåer være over 40 mg / dl for menn og over 50 mg / dl for kvinner. Anbefalt low-density lipoprotein (LDL, eller "dårlig") kolesterol nivåer avhengig av risikoen for hjertesykdommer. For de med en lav risiko for hjertesykdom, bør LDL kolesterol være under 130 mg / dl. Hos personer med moderat risiko for hjertesykdom, et nivå på mindre enn 100 mg / dl anbefales. For de med høy risiko for hjertesykdom, inkludert personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt, er det anbefalt at LDL nivåer være under 70 mg / dl.
 • Kontrollere blodtrykket. Har blodtrykket kontrolleres minst hvert annet år. Legen kan anbefale hyppigere kontroller hvis du har høyt blodtrykk eller en historie med hjertesykdom. Normalt blodtrykk er mindre enn 120/80 millimeter kvikksølv.
 • Opprettholde en sunn vekt. Overvekt stammer ditt hjerte og kan bidra til høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes. Å miste vekt kan redusere risikoen for akutt koronar syndrom.
 • Håndtere stress. For å redusere risikoen for hjerteinfarkt, redusere stress i dag-til-dag aktiviteter. Revurdere arbeidsnarkoman vaner og finne sunne måter å minimere eller takle stressende hendelser i livet ditt. Følelsesmessig stress kan øke betennelser i hjerte og gjøre plakkruptur mer sannsynlig.
 • Drikk alkohol med måte. Drikker mer enn én etikett på to alkoholenheter om dagen øker blodtrykket, så kutte ned på drikking om nødvendig. Hvis du velger å drikke alkohol, gjør det med måte. For friske voksne, betyr at opptil én drink om dagen for kvinner i alle aldre og menn eldre enn 65 år, og opptil to drinker per dag for menn 65 år og yngre. En drink tilsvarer 12 gram (360 milliliter, eller ml) av øl, 4 gram (120 ml) av vin eller 1,5 gram (45 ml) av en 80-proof brennevin.

Se også

Forebygging

De samme endringer i livsstil som bidrar til å redusere symptomer på akutt koronar syndrom også kan bidra til å hindre at det skjer i første omgang. Spis et sunt kosthold, mosjon de fleste dager i uken i minst 30 minutter hver dag, se din lege regelmessig for kontroll av blodtrykket og kolesterolnivået, og ikke røyk.

Se også