Amyotrofisk lateral sklerose

Definisjon

Amyotrofisk lateral sklerose (a-mi-oh-TROH-fik LAT-ur-ul skluh-ROH-sis), eller ALS, er en alvorlig nevrologisk sykdom som fører til muskelsvakhet, uførhet og til slutt død. ALS er ofte kalt Lou Gehrig sykdom, etter den berømte baseball-spilleren som ble diagnostisert med det i 1939. I USA, ALS og motor neuron disease (MND) blir noen ganger brukt om hverandre.

Worldwide, ALS forekommer i 1 til 3 personer per 100.000. I de aller fleste tilfeller - 90 til 95 prosent - legene ennå ikke vet hvorfor ALS oppstår. Ca 5 til 10 prosent av ALS saker er arvet.

ALS begynner ofte med muskelrykninger og svakhet i en arm eller ben, eller med utydelig tale. Til slutt, påvirker ALS din evne til å kontrollere musklene som trengs for å flytte, snakke, spise og puste.

Symptomer

Tidlige tegn og symptomer på ALS er:

 • Vanskelighetsgrad løfte den fremre delen av foten og tærne (footdrop)
 • Svakhet i beinet, føtter eller ankler
 • Hånd svakhet eller klossethet
 • Utydelig tale eller problemer med å svelge
 • Muskelkramper og rykninger i armer, skuldre og tungen

Sykdommen begynner ofte i hender, føtter eller lemmer, og deretter sprer seg til andre deler av kroppen din. Etter hvert som sykdommen fremskritt, musklene blir gradvis svakere til de er lammet. Det påvirker til slutt tygge, svelge, snakke og puste.

Se også

Årsaker

I ALS, nervecellene som styrer bevegelse av musklene gradvis dø, slik at musklene gradvis svekkes og begynner å kaste bort. Opptil 1 av 10 tilfeller av ALS er arvet. Men resten synes å opptre tilfeldig.

Forskerne studerer flere mulige årsaker til ALS, inkludert:

 • Genmutasjon. Forskjellige genetiske mutasjoner kan føre til nedarvede former av ALS, som synes nesten identisk med de ikke-arvelige former.
 • Kjemisk ubalanse. Personer som har ALS har vanligvis høyere enn normalt nivå av glutamat, en kjemisk budbringer i hjernen, rundt nervecellene i sin spinalvæske. For mye glutamat er kjent for å være giftig for enkelte nerveceller.
 • Uorganisert immunrespons. Noen ganger kan en persons immunsystem begynner å angripe noen av hans eller hennes kroppens egne normale celler, og forskere har spekulert i at dette kan utløse prosessen som resulterer i ALS.
 • Protein feilhåndtering. Det finnes bevis på at feilhandlet proteiner i nervecellene kan føre til en gradvis akkumulering av unormale former av disse proteiner i cellene, eventuelt forårsake nerve-cellene dør.

Risikofaktorer

Etablerte risikofaktorer for ALS er:

 • Arvelighet. Opp til 10 prosent av folk som har ALS arvet det fra sine foreldre. Hvis du har denne type ALS, dine barn har en 50-50 sjanse for å utvikle sykdommen.
 • Alder. ALS oftest forekommer hos personer i alderen 40 og 60 år.
 • Sex. Før fylte 65 år, litt flere menn enn kvinner utvikler ALS. Denne kjønnsforskjellen forsvinner etter fylte 70 år.

Det kan være at ALS, i likhet med andre sykdommer, er utløst av visse miljøfaktorer hos mennesker som allerede bærer en genetisk predisposisjon for sykdommen. For eksempel fant noen studier som undersøker hele det menneskelige genom (genome-wide forening studier) en rekke genetiske variasjoner som personer med ALS holdt til felles, og som kan gjøre en person mer utsatt for ALS.

Amyotrofisk lateral sklerose. Uorganisert immunrespons.
Amyotrofisk lateral sklerose. Uorganisert immunrespons.

Miljøfaktorer som studeres som kan endre en persons individuelle risiko for ALS er:

 • Røyking. Røyking ser ut til å øke en persons risiko for ALS til nesten dobbelt så stor risiko for ikke-røykere. Jo flere år brukt røyke, jo større er risikoen. På den annen side, kan slutte å røyke etter hvert senke denne økte risikoen som i en nonsmoker.
 • Bly eksponering. Noe bevis tyder på at eksponering for bly på arbeidsplassen kan være forbundet med utviklingen av ALS.
 • Militærtjeneste. Nyere studier tyder på at folk som har tjenestegjort i militæret har høyere risiko for ALS. Nøyaktig hva om verneplikt kan utløse utvikling av ALS er usikkert, men det kan inkludere eksponering for visse metaller eller kjemikalier, traumatiske skader, virale infeksjoner og intens anstrengelse.

Komplikasjoner

Som sykdommen utvikler seg, folk med ALS erfaring ett eller flere av følgende komplikasjoner:

Pusteproblemer
ALS lammer slutt musklene som trengs for å puste. Noen enheter til å hjelpe pusten din er slitt bare om natten og er lik enhetene som brukes av folk som har søvnapné (for eksempel kontinuerlig positivt luftveistrykk, eller CPAP, masker). I de siste stadier av ALS, noen mennesker velger å ha en tracheostomy - en kirurgisk-laget hull på forsiden av halsen som fører til luftrøret (trachea) - for å aktivere heltid bruk av en respirator som blåses opp og tømmes for luft lungene.

Den vanligste dødsårsaken for personer med ALS er respirasjonssvikt, vanligvis innen tre til fem år etter at symptomene begynner.

Spiseproblemer
Når musklene som styrer svelge er berørt, kan personer med ALS utvikle underernæring og dehydrering. De er også høyere risiko for å aspirere mat, væske eller sekret i lungene, som kan forårsake lungebetennelse. En materør kan redusere disse risikoene.

Demens
Noen mennesker med ALS opplever problemer med hukommelse og beslutningstaking, og noen er til slutt diagnostisert med en form for demens som kalles frontotemporal demens.

Forberedelser til din avtale

Hvis du har noen av de tidlige tegn og symptomer på en nevromuskulær sykdom som ALS, kan du først konsultere fastlegen din, som vil lytte til din beskrivelse av symptomene og gjøre en innledende fysisk undersøkelse. Deretter vil legen sannsynligvis henvise deg til en nevrolog for videre evaluering.

Forberedelser til din avtale. Hold et symptom dagbok.
Forberedelser til din avtale. Hold et symptom dagbok.

Hva du kan gjøre
Når du er under omsorg av en nevrolog, kan det likevel ta tid å etablere diagnosen. Faktisk har de fleste studier vist at i gjennomsnitt tar det opptil et år å få en formell diagnose av ALS. Hvis du har blitt henvist til en akademisk medisinsk senter, kan det hende at evalueringen innebære et team av nevrologer og andre leger som spesialiserer seg i ulike aspekter av motor neuron sykdom.

Selv om en grundig gjennomgang vanligvis betyr at du får topp lyd omsorg, kan prosessen være stressende og frustrerende med mindre medisinske teamet holder deg informert. Disse strategiene kan gi deg en større følelse av kontroll.

 • Hold et symptom dagbok. Før du ser en nevrolog, begynne å bruke en kalender eller bærbar PC for å notere ned tid og omstendigheter hver gang det er problemer med å gå, hånd koordinasjon, tale, svelging eller ufrivillige muskelbevegelser. Dine observasjoner kan avsløre et mønster som peker til en spesifikk diagnose.
 • Finn en 'gå til' nevrolog eller nevrologi sykepleier spesialist. Hvis du ser mer enn én lege og besøke mer enn én avdeling, trenger du en koordinator som er kjent med den generelle situasjonen, villig til å svare på dine spørsmål og forberedt på å gjøre dine bekymringer kjent til de andre involverte i din omsorg. Familien din lege eller nevrolog som bestiller dine tester og subspecialty konsultasjoner kan være den beste kandidaten, men i enkelte institusjoner, er omsorg koordinering ansvaret for en sykepleier, sosionom eller saksbehandler.

Hva du kan forvente fra legen din
Familien din lege vil nøye vurdere din families medisinske historie og dine symptomer. Din nevrolog og fastlegen din kan både sjekke nevrologiske helse ved testing:

 • Reflekser
 • Muskelstyrke
 • Muskeltonus
 • Sanser av berøring og syn
 • Samordning
 • Balanse

Tester og diagnose

Amyotrofisk lateral sklerose er vanskelig å diagnostisere tidlig fordi det kan ligne på flere andre nevrologiske sykdommer. Tester for å utelukke andre tilstander kan omfatte:

 • Electromyogram. Denne testen måler de små elektriske utladninger som produseres i musklene. En fin trådelektrode settes inn i musklene som legen ønsker å studere. Et instrument registrerer den elektriske aktiviteten i muskelen din som du hvile og kontrakt muskelen. Vanligvis er denne testen mildt ubehagelig.
 • Nerve conduction studien. For denne testen, er elektroder festet til huden din over nerve eller muskel å bli undersøkt. Et lite sjokk, som kan føles som et stikk eller krampe, er gått gjennom nerve å måle styrken og hastigheten på nervesignaler.
 • MR. Ved hjelp av radiobølger og en kraftig magnetfelt, kan MR produsere detaljerte bilder av hjernen og ryggmargen. Det innebærer å ligge på en bevegelig seng som glir inn i en tube-formet maskin som gjør høyt dunkende og banging støy under drift. Noen mennesker føler seg ukomfortabel i lukkede rom.
 • Blod-og urinprøver. Analysere prøver av blod og urin i laboratoriet kan hjelpe legen eliminere andre mulige årsaker til dine symptomer.
 • Muskel biopsi. Hvis legen mener du kan ha en muskel sykdom heller enn ALS, kan du gjennomgå en muskel biopsi. I denne fremgangsmåten, blir en liten del av muskel fjernet mens du er under lokalbedøvelse og sendes til et laboratorium for analyse.

Se også

Behandlinger og medisiner

Fordi det er ingen reversere løpet av amyotrofisk lateral sklerose, behandlinger i hovedsak innebære innsats for å bremse utviklingen av symptomer og gjøre deg mer komfortabel og selvstendig.

Medisiner
Stoffet riluzole (Rilutek) er den første og eneste medisinen godkjent av Food and Drug Administration for bremse ALS. Stoffet ser ut til å bremse sykdommen progresjon hos noen mennesker, kanskje ved å redusere nivåene av glutamat - en kjemisk budbringer i hjernen som er ofte til stede i høyere nivåer i personer med ALS.

Legen kan også foreskrive medisiner for å gi lindring fra:

 • Muskelkramper
 • Forstoppelse
 • Fatigue
 • Mye spytt
 • Overdreven slim
 • Smerte
 • Depresjon

Terapi

 • Fysioterapi. En fysioterapeut kan anbefale lav effekt øvelser for å opprettholde din kondisjon, muskelstyrke og bevegelsesutslag så lenge som mulig, og hjelper deg å bevare en følelse av uavhengighet. Regelmessig trening kan også bidra til å forbedre din følelse av velvære.
 • Ergoterapi. En ergoterapeut kan hjelpe deg å bli vant til en spenne, kan rullator eller rullestol og kunne foreslå enheter som ramper som gjør det enklere for deg å komme seg rundt.
 • Tale terapi. Fordi ALS påvirker musklene du bruker til å snakke, blir kommunikasjon et problem som sykdommen utvikler seg. En logoped kan hjelpe lære adaptive teknikker for å gjøre talen mer tydelig forstått eller hjelpe deg med å utforske alternative metoder for kommunikasjon, for eksempel et alfabet bord eller enkel penn og papir. Senere i sykdomsforløpet, kan en logoped anbefaler enheter som talesynteser og databasert utstyr som kan hjelpe deg å kommunisere. Spør din terapeut om muligheten for å låne eller leie disse enhetene.

Se også

Mestring og støtte

Læring du har ALS kan være ødeleggende. Følgende tips kan hjelpe deg og din familie takle:

 • Ta deg tid til å sørge. Nyheten om at du har en dødelig tilstand som vil frarøve deg din mobilitet og uavhengighet kan være vanskelig å absorbere. Hvis du er nylig diagnostisert, vil du og din familie sannsynligvis oppleve en periode med sorg og sorg.
 • Være håp. Noen mennesker med amyotrofisk lateral sklerose lever mye lenger enn de tre til fem år vanligvis assosiert med denne tilstanden. Noen live 10 år eller mer. Opprettholde et optimistisk syn kan bidra til å forbedre livskvaliteten for mennesker med ALS.
 • Tenke utover de fysiske endringene. Mange med amyotrofisk lateral sklerose føre rik, givende liv til tross for fysiske begrensninger. Prøv å tenke på ALS som bare én del av livet ditt, ikke hele identiteten.
 • Bli med i en støttegruppe. Du kan finne trøst i å dele dine bekymringer i en støttegruppe med andre som har ALS. Dine familiemedlemmer og venner bidrar med omsorg også kan dra nytte av en støttegruppe for andre som har omsorg for mennesker med amyotrofisk lateral sklerose. Finn støttegrupper i ditt område ved å snakke med legen din eller ved å kontakte ALS Association.
 • Ta beslutninger nå om din fremtid medisinsk behandling. Planlegging for fremtiden kan du være i kontroll over beslutninger om ditt liv og din omsorg. Med hjelp av din lege, hospice sykepleier eller sosionom, kan du bestemme om du vil at bestemte livsforlengende prosedyrer. Og du kan bestemme hvor du vil tilbringe dine siste dager. Dette kan hjelpe deg og din kjære lagt til hvile visse bekymringer om fremtiden.

Se også