Angioplastikk og stent

Definisjon

Angioplastikk (AN-jee-o-plas-tee), også kalt perkutan koronar intervensjon (PCI), er en prosedyre som brukes til å åpne tilstoppede hjertet arteries. Angioplastikk innebærer midlertidig sette inn og blåser opp en liten ballong der arterien er tett for å utvide arterien.

Angioplastikk er ofte kombinert med permanent plassering av en liten netting tube kalt en stent for å hjelpe prop arterien åpne og redusere sjansen for det innsnevring igjen. Noen stenter er belagt med medisiner for å holde arterien åpen (narkotika stenter), mens andre ikke (bare-metal stenter).

Angioplastikk kan forbedre noen av symptomene på blokkerte arterier, som brystsmerter og kortpustethet. Angioplastikk kan også brukes under et hjerteinfarkt for raskt å åpne en blokkert arterie og redusere mengden av skade på hjertet ditt.

Se også

Hvorfor det er gjort

Angioplastikk brukes til å behandle en type hjertesykdom som kalles aterosklerose. Åreforkalkning er langsom oppbygging av fet plakk i ditt hjerte blodkar. Når medisiner eller endringer i livsstil ikke er nok til å forbedre ditt hjerte helse, eller hvis du har et hjerteinfarkt, forverring brystsmerter (angina) eller andre symptomer, kan legen din foreslå angioplastikk som en alternativ behandling.

Angioplastikk er ikke for alle, skjønt. Hvis hovedpulsåren forsyne venstre side av hjertet ditt er smalere, hvis hjertemuskelen er svak, eller hvis du har små syke blodkar, deretter koronar bypass kirurgi kan være et bedre alternativ. I koronar bypass kirurgi, er den blokkerte delen av arterien din omgås ved hjelp av en blodåre fra en annen del av kroppen din.

I tillegg, hvis du har diabetes og flere blokkeringer, kan legen din foreslå koronar bypass kirurgi. Avgjørelsen av angioplastikk versus bypass kirurgi vil avhenge av omfanget av hjertesykdom og generell medisinsk tilstand.

Se også

Risiko

Selv om angioplastikk er en mindre invasiv måte å åpne tilstoppede arterier, bærer prosedyren fortsatt noen risiko.

De vanligste angioplastikk risikoene omfatter:

 • Re-innsnevring av arterien din (restenose) Med angioplastikk alene -. Uten stent - restenose skjer i så mange som 30 til 40 prosent av tilfellene. Stenter ble utviklet for å redusere restenose. De opprinnelige bare-metal stenter redusere sjansen for restenose til mindre enn 20 prosent, og bruk av narkotika stenter har redusert risiko for mindre enn 10 prosent.
 • Blodpropper. Blodpropper kan dannes i løpet av stenter med uker eller måneder etter angioplastikk. Disse blodpropp kan forårsake et hjerteinfarkt. Det er viktig å ta aspirin, klopidogrel (Plavix) og andre medisiner nøyaktig som foreskrevet for å redusere sjansen for blodpropp dannes i stent din. Snakk med legen din om hvor lenge du må ta disse medisinene, og om de kan avbrytes hvis du trenger kirurgi.
 • Blødning. Kan du ha blødning på i benet eller armen der et kateter ble satt inn. Vanligvis er dette bare resulterer i et blåmerke, men noen ganger alvorlig blødning oppstår og kan kreve blodoverføring eller kirurgiske prosedyrer.

Andre sjeldne risiko for angioplastikk inkluderer:

 • Hjerteinfarkt. Selv om sjeldne, kan du ha et hjerteinfarkt under prosedyren.
 • Koronar skade. Din koronar kan bli revet eller sprukket (dissekert) under inngrepet. Disse komplikasjonene kan kreve akutt bypass kirurgi.
 • Nyreproblemer. Den fargestoff brukes under angioplastikk og stent kan forårsake nyreskade, spesielt hos personer som allerede har nyreproblemer. Hvis du er på økt risiko, kan legen gi deg en medisin for å prøve å beskytte nyrene.
 • Hjerneslag. Under angioplastikk, kan blodpropper som kan dannes på katetre løsne og reise til hjernen din. Blodfortynnende er gitt under inngrepet for å redusere denne risikoen. Et hjerneslag kan også oppstå hvis plakk i ditt hjerte bryte løs når kateter blir tredd gjennom aorta.
 • Unormal hjerterytme. Du hjerte kan bli irritert under prosedyren og slo for fort eller for sakte. Disse hjerterytmeproblemer er vanligvis kortvarig, men noen ganger medisiner eller en midlertidig pacemaker er nødvendig.

Se også

Hvordan du forbereder

Før en planlagt angioplastikk, vil legen vurdere din medisinske historie og gjøre en fysisk eksamen. Du vil også ha en avbildning test kalt en koronar angiografi for å finne ut om dine blokkeringer kan behandles med angioplastikk. En koronar angiografi hjelper leger avgjøre om de viktigste arteriene til hjertet ditt er smalere eller blokkert. En flytende fargestoff injiseres inn i arteriene i hjertet ditt gjennom et kateter - en lang, tynn slange som er matet gjennom en arterie, vanligvis i lysken din, til arteries i ditt hjerte. Som fargestoff fyller blodårene dine, de blir synlig på X-ray og video, slik at legen kan se hvor blodårene dine er blokkert. Hvis legen finner en blokkering under koronar angiografi, er det mulig han eller hun kan bestemme seg for å utføre angioplastikk og stenting umiddelbart etter angiografi mens ditt hjerte er fortsatt kateteriseres.

Du vil motta instruksjoner om å spise eller drikke før angioplastikk. Vanligvis må du slutte å spise eller drikke etter midnatt natten før. Din preparatet kan være annerledes hvis du allerede bor på sykehuset før inngrepet.

Hvorvidt angioplastikk er pre-planlagt eller gjort som en nødsituasjon, vil du sannsynligvis ha noen rutinemessige tester første, deriblant en kiste X-ray, elektrokardiogram (EKG) og blodprøver.

Natten før inngrepet, bør du:

 • Følg legens instruksjoner om justering av din nåværende medisiner før angioplastikk. Legen din kan be deg om å slutte å ta visse medisiner før angioplastikk, spesielt hvis du tar visse diabetes medisiner eller blodfortynnende.
 • Samle alle dine medisiner for å ta til sykehuset med deg, inkludert nitroglyserin, hvis du tar det.
 • Ta godkjente medisiner med bare små slurker med vann.
 • Sørge for transport hjem. Angioplastikk krever vanligvis en overnatting sykehus opphold, og du vil ikke være i stand til å kjøre selv hjem neste dag.

Se også

Hva du kan forvente

Angioplastikk og stent. Re-innsnevring av arterien din (restenose).
Angioplastikk og stent. Re-innsnevring av arterien din (restenose).

Under prosedyren
Kroppen din er ikke kuttet åpen med unntak av et svært lite kutt i en blodåre i benet, armen eller håndleddet gjennom som en liten, tynn slange (kalt et kateter) er tredd og prosedyren utføres. Angioplastikk kan ta 30 minutter til flere timer, avhengig av hvor mange blokkeringer du har og om eventuelle komplikasjoner oppstår.

Angioplastikk utføres av en hjertespesialist (kardiolog) og et team av spesialiserte kardiovaskulære sykepleiere og teknikere, vanligvis i en spesiell operasjonsstuen kalles en hjertekateterisering laboratorium.

Angioplastikk er vanligvis utføres gjennom en arterie i lysken din (femoral arterie). Mindre vanlig, kan det gjøres ved hjelp av en arterie i armen eller håndleddet. Før fremgangsmåten, er området fremstilles med antiseptisk løsning og en steril draperingen er plassert over hele kroppen. En lokal bedøvelse injiseres i lysken din til nummen området. Små elektroder er plassert på brystet å overvåke puls og rytme under prosedyren.

Narkose er ikke nødvendig, så du er våken under inngrepet. Du vil motta væsker og medisiner for å slappe av deg gjennom en intravenøs (IV) kateter. Du får blodfortynnende medisiner (antikoagulantia) for å forhindre blodpropper, og deretter prosedyren starter:

 • Etter numbing innsnitt området, er en liten nål brukes til å få tilgang til en arterie i beinet eller armen. Et lite kutt foretas i huden.
 • Legen vil da sette inn en tynn ledesonde etterfulgt av et kateter i arterie og tråden fra innsnitt området opp til blokkeringen i ditt hjerte.
 • Du kan føle press i lysken mens dette blir gjort, men du bør ikke føle skarp smerte. Fortell legen din hvis du gjør. Du vil heller ikke føle kateteret i kroppen din.
 • En liten mengde fargestoff injiseres gjennom kateteret. Dette hjelper legen din se på blokkeringen på X-ray bilder som kalles angiograms.
 • En liten ballong ved enden av kateteret er oppblåst, utvidelse blokkert arterie. Ballongen forblir oppblåst i opptil flere minutter på stedet av blokkeringen, som strekker seg ut arterien før det er tømt og fjernet. Legen kan blåse opp og tømme ballongen flere ganger før den er fjernet, strekke arterien litt mer hver gang for å utvide den.

Fordi ballongen midlertidig blokkerer blodtilførselen til en del av hjertet ditt, er det vanlig å oppleve brystsmerter, mens den er oppblåst. Hvis du har flere blokkeringer, kan prosedyren gjentas ved hver blokkering.

Stent
De fleste som har angioplastikk har også en stent plassert i deres blokkert arterie under prosedyren. Stenten er vanligvis plassert i arterien når den er utvidet ved den oppblåste ballong. Stenten støtter veggene i arterien for å hindre at det fra re-innsnevring etter angioplastikk. Den stent ser ut som en liten spiral av netting.

Her er hva som skjer:

 • Stenten er trukket sammen, plassert rundt en ballong ved enden av kateteret og ledet gjennom arterien til blokkering.
 • Ved blokkering, blir ballongen blåst opp og fjæren-lignende stenten ekspanderer og låses fast på innsiden av arterien.
 • Den stent forblir i arterien permanent å holde den åpen og bedre blodtilførselen til hjertet ditt.
 • Når stent er på plass, er Ballongkateteret fjernet og flere bilder (angiograms) er tatt for å se hvor godt blodet strømmer gjennom den nylig utvidet arterie.
 • Endelig er guiden kateteret fjernet og prosedyren fullført.

Etter stent, må du kanskje langvarig behandling med medisiner for å redusere sjansen for blodpropper dannes på stent materiale.

Etter inngrepet
Du vil sannsynligvis forbli innlagt på sykehus en dag mens ditt hjerte er overvåket. Mens du er på sykehuset, legen din vil sannsynligvis foreskrive antikoagulerende medisiner for å forebygge blodpropp og medisiner for å slappe av blodårene dine og beskytte mot koronar spasmer som kan forårsake et hjerteinfarkt. Du bør være i stand til å gå tilbake til arbeid eller den vanlige rutinen uken etter angioplastikk.

Når du kommer hjem, drikke rikelig med væske for å kvitte kroppen av kontrastvæske. Unngå hard trening og løfte tunge gjenstander i flere dager etterpå. Spør din lege eller sykepleier om andre begrensninger i aktivitet.

Ringe legekontoret eller sykehuset personalet umiddelbart dersom:

 • Området hvor kateteret ble satt inn begynner å blø eller hevelse
 • Du utvikler økende smerter eller ubehag på stedet der kateteret ble satt inn
 • Du har tegn på infeksjon, som rødhet, hevelse, drenering eller feber
 • Det er en endring i temperatur eller farge på benet eller armen som ble brukt for prosedyren
 • Du føler deg svimmel eller svak
 • Du utvikler brystsmerter eller kortpustethet

Blodfortynnende
Det er viktig at du følger nøye med legens anbefalinger om behandling med blodfortynnende medisiner - acetylsalisylsyre og klopidogrel eller lignende medisiner.

De fleste som har gjennomgått angioplastikk med eller uten stent må ta aspirin for livet. De som har hatt stent trenger en blodfortynnende medisiner som klopidogrel for et år eller lenger i noen tilfeller. Hvis du har spørsmål eller hvis du trenger noncardiac kirurgi, snakk med kardiolog din før du stopper noen av disse medikamentene.

Se også

Resultater

For folk flest, øker koronar angioplastikk sterkt blodstrømmen gjennom tidligere smalere eller blokkert koronararterie. Din brystsmerter bør reduseres, og du kan ha en bedre evne til å utøve.

Å ha angioplastikk og stenting betyr ikke at hjertesykdom går unna. Du må fortsette sunne livsstilsvaner og muligens ta medisiner for å sikre din arterie ikke re-smal. Hvis symptomene kommer tilbake, som brystsmerter eller kortpustethet eller andre symptomer som ligner på de du hadde før inngrepet, kan du kontakte legen din. Hvis du har brystsmerter ved hvile eller smerter som ikke responderer på nitroglyserin, ringe 911 eller akutt medisinsk hjelp.

Koronar skade. Unormal hjerterytme.
Koronar skade. Unormal hjerterytme.

Å holde hjertet sunt etter angioplastikk, bør du:

 • Slutte å røyke
 • Senke kolesterolnivået
 • Opprettholde en sunn vekt
 • Bekjempelse av andre tilstander, slik som diabetes og høyt blodtrykk
 • Får regelmessig mosjon

Vellykket angioplastikk betyr også at du kanskje ikke trenger å gjennomgå en invasiv kirurgisk prosedyre som kalles koronar bypass kirurgi. I en bypass, er en arterie eller en vene fjernet fra en annen del av kroppen din og sydd til overflaten av hjertet ditt til å ta over for den blokkerte coronary artery. Denne operasjonen krever et snitt i brystet. Utvinning fra bypass kirurgi er vanligvis lengre og mer ubehagelig.

Hvis du har mange blokkeringer eller innsnevring av hovedpulsåren som fører til hjertet, redusert hjertefunksjon, eller diabetes, kan legen anbefale bypass kirurgi i stedet for angioplastikk og stent. I tillegg, av tekniske årsaker noen blokkeringer kan bli bedre behandlet med bypass-kirurgi.

Se også