Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg

Episiotomy: når det trengs, når det ikke er

En episiotomi var en gang en rutinemessig del av fødsel. I dag er den eneste fremgangsmåte anbefales i visse tilfeller. Her er hva du trenger å vite om episiotomi risiko, fordeler og utvinning.

En episiotomi er et snitt gjort i perineum - vevet mellom skjedeåpningen og anus - under fødsel. Selv om en episiotomi var en gang en rutinemessig del av fødsel, det er ikke lenger tilfelle.

Hvis du planlegger en vaginal fødsel, her er hva du trenger å vite om episiotomi og fødsel.

Episiotomi tradisjon

I mange år var en episiotomi tenkt å bidra til å hindre mer omfattende vaginal tårer under fødsel - og helbrede bedre enn en naturlig slitasje. Prosedyren ble også antatt å holde blæren fra senkning og rektum fra stikker inn i skjeden etter fødsel.

I dag, derimot, tyder forskning på at rutinemessige episiotomies ikke forhindre disse problemene likevel.

Recovery er ubehagelig, og noen ganger kirurgisk snitt er mer omfattende enn en naturlig tåre ville ha vært. Infeksjon er mulig. For noen kvinner, forårsaker en episiotomi smerte under sex i månedene etter fødselen. Et omfattende episiotomi kan også bidra til fekal inkontinens etter fødsel.

Den nye tilnærmingen

Rutinemessige episiotomies er ikke lenger anbefalt. Likevel, er prosedyren berettiget i noen tilfeller.

Din helsepersonell kan anbefale en episiotomi dersom:

  • Omfattende vaginal rive fremstår som sannsynlig
  • Babyen er i en unormal stilling
  • Babyen må leveres raskt

Hvis du trenger en episiotomi og du har ikke hatt noen form for bedøvelse eller narkose har slitt av, vil du sannsynligvis få en injeksjon av lokalbedøvelse til nummen vev. Du skal ikke føle helsepersonell gjøre innsnitt eller reparere den etter levering.

Se også

Episiotomy: når det trengs, når det ikke er

Rollen varm komprimerer og vev massasje

Under den andre fasen av arbeidskraft - når du presser - helsepersonell kan bruke varm komprimerer til vevet mellom skjedeåpningen og anus. Denne kan mykne vev og forhindrer rifter i huden.

Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg. Ta brodden av urinering.
Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg. Ta brodden av urinering.

Selv om bevisene for varm komprimerer er sterkere, noen helsepersonell også massere området mellom skjedeåpningen og anus som arbeidskraft utvikler seg. Dette er kjent som perineal massasje.

Din helsepersonell kan selv anbefale å prøve perineal massasje hjemme før levering - selv om du ikke trenger å gjøre det hvis tanken gjør deg ukomfortabel.

Start med å vaske hendene grundig med såpe og varmt vann. Sørg for at neglene er trimmet. Deretter gni en mild smøremiddel, som KY jelly, på tomlene. Plasser tomlene rett innenfor skjeden din, og trykk nedover mot endetarmen. Hold i ett til to minutter. Så, sakte massere den nedre halvdelen av skjeden din. Gjenta massasje en gang om dagen i 10 minutter om gangen før levering.

Healing fra en episiotomi

Hvis du har en episiotomi eller rift under fødselen, kan såret vondt for et par uker - spesielt når du går eller sitter. Hvis snittet eller rift er omfattende, kan det hende at ømhet vare lenger. Noen sting som brukes til å reparere episiotomi vil vanligvis bli absorbert på egenhånd.

I mellomtiden kan du bidra til å fremme helbredelse:

  • Berolige såret. Påfør en ispose på det berørte området, eller plassere en kjølt trollhassel pad mellom et sanitetsbind og såret. Du kan finne trollhassel pads i de fleste apotek.
  • Ta brodden av urinering. Bruk en plastkopp å helle varmt vann over vulva din som du urinerer, og skyll deg selv med en skvett flaske etterpå.
  • Hindre smerter og strekking under avføring. Trykk en ren pad hardt mot såret når du bære ned for avføring.
  • Sitt ned forsiktig. Stram baken som du senker deg selv til en sittende stilling. Sitte på en pute eller polstret ring heller enn en hard overflate.
  • Bruk medisinen som trengs. Din helsepersonell kan bestille reseptbelagte medisiner eller anbefale en over-the-counter smertestillende eller krakk mykner. Smertelindrende kremer eller salver er ikke blitt funnet å være effektive for episiotomi sår.
  • Tenk komplementære behandlinger. Noen undersøkelser tyder på at lavendel kan hjelpe lindre smerter etter en tåre eller episiotomi. Hvis helsepersonell godkjenner, tilsett noen dråper lavendel essensielle olje til badevannet eller bruke oljen direkte til vevet mellom skjedeåpningen og anus.

Mens du healing, forventer ubehag å gradvis forbedre. Kontakt legen din hvis smertene forsterkes, utvikler du en feber eller såret produserer et pus-aktig utflod. Dette kan være tegn på en infeksjon.

Godta en viss usikkerhet

Del dine tanker om episiotomi med helsepersonell under prenatal besøk og igjen når arbeidskraft begynner. Husk, skjønt, er det viktig å gå inn i arbeid med et åpent sinn. Det vil ta tid for barnet å strekke vaginal vev for å tillate levering, og noen ganger barnet trenger å bli levert før vaginal vev kan strekke på egenhånd.

Stol på helsepersonell å respektere dine ønsker om episiotomi - og for å gi deg beskjed når det er det tryggeste alternativet for deg eller barnet ditt.

Se også