Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg

Hjem fødsel: vite fordeler og ulemper

Lurer på om en planlagt hjemmefødsel er riktig for deg? få fakta om hva et hjem fødsel innebærer, mulige risikoer og hvordan å forberede den store dagen.

Hvis du vurderer en planlagt hjemmefødsel, har du sannsynligvis har spørsmål. Er det trygt? Trenger du en jordmor eller doula? Hvordan skaper du en backup plan? Finn ut hva som er involvert i en planlagt hjemmefødsel og hvordan du kan avgjøre om dette birthing metode som er riktig for deg.

Hva skjer under en planlagt hjemmefødsel?

Under en planlagt hjemmefødsel vil du føder i hjemmet i stedet for på et sykehus eller fødsel senter. Du vil bli bistått under fødsel av en jordmor eller, i noen tilfeller, en lege. Under svangerskapskontroll helsepersonell vil gjennomgå en liste over forhold under graviditet og fødsel som ville kreve behandling hos lege og kompromittere sikkerheten til en planlagt hjemmefødsel. Din helsepersonell vil også vurdere de utfordringene som kan oppstå under fødsel, hvordan han eller hun - i forhold til et sykehus - ville håndtere dem, og mulig helserisiko for deg og din baby.

Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg. Velge en trenet helsepersonell for å hjelpe.
Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg. Velge en trenet helsepersonell for å hjelpe.

Under arbeid, helsepersonell vil jevne - snarere enn kontinuerlig - overvåke temperatur, puls, blodtrykk og babyens hjertefrekvens. Etter levering, vil du være nær babyen. Din helsepersonell vil undersøke nyfødte og avgjøre om han eller hun trenger for å bli overført til et sykehus. I tillegg vil helsepersonell gi deg informasjon om hvordan du kan ta vare på din nyfødte. Oppfølging kan omfatte hjemmebesøk og amming støtte.

Hvorfor kvinner velger planlagte hjemmefødsler?

Du kan velge en planlagt hjemmefødsel av mange grunner, blant annet:

 • Et ønske om å føde i en kjent, avslappende miljø omgitt av folk av ditt valg
 • Et ønske om å bære dine egne klær, ta en dusj eller bad, spise, drikke og bevege seg fritt under fødselen
 • Et ønske om å kontrollere arbeidskraft posisjon eller andre aspekter av fødselsprosessen
 • Et ønske om å føde uten medisinsk intervensjon, slik som smertestillende medikamenter
 • Kulturelle eller religiøse normer eller bekymringer
 • En historie med rask arbeidskraft
 • Lavere kostnader

Finnes det situasjoner når en planlagt hjemmefødsel ikke er anbefalt?

En planlagt hjemmefødsel er ikke riktig for alle. Din helsepersonell kan advare mot en planlagt hjemmefødsel hvis du:

 • Har diabetes, kronisk hypertensjon, et anfall lidelse eller noen kronisk medisinsk tilstand
 • Tidligere hadde en C-seksjon
 • Bruk tobakk eller ulovlige rusmidler
 • Utvikle en graviditet komplikasjon, for eksempel svangerskapsforgiftning, for tidlig fødsel eller signifikant anemi
 • Er gravid med multipler eller barnet ditt ikke avgjøre i en posisjon som gjør det mulig for en headfirst levering
 • Er mindre enn 37 uker eller mer enn 41 uker gravid

Se også

Hjem fødsel: vite fordeler og ulemper

Det kan føre til at behovet for et sykehus overføring?

Under en planlagt hjemmefødsel, må du kanskje å bli transportert til et sykehus for overvåking eller behandling. Din helsepersonell kan anbefale overføring til et sykehus dersom:

 • Arbeiderpartiet er ikke framdrift
 • Spor av avføring avfall (mekonium) vises i fostervannet
 • Morkaken skreller bort fra den indre veggen av livmoren din før levering (morkakeløsning)
 • Navlestrengen faller inn i skjeden din i forkant av baby (navlestreng prolaps)
 • Du har vaginal blødning ikke assosiert med blodig show - en tykk plugg av slim som blokkerer cervical åpning og faller ut når livmorhalsen tynner og åpner
 • Du trenger ikke levere morkaken eller det er ikke levert intakt
 • Babyen viser tegn på stress, for eksempel en unormal hjerterytme

Hva er de mulige risikoene for en planlagt hjemmefødsel?

Mens de fleste gravide kvinner som velger å ha planlagte hjemmefødsler er lavere risiko for komplikasjoner på grunn av forsiktig screening, er planlagte hjemmefødsler i forbindelse med dobbel å tredoble risikoen for spedbarnsdød enn det som er planlagt sykehus fødsler. Likevel, selv med som øker, er den samlede risiko for spedbarnsdød lav.

Hvordan forbereder jeg meg til et hjem fødsel?

Du kan forberede en planlagt hjemmefødsel etter:

 • Velge en trenet helsepersonell for å hjelpe. Velg en sertifisert sykepleier-jordmor, en sertifisert jordmor eller lege som har et formelt forhold med en helsevesenet overvåket av din tropemedisiner eller felles kommisjon. Sørg for at han eller hun har lett tilgang til konsultasjon med leger eller spesialister ved et samarbeidende sykehus, hvis det er nødvendig. Hvis du er interessert i mer fysisk og emosjonell støtte, bør du vurdere å ansette en doula - en profesjonell arbeidskraft assistent.
 • Opprette en fødsel plan. Hvor har du tenkt å oppleve fødselen? Vil du bruke noen spesifikke metoder, for eksempel Lamaze, å takle smerte? Har du tenkt å ha en vann fødsel? Vil du amme babyen rett etter fødselen? Hvilke andre familiemedlemmer eller støtte mennesker vil være til stede? Sørg for å diskutere detaljene for birthing plan med helsepersonell. Spør helsepersonell hva slags utstyr du trenger for å gi, for eksempel håndklær, sengetøy eller andre beskyttende belegg for gulv eller madrass.
 • Forberedelse til et sykehus overføring. Diskuter med helsepersonell de tegn og symptomer som kan nødvendiggjøre kommer til et sykehus, og hvordan et sykehus overføringen vil påvirke din birthing plan. Ideelt sett er hjemme eller andre planlagte fødselen sted innen 15 minutter av et sykehus med 24-timers svangerskapsomsorg. Kontroller at du har tilgang til transport. Spør legen din for å gjøre avtaler med et nærliggende sykehus for å sikre at du kan raskt overføres og behandles om nødvendig.
 • Velge en barnelege. Planlegg en medisinsk eksamen for barnet ditt i løpet av få dager etter fødselen.
 • Tilrettelegging for postpartum hjelp. Etter levering, må du kanskje hjelpe omsorg for deg selv og den nye babyen. Ordne for familie eller venner til å hjelpe. En doula kan også gi postpartum støtte.

Hva annet trenger jeg å vite om en planlagt hjemmefødsel?

Med nøye planlegging, kan en hjemmefødsel være en positiv og givende opplevelse. Husk imidlertid at livstruende problemer oppstår under fødsel uten forvarsel. I slike tilfeller kan behovet for å overføre deg og babyen din til et sykehus forsinke omsorg, noe som kan sette liv i fare. Forstå risikoene og fordelene ved en hjemmefødsel kan hjelpe deg å ta en informert beslutning om hvordan du har tenkt å føde.

Se også