Barndommen apraksi av tale

Definisjon

Barndommen apraksi av tale (CAS) er en uvanlig tale lidelse der et barn har problemer med å gjøre nøyaktige bevegelser når du snakker. Det er viktig å vite at CAS er bare en etikett for en tale lidelse.

Å snakke riktig, har barnets hjerne til å lære å lage planer som forteller hans eller hennes tale muskler hvordan du flytter lepper, kjeve og tunge på måter som fører nøyaktige lyder og ord. Ditt barns hjerne planlegger også disse bevegelsene slik at han eller hun snakker med normal fart og rytme.

I barndommen apraksi av tale, sliter hjernen til å utvikle planer for tale bevegelse. Som et resultat, har barn med CAS ikke lære nøyaktige bevegelser for tale med normal letthet. I CAS, talen musklene er ikke svak, men at de ikke utfører normalt fordi hjernen har problemer med å lede eller koordinere bevegelsene.

Symptomer

Barn med barndommen apraksi av tale (CAS) kan ha mange tale symptomer eller egenskaper som varierer avhengig av deres alder og alvorlighetsgraden av sine talevansker.

CAS kan assosieres med forsinket inntreden av første ord, et begrenset antall talte ord, eller evnen til å danne bare et fåtall konsonant eller vokallyder. Disse symptomene vanligvis kan bli lagt merke alderen mellom 18 måneder og 2 år, og kan indikere mistenkt CAS.

Som barn produsere mer tale, vanligvis i alderen mellom 2 og 4, egenskaper som sannsynligvis indikerer inkluderer CAS vokal og konsonant forvrengninger, separasjon av stavelser i eller mellom ord; ". Bye" og voicing feil, for eksempel "pie" høres ut som

Mange barn med CAS har problemer med å få sine kjever, lepper og tunger til riktig posisjon for å lage en lyd, og de kan ha problemer med å flytte jevnt til neste lyd.

Barn varierer i hvor raskt sin tale øker, men med tale terapi mange barn med CAS utvikle forståelig tale.

Mange barn med CAS også har språklige problemer, for eksempel problemer med å forstå tale, redusert vokabular eller problemer med ordstilling.

Noen symptomer kan først og fremst sees hos barn med CAS, og kan være nyttig for å diagnostisere problemet. Men noen symptomer på CAS er også symptomer på andre typer tale eller språk lidelser. Det er vanskelig å diagnostisere CAS hvis et barn har bare symptomer som er funnet i både CAS og i andre typer tale eller språk lidelser.

Noen egenskaper, noen ganger kalt markører, å skille CAS fra andre typer tale lidelser. De spesielt forbundet med CAS er:

 • Vanskeligheter med å bevege jevnt fra en lyd, stavelse eller ord til en annen
 • Famlende bevegelser med kjeven, leppene eller tungen til å gjøre de riktige bevegelsen for språklyder
 • Vokal skjevheter, som forsøker å bruke riktig vokalen, men sier det feil
 • Bruk av feil stress i et ord, for eksempel uttale "banan" som "BUH-nan-uh" i stedet for "buh-NAN-uh"
 • Bruker lik vekt på alle stavelser, slik som sier "BUH-NAN-UH"
 • Separasjon av stavelser, slik som å sette en pause eller gap mellom stavelser
 • Inkonsekvens, som gjør ulike feil når jeg prøver å si det samme ordet en gang
 • Vanskelighetsgrad imitere enkle ord
 • Inkonsekvent voicing feil, for eksempel sier "ned" i stedet for "byen", eller "zoo" i stedet for "Sue"

Andre kjennetegn er sett i de fleste barn med tale eller språkproblemer og er ikke nyttig å skille CAS. Egenskaper sett i begge barn med CAS, og hos barn med andre typer tale eller språk lidelser omfatter:

 • Redusert mengde babling eller vokale lyder fra alderen 7 til 12 måneder gamle
 • Snakker første ordene sent (etter alderen 12 til 18 måneder gamle)
 • Ved hjelp av et begrenset antall konsonanter og vokaler
 • Ofte drar ut (utelate) lyder
 • Vanskelig å forstå tale

Andre taleforstyrrelser noen ganger forveksles med cas
Noen tale lyd lidelser ofte blir forvekslet med CAS fordi noen av karakteristikkene kan overlappe. Disse tale lyd lidelser omfatter artikulasjon lidelser, phonologic lidelser og dysartri.

Et barn som har problemer med å lære hvordan å gjøre bestemte lyder, men har ikke problemer med planlegging eller koordinere bevegelsene til å snakke, kan ha en artikulasjon eller phonologic lidelse. I en leddforbindelse lidelse, har et barn vanskeligheter med bestemte lyder. Han eller hun kan forlate ut lyden eller bruke en annen lyd i stedet. I phonologic lidelser, har et barn visse lyd feil mønstre, for eksempel problemer med å produsere lyder i baksiden av hans eller hennes munn.

Artikulasjon og phonologic lidelser er mer vanlig enn CAS.

Artikulasjon eller phonologic tale feil kan omfatte:

 • Erstatte lyder, for eksempel si "fum" istedenfor "tommel", "wabbit" i stedet for "kanin" eller "tup" i stedet for "cup"
 • Utelate (utelate) endelige konsonanter, for eksempel si "duh" i stedet for "duck" eller "uh" i stedet for "opp"
 • Stoppe luftstrømmen, slik som sier "tun" i stedet for "sol" eller "doo" i stedet for "zoo"
 • Forenkler lyd kombinasjoner, for eksempel si "ting" i stedet for "streng" eller "tåke" i stedet for "frosk"

Dysartri er en motor tale lidelse som skyldes svakhet, kramper eller manglende evne til å kontrollere tale muskler. Å gjøre språklyder er vanskelig fordi talen musklene ikke kan bevege seg så langt, så raskt eller så sterkt som vanlig. Personer med dysartri kan også ha en hes, myk eller anstrengt stemme, eller utydelig eller langsom tale.

Dysartri er ofte lettere å identifisere enn CAS. Men når dysartri er forårsaket av skade på visse områder av hjernen som påvirker koordinering, kan det være vanskelig å bestemme forskjellene mellom CAS og dysartri. I enkelte barn, både dysartri og CAS er til stede.

Årsaker

Childhood Apraksi av tale (CAS) har en rekke mulige årsaker, men i mange tilfeller er en årsak ikke kan bestemmes. Leger ofte ikke observere et problem i hjernen til et barn med CAS.

CAS kan være et resultat av hjernen (nevrologiske) tilstander eller skader, som for eksempel hjerneslag, infeksjoner eller traumatisk hjerneskade.

CAS kan også forekomme som et symptom på en genetisk lidelse, syndrom eller metabolsk tilstand. For eksempel oppstår CAS oftere hos barn med velocardiofacial syndrom og galactosemia.

CAS er noen ganger referert til som utviklingsmessig apraksi. Men ikke barn med CAS ikke nødvendigvis vokse ut av CAS som de utvikler. I mange barn med forsinket eller utviklingsforstyrrelser, barna følger vanlige mønstre i utviklingen av tale og lyder, men de utvikler seg saktere enn vanlig. Barn med CAS ikke gjør typiske utviklingsmessige lyd feil. De trenger tale terapi for å gjøre maksimal fremgang.

Risikofaktorer

Unormalt i FOXP2 genet ser ut til å øke risikoen for barndommen apraksi av tale (CAS) og andre tale og språk lidelser. Den FOXP2 genet kan være involvert i hvordan visse nerver og stier i hjernen utvikler seg. Forskere fortsetter å studere hvordan unormalt i FOXP2 genet kan påvirke motorisk koordinasjon og tale og språk prosessering i hjernen.

Gutter er mer sannsynlig å ha CAS enn jenter. Men jenter har en tendens til å ha en mer alvorlig form for CAS.

Komplikasjoner

Mange barn med barndommen apraksi av tale (CAS) har andre problemer som påvirker deres evne til å kommunisere. Disse problemene er ikke på grunn av CAS, men de kan bli sett sammen med CAS.

Symptomer eller problemer som er ofte til stede sammen med CAS er:

 • Forsinket språk, for eksempel problemer med å forstå tale, redusert ordforråd, eller problemer med å bruke riktig grammatikk når du setter sammen ord i en setning eller setning
 • Forsinkelser i intellektuell og motorisk utvikling og problemer med lesing, staving og skriving
 • Vanskeligheter med grov-og finmotorisk bevegelse ferdigheter eller koordinering
 • Overfølsomhet, der barnet ikke liker noen teksturer i klær eller teksturen av visse matvarer, eller barnet kan ikke liker tannpuss

Forberedelser til din avtale

Barnet er sannsynligvis å starte med å se en lege opplært i den generelle omsorg og behandling av barn (barnelege) eller en lege opplært i behandling av barn med nevrologiske tilstander (pediatrisk nevrolog). Barnet ditt vil da bli henvist til en spesialist i tale og språk forhold (logoped).

Fordi avtaler har begrenset tid, og fordi det er ofte mye å snakke om, er det en god idé å være godt forberedt for ditt barns avtale. Her er litt informasjon for å hjelpe deg og barnet ditt gjør deg klar, og hva du kan forvente fra barnets lege og logoped.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle symptomer barnet opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Ta med en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som barnet ditt tar.
 • Skriv ned spørsmål å spørre barnets lege og logoped.
 • Ta med deg en kopi av en nylig fremdriftsrapport og utdanningsplan fra barnets logoped dersom barnet ditt tidligere har blitt sett av en logoped.
Barndommen apraksi av tale. Skriv ned eventuelle symptomer barnet opplever.
Barndommen apraksi av tale. Skriv ned eventuelle symptomer barnet opplever.

Din tid med ditt barns lege eller logoped er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål på forhånd vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. For barndommen apraksi av tale (CAS), noen grunnleggende spørsmål spør logoped inkluderer:

 • Har barnet mitt CAS, eller noen annen tale eller språk problemer?
 • Hva er CAS?
 • Hvordan er CAS forskjellig fra andre typer tale lidelser?
 • Er mitt barns tilstand kommer til å forbedre?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som du anbefaler?
 • Hva kan jeg gjøre hjemme for å hjelpe barnet mitt?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å be barnets lege eller logoped, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra barnets logoped
Barnets logoped vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare på dem kan gi mer tid til å stille spørsmål om barnets diagnose og anbefalt behandling. Ditt barns tale-språk patologen kan spørre:

 • Når fikk du først har spørsmål om ditt barns språkutvikling?
 • Har barnet ditt babble? For eksempel visste barnet produsere kurrer lyder og deretter produsere stavelser, slik som "ba-ba-ba" eller "da-da-da"? Hvis ja, når det begynner?
 • Når fikk barnet si sitt første ord?
 • Når fikk barnet ditt har fem ord i hans eller hennes vokabular som han eller hun vil bruke ofte?
 • Hvor mange ord gjør barnet ditt har for tiden i hans eller hennes vokabular som ville være forståelig for folk flest?
 • På hvilke andre måter kommuniserer barnet ditt? For eksempel peker barnet, gjør gester, gi tegn eller handle ut ting?
 • Har noen i familien din har hatt tale eller språkvansker?
 • Har barnet hatt ørebetennelse? Omtrent hvor mange ørebetennelser har han eller hun hatt?
 • Når ble ditt barns hørsel testet? Ble noen hørselstap oppdages?

Tester og diagnose

Å vurdere barnets tilstand, vil barnets tale-språk patologen vurdere barnets symptomer og sykehistorie, gjennomføre en undersøkelse av de musklene som brukes for tale, og undersøke hvordan barnet produserer språklyder, ord og uttrykk.

Barnets logoped vil også vurdere ditt barns språklige ferdigheter, slik som hans eller hennes vokabular, setningsstruktur og evne til å forstå tale.

Flere tester vil hjelpe avgjøre om barndommen apraksi av tale (CAS) er til stede og utelukke eller identifisere andre problemer som kan påvirke barnets evne til å snakke. De spesifikke oppgaver utført i løpet av evalueringen vil være avhengig av barnets alder, evne til samarbeid og alvorlighetsgraden av talen problem.

Diagnostisering av CAS er ikke basert på noen enkelt test eller observasjon. Det avhenger av mønster av problemer som er sett.

Det er viktig å finne ut om barnet viser symptomer på CAS, fordi CAS behandles annerledes enn øvrige tale lidelser. Barn med CAS også kan ha andre kommunikasjonsproblemer.

Forberedelser til din avtale. Ta med en liste over alle medisiner.
Forberedelser til din avtale. Ta med en liste over alle medisiner.

Det kan noen ganger være vanskelig å diagnostisere CAS, spesielt når et barn snakker svært lite eller har problemer med å kommunisere med logoped.

Ditt barns tale-språk patologen kan bestemme at CAS kan være til stede. Imidlertid kan barnets tale-språk patologen ikke være i stand til å definitivt diagnostisere CAS.

Ditt barns tale-språk patologen ofte kan være i stand til å avgjøre en passende behandling tilnærming for barnet ditt, selv om diagnosen er usikre i utgangspunktet.

Tester kan omfatte:

 • Hørselstester. Legen din kan ta hørselstester for å fastslå om hørselsproblemer kan bidra til ditt barns talevansker.
 • Munnmotorisk vurdering. Ditt barns tale-språk patologen vil undersøke barnets lepper, tunge, kjeve og gane for strukturelle problemer, som for eksempel tungen-tie eller ganespalte, eller andre problemer, slik som lav muskeltonus. Lav muskeltonus vanligvis ikke er assosiert med CAS, men det kan være et tegn av andre forhold.

  Barnets logoped vil observere hvordan barnet beveger hans eller hennes lepper, tunge og kjeve i aktiviteter som blåser, smilende, og kyssing.

 • Tale evaluering. Barnets evne til å si lyder, ord og setninger vil bli observert under lek eller andre aktiviteter.

  Barnet ditt kan bli bedt om å navngi bildene for å se om han eller hun har problemer med å gjøre bestemte lyder eller snakke visse ord eller stavelser.

  Ditt barns tale-språk patologen kan vurdere barnets koordinering og glatthet av bevegelse i tale under tale oppgaver. Å vurdere barnets koordinering av bevegelse i tale, kan barnet bedt om å gjenta stavelser som "pa-ta-ka" eller si ord som "smørblomst."

  Hvis barnet kan produsere setninger, vil barnets logoped observere barnets melodi og rytme i tale, for eksempel hvordan han eller hun understreker stavelser og ord.

  Barnets logoped kan hjelpe barnet ditt være mer nøyaktig ved å gi signaler, som for eksempel å si ordet eller lyden saktere eller gi touch-signaler til hans eller hennes ansikt.

Behandlinger og medisiner

Tale-språk patologer kan behandle barndommen apraksi av tale (CAS) med mange behandlingsformer.

Logopedi
Fordi det ikke er bevis for å vise at medisiner effektivt behandle CAS, er tale terapi den primære behandling for CAS.

Barnets logoped vil vanligvis gi terapi som fokuserer på å trene stavelser, ord og uttrykk. Når CAS er relativt alvorlig, kan barnet ditt trenger hyppig tale terapi, tre til fem ganger i uken. Etter hvert som barnet blir bedre, kan hyppigheten av logopedi bli redusert.

Barn med CAS generelt nytte av individuell terapi. Individuell terapi gjør barnet ditt til å ha mer tid til å øve tale under hver økt.

Det er viktig at barn med CAS få en betydelig mengde praksis si ord og uttrykk i løpet av hver tale terapitime. Lære å si ord eller setninger tar barn med CAS tid og praksis.

Fordi barn med CAS har vanskeligheter planlegger bevegelser for tale, fokuserer tale terapi ofte barnets oppmerksomhet til lyden og følelsen av tale bevegelser.

Tale-språk patologer kan bruke ulike typer signaler i logopedi. For eksempel kan barnets logoped be barnet å lytte nøye og se ham eller henne danne mål ord eller en setning med hans eller hennes munn.

Ditt barns tale-språk patologen også kan berøre ditt barns ansikt som han eller hun gjør visse lyder eller stavelser. For eksempel kan barnets logoped bruke hans eller hennes hender for å hjelpe barnet ditt rundt hans eller hennes lepper å si "oo".

Ingen enkelt tale terapi tilnærming har vist seg å være mest effektive for behandling av CAS, men noen viktige generelle prinsipper for tale terapi til CAS omfatter:

 • Ditt barns tale-språk terapeut vil fokusere på tale øvelser, som for eksempel å spørre barnet ditt til å si ord eller setninger mange ganger i løpet av en terapitime.
 • Barnet ditt vil bli bedt om å lytte til logoped og å se hans eller hennes munn som han eller hun sier målet ord eller uttrykk. Ved å se på logoped munn, ser barnet også bevegelser som går sammen med lydene.
 • Barnet ditt vil mest sannsynlig praksis stavelser, ord eller setninger, heller enn isolerte lyder, under tale terapi. Barn med CAS trenge praksis gjør bevegelsene fra den ene til en annen lyd.
 • Fordi mange barn med CAS forvrenge vokallyder, kan barnets logoped velge ord for barnet ditt til å praktisere som inneholder vokaler i ulike typer stavelser. For eksempel kan barnet bli bedt om å si "hei", "mine" og "bite", eller "ut", "ned" og "hus".
 • Hvis barnet har alvorlige CAS, kan barnets logoped bruke et lite sett med praksis ord i begynnelsen, og gradvis øke antall ord for praksis som barnet blir bedre.

Tale praksis hjemme
Fordi talen praksis er svært viktig, kan barnets logoped oppfordrer deg til å være involvert i barnets tale praksis hjemme.

Barnets logoped kan gi deg ord og uttrykk for å øve med barnet ditt hjemme som han eller hun har lært i logopedi. Hvert hjem øvelse kan være kort, for eksempel fem minutter i lengde, og du kan øve med barnet ditt to ganger om dagen.

Barn trenger også å øve ord og setninger i virkelige situasjoner. Skape situasjoner hvor det vil være hensiktsmessig for barnet ditt å si ordet eller uttrykket spontant. For eksempel be barnet å si "Hei, mamma" hver gang mamma kommer inn i rommet. Øve ord eller setninger i virkelige situasjoner vil gjøre det lettere for barnet å si praksis ord automatisk.

Alternative kommunikasjonsmetoder
Hvis barnet ditt har en alvorlig tale uorden og kan ikke kommunisere effektivt, kan alternative kommunikasjonsmetoder være svært nyttig.

Alternative kommunikasjonsmetoder kan omfatte tegnspråk eller naturlige gester, som for eksempel å peke eller utgir seg for å spise eller drikke. For eksempel kan barnet bruke tegn til å kommunisere han eller hun ønsker en cookie. Noen ganger elektroniske enheter, som for eksempel elektroniske tabletter, kan være nyttig i kommunikasjon.

Det er ofte viktig å bruke alternative kommunikasjonsmetoder tidlig. Ved hjelp av disse metodene kan hjelpe barnet ditt bli mindre frustrert når du prøver å kommunisere. Det kan også hjelpe barnet til å utvikle språkferdigheter som vokabular og evnen til å sette ord sammen i setninger.

Som tale bedres, kan disse strategiene og enheter ikke lenger være nødvendig.

Terapi for samtidige problemer
Mange barn med CAS har også forsinkelser i språkutviklingen, og de kan trenge behandling for å løse sine språkproblemer.

Barn med CAS som har fin-og grovmotorikk bevegelse vanskeligheter i sine armer eller ben kan trenge fysisk eller ergoterapi.

Hvis et barn med CAS har en annen medisinsk tilstand, da effektiv behandling for denne tilstanden kan være viktig for å bedre barnets tale.

Behandlinger som ikke er nyttig for cas
Noen behandlinger er ikke nyttig i å forbedre talen til barn med CAS. For eksempel er det ingen bevis for at øvelser for å styrke tale muskler vil bidra til å forbedre tale hos barn med CAS.

Livsstil og hjem rettsmidler

Du og din familie kan arbeide med barnet ditt hjemme for å forbedre hans eller hennes tale og språkferdigheter. Hjem praksis, i tillegg til ditt barns tale terapitimer, kan hjelpe barnet fremgang.

Oppmuntre og støtte barnet som han eller hun praktiserer tale og språkferdigheter. Din støtte kan hjelpe barnet føler at han eller hun har det bra og bedre i hans eller hennes kommunikasjonsevner.

Hvis barnet ditt er å delta i fysisk eller ergoterapi, samt tale terapi, planlegge ulike typer terapi på ulike tidspunkter slik at barnet ikke blir for sliten fra terapi.

Alternativ medisin

Foreløpig er det ikke noen bevis som beviser at bruk av medisiner, vitaminer eller andre kosttilskudd bedrer symptomer på barndommen apraksi av tale (CAS). Barn med CAS bedre gjennom å øve ord og uttrykk i tale terapi.

Mer forskning er nødvendig for å utrede mulighetene for bruk av vitaminer, kosttilskudd og andre medisinske behandlinger for å forbedre tale hos barn med CAS.

Mestring og støtte

Det kan være vanskelig å ha et barn som har problemer med å kommunisere. Det finnes en rekke støttegrupper er tilgjengelig for foreldre til barn med barndommen apraksi av tale. Støttegrupper kan tilby et sted for deg å finne folk som forstår din situasjon og som kan dele lignende erfaringer.

Å lære om støtte grupper i ditt område, se Apraksi-KIDS nettside.

Forebygging

Diagnostisering og behandling av barndom Apraksi av tale på et tidlig stadium kan redusere risikoen for langvarig persistens av problemet.

Hvis barnet opplever talevansker, er det en god idé å ha en tale-språk patologen vurdere barnet så snart du merker noen talevansker.