Barns helse

Søskenrivaliseringen: å hjelpe barna komme sammen

Søskenrivalisering starter tidlig. Forstå hva som forårsaker det, og hvordan å oppmuntre barna til å utvikle sunne obligasjoner med hverandre.

Hvis du har barn, vet du at å opprettholde fred i husstanden kan være vanskelig. Ett minutt barna får sammen og det neste minuttet de er på hverandres strupen. Å vite når og hvordan man skal gripe inn kan gjøre en forskjell i hvor godt barna forholder seg til hverandre. Finn ut hva du kan gjøre for å håndtere søsken rivalisering.

Hva som forårsaker søsken rivalisering?

Barns helse. Respekter hvert barns unike behov.
Barns helse. Respekter hvert barns unike behov.

Søsken rivalisering utvikler vanligvis som søsken konkurrerer om foreldrenes kjærlighet og respekt. Tegn på søsken rivalisering kan omfatte hitting, utskjelling, krangling og umoden oppførsel. Barn ofte viser denne typen atferd etter fødselen av en ny baby. Det kan også skje når som helst ett barn i familien får ekstra oppmerksomhet eller hva som oppfattes å være særbehandling.

Hvilke faktorer kan påvirke hvor godt søsken komme overens?

Mens søsken rivalisering er en naturlig del av oppveksten, kan mange faktorer påvirker hvor godt barna komme overens med hverandre - inkludert alder, kjønn og personlighet, samt størrelsen på familien din, enten det er en blandet familie og hvert barns stilling i den. For eksempel:

 • Barn tett i alder kan kjempe mot hverandre mer enn barn lenger fra hverandre i alder.
 • Barn av samme kjønn kan dele mer av de samme interessene, men de kan også være mer sannsynlig å konkurrere mot hverandre.
 • Midterste barn - som kanskje ikke får de samme rettighetene eller oppmerksomhet som den eldste eller yngste barnet i familien - kanskje handle ut til å føle seg tryggere.
 • Barn som har foreldre er skilt kan føle seg drevet til å konkurrere om oppmerksomheten til den av foreldrene som de bor - særlig hvis stesøsken også bor i hjemmet.

Etter hvert som barna blir eldre, er måten de samhandler sannsynlig å endre. Mens yngre barn har en tendens til å kjempe fysisk, eldre barn er mer sannsynlig å ha verbale argumenter. Friksjon mellom søsken vanligvis topper i alderen mellom 8 og 12, når barn blir fysisk sterkere og mer sta. Som tenåringer blir mer selvstendig, derimot, kan de bruke mindre tid med familie og yngre søsken. Dette kan minske søsken krangler, men også være vanskelig for yngre barn å akseptere.

Se også

Søskenrivaliseringen: å hjelpe barna komme sammen

Hva kan foreldre gjøre for å forbedre søskenforhold?

Alle søsken er nødt til å kjempe, erte og tattle på hverandre på noen punkt. Du kan imidlertid ta aktive skritt for å oppmuntre til sunne søskenforhold. Vurdere disse tipsene:

 • Respekter hvert barns unike behov Behandling av barna jevnt er ikke alltid praktisk -., Og jo hardere du prøver, jo mer barna kan se etter tegn på urettferdighet. I stedet fokuserer på å møte hvert barns unike behov. For eksempel, i stedet for å kjøpe begge barna de samme gaver å unngå konflikt, bør du vurdere å kjøpe dem forskjellige gaver som reflekterer deres individuelle interesser. I stedet for å registrere deg alle dine barn for fotball eller piano leksjoner, be om deres individuelle innspill.
 • Unngå sammenligninger. Sammenligning av barnas evner kan føre dem til å føle seg såret og usikre. Selv om det er naturlig å legge merke til forskjellene mellom barn, unngå å diskutere dem foran barna. Når priste ett av barna dine, hold deg til å beskrive hans eller hennes handling eller prestasjon - i stedet for å sammenligne den med hvordan hans eller hennes søsken gjør det.
 • Still grunnregler. Sørg for at barna forstår hva du anser akseptabel og uakseptabel atferd når det gjelder å kommunisere med hverandre, samt konsekvensene av dårlig oppførsel.
 • Ikke bli involvert i kamper. Oppfordre barna til å gjøre opp sine egne forskjeller. Motvirke tattling. Selv om du kanskje trenger for å hjelpe yngre barn å løse konflikter, kan du fortsatt avstå fra å ta sider. Når du trenger å disiplinere barna, unngå å gjøre det foran andre - som kan føre til skam og forlegenhet. Når det er mulig, ta barnet til side for å diskutere hans eller hennes oppførsel. Også unngå å bruke kallenavn for barna som kan hevde søsken rivalisering eller gjentatte ganger skylde ett barn for søsken tvister.
 • Forutse problemer. Hvis barna ikke kan løse en uenighet av seg selv eller rutinemessig slåss om de samme tingene, bør du vurdere å hjelpe dem tenke ut en løsning. For eksempel, hvis du har små barn som har problemer med deling, oppmuntre dem til hver spiller med sine egne leker eller planlegger aktiviteter som ikke krever mye samarbeid - for eksempel å lytte til musikk eller spille gjemsel. Hvis barna jevnlig kjemper over bruk av TV, delte gaming systemer eller andre gadgets, hjelpe dem å lage en ukeplan. Fortell om konsekvensene av å ikke følge planen.
 • Lytt til dine barn. Være et søsken kan være frustrerende. La barna lufte sine negative følelser om hverandre. Svare ved å anerkjenne deres følelser. Hvis du har søsken, dele historier om din egen barndom konflikter. Vurdere å holde regelmessige familiemøter for å gi barna en sjanse til å snakke om og arbeide ut søsken problemer.
 • Oppmuntre god oppførsel. Når du ser dine barn spiller bra sammen eller jobbe som et team, må du huske å rose dem. Litt ros kan gå en lang vei.
 • Vis din kjærlighet. Tilbring tid alene med hvert av barna. Gjøre spesielle aktiviteter med hver av dine barn som reflekterer deres interesser. Minn barna om at de er elsket, du er der for dem, og de kan snakke om alt med deg.

Har tvillinger eller andre multipler har spesielle søsken problemer?

Søsken rivalisering er ofte ikke et problem for multipler. Mens tvillinger eller andre multipler kan konkurrere mot hverandre, barna vanligvis også er avhengige av hverandre og utvikle nære relasjoner tidlig. Men, de kan ha problemer med å opprettholde sin individualitet. Tvillinger blir ofte behandlet som en enhet, i stedet for to barn som har unike personligheter. Det kan være fristende å kle dem likt og gi dem de samme lekene. Hvis du har multipler, ta hensyn til deres ulike behov og prøver å fremme individualitet.

Andre barn i en familie med multipler kan føle seg utelatt eller sjalu siden de er ikke en del av denne unike forholdet og multipler trenger ofte og tiltrekke seg mye oppmerksomhet. Hvis du har multipler og en eller flere andre barn, sørg for å bruke rikelig med spesiell one-on-one tid med hvert av barna. Også oppmuntre dine multipler å spille separat med andre barn. For eksempel arrangere et skuespill dato for en av tvillingene, mens de andre to spiller med et søsken. Dine multipler kan motstå separasjon, men å være i stand til å være fra hverandre er en ferdighet dine barn vil ha nytte av når de blir eldre.

Husk at alle søsken slåss eller krangle. Søsken rivalisering er normalt. Men ved å behandle barna som individer, lytte til dem og gi dem muligheter til å løse sine egne problemer, vil du legge grunnlaget for solide søskenforhold.

Se også