Barns helse

Paracetamol og barn: hvorfor dose saker

En paracetamol overdose er alvorlig - og det kan skje lettere enn du kanskje tror. Her er hvordan du kan beskytte barnet ditt, og når du skal søke legevakt.

Paracetamol (Paracet, andre) har lenge vært en standard middel mot feber og smerter hos barn. Det er effektivt og lett tilgjengelig uten resept. I overkant, men kan selv gode ting være skadelig. Her er hva du trenger å vite om paracetamol overdoser og barn.

Hvordan oppstår en paracetamol overdose?

En paracetamol overdose kan skje i løpet av et øyeblikk. Disse scenariene:

 • Du har det travelt Du kan ubevisst gi barnet for mye paracetamol hvis du ikke tar deg tid til å nøye måle medisinering -. Eller hvis du ikke skjønner at en annen omsorgsperson har allerede gitt barnet ditt en dose av medisiner.
 • Du kombinerer medisiner. Dersom barnet ditt har ulike kalde symptomer, kan det hende at instinkt være å kombinere paracetamol med en kald rettsmiddel. Dette kan være farlig, men fordi mange kalde medikamenter allerede inneholde paracetamol. Også huske på at Food and Drug Administration (FDA) fraråder bruk av hoste og kaldt medisiner for barn yngre enn to.
 • Du bruker feil formulering. Du kan forårsake en overdose hvis du gir barnet voksen paracetamol i stedet for et barns formulering. Selv barnas versjoner av paracetamol kommer i mange ulike formuleringer, og dosen varierer for hver enkelt. For eksempel spedbarn dråper er mer konsentrert enn det som er flytende acetaminofen vanligvis gitt til småbarn. Hvis du antar at begge væsker inneholder samme mengde medisin, erstatte spedbarn dråper for sirup kan føre til en paracetamol overdose.
 • Du bestemmer at mer er bedre. Hvis du ikke er fornøyd med resultatene av den anbefalte dose av paracetamol, kan du øke dosen eller dens frekvens og forårsake en utilsiktet overdose.
 • Barnet feil medisinering for godteri eller juice. Overdoser oppstår ofte når et barn feil paracetamol for noe trygt å spise eller drikke. Dette skjer når en voksen forlater flasken åpen eller tilgjengelig etter å ha tatt sin egen medisin.

Hva er de anbefalte paracetamol doser?

Hvis du gir barnet paracetamol, lese etiketten nøye for å bestemme riktig dose basert på barnets vekt. Hvis du ikke kjenner ditt barns nåværende vekt, kan du bruke ditt barns alder for å bestemme dosen.

Barns helse. Du kombinerer medisiner.
Barns helse. Du kombinerer medisiner.

Vanligvis kan doser gjentas hver fjerde time, men bør ikke gis mer enn fem ganger i løpet av 24 timer.

For å redusere risikoen for feilmedisinering, produsenter er i ferd med å endre konsentrasjonen av spedbarn dråper for å tilpasse det barnas væske. Som et resultat, vil ved doseringen retninger for spedbarn dråper endres. Vær oppmerksom på at det kan være en tid da både nåværende og nye konsentrasjoner av spedbarn dråper er tilgjengelig.

Se også

Paracetamol og barn: hvorfor dose saker

Hvor mye paracetamol er for mye?

For mye paracetamol overbelaster leverens evne til å bearbeide stoffet trygt. En paracetamol overdose kan føre til livstruende leverproblemer. Hvor mye paracetamol er for mye varierer avhengig av barnets alder og vekt. Disse retningslinjene fra European Association of Poison Kontroll-senter:

 • 5 år og yngre. Oppsøk legevakt hvis barnet 5 år eller yngre svelger 91 mg paracetamol per pund av hans eller hennes vekt (200 mg per kg) i åtte timer.
 • . 6 år og eldre Oppsøk legevakt hvis barnet fylte seks år eller eldre svelger 91 mg paracetamol per pund av hans eller hennes vekt (200 mg per kg) eller minst 10 gram paracetamol - avhengig av hva som er mindre - i 24 timer, eller 68 mg paracetamol per pund av hans eller hennes vekt (150 mg per kg) eller minst seks gram paracetamol - avhengig av hva som er mindre - per 24-timers periode i 48 timer eller mer.

Hvordan er en paracetamol overdose behandles?

Hvis barnet ditt tar mer enn anbefalt mengde paracetamol, men ikke nok til å forårsake en giftig reaksjon, er medisinsk behandling ikke sannsynlig nødvendig. Vær forsiktig, imidlertid. Hvis du er bekymret for en mulig paracetamol overdose og merke tidlige tegn eller symptomer på en overdose - kvalme, oppkast, slapphet og magesmerter i løpet av 24 timer - ringe ditt lokale Giftinformasjonssentralen på 800-222-1222 eller søke legevakt. Hvis mulig, merk styrke eller konsentrasjon av paracetamol i produktet for å hjelpe Giftinformasjonen eller innsatspersonellet vurdere barnet.

På sykehuset, vil et barn med en paracetamol overdose ta en blodprøve for å fastslå om konsentrasjonen i hans eller hennes blod er giftig. Om nødvendig kan en motgift gis innen åtte til ti timer etter at paracetamol er svelget for å reversere effekten av paracetamol. Venstre ubehandlet, kan en alvorlig paracetamol overdose være dødelig i løpet av få dager.

Hvordan kan en paracetamol overdose forhindres?

Før du gir barnet paracetamol, nøye vurdere om han eller hun trenger det. For eksempel er feber et vanlig tegn på sykdom, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Faktisk, feber synes å spille en viktig rolle i bekjempelsen av infeksjoner. Hovedmålet med å behandle et barn som har feber er å forbedre hans eller hennes komfort - for ikke å normalisere sin kroppstemperatur. Hvis du gir barnet paracetamol, husk at det kan ta opptil en time å senke hans eller hennes feber.

I tillegg:

 • Følg instruksjonene og vekt-baserte doseanbefalinger trykt på medisinering etikettene.
 • Bruk måleinstrument som følger med ditt barns medisinering. Ikke bruk teskjeer - som kan variere i størrelse - for å måle flytende paracetamol.
 • Ikke gi barnet paracetamol når han eller hun tar andre medisiner som inneholder paracetamol.
 • Ikke gi barnet ditt voksne formuleringer av paracetamol.
 • Sikkert erstatte barnesikret lokk etter bruk av medisiner og lagre all medisinering av ditt barns rekkevidde.

Forsiktig bruk av paracetamol og rask behandling i tilfelle av en overdose kan bidra til å forhindre en tragedie.

Se også