Barns helse

Jernmangel hos barn: forebygging tips for foreldre

Jernmangel hos barn kan påvirke utviklingen og føre til anemi. Finn ut hvor mye stryke barnet trenger, de beste kildene til jern og mer.

Er barnet ditt får nok jern i kostholdet sitt? Finn ut hva som forårsaker jernmangel hos barn, hvordan du kjenner det og hvordan du kan forhindre det.

Hvorfor er jern viktig for barn?

Jern er et næringsstoff som er viktig for barnets vekst og utvikling. Jern bidrar til trekket oksygen fra lungene til resten av kroppen og bidrar muskler lagre og bruke oksygen. Hvis ditt barns kosthold mangler jern, kan han eller hun utvikle en tilstand som kalles jernmangel. Jernmangel hos barn kan oppstå på mange nivåer, fra tomme jernlagre til anemi - en tilstand der blodet mangler tilstrekkelige friske røde blodceller. Røde blodcellene transporterer oksygen til kroppens vev, gir energi og gi huden en sunn farge. Ubehandlet jernmangel hos barn kan føre til fysiske og psykiske forsinkelser i områder som å gå og snakke.

Hvor mye jern trenger barn trenger?

Babyer er født med jern lagret i kroppen, men en jevn mengde ekstra jern er nødvendig til drivstoff et barns vekst og utvikling. Her er en guide til behov for jern på visse aldersgrupper:

Aldersgruppe Anbefalt mengde jern en dag
7-12 måneder 11 milligram
1 til 3 år 7 milligram
4 til 8 år 10 milligram
9 til 13 år 8 milligram
14 til 18 år, jenter 15 milligram
14 til 18 år, gutter 11 milligram

Hva er risikofaktorer for jernmangel hos barn?

Spedbarn og barn på høyest risiko for jernmangel er:

 • Babyer som blir født for tidlig - mer enn tre uker før forfallsdato - eller har en lav fødselsvekt
 • Babyer som drikker kumelk før fylte 1
 • Morsmelk som ikke er gitt komplementære matvarer som inneholder jern etter fylte seks måneder
 • Babyer som drikker formel som ikke er beriket med jern
 • Barn i alderen 1-5 som drikker mer enn 24 gram (710 ml) av kumelk, geitemelk eller soya melk om dagen
 • Barn som har visse helsemessige forhold, for eksempel kroniske infeksjoner eller spesielle dietter

Unge jenter også har høyere risiko for jernmangel fordi kroppene deres mister jern under menstruasjonen.

Se også

Jernmangel hos barn: forebygging tips for foreldre

Hva er tegn og symptomer på jernmangel hos barn?

Barns helse. Amme eller bruke jern-forsterkede formel.
Barns helse. Amme eller bruke jern-forsterkede formel.

For lite jern kan svekke barnets evne til å fungere. Men de fleste tegn og symptomer på jernmangel hos barn ikke vises før jernmangel anemi oppstår. Tegn og symptomer på jernmangel er:

 • Tretthet eller svakhet
 • Blek hud
 • Dårlig appetitt
 • Kortpustethet
 • Irritabilitet
 • Betennelse av tungen
 • Problemer med å opprettholde kroppstemperaturen
 • Økt sannsynlighet for infeksjoner
 • Uregelmessig hjerterytme
 • Atferdsproblemer
 • Uvanlige cravings for stoff uten næringsverdi, som is, skitt eller ren stivelse

Hvordan kan jernmangel hos barn forhindres?

Iverksette tiltak for å hindre jernmangel hos barnet ved å betale oppmerksomhet til hans eller hennes diett. For eksempel:

 • Amme eller bruke jern-forsterkede formel. Amming til barnet er alderen 1 anbefales. Jern fra morsmelk blir lettere absorbert enn er jern finnes i formel. Dersom amming ikke er mulig, bruk jern-forsterkede morsmelkerstatning. Kumelk er ikke en god kilde til jern for babyer og anbefales ikke for barn yngre enn ett.
 • Oppmuntre til en balansert diett Når du begynner å tjene babyen tørrstoff -. Vanligvis mellom alderen 4 måneder og 6 måneder - mate ham eller henne mat med tilsatt jern, slik som single-korn, jern-forsterkede babyen frokostblanding. For eldre barn, gode kilder til jern inkluderer eggeplommer, rødt kjøtt, kylling, fisk, bønner og mørkegrønne bladgrønnsaker. Begrense matvarer som inneholder mye kalorier og lite vitaminer og mineraler, slik som brus og potetgull.
 • Forbedre absorpsjon. Vitamin C bidrar til å fremme opptaket av kosttilskudd jern. Selv sitrus juice ikke er generelt anbefalt for barn yngre enn ett, kan du hjelpe barnet ditt absorbere jern ved å tilby andre matvarer rike på vitamin C - som melon, jordbær, aprikos, kiwi, brokkoli, tomater og poteter.
 • Vurdere jerntilskudd. Hvis babyen ble født for tidlig eller med lav fødselsvekt eller du ammer etter fylte seks måneder, og babyen er ikke å spise to eller flere porsjoner om dagen av jern-rik mat, for eksempel befestet frokostblanding eller most kjøtt, snakke med barnets lege om muntlige jerntilskudd.

Bør jeg ha mitt barn screenes for jernmangel?

Jernmangel og jernmangelanemi er vanligvis diagnostisert gjennom blodprøver. Noen eksperter anbefaler at alle spedbarn bli vist for jernmangel anemi begynner mellom alderen 9 måneder og 12 måneder og igjen seks måneder senere. Andre anbefaler screening bare spedbarn i alderen 6 måneder til 12 måneder som har en økt risiko for å utvikle jernmangelanemi. Spør barnets lege om hans eller hennes screening anbefalinger, spesielt hvis du er bekymret for jernmangel. Vær forberedt på å gi detaljer om ditt barns kosthold. Avhengig av omstendighetene og mulige screening resultater, kan legen anbefale en muntlig jern supplement eller en daglig multivitamin.

Jernmangel hos barn kan forebygges. For å holde barnets vekst og utvikling på sporet, ta hensyn til hvor mye jern barnet får gjennom kostholdet sitt og snakke med barnets lege om behovet for filmvisninger og jerntilskudd.

Se også