Barns helse

Hjelpe barn å takle: tips for å snakke om tragedien

Etter en tragedie, kanskje du føler deg hjelpeløs - men barnet trenger din støtte. Her er hjelp å vite hva jeg skal si.

Når en tragedie - for eksempel en naturkatastrofe, masse skyting eller terrorangrep - oppstår, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal snakke med barnet om hva som skjedde. Hva sier du? Hvor mye vil han eller hun forstår? Finn ut hvordan du kan starte samtalen og hva du kan gjøre for å hjelpe barnet å takle.

Trenger jeg å snakke med barnet mitt om en tragedie?

Å snakke med barnet ditt om en tragedie kan hjelpe ham eller henne å forstå hva som har skjedd, føler seg trygge og begynne å håndtere.

Hvis du ikke snakker med barnet om en tragedie, det er en god sjanse for at han eller hun kan høre om det fra noen andre - enten fra nyheter, radio, sosiale medier, venner eller familie. Snakker ikke om en tragedie også kan gi barnet den forstand at det som skjedde er for grusomme til å snakke om, noe som kan gjøre arrangementet virke enda mer truende.

Hvordan starter jeg en samtale med barnet mitt om en tragedie?

Det er ikke nødvendigvis en riktig eller gal måte å snakke med barnet om en tragisk hendelse. Start med å ta tid til å tenke på hva du vil si.

Når du er klar, velger du et tidspunkt når barnet er mest sannsynlig å ønske å snakke, for eksempel ved sengetid. Du kan begynne med å spørre barnet hva han eller hun allerede vet om tragedien. Hva har barnet hørt i skolen eller sett på TV? Spør barnet hva spørsmål eller bekymringer han eller hun måtte ha. La barnet ditt svar lede diskusjonen.

Gjør ditt beste for å gjøre ditt barn føler seg komfortabel å stille spørsmål og diskutere hva som skjedde. Men ikke tvinge barnet til å snakke om han eller hun ikke er klar.

Hvordan kan jeg forklare tragedien til barnet mitt?

Når du snakker med barnet ditt om en tragedie, fortelle sannheten. Fokuser på det grunnleggende, og unngå å dele unødvendige detaljer. Ikke overdriv eller spekulere om hva som kan skje. Unngå å dvele ved omfanget eller omfanget av tragedien.

Lytt nøye til barnet ditt for feilinformasjon, misforståelser og underliggende frykt. Ta deg tid til å gi nøyaktig informasjon. Dele dine egne tanker og minner barnet ditt at du er der for ham eller henne. Sørg også for å forklare barnet ditt at arrangementet ikke er hans eller hennes feil.

Barnets alder vil spille en viktig rolle i hvordan han eller hun behandler informasjon om en tragedie. Vurdere disse tipsene:

 • Førskolebarn. Få ned til barnets øyehøyde. Snakke på en rolig og mild stemme bruke ord barnet forstår. Forklar hva som skjedde og hvordan det kan påvirke barnet ditt. For eksempel etter en alvorlig storm kan du si at et tre falt på elektriske ledninger og nå lysene ikke fungerer. Del skritt som blir tatt for å holde barnet ditt trygt. Gi barnet rikelig med klemmer.
 • Elementære og tidlig ungdomsskole barn. Barn i denne alderen kan ha flere spørsmål om hvorvidt de er virkelig trygg. De kan også trenge hjelp skille fantasi fra virkelighet.
 • Øvre ungdomsskolen og videregående skole barn. Eldre barn vil ønske mer informasjon om tragedien og utvinning innsats. De er mer sannsynlig å ha sterke meninger om årsaker, samt forslag om hvordan man kan forebygge fremtidige tragedier og et ønske om å hjelpe de berørte.

Være villig til å gjenta informasjon som kan være vanskelig for barnet å forstå eller akseptere. Hvis barnet spør det samme spørsmålet flere ganger, husk at han eller hun kan være på jakt etter trygghet.

Se også

Hjelpe barn å takle: tips for å snakke om tragedien

Hvordan kan barnet mitt reagere?

Etter en tragisk hendelse, kan barnet oppleve en rekke følelser, inkludert frykt, sjokk, sinne, angst og sorg. Barnets alder vil påvirke hvordan han eller hun håndterer stress av en tragedie. For eksempel:

 • Førskolebarn. Barn i denne alderen kan ha problemer med å tilpasse endring eller tap. De kan etterligne dine følelser og bli klengete. Noen barn kan også handle yngre enn deres alder ved å tisse i sengen eller suge deres tommelen. Unngå å kritisere barnet for denne oppførselen.
 • Elementære og tidlig ungdomsskole barn. Barn i grunnskolen og tidlig ungdomsskole kan ha mareritt eller andre søvnproblemer. De kan frykte å gå på skolen, har problemer med å betale oppmerksomhet i skolen eller bli aggressiv for noen klar grunn.
 • Øvre ungdomsskolen og videregående skole barn. Eldre barn kan benekte at de er opprørt. Noen barn kan klage over fysiske smerter og plager fordi de ikke klarer å identifisere hva som virkelig plager dem. Andre kan begynne argumenter eller motstå myndighet.

Disse reaksjonene er normale. Men hvis barnet fortsetter å vise disse atferd i mer enn to til fire uker, eller de vises senere, kan han eller hun trenger mer hjelp mestring. Dersom barnet ditt har opplevd tidligere traumer, husk at han eller hun kan ha større risiko for en alvorlig reaksjon. Hvis du er bekymret for ditt barns reaksjon, snakke med en mental helse-leverandøren.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe barnet mitt takle?

Barns helse. Elementære og tidlig ungdomsskole barn.
Barns helse. Elementære og tidlig ungdomsskole barn.

Du kan føle seg hjelpeløs, men du kan ta skritt for å hjelpe barnet prosessen hva som skjedde. For eksempel:

 • Forbli rolig. Barnet ditt vil se til deg for signaler om hvordan man skal reagere. Prøv ikke å vises engstelig eller redd.
 • Forsikre barnet om hans eller hennes sikkerhet. Barn har en tendens til å tilpasse ting. For eksempel, hvis en tragedie skjedde på en skole, kan barnet bekymre hans eller hennes sikkerhet på skolen. Påpeke faktorer som sikrer barnets umiddelbare sikkerhet og sikkerheten i samfunnet. Dette også kan være et godt tidspunkt å vurdere familiens planer for å svare på en krise.
 • Limit medieeksponering. Ikke la små barn gjentatte ganger ser eller hører dekning av en tragedie. Selv om barnet ser ut til å bli oppslukt i lek, er han eller hun sannsynligvis klar over hva du ser eller lytter til - og kan bli forvirret eller opprørt. Eldre barn vil kanskje lære mer om en tragedie ved å lese eller se på TV. Imidlertid kan konstant eksponering for dekning av en tragedie høyne angst. Hvis barnet må se på TV-dekning av en tragedie, se den sammen med ham eller henne for en kort tidsperiode. Deretter slår av TV-en.
 • Unngå å plassere skylden. Hvis tragedien ble forårsaket av menneskelig vold eller feil, være forsiktig med å skylde en kulturell, rasemessig eller etnisk gruppe, eller folk som har psykiske lidelser.
 • Opprettholde rutinen. For å gi barnet en følelse av normalitet, holde opp din families vanlig middag, lekser og sengetid rutine.
 • Bruke ekstra tid sammen. Spesiell oppmerksomhet kan fremme barnets følelse av trygghet. Bruke litt mer tid på å lese for barnet ditt eller tucking ham eller henne i om natten. Hvis barnet ditt har problemer med å sove, la ham eller henne til å sove med et lys på eller sove på rommet ditt for en kort tid. Ekstra klemmer og kos kan hjelpe, også.
 • Oppmuntre uttrykk for følelser. Forklar barnet ditt at det er OK å bli opprørt eller gråte. La barnet skrive om eller tegne hva han eller hun føler seg. Fysisk aktivitet kan tjene som et utløp for følelser eller frustrasjon.
 • Oppsøke skolen ressurser. Hvis ditt barns skole tilbyr rådgivning etter en tragedie, dra nytte av muligheten til å møte med en rådgiver.
 • Gjøre noe for dem som er berørt av tragedien. Tenk måter som du og barnet ditt kan hjelpe ofrene og deres familier. Du tenker kanskje håpefulle tanker, ta barnet til din gudshus eller skrive takkekort til første respondere.

Hva annet kan jeg gjøre?

Det kan være det siste du tenker på, men omsorg for deg selv etter en tragedie er viktig, også. Ta hensyn til dine egne følelser av sorg, sinne eller angst. Lean på kjære for support og snakke med en mental helse-leverandøren. Få nok søvn, spise et sunt kosthold og holde seg aktiv. Ta vare på deg selv vil gjøre deg i stand til å ta vare på barnet ditt og tjene som et forbilde for hvordan man skal takle.

Se også