Bilirubin test

Definisjon

Bilirubin testing sjekker for nivåer av bilirubin i blodet. Bilirubin (milliarder ih-ROO-bin), en oransje-gul pigment, er et avfallsprodukt fra normal nedbrytning av røde blodlegemer. Bilirubin passerer gjennom leveren, og til slutt ut av kroppen - for det meste i avføring, en liten mengde i urin.

Før nå lever, er bilirubin kalt unconjugated, som betyr uncombined. I leveren, kombinerer bilirubin med enkelte sukkere for å lage en vannoppløselig form kalt konjugert bilirubin. Konjugert bilirubin passerer ut av leveren, og i tykktarmen, blir den ført tilbake til den ukonjugerte formen underveis til å bli utskilt fra kroppen.

De fleste laboratorier bruke en test som påviser konjugert bilirubin, noe som kalles direkte. Ved å trekke direkte bilirubin fra mengden av total bilirubin, et estimat av ukonjugert bilirubin, kalt indirekte, oppnås.

Høyere enn normalt nivå av direkte eller indirekte bilirubin kan indikere forskjellige typer leverproblemer. Noen ganger kan høyere bilirubin nivåer indikerer en økt forekomst av ødeleggelse av røde blodceller (hemolyse).

Hvorfor det er gjort

Bilirubin testing gjøres vanligvis som en del av en gruppe av tester for å vurdere helsen til leveren din. Bilirubin testing kan bli gjort til:

  • Undersøke gulsott - forhøyede nivåer av bilirubin kan forårsake gulfarging av hud og det hvite i øynene (gulsott). Den mest vanlige bruken av testen er å måle bilirubin hos nyfødte.
  • Avgjøre om det er en blokkering i leverens gallegangene
  • Bidra til å oppdage eller overvåke progresjonen av andre lever-sykdom, slik som hepatitt
  • Bidra til å oppdage økt ødeleggelse av røde blodceller
  • Hjelp følge hvordan en behandling virker
  • Hjelp evaluere mistenkt legemiddeltoksisitet

Noen vanlige tester som kunne utføres samtidig som bilirubin testing omfatter:

  • Leverfunksjonsprøver. En gruppe blodprøver som måler visse enzymer eller proteiner i blodet ditt.
  • . Albumin og total protein nivåer av albumin - et protein laget av leveren - og total protein viser hvor godt leveren din er å lage proteiner som kroppen trenger for å bekjempe infeksjoner og utføre andre funksjoner.
  • Komplett blodprosent. Denne testen måler flere komponenter og funksjoner i blodet ditt.
  • Protrombintid. Denne testen måler den koagulasjonstid av plasma.

Risiko

Blood for bilirubin testing er vanligvis tatt fra en blodåre i armen. Den største risikoen forbundet med blodprøver er sårhet eller blåmerker på stedet hvorfra blodet er trukket.

Hva du kan forvente

Under testen
Bilirubin testing er gjort ved hjelp av en blodprøve. Vanligvis er blod trekkes gjennom en liten nål inn i en blodåre i svingen av armen. Du vil bli bedt om å rulle opp skjorteermet hvis du er iført lange ermer. Personen trekker blodet kan binde et bånd rundt overarmen og ber deg om å lage en knyttneve. Dette fører til at vein å skille seg ut mer, noe som gjør det lettere å sette nålen inn i venen. Nålen er festet til et lite rør, i hvilket blodet oppsamlet. Alt dette tar vanligvis bare noen få minutter.

Blod for bilirubin testing i nyfødte blir vanligvis oppnådd ved bruk av en skarp lanse for å bryte huden på hælen (hæl stick).

Du kan føle en rask smerte når nålen er satt inn i armen din og oppleve noe kortvarig ubehag på stedet etter at nålen er fjernet.

Etter testen
Når nålen er fjernet, vil et stykke gasbind og en bandasje eller lignende materiale plasseres over det området hvor kanylen ble satt inn. Du vil bli bedt om å press forsiktig til området i et minutt eller så, for å bidra til å stoppe blødninger.

Ditt blod vil bli sendt til et laboratorium for analyse. Hvis laboratoriet analysen er gjort på stedet, kan du ha dine testresultater i løpet av timer. Hvis legen sender blod til en off-site laboratorium, kan du få resultatene i løpet av noen dager.

Resultater

Bilirubin test. Leverfunksjonstester.
Bilirubin test. Leverfunksjonstester.

Normale resultater for en typisk bilirubin test er 0,1 til 1 milligram per desiliter (mg / dl) av total bilirubin (direkte pluss indirekte) og 0 0,3 mg / dl for direkte. Disse resultatene kan variere noe fra laboratorium til laboratorium og er typiske for voksne menn. Normale resultater kan være litt forskjellig for kvinner og barn, og resultatene kan påvirkes av visse matvarer, medisiner eller anstrengende trening. Sørg for å fortelle legen din om noen matvarer eller medisiner du har tatt og aktivitetsnivået ditt slik at resultatene kan tolkes riktig.

Lavere enn normalt bilirubinnivåer er vanligvis ikke en bekymring. Forhøyede nivåer kan indikere leverskader eller sykdom.

Høyere enn normalt nivå av direkte bilirubin i blodet kan tyde på leveren din ikke fjerne bilirubin riktig, for eksempel på grunn av en blokkert gallegang. Forhøyede nivåer av indirekte bilirubin kan tyde på andre problemer. En vanlig, og ufarlig, årsaken til forhøyet bilirubin er Gilbert syndrom, en mangel på et enzym som bidrar til å bryte ned bilirubin. Legen din kan ta flere tester for å undersøke tilstanden din. Bilirubin testresultater også kan anvendes for å overvåke progresjonen av visse tilstander som gulsott.