Biofysisk profil

Definisjon

En biofysisk profil er en prenatal test som brukes til å sjekke om en baby trivsel. Testen kombinerer fosterets hjertefrekvens overvåking (nonstress test) og fosterets ultralyd - en bildediagnostikk teknikk som bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere bilder av en baby i livmoren. Under en biofysisk profil, er en babyens hjertefrekvens, pust, bevegelser, muskel tone og fostervann nivå evaluert og gitt en score.

Vanligvis er en biofysisk profil anbefales for kvinner med risiko for abort. En biofysisk profil gjøres typisk etter uke 32 av svangerskapet. Men testen kan gjøres når svangerskapet er langt nok sammen for levering som skal vurderes - vanligvis etter uker 24-26 av svangerskapet. En lav score på en biofysisk profil kan tyde på at du og barnet trenger ytterligere overvåking eller spesiell omsorg. I noen tilfeller kan tidlig eller umiddelbar levering anbefales.

En biofysisk profil er en ikke-invasiv test som ikke utgjør noen fysiske risiko for deg eller barnet ditt. Men det er ikke alltid klart at en biofysisk profil kan bidra til å fremme en babyens helse. Finn ut hva en biofysisk profil innebærer og om dette prenatal test kan nytte for deg eller barnet ditt.

Se også

Hvorfor det er gjort

En biofysisk profilen brukes til å evaluere og overvåke en babyens helse. Målet med et biofysisk profil er å forhindre graviditet tap og oppdage fosterets hypoksi - når barnet er fratatt en tilstrekkelig oksygentilførsel - tidlig nok slik at barnet kan bli levert og ikke opprettholde permanent skade.

Testen er oftest gjort når det er en økt risiko for abort. Din helsepersonell vil avgjøre nødvendigheten og tidspunktet for en biofysisk profil basert på om barnet kunne overleve dersom de leveres tidlig, alvorlighetsgraden av din tilstand og risiko for abort.

Din helsepersonell kan i utgangspunktet anbefale en modifisert biofysisk profil - en forenklet versjon av testen som inkluderer en nonstress test og vurderer fostervann gjennom ultralyd. Din helsepersonell vil da bruke resultatene til å avgjøre om du trenger en full biofysisk profil, som også måler en babyens pust, bevegelser og muskel tone.

Din helsepersonell kan anbefale en biofysisk profil hvis du har:

 • En multippel graviditet
 • En underliggende medisinsk tilstand, for eksempel type 1 diabetes, svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, en blodsykdom, lupus, skjoldbruskkjertelen, nyresykdom eller hjertesykdom
 • En graviditet som har forlenget to uker tidligere forfallsdato (overtidig svangerskap)
 • En historie om abort
 • En baby som har redusert fosteraktivitet eller mulige fosterets vekst problemer
 • For mye fostervann (polyhydramnion) eller lav fostervann (oligohydramniose)
 • Rh (rhesus) allergi - en potensielt alvorlig tilstand som kan oppstå når blodtype er Rh negativ og barnets blodtype er Rh positiv
 • Bekymringsfulle resultater fra andre prenatal tester
Biofysisk profil. Under testen.
Biofysisk profil. Under testen.

Din helsepersonell kan også anbefale en biofysisk profil hvis du er mellom 40 og 42 uker gravid. Fordelene ved å ha test gjort i denne perioden, er imidlertid ikke klart.

Din helsepersonell kan anbefale at du har en biofysisk profil en gang i uken, to ganger i uken eller i sjeldne tilfeller enda oftere - avhengig av din helsetilstand - før du føder.

Se også

Risiko

En biofysisk profil er en ikke-invasiv test som utgjør ingen fysiske risiko for deg eller barnet ditt.

Mens en biofysisk profil kan tilby forsikring om babyens helse, kan det også føre til angst. I tillegg kan en biofysisk profil ikke oppdage et eksisterende problem, eller kan tyde på at det finnes et problem når det er ingen.

Også huske på at mens en biofysisk profil er ofte anbefalt for kvinner som har en økt risiko for abort, er det ikke alltid klart at testen kan fremme en babyens helse.

Se også

Hvordan du forbereder

En biofysisk profil krever vanligvis ingen spesielle forberedelser. Imidlertid kan det hende at ultralyd må gjøres med en full blære.

Se også

Hva du kan forvente

En biofysisk profilen kan gjøres på helsepersonell kontor eller i et sykehus. Testen kan ta opptil en time å fullføre.

Under testen
Under nonstress test, vil du ligge på en eksamen bordet. Du vil sannsynligvis få blodtrykket tatt før testen, og med jevne mellomrom i løpet av testen. Helsepersonell eller et medlem av helsevesenet team vil deretter plassere to belter over magen. Ett belte vil ha sensorer for å måle babyens hjertefrekvens, og den andre vil ha sensorer for å oppdage livmor sammentrekninger. Du vil sannsynligvis bli bedt om å trykke på en knapp når babyen beveger seg. Babyens bevegelser vil da bli notert på fosterets hjerte posten. Din helsepersonell vil være ute etter å se om babyens hjerte slår fortere når han eller hun beveger seg. Vanligvis varer testen 20 minutter. Men hvis barnet sover, må du kanskje vente til han eller hun våkner for å sikre nøyaktige resultater. I noen tilfeller kan det hende at helsepersonell prøver å vekke barnet ved å lage en høy lyd eller ber deg om å drikke et glass juice.

Under ultralyd eksamen, vil du også ligge på en eksamen bordet. Helsepersonell eller en ultralyd tekniker vil bruke en liten mengde gel til magen. Så han eller hun vil gni en liten enhet som kalles en svinger over huden din, flytte fra én del av magen til en annen etter behov. Svingeren vil avgi pulser av lydbølger som vil bli oversatt til et mønster av lyse og mørke områder - å skape et bilde av babyen din på en skjerm. Helsepersonell eller ultralyd tekniker vil deretter vurdere babyens pustebevegelser, kroppsbevegelser, muskeltonus og fostervann nivå. Ultralyden kan vare 5 til 30 minutter eller så, avhengig av om babyen er våken eller det er en ventetid før babyen våkner.

Definisjon. Etter testen.
Definisjon. Etter testen.

Etter testen
Når biofysisk profilen er fullført, vil helsepersonell sannsynlig diskutere resultatene med deg med en gang.

Se også

Resultater

Hvert område som er evaluert i løpet av en biofysisk profil er gitt en score på 2 0 eller punkter, avhengig av om bestemte kriterier var oppfylt. En score kan gis så snart biofysisk aktivitet er observert. For eksempel:

 • Fosterets hjertefrekvens. Resultatene av denne delen av testen (nonstress test) kalles reaktiv eller reaktive. Hvis babyens hjerterytme akselererer til et visst nivå to eller flere ganger i minst 15 sekunder innenfor 20 til 40 minutter, er resultatene betraktes som reaktive og 2 poeng vil bli gitt. Hvis babyens hjerterytme ikke oppfyller det kriteriet, er resultatene vurderes reaktive og 0 poeng vil bli gitt. Husk at ikke-reaktive resultater kan oppstå fordi babyen sov under testen.
 • Fetal puste. Hvis barnet viser minst ett tilfelle av rytmisk pust i 30 sekunder eller mer i løpet av 30 minutter, vil 2 poeng gis. Hvis babyens pust ikke oppfyller kriteriene, vil 0 poeng gis.
 • Fosterets bevegelse. Hvis babyen beveger hans eller hennes kropp eller lemmer tre ganger eller mer i løpet av 30 minutter, vil 2 poeng gis. Hvis babyens bevegelser ikke oppfyller kriteriene, vil 0 poeng gis.
 • Fetal muskel tone. Hvis babyen beveger en lem fra en bøyd stilling til utvidet stilling og raskt tilbake til en bøyd stilling, vil 2 poeng gis. Hvis babyens muskeltonus ikke oppfyller kriteriene, vil 0 poeng gis.
 • Fostervann nivå. Ultralyd tekniker vil lete etter den største synlige lomme av fostervann. For å få en vurdering av to punkter, må den lomme være en viss størrelse. Hvis fostervann nivå ikke oppfyller kriteriene, vil 0 poeng gis.

De individuelle poengvurderinger blir så lagt sammen for en total poengsum. Vanligvis er en score på 8 til 10 betryggende. En score som er lavere enn seks tyder på behov for videre testing. I noen tilfeller kan en lav score lede helsepersonell til å anbefale en tidlig eller umiddelbar levering. I tillegg, hvis helsepersonell finner at du har en lav mengde fostervann, trenger du ytterligere testing og kanskje trenger å levere barnet tidlig - uavhengig av total poengsum.

Husk at visse faktorer kan påvirke resultatene av en biofysisk profil, herunder bruk av kortikosteroider for å få fart babyens lunge modenhet og tilstedeværelse av en infeksjon.

Sørg for å diskutere resultatene av din biofysisk profil med helsepersonell for å fullt ut forstå hva de kan bety for deg og din baby.

Se også