Blodgivning

Definisjon

Blodgivning er en frivillig prosedyre. Du samtykker i å ha blod trekkes slik at det kan bli gitt til noen som trenger en blodoverføring. Millioner av mennesker trenger blodoverføring hvert år. Noen kan trenge blod under operasjonen. Andre er avhengig av det etter en ulykke eller fordi de har en sykdom som krever blodkomponenter. Blodgivning gjør alt dette mulig.

Det finnes flere typer blodgivning:

 • Helblod. Dette er den vanligste typen av blodtapping, der omtrent en pint av helblod blir gitt. Blodet blir deretter separert i sine komponenter - røde blodlegemer, plasma, blodplater.
 • Blodplater. Denne type donasjon benytter en prosess kalt aferese. Under aferese, er donor koblet til en maskin som samler blodplatene, og noen av plasmaet, og returnerer deretter resten av blod til donoren.
 • Plasma. Plasma kan innsamlet samtidig med en blodplate donasjon eller den kan bli samlet uten å samle blodplater under en aferese donasjon.
 • Doble røde celler. Double red cell donasjon gjøres også gjennom aferese. I dette tilfelle er det bare de røde cellene oppsamlet.

For å være kvalifisert til å donere fullblod, blodplater eller plasma, må du være:

 • I god helse
 • Minst 17 år gammel - minimumsalderen varierer avhengig av staten med noen stater tillater 16-åringer å donere med foreldre tillatelse, det er ingen øvre aldersgrense
 • Minst 110 pounds
 • Stand til å passere de fysiske og helse historie vurderinger

Kvalifikasjonskravene er litt annerledes for dobbel rød celle donasjon. Sjekk med ditt lokale donor senter for detaljer.

Se også

Risiko

Blodgivning er trygt. Ny, sterilt engangsutstyr blir brukt for hver donor, så det er ingen risiko for å pådra en bloodborne infeksjon ved å donere blod.

Hvis du er en frisk voksen, kan du vanligvis donere en halvliter blod uten fare for helsen din. Innen 24 timer etter en blodgivning, erstatter kroppen din tapt væske. Og etter flere uker, erstatter kroppen din de tapte røde blodlegemer.

Se også

Hvordan du forbereder

Oppretthold et sunt kosthold som inneholder jern-rik mat, som for eksempel spinat, rødt kjøtt, fisk, fjærkre, bønner, jern-forsterkede frokostblandinger og rosiner. Få nok søvn natten før du planlegger å donere.

Blodtapping. Fullblod.
Blodtapping. Fullblod.

Spis et sunt måltid før donasjon. Unngå fet mat, som hamburgere, pommes frites eller iskrem før donasjon. Tester for infeksjoner gjort på alle donert blod kan bli påvirket av fett som vises i blodet ditt i flere timer etter å ha spist fet mat. Drikk en ekstra 16 gram (473 ml) vann og andre væsker før donasjon.

Hvis du er en blodplater donor, husk at systemet må være fri for aspirin i to dager før donasjon. Ellers kan du ta dine vanlige medisiner som foreskrevet.

Se også

Hva du kan forvente

Før du kan donere blod, vil du bli bedt om å fylle ut en konfidensiell medisinsk historie som inkluderer direkte spørsmål om atferd kjent for å bære en høyere risiko for blodbårne infeksjoner - infeksjoner som overføres gjennom blod. All informasjonen fra denne evalueringen vil bli behandlet konfidensielt.

På grunn av risikoen for blodbårne infeksjoner, kan ikke alle gi blod. Følgende høyrisikogrupper er ikke kvalifisert til å donere blod:

 • Alle som noensinne har brukt injeksjon narkotika ikke foreskrive av lege, for eksempel ulovlige injeksjon narkotika eller steroider ikke er foreskrevet av lege
 • Menn som har hatt seksuell kontakt med andre menn siden 1977
 • Alle som noensinne har mottatt koagulasjonsfaktor konsentrater
 • Alle med en positiv test for HIV (AIDS-viruset)
 • Menn og kvinner som har engasjert i sex for penger eller narkotika siden 1977
 • Alle som har hatt hepatitt siden hans eller hennes 11-årsdag
 • Alle som har hatt babesiosis eller Chagas 'sykdom
 • Alle som har tatt etretinat (Tegison) for psoriasis
 • Alle som har risikofaktorer for Creutzfeldt-Jakobs sykdom (CJD), eller som har en blod slektning med CJD
 • Alle som tilbrakte tre måneder eller mer i Storbritannia fra 1980 til 1996
 • Alle som fikk en blodoverføring i Storbritannia eller Frankrike fra 1980 til i dag
 • Alle som har brukt fem år i Europa fra 1980 til i dag

Du vil også ha en kort fysisk undersøkelse, som inkluderer å sjekke blodtrykk, puls og temperatur. En liten blodprøve er tatt fra en finger drittsekk og brukes til å kontrollere hemoglobin nivå, den oksygen-bærer komponent i blodet ditt. Hvis hemoglobinkonsentrasjonen er normalt og du har møtt alle de andre screening krav, kan du donere blod.

Under prosedyren
Du ligge eller sitte i en tilbakelent stol med armen utvidet på et armlene. En blodtrykket cuff eller tourniquet er plassert rundt overarmen å fylle dine vener med mer blod. Dette gjør venene enklere å se og enklere å sette nålen inn, og hjelper også fylle blodposen raskere. Da huden på innsiden av albuen er renset.

En ny, steril nål settes inn i en blodåre i armen. Denne nål er festet til en tynn, plastrør og en blodpose. Når nålen er på plass, skru deg dine neve flere ganger for å hjelpe blodstrømmen fra venen. Blod i utgangspunktet samles inn rør for testing. Når disse har blitt samlet inn, er blod lov til å fylle posen, om en halvliter. Nålen er vanligvis på stedet rundt 10 minutter. Når prosessen er fullført, trekkes nålen fjernes, blir en liten bandasje legges på nålen området og en bandasje er viklet rundt armen.

En annen metode for å donere blod blir stadig mer vanlig og er kjent som aferese. Under aferese, blir blod trukket fra den ene arm og pumpet gjennom en maskin som skiller ut en bestemt komponent, for eksempel blodplater. Resten av blodet blir deretter returnert gjennom en blodåre i den andre armen. Denne prosessen gjør at mer av en enkelt komponent som skal samles inn. Men det tar lengre tid enn vanlig blodgivning - vanligvis én til to timer.

Etter inngrepet
Etter donere sitter du i en observasjon område, hvor du hvile og spise et lett måltid. Etter 10 til 15 minutter, kan du la. Etter blodgivning:

 • Drikke ekstra væske for neste dag eller to.
 • Unngå anstrengende fysisk aktivitet eller tunge løft for de neste fem timer.
 • Hvis du føler deg ør, ligge med føttene opp til følelsen går.
 • Hold bandasje på armen din i minst fire timer.
 • Hvis du har blødning etter fjerning av bandasje, legge press på området og heve armen i tre til fem minutter.
 • Dersom blødninger eller blåmerker oppstår under huden, bruke en kald pakke til området med jevne mellomrom i løpet av de første 24 timene.
 • Hvis armen er sår, ta en smertestillende som for eksempel paracetamol. Unngå å ta aspirin eller ibuprofen (Advil, Motrin, andre).

Kontakt blodgiver sentrum eller legen din hvis du:

 • Fortsett å føle seg kvalm, ør eller svimmel etter hvile, spise og drikke.
 • Legg merke til en hevet bump, fortsatte blødninger eller smerter på nål-stick området når du fjerner bandasjen.
 • Føler smerte eller prikking nedover armen, inn i fingrene.
 • Blitt syke med symptomer på forkjølelse eller influensa, som feber, hodepine eller sår hals, innen fire dager etter blodgivning. Bakterielle infeksjoner kan overføres med blodet til en potensiell donor via blodoverføring, så det er viktig å la blodgiver sentrum vite om du blir syk slik at blodet ikke skal brukes.

Se også

Resultater

Ditt blod vil bli testet for å bestemme din blodtype - klassifisert som A, B, AB eller O - og Rh faktor. Det Rh faktoren refererer til nærværet eller fraværet av et spesifikt antigen, et stoff i stand til å stimulere en immunrespons, i blodet. Så du er enten Rh positiv eller Rh negativ, noe som betyr at du bærer antigen eller gjør du ikke. Denne informasjonen er viktig fordi din blodtype og Rh faktor må være kompatibelt med blodtype og Rh faktor for den som får blodet.

Ditt blod vil også bli testet for blodbårne sykdommer, for eksempel hepatitt, HIV og syfilis. Dersom disse testene er negative, er blodet distribueres til bruk i sykehus og klinikker. Hvis noen av disse testene er positive, varsler blodbank deg, og ditt blod blir forkastet og ikke brukt.

Se også