Bryst biopsi

Definisjon

En bryst biopsi er en prosedyre for å fjerne en liten prøve av brystvev for laboratorietesting. Bryst biopsi er en måte å evaluere en mistenkelig område i brystet ditt for å fastslå om det er brystkreft. Det finnes flere typer bryst biopsi prosedyrer.

En bryst biopsi gir en prøve av vev som leger bruker til å identifisere og diagnostisere forandringer i cellene som utgjør bryst klumper eller andre uvanlige bryst endringer. Og lab rapport fra bryst biopsi kan hjelpe avgjøre om du trenger ytterligere kirurgi eller annen behandling.

Se også

Hvorfor det er gjort

Bryst biopsi. Finnålsaspirasjon biopsi.
Bryst biopsi. Finnålsaspirasjon biopsi.

Legen kan anbefale et bryst biopsi hvis:

 • Du eller legen føler en klump eller fortykkelse i brystet ditt, og legen har mistanke om brystkreft
 • Din mammogram viser en mistenkelig område i brystet
 • En ultralydundersøkelse avslører et mistenkelig funn
 • Ditt bryst MRI avslører et mistenkelig funn
 • Du har uvanlig brystvorte endringer, herunder skorper, flassing, smilehullet hud eller blodig utflod

Se også

Risiko

Risiko forbundet med et bryst biopsi inkluderer:

 • Blåmerker og hevelse i brystet
 • Infeksjon eller blødning ved biopsi nettstedet
 • Altered bryst utseende, avhengig av hvor mye vev er fjernet og hvordan bryst helbreder
 • Ytterligere kirurgi eller annen behandling, avhengig av biopsi-resultater

Kontakt legen din hvis du får feber, hvis biopsi området blir rød eller varm, eller hvis du har uvanlig drenering fra biopsi nettstedet. Disse kan være tegn på en infeksjon som kan kreve rask behandling.

Se også

Hvordan du forbereder

Før bryst biopsi, legen din hvis du:

 • Har noen allergier
 • Har tatt aspirin i de siste sju dagene
 • Tar blodfortynnende medisiner (antikoagulantia)
 • Ikke klarer å ligge på magen i en lengre periode

Hvis biopsi vil bli gjort ved hjelp av magnetisk resonans imaging (MRI), legen din hvis du har en pacemaker eller annen elektronisk enhet implantert i kroppen din, eller hvis du er gravid eller tror du kan være gravid. MR er vanligvis ikke anbefales under disse omstendigheter.

Bruk en BH til din avtale. Helsevesenet team kan plassere en kald pakke mot biopsi området etter inngrepet, og bra kan holde kald pakke på plass og gi støtte til brystet.

Se også

Hva du kan forvente

Flere bryst biopsi prosedyrer brukes til å skaffe en vevsprøve fra brystet. Legen kan anbefale en bestemt prosedyre basert på størrelse, beliggenhet og andre egenskaper i bryst abnormitet. Hvis det ikke er klart hvorfor du har en type biopsi stedet for en annen, be legen om å forklare.

For mange biopsier, vil du få en injeksjon for å nummen området av brystet for å bli vevsprøve. Typer bryst biopsi er:

 • Finnålsaspirasjon biopsi. Dette er den enkleste formen for brystkreft biopsi, og kan brukes til å vurdere en klump som kan bli følt i løpet av en klinisk bryst eksamen. For prosedyren, ligger du på et bord. Mens steadying klump med den ene hånden, bruker legen derimot å lede en tynn nål - slankere enn den som brukes for å få en blodprøve eller vevsprøve - inn i deigen.

  Nålen er festet til en sprøyte som kan samle inn en prøve av celler eller borevæske fra klumpen. Finnålsaspirasjon er en rask måte å skille mellom en væskefylt cyste og en solid masse og, muligens, for å unngå en mer invasiv biopsi prosedyre. Hvis, derimot, er massen fast, vil den trenge videre evaluering.

 • Kjerne nål biopsi. Denne typen bryst biopsi kan brukes til å vurdere et bryst klump som er synlig på en mammogram eller ultralyd eller at legen mener (palpates) under en klinisk bryst eksamen. En radiologisk eller kirurg bruker en tynn, hul nål for å fjerne vevsprøver fra bryst masse, som oftest ved hjelp av ultralyd veiledning.

  Flere prøver, hver på størrelse med et riskorn, er samlet inn og analysert for å identifisere egenskaper som indikerer tilstedeværelse av sykdom. Avhengig av plasseringen av massen, andre imaging-teknikker, slik som mammografi eller MRI, kan anvendes for å lede posisjonering av kanylen i en kjerne nål biopsi avhengig av plasseringen av massen.

 • Stereotaktisk biopsi. Denne typen biopsi bruker mammografi for å finne plasseringen av mistenkelige områder i brystet. For denne prosedyren, vil du vanligvis ligge ned på en polstret biopsi bord med en av dine bryster plassert i et hull i bordet. Du må kanskje forbli i denne stillingen i 30 minutter til en time.

  Bordet heves flere meter, og det utstyr som brukes ved radiologens er plassert under bordet. Ditt bryst er godt komprimert mellom to plater mens mammografi er tatt for å vise radiologen den nøyaktige plasseringen av området for biopsi.

  Radiologen gjør et lite snitt - om 1/4-tommers lang (ca 6 millimeter) - inn i brystet ditt. Han eller hun setter inn enten en nål eller en vakuum-drevet probe og fjerner flere prøver av vev. Prøvene blir sendt til et laboratorium for analyse.

 • Ultralyd-veiledet kjerne nål biopsi. MRI-guided kjerne nål biopsi.
  Ultralyd-veiledet kjerne nål biopsi. MRI-guided kjerne nål biopsi.

  . Ultralyd-veiledet kjerne nål biopsi Denne typen kjerne nål biopsi innebærer ultralyd - en avbildning metode som bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere detaljerte bilder av strukturer i kroppen din. Under denne prosedyren, ligger du på ryggen eller siden på en ultralyd bordet.

  Holder ultralydapparat (svinger) mot brystet ditt, radiologen lokaliserer massen innenfor brystet ditt, gjør et lite snitt for å sette nålen og tar flere kjerneprøver av vev som skal sendes til et laboratorium for analyse.

 • MR-veiledet kjerne nål biopsi Denne typen kjerne nål biopsi er gjort under veiledning av MRI -. En avbildning teknikk som fanger flere cross-sectional bilder av brystet ditt, og kombinerer dem, ved hjelp av en datamaskin, for å generere detaljerte 3D-bilder. Under denne prosedyren, ligger du ned på en polstret skanning tabellen. Brystene passer inn i en hul depresjon i tabellen.

  MR-maskin gir bilder som bidrar til å bestemme den nøyaktige plasseringen for biopsi. Et lite snitt på omtrent 1/4-tommers lang (omtrent 6 millimeter) er laget for å tillate kjernen nål kan settes inn. Flere prøver av vev er tatt, og sendt til et laboratorium for analyse.

 • Kirurgisk biopsi. Under en kirurgisk biopsi, blir en del av brystet massen fjernet for undersøkelse (operasjonssåret biopsi) eller hele bryst masse kan fjernes (excisional biopsi, bred lokal fjerning eller lumpectomy). En biopsi er vanligvis gjøres i en operasjonsstue med sedering gis gjennom en blodåre i hånden eller armen (intravenøst) og en lokalbedøvelse til nummen ditt bryst.

  Hvis bryst masse ikke kan føles, kan radiolog bruke en teknikk som kalles ledning lokalisering for å kartlegge ruten til massen for kirurgen. Under ledning lokalisering, er spissen av en tynn tråd anbrakt i bryst masse eller bare gjennom den. Dette gjøres vanligvis rett før operasjonen.

  Under operasjonen, kirurgen vil forsøke å fjerne hele brystet massen sammen med wire. For å sikre at hele massen er blitt fjernet, er vevet sendt til sykehuset laboratoriet for å sjekke kantene (marginene) av massen.

  Hvis kreftcellene er tilstede i margene (positive marginer), kan noen kreft fremdeles være i brystet, og mer vev må fjernes. Hvis marginene er klare (negative marginer), deretter kreften er fjernet tilstrekkelig.

På tidspunktet for den bryst biopsi, kan en liten rustfritt stål markør eller klips plasseres i brystet ved biopsi område. Dette gjøres slik at hvis din biopsi er positive, kan din lege eller kirurg finne biopsi området for å fjerne mer brystvev kirurgisk.

Etter et bryst biopsi
Med alle typer bryst biopsi bortsett fra en kirurgisk biopsi, vil du gå hjem med bare bandasjer og en ispose over biopsi nettstedet. Selv om du bør ta det med ro for resten av dagen, vil du være i stand til å gjenoppta normale aktiviteter innen en dag. Blåmerker er vanlig etter kjerne nål biopsi prosedyrer. For å lette smerter og ubehag etter en bryst biopsi, kan du ta en nonaspirin smertestillende som inneholder paracetamol (Paracet, andre) og påfør en kald pakke som nødvendig for å redusere hevelse.

Hvis du har en kirurgisk biopsi, vil du sannsynligvis ha masker (suturer) for å ta vare på. Helsevesenet team vil fortelle deg hvordan du kan beskytte dine masker.

Se også

Resultater

Det kan være noen dager før resultatene av en kjerne nål biopsi er tilgjengelig. Etter biopsi prosedyren, er din brystvev sendt til et laboratorium, hvor en lege som er spesialist i å analysere blod og kroppsvev (patolog) undersøker prøven ved hjelp av et mikroskop og spesielle prosedyrer.

Patologen utarbeider en patologi rapport som sendes til legen din, som vil dele resultatene med dere. Den patologi rapporten inneholder detaljer om størrelse, farge og konsistens av vevsprøver, plasseringen av biopsi området, og om kreft eller forstadier til kreft celler var til stede.

Hvis ditt bryst biopsi avslører normale resultater eller godartet bryst endring, vil legen trenger å se om radiolog og patolog enige om funnene. Noen ganger vurderingene av disse to eksperter forskjellig. For eksempel kan radiolog finner ut at mammogram resultater tyder på brystkreft eller forstadier til kreft, men patologi rapport avslører normalt brystvev. I dette tilfellet må du kanskje mer kirurgi for å få mer vev å ytterligere evaluere området.

Hvis patologi rapport sier at brystkreft er til stede, vil det inneholde informasjon om kreft selv, som for eksempel hvilken type brystkreft du har og tilleggsinformasjon, for eksempel om kreften er hormonreseptor positiv eller negativ. Du og legen din kan deretter utvikle en behandlingsplan som passer best for dine behov.

Se også