Bryst røntgen

Definisjon

Røntgenundersøkelse produsere bilder av ditt hjerte, lunger, blodårer, ribbe og bein i ryggraden din. Hvis du går til lege eller legevakten med brystsmerter eller kortpustethet, kan røntgenundersøkelse å fastslå om du har hjertesvikt, en kollapset lunge, lungebetennelse, brukne ribbein eller luft samler seg i rommet rundt en lunge (pneumothorax ).

Røntgenundersøkelse kan også avdekke væske i lungene eller i områder rundt lungene, forstørrelse av hjertet ditt, lungebetennelse, emfysem, kreft og mange andre forhold. Noen mennesker har en serie av brystet røntgen gjort over tid, for å spore om et bestemt helseproblem blir bedre eller verre.

I det siste, var X-ray skrives ut på film. Nå, nesten alle brystet røntgen er digitale filer som blir sett og lagres elektronisk.

Se også

Hvorfor det er gjort

Røntgenundersøkelse er oftest utført radiografisk eksamen. En brystet X-ray er ofte blant de første prosedyrene du vil gjennomgå hvis legen mistenker at du har hjerte-eller lungesykdom.

En brystet X-ray kan vise:

  • Tilstanden til lungene. Chest X-stråler kan oppdage kreft eller infeksjon i lungene. De kan også vise kroniske lungesykdommer, slik som emfysem eller cystisk fibrose, samt komplikasjoner relatert til disse forholdene.
  • Hjerte-relaterte lungeproblemer. Chest X-stråler kan avsløre endringer eller avvik i lungene som stammer fra hjerteproblemer. Væske kan hope seg opp i lungene (lungeødem), for eksempel som følge av hjertesvikt.
  • Størrelsen og omrisset av hjertet ditt. Endringer i størrelsen og formen på ditt hjerte kan tyde på en rekke forhold, som for eksempel hjertesvikt, medfødt hjertesykdom, væske rundt hjertet (perikardeffusjon), og problemer med en eller flere av dine hjerteklaffer.
  • Blodårene Fordi konturene av de store fartøyene i nærheten hjerte -. Aorta og pulmonal arterier og vener - er synlige på røntgen, kan de avsløre aortaaneurisme eller andre blod fartøy problemer, eller medfødt hjertesykdom.
  • Kalkavleiringer. Røntgenundersøkelse kan oppdage tilstedeværelsen av kalsium i ditt hjerte eller blodårer. Sin tilstedeværelse kan indikere skade på hjerteklaffene, koronararteriene, hjertemuskelen eller beskyttende sac som omgir hjertet. Kalkavleiringer i lungene kan være fra en gammel, løst infeksjon eller en mer alvorlig sykdom.
  • Postoperative forandringer. Røntgenundersøkelse er nyttige når du har hatt operasjon i brystet, for eksempel på ditt hjerte, lunger eller spiserør, for å overvåke utvinning. Legen kan se på noen linjer eller rør som ble plassert under operasjonen og kan sørge for at det ikke er noen luftlekkasjer eller områder av væskeopphopning.
  • En pacemaker, defibrillator eller kateter. Pacemakere og defibrillatorer har fører festet til hjertet ditt for å sørge for at puls og rytme er normal, og katetre er små rør som brukes til å levere medisiner eller for dialyse. En brystet X-ray vanligvis er tatt etter plassering av slike medisinske enheter for å sørge for at alt er riktig plassert.

Se også

Risiko

Du kan være bekymret for stråling fra brystet røntgen, spesielt hvis du har dem regelmessig. Imidlertid er mengden av stråling fra en kiste X-ray lav - enda lavere enn hva du er utsatt for gjennom naturlige kilder til stråling i miljøet.

X-ray teknologer og radiologer bruker færrest mulig dose av stråling og gir en beskyttende bly forkle når flere røntgen er nødvendig.

Kvinner bør alltid informere sin lege eller X-ray teknolog hvis det er noen mulighet for at de er gravide. Selv om du bør generelt unngå røntgen under svangerskapet, en leder forkle som dekker bekkenet og underlivet kan minimere stråling til babyen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før brystet X-ray, du vanligvis kle av fra livet og opp og bære en eksamen kappe. Fjern smykker fra livet og opp, også, siden både klær og smykker kan tilsløre de røntgenbilder.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren, kroppen din er plassert mellom X-ray kamera og X-ray digital opptaker. Du kan bli bedt om å flytte inn i ulike posisjoner eller vinkler for å ta utsikt fra både foran og på sidene av brystet.

Bryst x-stråler. Tilstanden av lungene.
Bryst x-stråler. Tilstanden av lungene.

Under forfra, står du mot plate som inneholder X-ray film eller digital opptaker. Du holder armene opp eller til sidene og rull skuldrene fremover. Du tar et dypt pust og vent i flere sekunder mens X-ray bildet er tatt. Holde pusten etter inhalasjon hjelper ditt hjerte og lungene møt opp mer tydelig på bildet.

Under side utsikt, snu deg og plassere den ene skulderen på plate, og heve hendene over hodet. Igjen, ta deg et dypt pust og hold det under filmingen prosessen.

Å ha Røntgenbilder tatt er vanligvis smertefri. Du trenger ikke føle noe i kroppen som X-ray passerer gjennom kroppen din. Hvis du har problemer med stående, kan du være i stand til å ha røntgen mens du sitter eller ligger.

Se også

Resultater

X-stråler trenger kroppen strukturer og vev på forskjellige måter. Bone er meget tett og blokkerer deler av strålingen, slik at bildet av ben på filmen synes hvitt. Hjertet blokkerer også en del av strålingen og så vises som et lysere område på filmen. Lungene er fylt med luft, slik at de blokkerer lite av strålingen, og skaper et mørkt bilde.

En radiolog - en lege utdannet i tolkning av røntgenbilder og andre bildebehandlingsprogrammer eksamener - analyserer bildene, på jakt etter spor som kan tyde hvis du har hjertesvikt, væske rundt hjertet ditt, kreft, lungebetennelse eller andre lungeproblemer, eller andre forhold.

Legen din vil diskutere resultatene med deg, samt hva behandlinger eller andre tester eller prosedyrer kan være nødvendig.

Se også