C-reaktivt protein test

Definisjon

C-reaktivt protein (CRP) er et protein som kan bli målt i blodet. Det vises i større mengder når det er hevelse (betennelse) et sted i kroppen din. Legen kan sjekke din C-reaktivt protein nivå etter kirurgi eller behandling for infeksjoner eller andre medisinske tilstander. En C-reaktivt protein test kan også brukes til å vurdere risikoen for å utvikle koronar sykdom, en tilstand der arteries av hjertet ditt blir smalere. Koronarsykdom kan til slutt føre til et hjerteinfarkt.

En C-reaktivt protein test for å sjekke for hjertesykdom er ikke riktig for alle. Ifølge European Heart Association, er å ha en C-reaktivt protein test anbefales ikke for den generelle befolkningen å screene for risikoen for hjertesykdommer. Og det kan ikke være nyttig i å bestemme din hjerteinfarkt risiko, avhengig av din helse og livsstil valg.

C-reaktivt protein nivå kan sjekkes med en enkel blodprøve. Noen forskere tror at ved å behandle folk med høy C-reaktivt protein nivåer, er det mindre sannsynlig at de kan ha et hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Se også

Hvorfor det er gjort

En C-reaktivt protein (CRP) testen sjekker for betennelse. Legen din kan ta en CRP test for å overvåke:

  • Koronarsykdom risiko
  • Skade av hjerteinfarkt
  • Inflammatorisk tarmsykdom
  • Noen former for leddgikt
  • Bekkeninfeksjon
  • Lupus
  • Infeksjon etter operasjonen

CRP tester for hjertesykdom
CRP kan være en risikofaktor for hjertesykdom. Det er antatt at så koronararteriene smal, vil du ha mer CRP i blodet. En CRP test kan ikke fortelle legen din nøyaktig hvor betennelsen er, skjønt, så det er mulig at en høy CRP nivå kan bety det er betennelse eller annet sted i kroppen annet enn hjertet.

Ifølge European Heart Association, er en CRP test mest nyttig for folk som har en middels risiko (en 10 til 20 prosent sjanse) for å ha et hjerteinfarkt i løpet av de neste 10 årene. Denne risikoen nivå, kalles den globale risikovurdering er basert på valg av livsstil, slektshistorie og nåværende helsetilstand. Folk som har en lav risiko for å få hjerteinfarkt er mindre sannsynlighet for å ha nytte av å ha en CRP test, og folk som har en høy risiko for å få hjerteinfarkt bør søke behandling og forebyggende tiltak uavhengig av hvor høy deres CRP nivået er.

Se også

Risiko

Det er liten risiko i å få en CRP test. Du har kanskje noen sårhet eller ømhet rundt stedet der blodet er trukket. Sjelden, kan området hvor blodet er trukket blitt smittet. Disse risikoene er ikke noe forskjellig fra andre ganger som du har ditt blod trekkes.

Se også

Hvordan du forbereder

Det er ingen spesielle forberedelser til en CRP test. Men hvis legen din er å sjekke din CRP nivå for å finne ut din hjerteinfarkt risiko, kan det hende du trenger andre blodprøver som vil kreve deg for fort eller følge andre instruksjoner. Snakk med legen din for å se om du trenger noen ekstra blodprøver som vil bli gjort på samme tid som din CRP test.

Noen medisiner - for eksempel p-piller, statiner, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), inkludert ibuprofen (Advil, Motrin, andre), og paracetamol (Paracet, andre) - kan påvirke CRP nivå. Fortell legen din hvis du tar disse medisinene regelmessig.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
En CRP-testen er en blodprøve. Hvis du har en CRP test sammen med andre blodprøver, for eksempel et kolesterolnivå test (lipid panel eller lipid profil), kan du ha ditt blod tester utført tidlig i morgen, siden du må fort for kolesterol test.

Blod er hentet fra en vene, vanligvis fra armen. Før nålen er satt inn, er stikkstedet renset med en antiseptisk og en strikk er pakket rundt overarmen. Dette fører til at blodårene i armen for å fylles med blod.

Etter at nålen er satt, blir en liten mengde blod oppsamles i en ampulle eller sprøyte. Båndet blir deretter fjernet for å gjenopprette sirkulasjon, og blod fortsetter å strømme inn i ampullen. Når nok blod ble oppsamlet, nålen fjernes og punkteringsstedet er dekket med en trykk-vikle.

C-reaktivt protein test. CRP tester for hjertesykdom.
C-reaktivt protein test. CRP tester for hjertesykdom.

Hele prosedyren vil trolig vare et par minutter. Det er relativt smertefri.

Etter inngrepet
Det er ingen spesielle forholdsregler du må ta etter at CRP test. Du bør være i stand til å kjøre selv hjemme og gjøre alle dine normale aktiviteter.

Det kan ta noen dager til før du får resultatene tilbake. Legen din bør forklare deg hva resultatet av testen din mener.

Hvis du har en CRP test for å finne ut risikoen for hjertesykdommer, husk at din CRP nivået er bare én risikofaktor for koronarsykdom. Hvis måleresultatet viser du har en høy CRP nivå, betyr det ikke nødvendigvis at du er på et høyere risiko for å utvikle hjertesykdom. Snakk med legen din om dine andre risikofaktorer og måter du kan prøve å forebygge koronarsykdom og hjerteinfarkt.

Se også

Resultater

Legen din vil diskutere hva CRP test resultatet betyr.

Hvis du har en CRP test for å vurdere risikoen for hjertesykdom, er det disse risikonivå som brukes:

  • Lav risiko. Du har en CRP-nivå på mindre enn 1,0 milligram per liter (mg / l).
  • Gjennomsnittlig risiko. Du har en CRP nivå mellom 1,0 og 3,0 mg / L.
  • Høy risiko. Du har en CRP nivå større enn 3,0 mg / L.

Husk at disse risikonivå er ikke en definitiv mål på risiko, fordi det er uenighet om hvorvidt en høy CRP nivå er en sann risikofaktor for hjertesykdom.

Et testresultat viser en CRP nivå større enn 8 mg / L er et tegn på alvorlig betennelse eller infeksjon, og du bør snakke med legen din om måleresultatet å se etter andre medisinske problemer.

Det er mulig legen din vil foreslå flere tester, for eksempel en kolesterol test, en stress test eller en koronar angiografi, for ytterligere å se inn i koronarsykdom risiko. Han eller hun kan også anbefale livsstilsendringer eller medisiner for å redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Se også