C-seksjonen

Definisjon

Keisersnitt - også kjent som en C-delen - er en kirurgisk prosedyre som brukes til å levere en baby gjennom et snitt i mors mage og en andre snitt i morens livmor.

En C-delen kan være planlagt på forhånd hvis du utvikle svangerskapskomplikasjoner eller du har hatt en tidligere C-delen, og er ikke vurderer vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Ofte er imidlertid ikke behovet for en første gangs C-delen ikke bli åpenbar før arbeidskraft er i gang.

Hvis du er gravid, og vite hva du kan forvente i løpet av en C-delen - både under inngrepet og etterpå - kan forberede deg.

Se også

Hvorfor det er gjort

Noen ganger kan en C-delen er tryggere for deg eller barnet ditt enn en vaginal fødsel. Din helsepersonell kan anbefale en C-delen hvis:

 • Deres arbeid ikke er framdrift. Stall arbeidskraft er en av de vanligste årsakene til en C-delen. Kanskje livmorhalsen ikke åpner nok til tross for sterke sammentrekninger over flere timer - eller babyens hode er rett og slett for stor til å passere gjennom fødselskanalen.
 • Babyen er ikke får nok oksygen. Hvis helsepersonell er bekymret for barnets oksygentilførsel eller endringer i babyens hjerterytme, kanskje en C-delen være det beste alternativet.
 • Babyen er i en unormal posisjon. Et keisersnitt kan være den sikreste måten å levere barnet om hans eller hennes føtter eller baken inn i fødselskanalen først (seteleie) eller barnet er plassert side eller skulderen først (tverrgående).
 • Du bærer tvillinger, trillinger eller andre multipler. Når du bærer flere babyer, er det vanlig at en eller flere av babyene til å være i en unormal posisjon. I dette tilfellet, er en C-seksjon ofte tryggere.
 • Det er et problem med morkaken din. Dersom morkaken løsner fra livmoren din før fødsel begynner (morkakeløsning) eller morkaken dekker åpningen av livmorhalsen (placenta previa), kan keisersnitt være den sikreste måten å levere barnet.
 • Det er et problem med navlestrengen. Et keisersnitt kan anbefales hvis en løkke av navlestreng glir gjennom livmorhalsen i forkant av babyen din, eller hvis ledningen er komprimert av livmor under riene.
 • Du har en helse bekymring. Din helsepersonell kan foreslå en C-delen hvis du har en medisinsk tilstand som kan gjøre arbeidskraft farlig, for eksempel ustabil hjertesykdom eller høyt blodtrykk. I andre tilfeller kan en C-delen kan anbefales hvis du har en infeksjon som kan overføres til barnet under vaginal fødsel - for eksempel genital herpes eller HIV.
 • Babyen har en helse bekymring. En C-delen er noen ganger tryggere for babyer som har visse utviklingsmessige forhold, slik som overflødig væske i hjernen (hydrocephalus).
 • Du har hatt et tidligere keisersnitt. Avhengig av livmor innsnitt og andre faktorer, er det ofte mulig å forsøke en vaginal fødsel etter et tidligere keisersnitt. I noen tilfeller, men kan det hende at helsepersonell anbefaler en gjentakelse keisersnitt.

I tillegg er noen kvinner forespørsel C-seksjoner med deres første barn - noen ganger for å unngå arbeidskraft eller de mulige komplikasjoner av vaginal fødsel, eller å dra nytte av fordelene med en planlagt levering. Hvis du vurderer en planlagt keisersnitt for din første leveranse, arbeide med helsepersonell for å ta den beste avgjørelsen for deg og babyen din.

Se også

Risiko

Recovery fra en C-delen tar lengre tid enn gjør utvinning fra en vaginal fødsel. Og i likhet med andre typer større operasjoner, keisersnitt også bære en høyere risiko for komplikasjoner.

C-seksjonen. Deres arbeid ikke er framdrift.
C-seksjonen. Deres arbeid ikke er framdrift.

Risiko for babyen din er:

 • . Pusteproblemer Babyer født med keisersnitt er mer sannsynlig å utvikle forbigående tachypnea - et pust problem preget av unormalt rask pust i løpet av de første dagene etter fødselen. C-seksjoner gjort før 39 uker av svangerskapet eller uten bevis av babyens lunge modenhet kan øke risikoen for andre pusteproblemer, inkludert respiratorisk distress syndrom - en tilstand som gjør det vanskelig for barnet å puste.
 • Kirurgisk skade. Selv om sjeldne, tilfeldige kutt til babyens hud kan oppstå under operasjonen.

Risiko til deg er:

 • Betennelse og infeksjon av membranen fôr livmoren Denne tilstanden -. Kjent som endometritis - kan føre til feber, illeluktende utflod og livmor smerter.
 • Økt blødningstendens. Du kommer sannsynligvis til å miste mer blod med en C-delen enn med en vaginal fødsel. Blodoverføringer er sjelden nødvendig, men.
 • Reaksjoner på anestesi. Bivirkninger til alle typer anestesi er mulig. Etter en epidural eller spinal blokk - vanlige typer anestesi for keisersnitt - det er sjelden, men mulig, å oppleve en alvorlig hodepine når du er oppreist i dagene etter fødselen.
 • Blodpropp risikoen for å utvikle en blodpropp i en vene -. Spesielt i bena eller bekken organer - er større etter en keisersnitt enn etter en vaginal fødsel. Hvis en blodpropp reiser til lungene (lungeemboli), kan skaden være livstruende. Helsevesenet team vil iverksette tiltak for å forebygge blodpropp. Du kan hjelpe også, ved å gå ofte kort tid etter operasjonen.
 • Sårinfeksjon. En infeksjon i eller rundt innsnitt området er mulig.
 • Kirurgisk skade Selv om sjeldne, kirurgiske skader på nærliggende organer -. Som blæren - kan oppstå under en C-delen. Hvis dette skjer, kan ytterligere kirurgi være nødvendig.
 • Økt risiko ved fremtidige svangerskap Etter en C-delen, står du en høyere risiko for potensielt alvorlige komplikasjoner i senere svangerskap -. Inkludert blødninger og problemer med morkaken - enn du ville gjort etter en vaginal fødsel. Risikoen for uterusruptur er også høyere. Med uterusruptur, livmor river opp langs arr linje fra den forutgående C-delen. Uterusruptur er en livstruende nødsituasjon.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis C-delen er planlagt på forhånd, kan det hende at helsepersonell foreslår å snakke med en anestesilege om alternativer for anestesi under levering.

Din helsepersonell kan også anbefale visse blodprøver før C-delen. Disse testene vil gi informasjon om din blodtype og ditt nivå av hemoglobin - den viktigste delen av røde blodceller. Disse opplysningene vil være nyttig for helsevesenet team i det usannsynlige tilfellet at du trenger en blodoverføring i løpet av C-delen.

Babyen er ikke får nok oksygen. Babyen er i en unormal posisjon.
Babyen er ikke får nok oksygen. Babyen er i en unormal posisjon.

Dersom komplikasjoner med din helse eller barnets helse be en C-delen før 39 uker av svangerskapet, kan babyens lunge modenhet testes før C-delen. Dette gjøres med amniocentesis - en fremgangsmåte hvorved en prøve av væsken som omgir og beskytter barnet i livmoren (fostervann) fjernes fra livmoren for testing. Forfall fostervannsprøve kan gi forsikring om at barnet er klar for fødsel.

Selv om du planlegger en vaginal fødsel, er det viktig å forberede seg på det uventede. Diskutere muligheten for en C-seksjon med helsepersonell godt før forfallsdato. Still spørsmål, dele bekymringer og vurdere omstendighetene som kan gjøre en C-delen er det beste alternativet. I en nødssituasjon kan helsepersonell ikke har tid til å forklare prosedyren eller svare på dine spørsmål i detalj.

Etter en C-delen vil du trenger tid til å hvile og komme seg. Tenk rekruttering hjelpe forhånd for ukene etter fødselen av din baby. Dette kan inkludere husholdning hjelp eller barnepass for andre barn.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
En gjennomsnittlig C-seksjonen kan vanligvis gjøres på mindre enn en time. I de fleste tilfeller kan din ektefelle eller partner bo hos deg i operasjonsstuen under prosedyren.

 • Hjemme. Du kan bli bedt om å dusje eller bade med en antibakteriell såpe kvelden før og morgenen av C-delen. Dette bidrar til å redusere risikoen for infeksjon. Hvis du regelmessig barbere offentlige hår, ikke gjør det dagen før operasjonen.
 • På sykehuset. Før C-delen, vil et medlem av helsevesenet team rense magen. Et rør (kateter) vil trolig bli plassert i blæren for å samle urin. Intravenøs (IV) linjer vil bli plassert i en blodåre i hånden eller armen for å gi væske og medisiner. Et medlem av helsevesenet team kan også gi deg en syrenøytraliserende for å redusere risikoen for urolig mage under prosedyren.
 • . Anestesi fleste keisersnitt er gjort under regional anestesi, som bedøver bare den nedre delen av kroppen din - slik at du kan være våken under inngrepet. En vanlig valg er en spinal blokk, der smertestillende medikamenter injiseres direkte inn i sekken rundt ryggmargen. Et annet alternativ kan være epidural anestesi, der smertestillende medikamenter injiseres i korsryggen like utenfor sac som omgir ryggmargen. I en nødsituasjon, er narkose noen ganger nødvendig. Med narkose, vil du ikke være i stand til å se, føle eller høre noe under fødselen.
 • Abdominal snitt. Legen vil gjøre et snitt gjennom bukveggen. Det er vanligvis gjort horisontalt nær kjønnshår hårfestet (bikini snitt). Hvis et stort snitt er nødvendig eller barnet ditt skal leveres svært raskt, kan legen gjøre en vertikal snitt fra like under navlen til rett over skambenet.
 • Livmor innsnitt. Etter abdominal snitt, vil legen gjøre et snitt i livmoren din. Livmor innsnitt er vanligvis horisontalt over den nedre delen av livmoren (lav tverrgående innsnitt). Andre typer livmor snitt kan brukes avhengig av barnets posisjon innenfor livmoren din, og om du har komplikasjoner, for eksempel placenta previa - når morkaken helt eller delvis blokkerer livmoren.
 • . Levering Hvis du har epidural eller spinal anestesi, vil du sannsynligvis føle en viss bevegelse som legen forsiktig fjerner barnet fra livmoren din - men du bør ikke føle smerte. Legen vil klare babyens munn og nese med væske, deretter klemme og klippe navlestrengen. Morkaken vil bli fjernet fra livmoren din, og snittene blir stengt med sting.

Hvis du har regional anestesi, vil du være i stand til å høre og se babyen rett etter fødselen.

Etter inngrepet
Etter en C-delen, de fleste mødre og babyer bo på sykehuset i ca tre dager. Å kontrollere smerte som anestesi slites av, kan du bruke en pumpe som lar deg justere dosen av intravenøs (IV) smertestillende medikamenter.

Snart etter at C-delen vil du bli oppfordret til å stå opp og gå. Flytte rundt kan få fart på utvinningen og bidra til å forebygge forstoppelse og potensielt farlige blodpropper.

Mens du er på sykehuset, vil helsevesenet team overvåke snittet for tegn på infeksjon. De vil også overvåke bevegelsene dine, hvor mye væske du drikker, og blære og tarm funksjon.

Ubehag i nærheten av C-seksjonen snitt kan gjøre amming litt klosset. Med hjelp, men vil du være i stand til å begynne å amme like etter keisersnitt. Spør sykepleier eller sykehusets amming konsulent for å lære deg hvordan du skal plassere deg selv og støtte barnet slik at du er komfortabel.

Husk at å prøve å amme når du er i smerte kan gjøre prosessen vanskeligere. Helsevesenet team vil velge medisiner for postoperative smerter med amming i tankene. Fortsetter å ta medisiner bør ikke forstyrre ammingen.

Før du forlater sykehuset, snakk med legen din om noen forebyggende behandling du trenger, inkludert vaksinasjoner. Sørge for at vaksiner er strøm kan bidra til å beskytte din helse og babyens helse.

Når du går hjem
Det tar ca 4-6 uker for en C-delen snitt til å helbrede. Tretthet og ubehag er vanlig. Mens du utvinne:

 • Ta det med ro. Hvil når det er mulig. Prøv å holde alt som du og barnet ditt trenger innen rekkevidde. For de første ukene, unngå løft fra huk posisjon eller løfte noe tyngre enn babyen.
 • Støtte magen. Bruk god holdning når du står og går. Hold magen nær snittet under plutselige bevegelser, for eksempel hoste, nysing eller ler. Bruk puter eller rullet opp håndklær for ekstra støtte mens du ammer.
 • Drikk rikelig med væske. Drikkevann og andre væsker kan hjelpe erstatte væske tapt under levering og amming, samt hindre forstoppelse.
 • Ta medisinen som trengs. Din helsepersonell kan anbefale paracetamol (Paracet, andre) eller andre medisiner for å lindre smerte. De fleste smertestillende medisiner er trygt for kvinner som ammer.
 • . Unngå sex Ikke ha sex før helsepersonell gir deg grønt lys - ofte fire til seks uker etter operasjonen. Du trenger ikke å gi opp på intimitet i mellomtiden, skjønt. Tilbring tid med partneren din, selv om det bare er noen få minutter om morgenen eller etter at barnet går i dvale om natten.

Det er også viktig å vite når du skal ta kontakt med helsepersonell. Ringe hvis du opplever:

 • Noen tegn på infeksjon - som feber høyere enn 100,4 F (38 C), sterke smerter i magen, eller rødhet, hevelse og utflod hos din innsnitt området
 • Brystsmerter ledsaget av rødhet eller feber
 • Illeluktende utflod
 • Smertefull vannlating
 • Blødning som soaks et sanitetsbind innen en time eller inneholder store klumper
 • Leg smerte eller hevelse

Postpartum depresjon - som kan føre til alvorlige humørsvingninger, tap av matlyst, overveldende tretthet og mangel på glede i livet - er noen ganger et problem også. Kontakt legen din hvis du mistenker at du er deprimert. Det er spesielt viktig å søke hjelp hvis symptomene ikke svekkes på egen hånd, har du problemer med omsorg for barnet ditt eller fullføre daglige oppgaver, eller har du tanker om å skade deg selv eller barnet ditt.

Se også