Cardiac ablasjon

Definisjon

Cardiac ablasjon er en prosedyre som kan korrigere hjerterytmeproblemer (arytmier). Ablasjon bruker vanligvis katetre - lange, fleksible rør inn gjennom en blodåre i lysken og gjenget til hjertet ditt - for å korrigere strukturelle problemer i ditt hjerte som forårsaker en arytmi.

Cardiac ablasjon fungerer ved arrdannelse eller ødelegge vev i ditt hjerte som utløser en unormal hjerterytme. I noen tilfeller forhindrer ablasjon unormale elektriske signaler fra reiser gjennom hjertet ditt og dermed stopper arytmi.

Cardiac ablasjon er ofte gjort gjennom åpen hjertekirurgi, men det er ofte gjort ved hjelp av kateter, noe som gjør prosedyren mindre invasiv og forkorte utvinning ganger.

Se også

Hvorfor det er gjort

Når hjertet ditt slår, må de elektriske impulsene som forårsaker det å kontrahere følger nøyaktige sti gjennom hjertet. Enhver avbrytelse i disse impulser kan forårsake ujevn hjerteslag (arytmi), som noen ganger kan bli behandlet med kardial ablasjon.

Ablasjon er vanligvis ikke den første behandlingen alternativet. Ablasjon er et behandlingsalternativ for personer som:

 • Har prøvd medisiner for å behandle en arytmi uten å lykkes
 • Har hatt alvorlige bivirkninger fra medisiner til å behandle arytmier
 • Har visse typer av arytmier som svarer godt til ablasjon, slik som Wolff-Parkinson-syndrom-White
 • Har en høy risiko for komplikasjoner fra arytmi deres, for eksempel plutselig hjertestans

Se også

Risiko

Cardiac ablasjon ikke bære risiko, som inkluderer:

 • Blødning på hvor kateteret ble satt inn
 • Skade på blodårene der kateteret kan ha skrapt som det reiste til ditt hjerte
 • Punktering av hjertet
 • Skade på ditt hjertets elektriske system, noe som kan forverre arytmier og krever en pacemaker for å korrigere
 • Blodpropp, som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag
 • Innsnevring av blodårene som fører blod mellom lungene og hjertet (lunge vene stenose)
 • Skade på nyrer fra fargestoff som brukes under prosedyren

Din risiko for å få disse komplikasjonene kan øke hvis du har diabetes eller nyresykdom. Du har også en større risiko for komplikasjoner fra ablasjon hvis du er 75 år eller eldre.

Se også

Hvordan du forbereder

Du må slutte å spise og drikke ca åtte til 12 timer før inngrepet. Hvis du tar noen medisiner, spør legen din om du skal fortsette å ta dem før inngrepet.

Legen din bør gi deg beskjed hvis du trenger å følge noen andre spesielle instruksjoner. I noen tilfeller vil du bli bedt om å slutte å ta medisiner for å behandle et hjerte arytmi for en periode på dager til måneder før inngrepet. Hvis du har en implantert hjertet enhet, for eksempel en pacemaker eller implanterbar defibrillator, snakk med legen din for å se om du trenger å ta noen spesielle forholdsregler.

Se også

Hva du kan forvente

Cardiac ablasjon. I løpet av prosedyren.
Cardiac ablasjon. I løpet av prosedyren.

Under prosedyren
Kateterablasjon utføres på sykehuset. Før prosedyren begynner, vil en intravenøs linje settes inn i armen eller hånden, og du vil bli gitt en beroligende middel for å hjelpe deg å slappe av.

Etter beroligende trer i kraft, vil legen nummen et lite område i nærheten av en blodåre på lysken, nakken eller underarm. En kanyle settes inn i venen, og et rør som kalles en kappe vil bli plassert gjennom nålen. Kateteret som skal brukes til å utføre ablasjon vil bli gjenget til hjertet ditt gjennom skjeden. En spesielt fargestoff som dukker opp på røntgenbilder vil bli injisert gjennom kateteret for å hjelpe legen se den delen av hjertet ditt som trenger å bli behandlet.

Kateteret har spesielle elektroder på tips som skal brukes under prosedyren. Når legen finner det området av unormal vev som forårsaker din arytmi, vil han eller hun tar sikte på kateteret tips på området. Energi vil reise gjennom kateteret tips for å lage et arr eller ødelegge vev som utløser din arytmi. I noen tilfeller blokkerer ablasjon de elektriske signalene som reiser gjennom hjertet, for å stoppe unormal rytme og la signaler til å reise over en normal sti i stedet. Energien som brukes i prosedyren kan komme fra:

 • Radiofrekvens (varme)
 • Lasere
 • Cryoablation (ekstrem kulde)

Cardiac ablasjon tar vanligvis tre til seks timer å fullføre, men kompliserte prosedyrer kan ta lengre tid. Under prosedyren, er det mulig du vil kjenne litt mindre ubehag når fargestoff injiseres i kateter eller når energien er kjørt gjennom kateteret tips. Hvis du opplever noen form for alvorlig smerte eller kortpustethet, bør du varsle kardiolog utfører prosedyren.

Etter inngrepet
Etter prosedyren, vil du bli flyttet til et recovery område der du må ligge stille i fire til seks timer for å forhindre blødninger ved din kateteret nettstedet. Hjerteslagene og blodtrykket vil bli overvåket kontinuerlig for å sjekke for komplikasjoner etter inngrepet.

Avhengig av din tilstand, kan du være i stand til å dra hjem samme dag som inngrepet, eller du kan trenge å bo på sykehuset i 1-3 dager. Hvis du går hjem samme dag, har tenkt å ha noen andre kjøre deg hjem etter inngrepet.

Du kan føle seg litt sår etter inngrepet, men sårhet bør ikke vare mer enn en uke. De fleste er i stand til å vende tilbake til sine normale aktiviteter i løpet av få dager for å ha ablasjon.

Se også

Resultater

Selv kateterablasjon kan være vellykket, noen mennesker trenger gjentar prosedyrer. Du må kanskje også ta medisiner, selv etter at du har hatt ablasjon.

Å holde hjertet sunt, kan det hende du trenger å gjøre endringer i livsstil som forbedrer den generelle helsen til hjertet ditt, spesielt for å forebygge eller behandle tilstander som kan forårsake eller forverre arytmier, for eksempel høyt blodtrykk. Legen din kan foreslå at du:

 • Unngå koffein
 • Bruk mindre salt, noe som kan bidra til å senke blodtrykket
 • Øk din fysiske aktivitet
 • Slutte å røyke
 • Unngå å drikke alkohol
 • Spis hjerte-sunn mat og opprettholde en sunn vekt

Se også