Carotis angioplastikk og stenting

Definisjon

Carotis angioplastikk (kuh-ROT-id AN-je-oh-plas-te) er en prosedyre som åpner tilstoppede arterier for å forebygge eller behandle hjerneslag. Carotis arteries er plassert på hver side av halsen og er de viktigste arteries leverer blod til hjernen. Prosedyren innebærer midlertidig sette inn og blåse en liten ballong der halspulsåren er tilstoppet å utvide arterien.

Carotis angioplastikk er ofte kombinert med plassering av en liten metall spiral kalt en stent i den tette arterien. Den stent hjelper rekvisitt arterien åpen og reduserer sjansen for det innsnevring igjen. Carotis angioplastikk og stenting kan brukes når tradisjonelle carotis kirurgi ikke er mulig eller er for risikabelt.

Se også

Hvorfor det er gjort

Carotis angioplastikk og stenting kan være en hensiktsmessig hjerneslag behandling eller hjerneslag forebygging alternativet hvis:

 • Du har en historie med hjerteproblemer, som for eksempel hjertesvikt, ustabil angina eller en mislykket stresstest
 • Du har en halspulsåren med en 70 prosent blokkering eller mer, spesielt hvis du har hatt et hjerneslag eller hjerneslag symptomer, og du ikke er i god nok helse til å gjennomgå en operasjon - for eksempel hvis du har alvorlig hjerte-eller lungesykdom eller fått strålebehandling for nakke svulster
 • Du har allerede hatt en endarterectomi og opplever ny innsnevring etter operasjonen (restenose)
 • Plasseringen av innsnevring (stenose) er vanskelig å komme til med endarterektomigruppen

I noen tilfeller kan tradisjonelle carotis kirurgi (endarterectomi) bli bedt om å fjerne oppbygging av plakk (fatty materiale) som er smalere arterien. I andre tilfeller kan angioplastikk og stenting være et bedre alternativ.

Se også

Risiko

Som med en hvilken som helst kirurgisk prosedyre, kan det forekomme komplikasjoner. Følgende er noen av de komplikasjoner som kan være forbundet med carotis angioplastikk og stenting:

 • Slag eller ministroke (forbigående iskemisk anfall eller TIA). Under angioplastikk, kan blodpropper som kan dannes på katetre løsne og reise til hjernen din. Blodfortynnende er gitt under inngrepet for å redusere denne risikoen. Et hjerneslag kan også oppstå hvis plakk i arterien din blir forskyves når katetre blir tredd gjennom blodårene.
 • New innsnevring av halspulsåren (restenose). En stor ulempe av carotis angioplastikk er sjansen for at din arterie vil re-begrense bare måneder etter inngrepet. Stenter ble utviklet for å redusere risiko for restenose.
 • Blodpropper. Blodpropper kan dannes i løpet av stenter med uker eller måneder etter angioplastikk. Disse blodpropp kan føre til et hjerneslag eller død. Det er viktig å ta aspirin, klopidogrel (Plavix) og andre medisiner nøyaktig som foreskrevet for å redusere sjansen for blodpropp dannes i stent din.
 • Blødning. Kan du ha blødning på i beinet der kateter ble satt inn. Vanligvis er dette resulterer bare i et blåmerke, men noen ganger alvorlig blødning oppstår og kan kreve en blodoverføring eller kirurgiske prosedyrer.

Se også

Hvordan du forbereder

Carotis angioplastikk og stenting. Slag eller ministroke (forbigående iskemisk anfall eller TIA).
Carotis angioplastikk og stenting. Slag eller ministroke (forbigående iskemisk anfall eller TIA).

Før en planlagt angioplastikk, gjennomgår legen din medisinske historie og utfører en fysisk eksamen. Du kan også ha en eller flere av følgende undersøkelser før en angioplastikk og stenting prosedyre:

 • Ultralyd. En skanner er gått over halspulsåren for å produsere bilder ved hjelp av (lydbølger) av det innsnevrede arterien og av blodstrømmen til hjernen.
 • Magnetisk resonans angiografi (MRA) eller CT angiografi (CTA). Disse eksamener gir svært detaljerte bilder av blodårer ved hjelp av enten radiofrekvente bølger i et magnetisk felt eller ved hjelp av røntgenstråler.
 • Carotis angiografi. Under denne eksamen, kontrast materiale (synlige på røntgen) injiseres i en arterie, slik at fartøyene kan bli sett og undersøkt.

Du vil motta instruksjoner om hva du kan eller ikke kan spise eller drikke før angioplastikk. Din preparatet kan være annerledes hvis du allerede bor på sykehuset før inngrepet.

Natten før prosedyren:

 • Følg legens instruksjoner om hvordan du justerer dagens medisiner. Legen kan instruere deg til å slutte å ta visse medisiner før angioplastikk, spesielt hvis du tar visse diabetes medisiner eller blodfortynnende.
 • Ta godkjente medisiner med bare små slurker med vann.
 • Sørge for transport hjem. Angioplastikk vanligvis krever en overnatting sykehus opphold, og du vil ikke være i stand til å kjøre selv hjem neste dag på grunn av langvarige effektene av beroligende.

Se også

Hva du kan forvente

Ny innsnevring av halspulsåren (restenose). Magnetisk resonans angiografi (MRA) eller CT angiografi (CTA).
Ny innsnevring av halspulsåren (restenose). Magnetisk resonans angiografi (MRA) eller CT angiografi (CTA).

Carotis angioplastikk regnes som en ikke-kirurgiske prosedyren fordi det er mindre invasiv enn kirurgi. Kroppen din er ikke kuttet åpen med unntak av en svært lite kutt i en blodåre i lysken din.

Narkose er ikke nødvendig, så du er våken under inngrepet. Du vil motta væsker og medisiner for å slappe av deg gjennom en intravenøs (IV) kateter.

Før den prosedyre

 • Blir du tatt til en X-ray imaging rom og bedt om å ligge på en prosedyre seng. Du vil hvile hodet i en skålformet området for å hjelpe deg å forbli komfortabel og stille mens bilder av halspulsåren blir tatt.
 • Lysken er barbert og forberedt med antiseptisk løsning, og en steril drapere er plassert over hele kroppen.
 • En lokal bedøvelse injiseres i lysken din til nummen området.
 • Små elektroder er plassert på brystet å overvåke puls og rytme under prosedyren.

Under prosedyren
Når du er bedøvet, gjør legen en punktering i en arterie, vanligvis lårarterie i lysken. Følgende trinn beskriver angioplastikk og stenting prosedyre.

 • Et lite rør (mantel) er plassert inn i arterien. Et kateter blir så tredd gjennom røret til innsnevring i karotidarterien i henhold til røntgen-veiledning. Du vil ikke føle kateteret passerer gjennom arteriene fordi innsiden av blodårene ikke har nerveender.
 • Kontrast materiale blir injisert inn karotidarterien gjennom kateteret. Kontrasten materiale kan utgjøre et midlertidig varm følelse på den ene siden av ansiktet. Kontrast materialet gir en detaljert visning av smalere arterie og blodtilførsel til hjernen.
 • En paraply-formet filter er plassert. Filteret (embolic beskyttelse enhet) er satt utenfor innsnevring til fange eventuelle rester som kan brekke av fra stenose av arterien under prosedyren.
 • Ballongen blir satt inn i det innsnevrede område og blåses opp for å presse plaques til siden og utvide fartøyet.
 • En liten metallnett rør (stent) kan være plassert i den nylig åpnet fartøyet. Den ekspanderte stent tjener som et stillas som bidrar til å hindre at arterien innsnevring igjen.
 • Filteret, kappe og kateteret blir fjernet. Trykk utøves mot den lille for katetre for å forhindre blødning.

Når prosedyren er ferdig, ligger du fortsatt er i en posisjon mens trykket er brukt til området for å stoppe blødningen. Du vil da bli tatt til utvinning området.

Etter inngrepet
For å unngå blødning fra innstikkstedet for katetre, må du ligge i ro i flere timer, enten i utvinning området eller i ditt rom på sykehuset. Etter prosedyren, kan du få en ultralyd av halspulsåren. De fleste er utskrevet fra sykehuset innen 48 timer etter inngrepet.

Kateteret nettstedet kan forbli ømt, hovent og forslått i noen dager. Det kan være et lite område av misfarging eller en liten klump i området ved punktering. Du kan ta paracetamol (Paracet, andre) i den anbefalte dosen som trengs for ubehag eller andre medisiner som foreskrevet av legen din.

Du må kanskje unngå anstrengende aktivitet og løfte noe over 10 pounds (4,5 kilo) i 24 timer etter inngrepet.

Se også

Resultater

For folk flest, carotis angioplastikk og stenting øke blodtilførselen gjennom tidligere blokkert arterie og redusere risikoen eller symptomer på hjerneslag.

Søk medisinsk hjelp hvis symptomene komme tilbake, for eksempel problemer med å gå eller snakke, nummenhet på den ene siden av kroppen din, eller andre symptomer som ligner på de du hadde før inngrepet, må du kontakte lege umiddelbart.

Carotis angioplastikk og stenting ikke er riktig behandling for alle. Legen kan avgjøre om fordelene oppveier den potensielle risikoen. Fordi carotis angioplastikk er nyere enn tradisjonelle carotis kirurgi, langsiktige resultater er fortsatt under etterforskning. Snakk med legen din om hvilke resultater du kan forvente og hva slags oppfølging er nødvendig etter inngrepet.

Livsstilsendringer vil hjelpe deg å opprettholde dine gode resultater:

 • Ikke røyk.
 • Senke kolesterolnivået.
 • Opprettholde en sunn vekt.
 • Bekjempelse av andre tilstander, slik som diabetes, høyt blodtrykk og søvnapné.
 • Tren regelmessig.

Se også