Chorionic villus prøvetaking

Definisjon

Chorionic villus sampling (CVS) er en prenatal test der et utvalg av chorion villi er fjernet fra morkaken for testing.

Under graviditet, gir morkaken oksygen og næringsstoffer til den voksende baby og fjerner avfallsstoffer fra barnets blod. Chorion villi er pistrete anslag som utgjør det meste av morkaken og dele barnets genetiske makeup.

Chorionic villus prøvetaking kan avsløre om barnet har en kromosomal tilstand, for eksempel Downs syndrom. Chorion villus prøvetaking kan også brukes til å teste for andre genetiske tilstander, slik som cystisk fibrose.

Selv chorionic villus prøvetaking kan gi verdifull informasjon om barnets helse, er beslutningen om å forfølge invasiv diagnostisk testing alvorlig. Det er viktig å forstå risikoen ved chorionic villus prøvetaking - og være forberedt på resultatene.

Se også

Hvorfor det er gjort

Chorionic villus prøvetaking. Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test.
Chorionic villus prøvetaking. Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test.

Chorionic villus prøvetaking kan gi informasjon om barnets genetiske makeup. Vanligvis er chorionic villus prøvetaking tilbys når testresultatene kan ha en betydelig innvirkning på forvaltningen av svangerskapet - eller ønske om å fortsette svangerskapet. Vanligvis kan verdien av denne informasjonen bare bli vurdert av deg og din partner.

Chorionic villus prøvetaking gjøres vanligvis mellom uke 10 og 12 i svangerskapet - tidligere enn andre prenatal diagnostiske tester, som for eksempel fostervannsprøve.

Du bør kanskje vurdere chorionic villus prøvetaking dersom:

 • Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test Hvis resultatene av en screening test -. Som første trimester skjermen eller ikke-invasiv prenatal testing - er positive eller bekymringsfulle, kan du melde deg på chorionic villus prøvetaking for å bekrefte eller utelukke en diagnose.
 • Du hadde en kromosomal tilstand i et tidligere svangerskap. Hvis et tidligere svangerskap var påvirket av Down syndrom eller annen kromosomal tilstand, er dette svangerskapet har høyere risiko, også.
 • Du er 35 år eller eldre. Babyer født av kvinner 35 år og eldre har en høyere risiko for kromosomavvik forhold, for eksempel Downs syndrom.
 • Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand I tillegg til å identifisere Down syndrom, kan chorionic villus prøvetaking brukes til å diagnostisere mange andre genetiske forhold -. Som Tay-Sachs og cystisk fibrose.

Chorionic villus prøvetaking kan ikke oppdage nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk. Hvis nevralrørsdefekter er en bekymring, kan en ultralyd eller genetisk fostervannsprøve anbefales i stedet.

Din helsepersonell kan advare mot transcervical chorionic villus prøvetaking - som er gjort gjennom vagina - hvis du har:

 • Vaginal blødning eller spotting i de foregående to uker
 • En cervical infeksjon
 • Cervical innsnevring eller blokkering (cervical stenose)
 • Ufrivillige kramper i musklene i skjedeveggen (vaginisme)
 • En utilgjengelig placenta, på grunn av en skråstilt livmor eller noncancerous vekster i den nedre delen av livmoren din (livmor fibroids)

Sjelden, kan helsepersonell advarer mot transabdominal chorionic villus prøvetaking - som er gjort gjennom bukveggen - dersom:

 • Din livmor er sterkt tittelen bakover og du har tarmslynger mellom bukveggen og livmoren
 • Din morkaken er plassert på baksiden av livmoren din og babyen din blokkerer tilgangen til det

Rhesus (Rh) faktor - en arvelig egenskap som refererer til et spesifikt protein som finnes på overflaten av røde blodceller - forhold, også.

Din helsepersonell kan advare mot begge typer chorionic villus sampling hvis du er Rh negativ, er babyens far Rh positiv og du er sensibilisert - kroppen din har allerede begynt å produsere antistoffer etter eksponering for barnets røde blodceller på noen tidspunkt under svangerskapet. Hvis du er lysfølsomt og har chorionic villus sampling, er du på økt risiko for komplikasjoner etter chorionic villus prøvetaking.

Se også

Risiko

Chorionic villus prøvetaking bærer ulike risikoer, inkludert:

 • Abort. Totalt bærer chorionic villus sampling en 1 i 100 risiko for spontanabort. Risikoen for abort ser ut til å være noe høyere når vevsprøve tatt gjennom livmorhalsen (transcervical) snarere enn bukveggen (transabdominal). Risikoen for spontanabort øker også hvis barnet er mindre enn normalt for hans eller hennes svangerskapslengde.
 • Rh sensibilisering. Chorionic villus prøvetaking kan føre til at noen av babyens blod celler inn i blodbanen. Hvis du har Rh negativ blod og du ikke har utviklet antistoffer mot Rh positivt blod, vil du bli gitt et stoff som heter Rh immunoglobulin etter testen for å hindre deg fra å produsere antistoffer mot babyens blod celler. En blodprøve kan avdekke om du har begynt å produsere antistoffer.
 • Infeksjon. Sjelden, kanskje chorionic villus sampling utløse en livmor infeksjon.

Noen eldre studier antydet at chorionic villus prøvetaking kan forårsake feil i en barnets fingre eller tær. Imidlertid synes risikoen for å være et problem hvis Prosedyren gjøres før uke ni av svangerskapet.

Husk at chorionic villus sampling vanligvis tilbys når testresultatene kan ha en betydelig innvirkning på forvaltningen av svangerskapet. Til syvende og sist, er beslutningen om å ha chorionic villus sampling opp til deg. Helsepersonell eller genetisk veileder kan hjelpe deg å veie alle faktorer i vedtaket.

Se også

Hvordan du forbereder

Du må kanskje ha en full blære for chorionic villus prøvetaking, så drikk rikelig med væske før avtale. Avhengig av plasseringen av morkaken, derimot, kan du bli bedt om å tømme blæren før prosedyren.

Du hadde en kromosomal tilstand i et tidligere svangerskap. Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand.
Du hadde en kromosomal tilstand i et tidligere svangerskap. Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand.

Din helsepersonell kan be deg om å signere en samtykkeerklæring før prosedyren starter. Vurdere å be noen til å følge deg til avtale for emosjonell støtte, eller å kjøre deg hjem etterpå.

Se også

Hva du kan forvente

Chorionic villus prøvetaking er vanligvis gjøres i en poliklinisk anlegget eller helsepersonell kontor.

Under prosedyren
Først vil helsepersonell bruker ultralyd for å bestemme barnets gestasjonsalder og plasseringen av morkaken. Du vil ligge på ryggen på en eksamen bordet og løfter skjorta å avsløre magen. Din helsepersonell vil bruke en spesiell gel til magen din, og deretter bruke en liten enhet som kalles en ultralyd transducer å vise babyens posisjon på en skjerm.

Deretter vil helsepersonell bruke ultralyd image som en guide og ta vevsprøve fra morkaken. Dette kan gjøres gjennom livmorhalsen (transcervical) eller bukveggen (transabdominal).

 • Transcervical chorionic villus prøvetaking. Hvis morkaken er i en gunstig posisjon, kan helsepersonell ta prøven gjennom livmorhalsen din. Etter rensing skjeden og livmorhalsen med en antiseptisk, vil han eller hun åpner skjeden med et spekulum og sette inn en tynn, hul tube gjennom livmorhalsen din. Når kateteret når placenta, vil lett sug anvendes for å fjerne en liten vevsprøve. Du kan føle kramper mens vevsprøve er fjernet.
 • Transabdominal chorionic villus prøvetaking. Hvis morkaken er ikke klart tilgjengelig gjennom livmorhalsen eller du har en cervical infeksjon, slik som herpes, kan helsepersonell ta prøven gjennom en nål inn i livmoren din. Etter rensing magen med en antiseptisk, vil han eller hun setter inn en lang, tynn nål gjennom bukveggen og inn i livmoren din. Du legger kanskje merke en stikkende følelse når nålen kommer inn i huden, og du kan føle kramper når nålen kommer inn i livmoren. Den vevsprøve fra placenta vil bli trukket tilbake inn i en sprøyte, og nålen vil bli fjernet.

Du må ligge stille mens vevsprøve er fjernet. Hele prosedyren tar vanligvis ca 30 minutter.

Hvis helsepersonell ikke er i stand til å fjerne en tilstrekkelig mengde av vev på første forsøk, kan prosedyren må gjentas.

Etter inngrepet
Etter vevsprøve er fjernet, kan helsepersonell bruke ultralyd til å overvåke babyens hjertefrekvens. Du kan oppleve en liten mengde vaginal blødning umiddelbart etter inngrepet.

Den vevsprøve vil bli analysert i et laboratorium. Resultatene kan ta noen dager eller et par uker, avhengig av kompleksiteten av lab analyse.

Kontakt legen din hvis du har:

 • Væske lekker fra skjeden din
 • Kraftig blødning
 • En feber
 • Uteruskontraksjonene

Se også

Resultater

Helsepersonell eller en genetisk rådgiveren vil hjelpe deg å forstå dine chorionic villus prøvetaking resultater. Av og til, testresultatene er uklart og fostervannsprøve - en annen prenatal diagnostisk test - er nødvendig for å avklare diagnosen.

Med chorionic villus sampling, det er en sjelden sjanse av en falsk-positiv test - når testen er positiv, men ingen sykdom eksisterer. Det er også viktig å huske at chorionic villus prøvetaking ikke kan identifisere alle fødselsskader, inkludert ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter.

Hvis chorionic villus prøvetaking viser at barnet ditt har en kromosomal eller genetisk tilstand som ikke kan behandles, vil du bli møtt med hjerteskjærende beslutninger - for eksempel om å fortsette svangerskapet. Søke støtte fra helsevesenet team og dine kjære i denne vanskelige tiden.

Se også