Cordocentesis

Definisjon

Cordocentesis - også kjent som perkutan umbilical blodprøvetaking - er et høyt spesialisert prenatale testen hvori en prøve av barnets blod fjernes fra navlestreng for testing.

Cordocentesis kan brukes til å detektere visse betingelser blod og infeksjoner. Cordocentesis kan også brukes til å levere blodoverføringer og medisiner til et barn gjennom navlestrengen.

Bruk av cordocentesis er avtagende, men siden nyere former for teknologi kan noen ganger gi samme informasjon fra tester som utgjør en mindre risiko for spontanabort - for eksempel fostervannsprøve eller chorionic villus prøvetaking.

Cordocentesis kan bli tilbudt når:

  • Ønsket informasjon ikke kan oppnås på annen måte
  • Resultater fra andre prenatal tester er uklart
  • Testresultatene kan ha en betydelig innvirkning på den umiddelbare forvaltning av svangerskapet

Se også

Hvorfor det er gjort

Cordocentesis brukes primært for å oppdage og behandle blod forhold, for eksempel fosterets anemi - en mangel på friske røde blodlegemer i et utviklingsland baby.

Hvis du har en infeksjon, kan cordocentesis brukes til å avgjøre om barnet har infeksjon, også.

Om nødvendig, kan cordocentesis brukes til å levere blodoverføringer og medisiner til barnet gjennom navlestrengen.

Se også

Risiko

Cordocentesis bærer potensielt alvorlig risiko, inkludert:

  • Graviditet tap. Cordocentesis bærer en høyere risiko for spontanabort enn andre prenatal diagnostiske tester, som for eksempel chorionic villus prøvetaking og fostervannsprøve. Noen undersøkelser anslår risikoen så høy som tre prosent for befolkningen generelt. Siden mange babyer er ganske dårlig når testen er ferdig, er det ofte vanskelig å fastslå om tap av foster er relatert til prosedyren i seg selv eller til barnets helse.
  • Blødning. Blødning fra området der nålen ble satt inn er mulig.
  • Demping av babyens hjertefrekvens. Babyens hjertefrekvens kan bremse midlertidig etter cordocentesis.
  • Infeksjon. Sjelden, kan cordocentesis føre til en livmor infeksjon.

Til syvende og sist, er beslutningen om å ha cordocentesis opp til deg. Helsepersonell eller genetisk veileder kan hjelpe deg å veie alle faktorer i vedtaket.

Se også

Hvordan du forbereder

Før cordocentesis, kan du spise og drikke som vanlig.

Du vil kanskje spørre din partner eller en annen nær kontakt til å følge deg til avtalen for emosjonell støtte, eller å kjøre deg hjem etterpå.

Se også

Hva du kan forvente

Cordocentesis er vanligvis gjøres i en poliklinisk anlegget eller helsepersonell kontor, men i noen tilfeller kan det gjøres på sykehuset. Minst en assistent vil trolig hjelpe helsepersonell under prosedyren.

Under prosedyren
Om 30 til 60 minutter før inngrepet, kan du få antibiotika for å redusere risikoen for en livmor infeksjon.

Når prosedyren begynner, vil helsepersonell bruker ultralyd for å bestemme barnets nøyaktige plassering i livmoren din. Du vil ligge på ryggen på en eksamen bordet, og helsepersonell vil bruke en spesiell gel til magen. Han eller hun vil da bruke en liten enhet som kalles en ultralyd transducer å vise babyens posisjon på en skjerm.

Deretter vil helsepersonell rense magen med en antiseptisk. Noen ganger lokalbedøvelse er brukt for å lette ubehag under prosedyren, men ofte er det ikke nødvendig.

Veiledet av ultralyd, vil helsepersonell sette inn en tynn, hul nål gjennom bukveggen og inn i livmoren din. En liten mengde av blod fra venen i navlestrengen blir trukket inn i en sprøyte, og nålen vil bli fjernet.

Du må ligge stille mens nålen er satt inn, og blodet trekkes tilbake. Du legger kanskje merke en stikkende følelse når nålen kommer inn i huden, og du kan føle kramper når nålen kommer inn i livmoren.

Hele prosedyren tar vanligvis omtrent en time, selv om mesteparten av den tiden er viet til ultralyd eksamen.

Babyen vil naturligvis erstatte den lille mengden blod som er fjernet.

Sjelden, kan en blodprøve ikke tas fra navlestrengen. I disse tilfellene kan en blodprøve tas fra en vene i babyens leveren.

Etter inngrepet
Etter at blodprøven er tatt, kan du oppleve kramper eller en liten mengde vaginal blødning.

Din helsepersonell kan bruke ultralyd eller en ekstern arbeidskraft monitor for å spore babyens hjertefrekvens for en time eller to etter inngrepet.

Når du har lov til å dra hjem, kan det hende at helsepersonell foreslår hvile for resten av dagen. Du vil sannsynligvis være i stand til å gjenoppta normale aktiviteter neste dag.

Dersom du opplever feber, frysninger eller vaginal blødning, kan du kontakte helsepersonell umiddelbart.

I mellomtiden vil blodprøven bli analysert i et laboratorium. Testresultatene er vanligvis tilgjengelige i løpet av noen dager - eller i noen tilfeller, i løpet av noen timer.

Se også

Resultater

Helsepersonell eller en genetisk rådgiveren vil hjelpe deg å forstå resultatene av cordocentesis din.

Hvis testresultatene er normalt, er oppfølging testing vanligvis ikke nødvendig. Men omstendighetene som fører til cordocentesis ofte trenger fortsatt intervensjon.

Cordocentesis. Demping av babyens hjertefrekvens.
Cordocentesis. Demping av babyens hjertefrekvens.

Hvis barnet ditt har en infeksjon, for eksempel, vil helsepersonell hjelpe deg å forstå behandlingstilbud. Hvis barnet ditt har alvorlig anemi, kan han eller hun trenger en blodoverføring gjennom navlestrengen. I noen tilfeller er tidlig levering nødvendig.

Hvis testresultatene indikerer at barnet ditt har en tilstand som ikke kan behandles, vil du bli møtt med hjerteskjærende beslutninger - for eksempel om å fortsette svangerskapet. Søke støtte fra helsevesenet team, din kjære og andre nære kontakter i denne vanskelige tiden.

Se også