Cradle cap

Definisjon

Cradle cap, en fellesbetegnelse for infantile seboreisk eksem, fører skjellende flekker på babyens hodebunn. Selv holder hetten er ikke alvorlig, kan det føre til tykke skorpedannelse og hvit eller gul skalaer.

Cradle cap. Forberedelser til din avtale.
Cradle cap. Forberedelser til din avtale.

Cradle cap går som oftest over av seg selv innen noen få måneder. Egenomsorg tiltak, som å vaske babyens hodebunn daglig med en mild shampoo, kan bidra til å løsne og fjerne holderen cap skalaer. Hvis vugge cap vedvarer eller virker alvorlig, kan legen foreslå en medisinert sjampo, lotion eller annen behandling.

Symptomer

Vanlige tegn på vugge cap inkluderer:

 • Usammenhengende skalering eller tykke skorper i hodebunnen
 • Fet hud dekket med flassende hvite eller gule skjell
 • Skin flak
 • Muligens mild rødhet

Lignende skalaer kan også være til stede på ørene, øyelokk, nese og lyske.

Cradle cap er mest vanlig hos nyfødte. Det er ikke smittsom, og sannsynligvis vil ikke bry din baby. Cradle cap er vanligvis ikke kløende for spedbarn.

Cradle cap er noen ganger forveksles med en annen hud tilstand, infantile eksem. En stor forskjell mellom disse betingelser, er imidlertid at eksem vanligvis forårsaker betydelig kløe.

Når bør du oppsøke lege
Se babyens lege dersom:

 • Du har prøvd egenomsorg skritt uten å lykkes
 • Flekkene spre seg til babyens ansikt eller kropp

Årsaker

Selv om den eksakte årsaken til vugge cap ikke er kjent, kan en medvirkende faktor være hormoner som passerer fra mor til barnet før fødselen. Disse hormonene kan føre til en unormal produksjon av olje (sebum) i olje kjertler og hårsekker.

En annen faktor kan være en gjær (sopp) kalt malassezia (mal-uh-SEE-zhuh) som vokser i sebum sammen med bakterier. Soppdrepende behandlinger, for eksempel ketokonazol, er ofte effektive, støtter ideen om at gjær er en medvirkende faktor.

Forberedelser til din avtale

Hvis babyens vugge cap ikke blir bedre med egenomsorg tiltak eller begynner å spre seg, gjøre en avtale med babyens barnelege. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å forberede besøket.

Hva du kan gjøre
Barnets lege vil ønske å vite:

 • Hvor lenge barnet har hatt vugge cap
 • Hva har du gjort for å behandle det
 • Hvor ofte du shampoo babyens hår
 • Hvilke produkter du har prøvd

Behandlinger og medisiner

Cradle cap vanligvis ikke krever medisinsk behandling. Det klarner opp på egen hånd i løpet av noen uker til måneder. I mellomtiden, vaske babyens hår en gang om dagen med mild baby shampoo og børste hodebunnen lett med en myk børste for å løsne skalaer.

Hvis hyppig sjamponering ikke hjelper, ta kontakt med barnets lege. Han eller hun kan anbefale en sterkere shampoo - for eksempel en voksen flass shampoo som inneholder tjære, 2 prosent av soppdrepende medisiner ketokonazol eller en prosent selen sulfide - for å hjelpe oppløse skalaer. Pass på at disse shampoos ikke får i barnets øyne, da de kan forårsake irritasjon. Hydrokortison krem ​​kan være nyttig for å redusere rødhet og betennelse.

Ikke bruk over-the-counter kortison eller soppdrepende kremer uten å snakke med barnets lege, fordi noen av disse produktene kan være giftig når absorberes gjennom en babyens hud. Flass sjampo som inneholder salisylsyre er ikke anbefalt for bruk hos babyer heller, fordi de kan absorberes gjennom huden.

Livsstil og hjem rettsmidler

Følgende over-the-counter behandlinger og egenomsorg tips kan hjelpe deg å kontrollere og administrere vugge cap.

 • Forsiktig gni babyens hodebunnen med fingrene eller vaskeklut til å løsne skalaer.
 • Vask barnets hår en gang om dagen med mild baby shampoo. Løsne vekten med en liten, myk børste før skylling av sjampo.
 • Hvis vekten ikke løsner lett, gni vaselin eller noen dråper mineralolje på babyens hodebunn. La det trekke i vektskålen i noen minutter, og deretter børste og shampoo babyens håret som vanlig. Hvis du lar oljen i babyens hår, kan skalaene akkumuleres og forverre vugge cap.
 • Når vekten er borte, vaske babyens hår med noen dager med en mild sjampo for å hindre sjan.

Forebygging

Sjamponering babyens hår hver dagene kan bidra til å forhindre vugge cap. Stick med en mild baby shampoo med mindre babyens legen anbefaler noe sterkere.