Cystisk fibrose

Definisjon

Cystisk fibrose er en livstruende lidelse som forårsaker alvorlig skade på lungene og fordøyelsessystemet.

Cystisk fibrose. Respiratoriske symptomer.
Cystisk fibrose. Respiratoriske symptomer.

En arvelig tilstand, påvirker cystisk fibrose cellene som produserer slim, svette og fordøyelsesenzymer juice. Disse skilles væsker er normalt tynn og glatt. Men i cystisk fibrose, fører til en defekt gen sekreter å bli tykk og seig. I stedet for å opptre som et smøremiddel, sekreter koble opp rør, kanaler og passasjer, spesielt i lunger og bukspyttkjertel.

Cystisk fibrose er mest vanlig hos hvite mennesker av nordeuropeisk avstamning, men forekommer også i latinamerikanere, afrikansk-europeere og noen innfødte europeere. Det er sjelden i mennesker i Asia og Midtøsten opprinnelse.

Selv om cystisk fibrose krever daglig omsorg, de fleste med tilstanden er i stand til å gå på skole og arbeid, og har en bedre livskvalitet enn i tidligere tiår. Nylige forbedringer i screening og behandling mener de fleste mennesker med cystisk fibrose bor nå i 20-årene og 30-årene, og noen lever i 40-årene og 50-årene.

Symptomer

Cystisk fibrose tegn og symptomer varierer, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen. Selv i samme person, kan symptomene forverres eller forbedres etter hvert som tiden går. I noen barn, symptomene begynner i spedbarnsalder. Andre mennesker kan ikke oppleve symptomer før ungdomsårene eller voksen alder.

Screening av nyfødte for cystisk fibrose er nå utført i alt 50 stater. Som et resultat, blir betingelsen diagnostisert i løpet av den første måneden av liv, før symptomer. For personer født før nyfødt screening ble utført, er det viktig å være oppmerksom på tegn og symptomer på cystisk fibrose.

Personer med cystisk fibrose en tendens til å ha et høyere enn normalt nivå av salt i svette deres. Foreldre ofte kan smake salt når de kysser sine barn. De fleste av de andre tegn og symptomer på cystisk fibrose påvirker luftveiene eller fordøyelsessystemet.

Respiratoriske symptomer
Den tykke og klissete slim assosiert med cystisk fibrose tetter rørene som frakter luft inn og ut av lungene. Dette kan føre til:

 • En vedvarende hoste som produserer tykt spytte (sputum) og slim
 • Tungpustethet
 • Åndenød
 • En redusert evne til å utøve
 • Gjentatte lungeinfeksjoner
 • Betent nesegangene eller tett nese

Digestive tegn og symptomer
Den tykke slimet kan også blokkere rørene som frakter fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen til tynntarmen. Uten disse fordøyelsesenzymer, kan tarmen ikke fullt absorbere næringsstoffer i maten du spiser. Resultatet blir ofte:

 • Illeluktende, fet avføring
 • Dårlig vekst og vektøkning
 • Intestinal blokkering, spesielt hos nyfødte (mekonium ileus)
 • Alvorlig forstoppelse

Hyppig straining mens passerer avføring kan føre til en del av endetarmen - slutten av tykktarmen - å stikke utenfor anus (rektal prolaps). Når dette skjer hos barn, kan det være et tegn på cystisk fibrose. Foreldre bør konsultere lege kunnskapsrik om cystisk fibrose. Rektal prolaps hos barn kan kreve kirurgi.

Når bør du oppsøke lege
Snakk med legen din hvis barnet ditt:

 • Ikke vokser ordentlig
 • Har et vedvarende hoste som produserer slim
 • Har gjentatt lunge eller bihulebetennelse
 • Har hyppige fete, illeluktende avføring
 • Har rektal prolaps

Søk øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis barnet ditt har problemer med å puste.

Se også

Årsaker

Forberedelser til din avtale. Digestive tegn og symptomer.
Forberedelser til din avtale. Digestive tegn og symptomer.

I cystisk fibrose, forandrer en defekt (mutasjon) i et gen et protein som regulerer bevegelsen av salt i og ut av cellene. Resultatet er tykk, klebrig slim i luftveiene, fordøyelses og reproduktive system, så vel som økt salt i svette. Mange forskjellige defekter kan oppstå i genet. Typen av genmutasjoner er forbundet med alvorlighetsgraden av tilstanden.

Den berørte genet, som er arvet fra et barns foreldre, er en recessiv gen. Barn trenger å arve ett kopi av genet fra hver av foreldrene for å ha sykdommen. Dersom barn arver bare ett eksemplar, vil de ikke utvikle cystisk fibrose, men vil være bærere og muligens passere genet til sine egne barn.

Risikofaktorer

 • Familiens historie. Fordi cystisk fibrose er en arvelig lidelse, det går i familier.
 • Race. Selv om cystisk fibrose forekommer i alle raser, er det mest vanlig hos hvite mennesker i Nord-europeisk herkomst.

Komplikasjoner

Den klebrige slimet assosiert med cystisk fibrose fører til mange komplikasjoner, den mest vanlige i luftveiene, fordøyelsessystemet og reproduktive systemer.

Luftveiene komplikasjoner

 • Bronkiektasi. Cystisk fibrose er en av de fremste årsakene til bronkiektasi, en tilstand som skader luftveiene, noe som gjør det vanskeligere å bevege luft inn og ut av lungene.
 • Kroniske infeksjoner. Tykt slim i lungene og bihulene gir en ideell grobunn for bakterier og sopp. Personer med cystisk fibrose kan ha hyppige anfall av bihulebetennelse, bronkitt eller lungebetennelse.
 • Nesepolypper. Fordi slimhinnen i nesen er betent og hoven, kan det utvikle myke, kjøttfulle utvekster (polypper). Nesepolypper kan hindre pusten under søvn.
 • Hoste opp blod. Over tid kan cystisk fibrose føre til fortynning av luftveiene vegger. Som et resultat, kan tenåringer og voksne med cystisk fibrose hoste opp blod (hemoptyse).
 • Pneumothorax. Denne tilstanden, der luften samler i rommet som skiller lungene fra brystveggen, er også mer vanlig hos eldre mennesker med cystisk fibrose. Pneumothorax kan forårsake brystsmerter og åndenød.
 • Kollapset lunge. Gjentatte lungeinfeksjoner skade lungene, noe som gjør det mer sannsynlig for lunge å kollapse.
 • Respirasjonssvikt. Over tid kan cystisk fibrose skade lungevev så dårlig at det ikke lenger fungerer. Lungefunksjonen forverres vanligvis gradvis, og det til slutt kan bli livstruende.

Fordøyelsessystemet komplikasjoner

 • Ernæringsmessige mangler. Tykt slim kan blokkere rørene som frakter fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen til tarmen. Uten disse enzymene, kan kroppen ikke absorbere protein, fett eller fettløselige vitaminer.
 • Diabetes. Bukspyttkjertelen produserer insulin, som kroppen din trenger for å bruke sukker. Cystisk fibrose øker risikoen for diabetes. Nesten 20 prosent av personer med cystisk fibrose utvikle diabetes ved fylte 30 år.
 • Blokkert gallegang. Røret som fører galle fra leveren og galleblæren til tynntarmen kan bli blokkert og betent, som fører til leverproblemer og noen ganger gallestein.
 • Rektal prolaps. Hyppig hoste eller anstrengende under forstoppelse kan føre til intern rektal vev til å stikke utenfor anus.
 • Tarminvaginasjon. Barn med cystisk fibrose har høyere risiko for tarminvaginasjon, en tilstand der en del av tarmen folder inn på seg selv som et trekkspill. Resultatet er tarmobstruksjon, en krise som krever umiddelbar behandling.

Reproduktive system komplikasjoner
Nesten alle mennesker med cystisk fibrose er infertile fordi røret som forbinder testiklene og prostatakjertel (sædlederen) er enten blokkert med slim eller mangler helt. Visse fertilitetsbehandling og kirurgiske prosedyrer noen ganger gjøre det mulig for menn med cystisk fibrose å bli fedre.

Selv om kvinner med cystisk fibrose kan være mindre fruktbare enn andre kvinner, er det mulig for dem å bli gravid og å ha vellykkede graviditeter. Likevel kan graviditet forverre tegn og symptomer på cystisk fibrose, så sørg for å diskutere mulig risiko med legen din.

Andre komplikasjoner

 • Osteoporose. Personer med cystisk fibrose har høyere risiko for å utvikle osteoporose, en farlig tynning av bein.
 • Elektrolyttforstyrrelser. Fordi folk med cystisk fibrose har saltere svette, kan balansen av mineraler i blodet bli opprørt. Tegn og symptomer inkluderer økt hjertefrekvens, tretthet, svakhet og lavt blodtrykk.

Se også

Forberedelser til din avtale

Nyfødte i alle 50 stater blir rutinemessig screenet for cystisk fibrose. For voksne eller eldre barn som ikke ble vist på fødselen, gjøre en avtale med legen din hvis du eller barnet ditt har tegn eller symptomer som er felles for cystisk fibrose. Etter den første evalueringen, kan du bli henvist til en lege som er spesialist på cystisk fibrose.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg med å forberede for avtalen, samt hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre
Det kan være lurt å skrive en liste som besvarer disse spørsmålene:

 • Hvilke symptomer er det du eller barnet ditt opplever?
 • Når begynte symptomene starter, og gjør noe med dem bedre eller verre?
 • Har noen i familien din har hatt cystisk fibrose?
 • Har veksten vært normal og vekt vært stabil?

Hva du kan forvente fra legen din
Etter å ha fått detaljert informasjon om symptomer og din families medisinske historie, kan legen bestille noen tester for å hjelpe til med diagnose.

Tester og diagnose

Nyfødt screening og diagnostikk
Hver stat i USA nå skjermer rutinemessig nyfødte for cystisk fibrose. Tidlig diagnose betyr behandling kan starte umiddelbart. I screening test, er en blodprøve sjekket for høyere enn normalt nivå av et kjemikalie (immunoreactive trypsinogen, eller IRT) utgitt av bukspyttkjertelen.

En nyfødt IRT kan være høy på grunn av for tidlig fødsel eller en stressende levering. Derfor andre tester er nødvendig for å bekrefte en diagnose av cystisk fibrose:

 • Svette test. En svette-produserende kjemiske brukes på et lite område av huden. De innsamlede svette blir deretter testet for å se om det er saltere enn normalt.
 • Genetisk testing. DNA-prøver fra blod eller spytt kan undersøkes for spesielle defekter på genet er ansvarlig for cystisk fibrose.

Den svette testen er vanligvis gjort når barnet er en måned gamle, for å sikre at prøven er stor nok til å bli analysert. Den svette test kan avgjøre om den nyfødte bærer cystisk fibrose gen eller har tilstanden. Testing bør gjøres på et senter som spesialiserer seg på cystisk fibrose.

Testing av eldre barn og voksne
Cystisk fibrose testene kan anbefales for eldre barn og voksne som ikke ble vist på fødselen. Legen din kan foreslå genetiske og svette tester for cystisk fibrose hvis du har tilbakevendende anfall av betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt), nasale polypper, kronisk bihulebetennelse eller lunge infeksjoner, bronkiektasier eller mannlig infertilitet.

Testing etter diagnose
Hvis du har cystisk fibrose, vil du trenger regelmessige tester for å behandle tilstanden:

 • Imaging tester. Skade på lungene eller tarmer kan overvåkes med røntgen, CT og MR.
 • Lungefunksjonstester. Disse testene måler størrelsen på lungene, hvor mye luft du kan puste inn og ut, hvor fort du kan puste inn og ut, og hvor godt lungene levere oksygen til blodet.
 • Sputum kultur. Din spytte (sputum) analyseres for bakterier.
 • Organ funksjonstester. Blodprøver kan måle helsen din bukspyttkjertel og lever. Barn med cystisk fibrose bør testes regelmessig for diabetes etter 10 år.

Se også

Behandlinger og medisiner

Det finnes ingen kur for cystisk fibrose, men behandlingen kan lette symptomene og redusere komplikasjoner. Tett oppfølging og tidlig, er aggressiv intervensjon anbefales. Administrerende cystisk fibrose er kompleks, så bør du vurdere å få behandling på et senter som spesialiserer seg på cystisk fibrose.

Målene for behandling omfatter:

 • Forebygge og kontrollere lungeinfeksjoner
 • Å løsne og fjerne slim fra lungene
 • Forebygging og behandling av intestinal blokkering
 • Gi tilstrekkelig ernæring

Medisiner
Alternativene er:

 • Antibiotika for å behandle og forebygge lungeinfeksjoner
 • Slim-tynning medisiner for å hjelpe deg å hoste opp slim, som forbedrer lungefunksjon
 • Bronchodilators for å holde luftveiene åpne ved å slappe av musklene rundt bronkiene
 • Muntlig pankreas enzymer for å hjelpe fordøyelsessystemet absorbere næringsstoffer

Brystet fysioterapi
Løsne tykt slim i lungene gjør det lettere å hoste opp. Brystet fysioterapi hjelper løsne slim og gjøres vanligvis fra en til fire ganger om dagen. En vanlig teknikk er klappet med hendene, på forsiden og baksiden av brystet.

Mekaniske enheter også kan bidra til å løsne lunge slim. Alternativene er:

 • Brystet Clapper, en håndholdt enhet som etterligner effekten av hendene, klapping over ribbeina
 • Oppblåsbare vest, en enhet bæres rundt brystet som vibrerer med høy frekvens
 • Puste enheter, vanligvis en tube eller maske som du puster ut mens du utfører pusteøvelser

Lungerehabilitering
Legen kan anbefale et langsiktig program for å forbedre din lungefunksjon og generelle velvære. Lungerehabilitering er vanligvis gjort på poliklinisk basis og kan omfatte:

 • Trening
 • Ernæringsmessige rådgiving
 • Energieffektive teknikker
 • Puste strategier
 • Psykologisk rådgivning eller gruppe støtte eller begge deler

Kirurgiske og andre prosedyrer

 • Nasal polypp fjerning. Legen kan anbefale kirurgi for å fjerne nesepolypper som hindrer pusting.
 • Oksygenbehandling. Hvis blod-oksygen-nivået synker, kan legen anbefale at du noen ganger puste ren oksygen for å forebygge høyt blodtrykk i lungene (pulmonal hypertensjon).
 • Endoskopi og utskylling. Slim kan suges fra hindret luftveiene gjennom et endoskop.
 • Lungetransplantasjon. Hvis du har alvorlige pusteproblemer, livstruende lunge komplikasjoner eller økende resistens mot antibiotika som brukes til å behandle lungeinfeksjoner, kan lungetransplantasjon være et alternativ. Fordi begge lungene er rammet av cystisk fibrose, begge må byttes. Lungetransplantasjoner for mennesker med cystisk fibrose er kontroversielle fordi studier indikerer prosedyren er forbundet med mange komplikasjoner, og kan ikke forlenge livet eller forbedre livskvaliteten.
 • Fôring tube. Cystisk fibrose forstyrrer fordøyelsen, så du kan ikke absorbere næringsstoffer fra maten godt. Legen din kan foreslå å bruke en sonde for å levere ekstra næring mens du sover. Dette røret kan bli tredd gjennom nesen til magen eller implantert i bukhulen.
 • Tarm kirurgi. Hvis en blokkering utvikler seg i tarmen din, må du kanskje kirurgi for å fjerne det. Tarminvaginasjon, hvor en del av tarmen har foldet inn på seg selv, også kan kreve kirurgisk reparasjon.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Det er mange ting du kan gjøre hjemme for å minimere cystisk fibrose komplikasjoner. Alltid snakke med legen din før du starter hjemme rettsmidler.

Bedre ernæring
Cystisk fibrose kan føre til underernæring fordi de enzymer som trengs for fordøyelsen ikke får tak i tynntarmen, hindrer mat fra å bli absorbert. Personer med cystisk fibrose trenger 50 prosent mer kalorier daglig enn folk uten tilstanden. Best mulig ernæring er også nødvendig for å opprettholde god lungefunksjon. I tillegg til enzymet utskiftninger foreskrevet av legen din, bør du vurdere å legge til:

 • Supplerende høy-kalori ernæring
 • Spesielle fettløselige vitaminer
 • Ekstra fiber for å hindre intestinal blokkering
 • Ekstra salt, spesielt i varmt vær

Drikk mye væske
Økt væskeinntak kan hjelpe tynt slim i lungene.

Hold vaksinasjoner oppdatert
I tillegg til andre vanlige barnevaksiner, bør personer med cystisk fibrose har den årlige influensavaksinen. Cystisk fibrose påvirker ikke immunforsvaret, men barn med cystisk fibrose er mer sannsynlig å utvikle komplikasjoner når de blir syke.

Utøve
Regelmessig trening hjelper løsne slim i luftveiene, og styrker hjerte og lunger. For mange mennesker med cystisk fibrose, kan delta i idrett bedre selvtillit og selvfølelse. Alt som får deg i bevegelse, inkludert turgåing og sykling, kan hjelpe.

Eliminere røyke
Ikke røyk i bilen eller hjemme, og ikke tillate andre mennesker å røyke rundt barnet. Passiv røyking er skadelig for alle, men spesielt for mennesker med cystisk fibrose.

Oppmuntre håndvask
Undervise alle medlemmene av familien din til å vaske hendene grundig før du spiser, etter bruk av badet, når man kommer hjem fra jobb eller skole, og etter å ha vært rundt en person som er syk. Håndvask er den beste måten å beskytte seg mot smitte.

Mestring og støtte

Hvis du eller noen du elsker har cystisk fibrose, kan du oppleve sterke følelser som sinne eller frykt. Disse problemene er spesielt vanlig i tenårene. Snakke åpent om hvordan du føler kan hjelpe. Det kan også hjelpe å snakke med andre som arbeider med de samme problemene.

Det kan bety å bli med i en støttegruppe for foreldre til barn med cystisk fibrose. Eldre barn med sykdommen kan være lurt å bli med i en cystisk fibrose gruppe å møte og snakke med andre som har sykdommen. Psykologer er ofte en viktig del av teamet som barnet nærmer seg tenårene.

Forebygging

Hvis du eller partneren din har nære slektninger med cystisk fibrose, kan dere begge ønsker å gjennomgå genetisk testing før å få barn. Testen, som er utført i et laboratorium på en blodprøve eller spytt, kan bidra til å bestemme risikoen for å ha et barn med cystisk fibrose.

Hvis du allerede er gravid og den genetiske testen viser at babyen kan være i fare for cystisk fibrose, kan legen utføre flere tester på å utvikle barnet.

Genetisk testing er ikke for alle. Før du bestemmer deg for å bli testet, bør du snakke med en genetisk veileder om den psykologiske effekten testresultatene kan bære.