Cystoskopi

Definisjon

Cystoskopi (sis-TOS-kuh-pee) er en prosedyre som brukes til å se inni urinblæren og urinrøret - røret som fører urinen fra blæren til utsiden av kroppen din. Under en cystoskopi prosedyre, bruker legen et hult rør (cystoscope) er utstyrt med en linse for å nøye undersøke slimhinnen i blæren og urinrøret. Den cystoscope settes inn i urinrøret og sakte avanserte inn i blæren.

Legen kan utføre cystoskopi i en testing rom, ved hjelp av lokalbedøvelse gele til nummen i urinrøret. Eller legen din kan utføre cystoskopi som et poliklinisk prosedyre, ved hjelp av sedasjon. Et annet alternativ er å gjøre cystoskopi på sykehuset mens under narkose. Den type cystoskopi du vil ha, avhenger av årsaken til inngrepet.

Hvorfor det er gjort

Leger bruker cystoskopi å diagnostisere, overvåke og behandle tilstander som påvirker blæren og urinrøret. Vanlige årsaker til at legen kan anbefale en cystoskopi inkluderer:

 • Gransker årsakene til blære tegn og symptomer. Cystoskopi kan hjelpe legen lære årsakene til tegn og symptomer som blod i urinen, hyppige urinveisinfeksjoner, inkontinens, overaktiv blære og smertefull vannlating.
 • Diagnostisering blære og urinveier sykdommer og tilstander. Cystoscopy A kan benyttes for diagnostisering av blærekreft, blæresten og blære betennelse (cystitt).
 • Behandling av blæren sykdommer og tilstander. Spesielle verktøy kan føres gjennom cystoscope for å behandle en sykdom eller tilstand blære. For eksempel kan svært små svulster i blæren fjernes under cystoskopi.
 • Diagnostisering en forstørret prostata. En cystoskopi kan avsløre en innsnevring av urinrøret der den passerer gjennom prostata, noe som indikerer en forstørret prostata (benign prostatahyperplasi).
Cystoskopi. Gransker årsakene til blære tegn og symptomer.
Cystoskopi. Gransker årsakene til blære tegn og symptomer.

I visse tilfeller kan legen utføre en prosedyre som kalles Ureteroscopy (u-ree-tur-OS-kuh-pee) for å undersøke urinveiene utover blæren samtidig som cystoskopi din. Ureteroscopy bruker et mindre omfang til å undersøke urinlederne - rørene som frakter urin fra nyrene til blæren.

Risiko

Cystoskopi er en viss risiko for komplikasjoner, inkludert:

 • Infeksjon. Sjelden, kan cystoskopi introdusere bakterier inn i urinveiene, noe som kan føre til infeksjon. Cystoskopi kan også irritere en eksisterende urinveisinfeksjon, forverring det. I enkelte tilfeller kan legen forskrive antibiotika for å ta før og etter cystoskopi for å hindre smitte.
 • Blødning. Cystoskopi kan gi litt blod i urinen din. Sjelden, kan blødningen være alvorlig.
 • Smerte. Cystoskopi kan forårsake magesmerter og en brennende følelse ved vannlating. I de fleste tilfeller er disse symptomene er milde og gradvis avta etter inngrepet.

Tegn og symptomer på en komplikasjon
Ring legen din eller gå til nærmeste legevakten hvis du opplever:

 • Lyse rødt blod i urinen
 • En feber høyere enn 100 F (38 C)
 • Smerte eller svie ved vannlating som varer mer enn to dager

Hvordan du forbereder

Å forberede seg til cystoskopi eksamen, kan helsevesenet team ber om at du:

 • Ta antibiotika hvis foreskrevet av legen din. I enkelte tilfeller kan legen forskrive antibiotika før og etter cystoskopi din. Eksempler på folk som kanskje trenger å ta antibiotika inkludere de som har en aktiv urinveisinfeksjon og de som organer har problemer med å bekjempe infeksjoner.
 • Vent med å tømme blæren. I enkelte situasjoner, kan legen bestille en urinprøve før cystoskopi din. Vent med å tømme blæren før du kommer til timen din i tilfelle du trenger å gi en urinprøve.

Forbered deg på sedasjon eller anestesi
Hvis du vil motta en intravenøs (IV) beroligende eller narkose under cystoskopi din, planlegge for utvinning din. For å forberede, kan du:

 • Finn en tur hjem. Du vil bli bedt om ikke å kjøre selv hjem, så arrangere en tur.
 • Tømme tidsplanen for dagen. Planlegg å ta det med ro etter inngrepet. Unngå å være aktiv for resten av dagen. Du må kanskje ta dagen fri fra jobb. Selv om du kanskje føler deg fin, kan din dømmekraft og reflekser bli redusert.
 • Be noen om å holde seg i nærheten. Har en venn eller slektning opphold med deg eller se på deg hele dagen.

Hva du kan forvente

Under cystoskopi
En enkel poliklinisk cystoskopi kan ta mindre enn fem minutter. Når dette er gjort i et sykehus med sedasjon eller generell anestesi, kan cystoskopi ta 10 til 30 minutter. Din cystoskopi prosedyren kan følge denne prosessen:

 • Du vil bli bedt om å tømme blæren før prosedyren. Da vil ligge på et bord på ryggen. Du vil sannsynligvis bli plassert med føttene i stigbøyler og knærne bøyd.
 • Du kan eller ikke kan trenge en beroligende eller bedøvende. Hvis du får en beroligende, vil du føle deg trøtt og avslappet under cystoskopi, men du vil likevel være klar. Hvis du mottar en narkose, vil du ikke være klar i løpet av prosedyren. Begge typer medisiner kan gis gjennom en blodåre i armen.
 • Legen din vil sette inn cystoscope. En lammende gelé vil bli brukt på urinrøret ditt for å hindre smerte når cystoscope settes inn. Etter å ha ventet noen minutter for lammende, vil legen nøye presse cystoscope inn i urinrøret, ved hjelp av den minste omfanget mulig. Mindre scopes brukes ofte for å se etter årsaker til tegn og symptomer. Større omfang kan være nødvendig å ta vevsprøver eller passere kirurgiske verktøy inn i blæren.
 • Legen vil undersøke urinrøret og blæren. Som cystoscope passerer gjennom urinrøret og mot blæren din, legen din vil se gjennom en linse på slutten av cystoscope. Objektivet fungerer som et teleskop å foredle de indre overflater av urinrøret og blæren. I noen tilfeller kan legen plassere en spesiell video kamera over linsen som projiserer bildene på en videoskjerm.
 • Legen vil fylle blæren med en steril løsning. Når cystoscope når blæren, legen din vil oversvømme blæren med en steril løsning. Løsningen blåses blæren og lar legen for å få en bedre titt på innsiden. Som blæren fylles, kan det hende du føler behov for å urinere. Så snart din cystoskopi er fullført, vil du få lov til å tømme blæren.
 • Legen kan ta vevsprøver eller utføre en annen prosedyre. Avhengig av situasjonen, kan legen ta vevsprøver for lab testing eller utføre ulike prosedyrer under cystoskopi.

Etter cystoskopi
Etter cystoskopi ditt, kan du få lov til å gå om dagen. Hvis du har fått sedasjon eller generell anestesi, kan du bli bedt om å forbli i et recovery-området for å la effekten av medisinen slites av før du forlater.

Du kan oppleve noen bivirkninger etter cystoskopi, for eksempel:

 • Blødning fra urinrøret, som kan vises lyse rosa i urinen din eller på toalettpapir
 • En brennende følelse ved vannlating
 • Hyppigere vannlating for neste dag eller to

Du kan lindre noen av ubehag hvis du:

 • Hold en varm, fuktig vaskeklut over åpningen til urinrøret ditt for å lindre smerte. Gjenta denne etter behov.
 • Ta et varmt bad. Skjønt, i noen tilfeller kan legen be deg om å unngå bad. Hvis du har spørsmål, kan du ringe legen din.
 • Drikk vann for å skylle ut blæren. Dette kan redusere irritasjon. Prøv å drikke 16 gram (473 ml) vann hver time for de første to timene etter cystoskopi din.

Ring legen din dersom du har spørsmål etter cystoskopi din.

Resultater

Spør legen din når du kan forvente at resultatene av cystoskopi din. I noen tilfeller kan legen være i stand til å diskutere resultatene umiddelbart etter inngrepet.

I andre tilfeller kan legen diskutere resultatene dine på en oppfølging avtale. For eksempel, hvis din cystoskopi involvert samle en vevsprøve (biopsi) for å teste for blærekreft vil legen sende denne prøven til et laboratorium. Når testene er fullført, vil legen gi deg beskjed resultatene.