Dårlig ånde

Definisjon

Dårlig ånde, også kalt halitosis, kan være pinlig og i noen tilfeller kan også føre til angst. Det er ikke rart at butikkhyllene er overfylte med tyggegummi, drops, munnskyllevann og andre produkter utviklet for å bekjempe dårlig ånde. Men mange av disse produktene er bare midlertidige, siden de ikke behandler årsaken til problemet.

Visse matvarer, helsemessige forhold og vaner er blant årsakene til dårlig ånde. I mange tilfeller kan du forbedre dårlig ånde med konsekvent riktig dental hygiene. Hvis enkle egenomsorg teknikker ikke løser problemet, kan du se din tannlege eller lege for å være sikker på at en mer alvorlig tilstand er ikke forårsaker dårlig ånde.

Symptomer

Dårlig ånde lukt varierer, avhengig av kilde eller den underliggende årsaken. Noen bekymrer seg for mye om pusten deres, selv om de har liten eller ingen munn lukt, mens andre har dårlig ånde og ikke vet det. Fordi det er vanskelig å vurdere hvordan din egen pust lukter, spør en nær venn eller slektning til å bekrefte dine dårlige-ånde spørsmål.

Når bør du oppsøke lege
Hvis du har dårlig ånde, gjennomgå munnhygiene vaner. Prøv å lage endringer i livsstil, som å pusse tennene og tungen etter å ha spist, bruker tanntråd, og drikke rikelig med vann.

Hvis dårlig ånde vedvarer etter at slike endringer, se din tannlege. Hvis tannlegen mistenker en mer alvorlig tilstand som forårsaker dårlig ånde, kan han eller hun henvise deg til en lege for å finne årsaken til lukt.

Årsaker

Mest dårlig ånde starter i munnen, og det er mange mulige årsaker. De omfatter:

 • Mat. Fordelingen av matrester i og rundt tennene kan øke bakterier og forårsake en stygg lukt. Spise visse matvarer, som for eksempel løk, hvitløk og andre grønnsaker og krydder, også kan føre til dårlig ånde. Etter at du fordøye disse matvarene, skriver de i blodet, blir fraktet til lungene og påvirke pusten.
 • Tobakksprodukter. Røyking fører sin egen ubehagelig munn lukt. Røykere og snus brukere er også mer sannsynlig å ha tannkjøttsykdommer, en annen kilde til dårlig ånde.
 • Dårlig tannhygiene. Hvis du ikke børste og tanntråd daglig, matrester forbli i munnen, forårsaker dårlig ånde. En fargeløs, klebrig film av bakterier (plakk) dannes på tennene og hvis ikke børstet bort, kan plakk irriterer tannkjøttet (gingivitt) og til slutt danner plakk-fylte lommer mellom tennene og tannkjøttet (periodontitt). Den ujevne overflaten av tungen også kan felle bakterier som produserer lukt. Og proteser som ikke rengjøres regelmessig eller ikke passer ordentlig kan havnen lukt-bakterier og matrester.
 • Munntørrhet. Spytt hjelper rense munnen, fjerne partikler som kan forårsake dårlig lukt. En tilstand som kalles tørr munn - også kjent som xerostomia (zeer-o-Stoe-meg-ah) - kan bidra til dårlig ånde fordi produksjonen av spytt er redusert. Munntørrhet forekommer naturlig under søvn, noe som fører til "morgen pusten", og er gjort verre hvis du sover med munnen åpen. Noen medisiner kan føre til en kronisk tørr munn, som kan en problem med spyttkjertlene og enkelte sykdommer.
 • Infeksjoner i munnen. Dårlig ånde kan være forårsaket av kirurgiske sår etter oral kirurgi, slik som tann fjerning, eller som et resultat av tannråte, tannkjøttsykdom eller munnsår.
 • Andre munn, nese og svelg forhold. Dårlig ånde kan tidvis stammer fra små steiner som dannes i mandlene og er dekket med bakterier som produserer luktende kjemikalier. Infeksjoner eller kronisk betennelse i nese, bihuler eller svelg, som kan bidra til bihuler, også kan føre til dårlig ånde.
 • Medisiner. Noen medisiner kan indirekte gi dårlig ånde ved å bidra til å tørke munnen. Andre kan bli brutt ned i kroppen til å frigi kjemikalier som kan gjennomføres på pusten din.
 • Andre årsaker. Sykdommer, slik som visse typer kreft, og tilstander slik som metabolske forstyrrelser, kan forårsake en særegen ånde som et resultat av kjemikalier de produserer. Kronisk refluks av magesyre (gastroøsofageal reflukssykdom) kan være forbundet med dårlig ånde. Dårlig ånde hos små barn kan være forårsaket av et fremmedelement, for eksempel en liten leke eller stykke mat, innlosjert i et nesebor.

Forberedelser til din avtale

Hvis du skal ha din dårlige ånde evaluert av tannlegen din, vil følgende tips hjelpe:

 • Tannleger generelt foretrekker morgen avtaler for testing dårlig ånde for å redusere mulighetene for at maten du spiser i løpet av dagen vil hindre eksamen.
 • Ikke spise, drikke, tygge tyggegummi eller røyke for tre timer før avtale.
 • Ikke ha parfyme, parfymerte kremer, eller parfymerte leppestift eller lipgloss til timen din, da disse produktene kan maskere noen lukt.
 • Hvis du har tatt antibiotika løpet av den siste måneden, sjekk med tannlegen din for å se om din avtale må bli restrukturert.

Hva du kan forvente fra tannlegen din
Tannlegen vil trolig starte med en vurdering av din medisinske historie, stille spørsmål som:

 • Når fikk du først begynner å oppleve dårlig ånde?
 • Er din dårlige ånde sporadisk eller kontinuerlig?
 • Hvor ofte pusser du tennene eller rengjøre proteser?
 • Hvor ofte gjør du tanntråd?
 • Hva slags mat spiser du?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du?
 • Hva helsemessige forhold har du?
 • Puster du gjennom munnen?
 • Snorker du?
 • Har du allergier eller bihuleproblemer?
 • Hva gjør du mistenker kan være årsaken til din dårlige ånde?
 • Har andre lagt merke til og kommentert din dårlig ånde?

Tester og diagnose

Tannlegen vil trolig lukte både pusten fra munnen og pusten fra nesen og rangere lukt på en skala. Fordi baksiden av tungen er oftest kilden til lukten, kan tannlegen også skrape den og vurdere sin lukt.

Det er avanserte detektorer som kan identifisere kjemikalier ansvarlig for dårlig ånde, men disse er ikke alltid tilgjengelig.

Behandlinger og medisiner

Dårlig ånde. Infeksjoner i munnen.
Dårlig ånde. Infeksjoner i munnen.

For å redusere dårlig ånde, bidra til å unngå hull i tennene og redusere risikoen for tannkjøttsykdommer, konsekvent praktisere god munnhygiene. Ytterligere behandling for dårlig ånde kan variere, avhengig av årsaken. Hvis din dårlige ånde er antatt å være forårsaket av en underliggende helsetilstand, vil tannlegen sannsynligvis henvise deg til din primære omsorg lege.

For årsaker knyttet til oral helse, vil tannlegen jobbe med deg for å hjelpe deg bedre kontroll denne betingelsen. Dental tiltak kan omfatte:

 • Munnskyllevann og tannkrem. Hvis dårlig ånde skyldes en opphoping av bakterier (plakk) på tennene, kan tannlegen anbefale en munn skyll som dreper bakterier. Munnen skyller inneholder cetylpyridiniumklorid og de med klorheksidin kan hindre at produksjonen av lukt som forårsaker dårlig ånde. Tannlegen din kan også anbefale en tannkrem som inneholder et antibakterielt middel for å drepe bakteriene som forårsaker plakk.
 • Behandling av tannsykdom. Hvis tannlegen oppdager at du har tannkjøttsykdom, kan du bli henvist til en gummi spesialist (periodontist). Tannkjøttsykdom kan føre til at tannkjøttet til å trekke vekk fra tennene, og etterlater dype lommer som akkumuleres lukt-bakterier. Noen ganger er disse bakteriene kan bare fjernes ved profesjonell rengjøring. Tannlegen kan også anbefale å erstatte defekte tann restaureringer, som kan være en yngleplass for bakterier.

Livsstil og hjem rettsmidler

Å redusere eller hindre dårlig ånde:

 • Puss tennene når du spiser. Hold en tannbørste på jobb til å bruke etter å ha spist. Børste ved hjelp av et fluorid-inneholdende tannpasta i det minste to ganger om dagen, særlig etter måltider. Tannkrem med antibakterielle egenskaper har vist seg å redusere dårlig ånde lukt.
 • Tanntråd minst en gang om dagen. Riktig bruk av tanntråd fjerner matrester og plakk fra mellom tennene, bidrar til å kontrollere dårlig ånde.
 • Børste tungen. Tungen havner bakterier, kan så nøye å pusse det bidra til å redusere lukt. Folk som har en belegg på tungen fra en betydelig overvekst av bakterier (fra røyking eller tørr munn, for eksempel) kan ha nytte av å bruke en tunge skraper. Eller bruk en tannbørste som har en innebygd tungen renere.
 • Rengjøre proteser eller dental apparater. Hvis du bruker en bro eller en delvis eller fullstendig protese, rengjøres grundig minst en gang om dagen eller som anvist av tannlegen din. Hvis du har en dental retainer eller munn vakt, rengjøre den hver gang før du putter den i munnen. Tannlegen kan anbefale den beste rengjøringsmiddel.
 • . Unngå tørr munn å holde munnen fuktig, unngå tobakk og drikk rikelig med vann - ikke kaffe, brus eller alkohol, som kan føre til en tørrere munn. Tygge tyggegummi eller suge på godteri - fortrinnsvis sugarless - å stimulere spytt. Hvis du har kronisk tørr munn, kan din tannlege eller lege foreskrive en kunstig spytt preparat eller en oral medisin som stimulerer flyten av spytt.
 • Justere kostholdet. Unngå mat og drikke som kan føre til dårlig ånde. Unngå klissete, sukkerholdige matvarer.
 • Jevnlig få en ny tannbørste. Endre tannbørste når den blir frynsete, ca hver 3-4 måneder, og velg en soft-stritter tannbørste.
 • Planlegge regelmessige tannlege helsen Se tannlegen på jevnlig basis -. Vanligvis en eller to ganger i året - for å ha tennene eller proteser undersøkt og rengjort.

Se også