Depresjon (depresjon)

Depresjon hos kvinner: forstå kjønnsforskjellene

Omtrent dobbelt så mange kvinner som menn opplever depresjon. Flere faktorer kan øke kvinners risiko for depresjon.

Om en i fem kvinner utvikler depresjon på et tidspunkt i livet. Kvinner er nesten dobbelt så stor risiko som menn for å ha depresjon. Depresjon kan oppstå i alle aldre, men det er mest vanlig hos kvinner i alderen 40 og 59.

Noen humørsvingninger og deprimerte følelser oppstå med normal hormon endringer. Men hormon forandringer alene ikke føre til depresjon. Andre biologiske faktorer, arvet trekk og livserfaringer er også involvert. Her er hva som bidrar til depresjon hos kvinner - og hva du kan gjøre med det.

Pubertet

Etter puberteten, depresjon priser er høyere hos kvinner enn hos menn. Fordi jenter vanligvis kommer i puberteten før guttene gjør, de er mer sannsynlig å utvikle depresjon i en tidligere alder enn gutter. Denne depresjon kjønnsforskjellene varer til etter overgangsalderen.

Hormon forandringer i pubertet kan øke noen jenters risiko for å utvikle depresjon. Men midlertidige humørsvingninger relatert til skiftende hormoner i puberteten er normal - disse endringene alene ikke føre til depresjon.

Puberteten er ofte forbundet med andre faktorer som kan spille en rolle i depresjon, for eksempel:

 • Emerging seksualitet og identitet problemer
 • Konflikter med foreldre
 • Økende press for å oppnå i skole, idrett eller andre områder av livet

Premenstruelle problemer

For de fleste kvinner med premenstruelt syndrom (PMS), symptomer som abdominal oppblåsthet, ømme bryster, hodepine, angst, irritabilitet og en blå stemning er små og kortvarige.

Men et lite antall kvinner har alvorlige og invalidiserende symptomer som forstyrrer sine studier, jobb, relasjoner eller andre områder av livet. På dette punktet, kan PMS krysse linjen til premenstruelle dysphoric lidelse (PMDD) - en type depresjon som vanligvis krever behandling.

Den nøyaktige samspillet mellom depresjon og PMS er fortsatt uklart. Det er mulig at sykliske endringer i østrogen, progesteron og andre hormoner kan forstyrre funksjonen av hjernen kjemikalier som serotonin som styrer humøret. Arvemerke, livserfaringer og andre faktorer synes å spille en rolle.

Graviditet

Dramatiske hormonelle endringer under svangerskapet, og disse kan påvirke humøret. Andre forhold kan også øke risikoen for å utvikle depresjon under svangerskapet eller under forsøk på å bli gravid, for eksempel:

 • Livsstil eller arbeid endringer
 • Samlivsproblemer
 • Tidligere episoder med depresjon, postpartum depresjon eller PMDD
 • Mangel på sosial støtte
 • Blandede følelser om å være gravid
 • Uønsket graviditet
 • Abort
 • Infertilitet
 • Stoppe bruk av antidepressive medikamenter

Postpartum depresjon

Depresjon (depresjon). Ulik makt og status.
Depresjon (depresjon). Ulik makt og status.

Mange nybakte mødre finner seg trist, sint, irritabel og lett til tårer rett etter fødselen. Disse følelsene - også kalt baby blues - er normalt og generelt avta i løpet av en uke eller to. Men mer-alvorlige eller langvarige deprimert følelser kan tyde på postpartum depresjon, spesielt hvis tegn og symptomer inkluderer:

 • Lav selvfølelse
 • Angst
 • Agitasjon
 • Manglende evne til å ta vare på babyen din
 • Tanker om å skade babyen
 • Selvmordstanker

Postpartum depresjon er en alvorlig medisinsk tilstand som krever rask behandling. Det forekommer i om lag 10 til 25 prosent av kvinnene. Det er tenkt å være forbundet med store hormonelle svingninger som påvirker humøret, predisposisjon for humør og angstlidelser, fødsel komplikasjoner, og dårlig sosial støtte.

Se også

Depresjon hos kvinner: forstå kjønnsforskjellene

Perimenopause og overgangsalder

Risikoen for depresjon kan øke ved overgangen til overgangsalderen, kalt en scene perimenopause, når hormonnivået kan svinge uberegnelig. Depresjon risiko også kan stige i løpet av tidlig overgangsalder eller etter overgangsalderen - begge ganger når østrogennivået er betydelig redusert.

De fleste kvinner som opplever ubehagelig menopausale symptomer ikke utvikler depresjon. Men for kvinner med søvn uteblir i lange perioder av gangen, eller som har en historie med depresjon, er dette en sårbar tid. Også, kan hysterektomi med fjerning av eggstokkene føre til en brå utbruddet av overgangsalder med alvorlige symptomer, inkludert humørsvingninger og noen ganger depresjon.

Livssituasjoner og kultur

Jo høyere rate av depresjon hos kvinner er ikke på grunn av biologi alene. Din livssituasjon og kulturelle stressfaktorer spille en rolle, også. Selv om disse stressfaktorer også forekomme hos menn, er det som regel til en lavere pris. Faktorer som kan legge til en kvinnes risiko inkluderer:

 • Ujevnheten i maktbalansen og status. Kvinner er mye mer sannsynlig å leve i fattigdom enn menn. Fattigdom og begrenset inntjeningspotensialet bringer med seg mange bekymringer og stressfaktorer, inkludert usikkerhet om fremtiden og mindre tilgang til samfunnet og helsevesenet ressurser. Minoritetskvinner kan møte ekstra stress fra rasediskriminering. Disse problemene kan føle deg som om du ikke har kontroll over livet ditt og kan bidra til følelser av negativitet og lav selvfølelse, som alle øker risikoen for depresjon.
 • Arbeid overbelastning. Ofte kvinner arbeider utenfor hjemmet og fortsatt håndtere innenlandske ansvar. Mange kvinner finner seg i å håndtere de utfordringene og stress som kan følge med aleneforeldre, som arbeider flere jobber for å få endene til å møtes. Dessuten kan kvinner være omsorgspersoner klemt mellom generasjoner - omsorg for sine barn og samtidig omsorg for syke eller eldre familiemedlemmer. Slike stressfaktorer kan gjøre deg mer utsatt for depresjon.
 • Seksuelle eller fysiske overgrep. Kvinner som var følelsesmessig, fysisk eller seksuelt misbrukt som barn eller voksne er mer sannsynlig å oppleve depresjon på et tidspunkt i livet enn de som ikke ble misbrukt. Kvinner er mer sannsynlig enn menn for å oppleve seksuelle overgrep.

Andre forhold som oppstår med depresjon

Kvinner med depresjon har ofte andre psykiske tilstander som trenger behandling så vel, for eksempel:

 • Angst. Angst forekommer ofte sammen med depresjon hos kvinner.
 • Spiseforstyrrelser. Det er en sterk sammenheng mellom depresjon hos kvinner og spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi.
 • Narkotika-eller alkoholmisbruk. Noen kvinner med depresjon har også noen form for rusmisbruk eller avhengighet. Rus kan forverres depresjon og gjøre det vanskeligere å behandle.

Erkjennelsen av depresjon og søker behandling

Selv om depresjon kan virke overveldende, er det effektiv behandling. Selv alvorlig depresjon ofte kan bli vellykket behandlet. Søk hjelp hvis du har noen tegn og symptomer på depresjon, for eksempel:

 • Pågående følelser av sorg, skyld eller håpløshet
 • Tap av interesse for ting du en gang likte
 • Vesentlige endringer i søvnmønsteret, for eksempel falle eller forbli sovende eller sover for mye
 • Trøtthet, eller uforklarlig smerter eller andre fysiske symptomer uten en åpenbar årsak
 • Endringer i appetitt som fører til betydelig vekttap eller vektøkning
 • Følelsen som om livet ikke er verdt å leve, eller å ha tanker om selvmord

Ikke sikker på hvordan du skal få behandling? Vurdere å slå til den primære omsorgsperson først. Dette kan være din fastlege, en indremedisiner, en sykepleier utøver, en fødselslege eller gynekolog. Ved behov kan den primære omsorgsperson henvise deg til en mental helse leverandør som har spesialisert seg på diagnostisering og behandling av psykiske lidelser, for eksempel en psykiater.

Husk at depresjon både vanlig og behandles. Hvis du tror du er deprimert, ikke nøl med å søke hjelp.

Se også