Diabetes

Amputasjon og diabetes: hvordan du kan beskytte dine føtter

God diabetes ledelse og regelmessig fotpleie bidra til å forhindre alvorlige foten sår som er vanskelig å behandle og kan kreve amputasjon.

Diabetes komplikasjoner inkluderer nerveskader og dårlig blodsirkulasjon. Disse problemer gjør frem sårbare for hudsår (sår) som kan forverre hurtig og er vanskelig å behandle. Riktig diabetes ledelse og forsiktig fotpleie kan bidra til å forebygge fotsår.

Diabetes. Inspisere føttene daglig.
Diabetes. Inspisere føttene daglig.

Når fotsår gjøre utvikle, er det viktig å få rask behandling. En nonhealing sår som forårsaker alvorlig skade på vev og bein kan kreve kirurgisk fjerning (amputasjon) av en tå, fot eller deler av en etappe.

Her er hva du trenger å vite for å holde føttene friske, og hva skjer hvis amputasjon er nødvendig.

Forebygge fotsår

Den beste strategien for å forebygge komplikasjoner av diabetes - inkludert fotsår - er skikkelig diabetes ledelse med et sunt kosthold, regelmessig mosjon, blodsukker overvåking og etterlevelse av en foreskrevet medisiner diett.

Riktig fotpleie vil bidra til å forhindre problemer med føttene og sikre rask medisinsk hjelp når det oppstår problemer. Tips for riktig fotpleie omfatter følgende:

 • Inspisere føttene daglig. Sjekk føttene en gang om dagen for blemmer, kutt, sprekker, sår, rødhet, ømhet eller hevelse. Hvis du har problemer med å nå føttene, bruke et håndspeil for å se bunnen av føttene, plassere speilet på gulvet hvis det er for vanskelig å holde, eller få noen til å hjelpe deg.
 • Vask føttene daglig. Vask føttene i lunkent vann en gang om dagen. Tørk dem forsiktig, spesielt mellom tærne. Bruk en pimpstein til å forsiktig gni huden hvor hard hud lett danne. Dryss talkum eller cornstarch mellom tærne for å holde huden tørr. Bruk en fuktighetsgivende krem ​​eller lotion på topper og bunner i føttene for å holde huden myk.
 • Ikke fjern hard hud eller andre foten lesjoner selv. For å unngå skade på huden din, ikke bruk en neglefil, spiker Clipper eller saks på hard hud, liktorn, bunions eller vorter. Ikke bruk kjemiske vorte fjerning. Se legen din eller fot spesialist (podiatrist) for fjerning av noen av disse lesjonene.
 • Trim tåneglene nøye. Trim neglene rett over. Nøye fil skarpe ender med en Emery bord. Be om hjelp fra en omsorgsperson hvis du ikke klarer å trimme neglene selv.
 • Ikke gå barbent. For å forhindre skader på føttene, ikke gå barbent, selv rundt i huset.
 • Bruk rene, tørre sokker Bruk sokker av fibre som trekker (veke) svette bort fra huden din, som for eksempel bomull og spesielle akryl fiber -. Ikke nylon. Unngå sokker med stramme elastiske bånd som reduserer sirkulasjon, samt tykke klumpete sokker som ofte passer dårlig og irritere huden din.
 • Kjøp sko som passer ordentlig. Kjøp komfortable sko som ikke passer tett og som gir støtte og demping for hælen, bue og ballen av foten. Unngå høye hæler eller trange sko som publikum tærne. Hvis den ene foten er større enn den andre, kjøpe sko i større størrelse. Legen kan anbefale spesialdesignede sko (ortopediske sko) som passer den eksakte formen på føttene, pute føttene og fordele vekten på føttene.
 • Røyker ikke. Røyking hemmer blodsirkulasjonen og reduserer mengden av oksygen i blodet. Disse sirkulasjons-problemer kan føre til mer alvorlige sår og dårlig healing. Snakk med legen din hvis du trenger hjelp til å slutte å røyke.
 • Planlegge regelmessige fot helsen. Din lege eller podiatrist kan inspisere føttene for tidlige tegn på nerveskader, dårlig sirkulasjon eller andre fotproblemer. Planlegg fot eksamener minst en gang i året eller oftere hvis anbefalt av legen din.
 • Ta foten skader alvor. Kontakt legen din hvis du har en fot sår som ikke begynner å gro i løpet av noen dager eller andre vedvarende problemer med føttene. Legen vil inspisere foten for å stille en diagnose og foreskrive riktig løpet av behandlingen.

Se også

Amputasjon og diabetes: hvordan du kan beskytte dine føtter

Hva om amputasjon er det eneste alternativet?

Behandlinger for foten magesår varierer avhengig av alvorligheten av såret. Generelt, sysselsetter behandling metoder for å fjerne dødt vev eller rusk, holde såret rent, og fremme helbredelse. Når tilstanden gir et alvorlig tap av vev eller en livstruende infeksjon, kan en amputasjon være det eneste alternativet.

En kirurg fjerner det skadede vev og bevarer så mye friskt vev som mulig. Etter operasjonen, vil du bli overvåket på sykehuset i flere dager. Det kan ta 4-8 uker før såret å leges helt.

I tillegg til din fastlege og kirurg, kan andre medisinske fagfolk er involvert i behandlingen plan inkluderer:

 • Endokrinolog, en lege som er spesialist i behandling av diabetes eller andre hormon-relaterte lidelser
 • Fysioterapeut, som vil hjelpe deg å gjenvinne styrke, balanse og koordinasjon, og lære deg hvordan du bruker en kunstig (protese) lem, rullestol eller andre enheter for å forbedre mobiliteten
 • Ergoterapeut, som spesialiserer seg på behandling for å bedre hverdagen ferdigheter og å bruke adaptive produkter som hjelper med dagligdagse aktiviteter
 • Psykisk helsepersonell, for eksempel en psykolog eller psykiater, som kan hjelpe deg med å håndtere dine egne følelser eller forventninger knyttet til amputasjon eller å takle reaksjonen til andre mennesker
 • Sosialarbeider, som kan bistå med tilgang til tjenester og planlegging for endringer i omsorg

Selv etter amputasjon, er det viktig å følge din diabetes behandling plan. Spise sunn mat, trene regelmessig, kontrollere blodsukkernivået og unngå tobakk kan hjelpe deg å unngå ytterligere diabetes komplikasjoner.

Se også