Discogram

Definisjon

En discogram, eller diskogram, er en test som brukes til å evaluere ryggsmerter. En discogram kan hjelpe legen finne ut om ryggsmerter kan være forårsaket av en unormal disk i ryggraden din. Spinal disker ser litt ut som gelé donuts, med et tøft ytre lag og en gel-lignende stoff på innsiden. Disker fungere som puter mellom ryggvirvlene i ryggraden din.

Under en discogram, blir fargestoff injiseres i den myke midten av skiven. Injeksjonen selv gjengir noen ganger din ryggsmerter. Flere disker kan injiseres, for å prøve å finne årsaken til ryggsmerter. I tillegg vil dye flytte inn i eventuelle sprekker i diskens utvendig og vil dukke opp på en X-ray eller CT scan. Men sprakk disker ikke alltid gir symptomer, så nytten av en discogram er kontroversielt.

Se også

Hvorfor det er gjort

Fordi det er en invasiv test, er en discogram ikke passende for en første vurdering av ryggsmerter. Men legen din kan foreslå en discogram hvis ryggen din smerte vedvarer til tross for konservative behandlinger, for eksempel medisiner og fysioterapi.

Noen leger bruker en discogram før spinal fusjon kirurgi, for å bidra til å identifisere hvilke plater må fjernes. Men discograms er ikke alltid nøyaktig i pinpointing hvilke disker som eventuelt forårsaker ryggsmerter. Mange leger i stedet stole på andre tester, som for eksempel MR-og CT-skanning, for å diagnostisere problemer med disken og veilede behandlingen.

Se også

Risiko

En discogram er generelt en trygg prosedyre. Men som med alle medisinske prosedyre, bærer en discogram en risiko for komplikasjoner. Potensielle komplikasjoner omfatter:

  • Infeksjon
  • Forverring av kroniske ryggsmerter
  • Hodepine
  • Kvalme
  • Skade på blodkar eller nerver i og rundt ryggsøylen
  • Allergisk reaksjon på fargestoff

Se også

Hvordan du forbereder

Discogram. Definisjon.
Discogram. Definisjon.

Du må kanskje unngå å ta blodfortynnende medisiner for en periode før prosedyren. Legen din vil gi deg spesifikke instruksjoner om hvilke medisiner du kan ta, og hvis du må unngå mat eller drikke om morgenen før testen.

Se også

Hva du kan forvente

En discogram tar mellom 30 og 60 minutter, og du vil være i stand til å dra hjem senere samme dag.

Under en discogram
En discogram er utført i en klinikk eller sykehus rom som har tenkelig utstyr, slik at diskene kan undersøkes under prosedyren. Du er våken under en discogram, men legen din kan gi deg en intravenøs beroligende middel for å hjelpe deg å slappe av. Du kan også få antibiotika for å hindre smitte.

Under prosedyren, ligger du på et bord enten på magen eller på siden din, rullet seg litt fremover. Etter rengjøring huden din, kan legen injisere en lammende medisin for å redusere smerter forårsaket av innsetting av diskografi nåler.

Legen vil bruke gjennomlysning, en avbildning teknikk som gjør ham eller henne til å se på som nålen kommer inn i kroppen. Dette tillater nøyaktig plassering av nålen inn i midten av skiven som skal undersøkes. En kontrastvæske blir deretter sprøytet inn disken og en X-ray eller CT scan er tatt for å se om de fargestoff sprer seg.

Hvis fargestoffet forblir i midten av skiven, er disken normalt. Hvis fargestoffet spres utenfor midten av skiven, betyr det at disken er skadet. Det kan ha begynt å sprekke, eller det kan ha tårer i sin ytre ring. Vanligvis når en skadet disk er kilden til ryggen din smerte, du føler smerte under injeksjonen som er lik den ryggsmerter du har dag til dag. Hvis en disk er i orden, er det lite smerter under injeksjonen.

Etter en discogram
Etter en discogram, forblir du i prosedyren rom for ca 30 minutter til en time for observasjon. På grunn av sedasjon, har noen andre kjøre deg hjem etter en discogram. Du kan ha noen smerter på injeksjonsstedet i flere timer etter at du går hjem. Hvis smertene er alvorlig, ringe legen din med en gang.

Se også

Resultater

Legen vil vurdere bildene tatt under discogram, sammen med informasjonen du har oppgitt under prosedyren om smertene du opplevde. Både bilder og din beskrivelse av smertene er viktig å finne ut om diskene undersøkt er kilden til ryggsmerter. Legen vil bruke denne informasjonen til å veilede din pågående behandling eller forberede for kirurgi.

Fordi en disk kan være skadet uten å forårsake smerte, og fordi rapporter om smerte under en discogram kan variere mye - avhengig av din smerte toleranse, din beskrivelse av smerte og en rekke andre faktorer - leger vanligvis ikke stole på resultatene av en discogram alene til direkte behandling. Vanligvis er resultatene av en discogram kombinert med resultater fra andre tester - for eksempel MR eller CT-skanning og fysisk undersøkelse - når man skal avgjøre en behandling plan for ryggsmerter.

Se også