Dyp hjernestimulering

Definisjon

Dyp hjernestimulering innebærer implanting elektroder innenfor visse områder av hjernen din. Disse elektrodene produserer elektriske impulser som regulerer unormale impulser. Alternativt kan de elektriske impulsene påvirke visse celler og kjemikalier i hjernen. Mengden av stimulering i dyp hjernestimulering er kontrollert av en pacemaker-lignende enhet plassert under huden på øvre del av brystet. En wire som reiser under huden din kobler denne enheten til elektrodene i hjernen din.

Dyp hjernestimulasjon brukes til å behandle en rekke neurologiske tilstander, for eksempel:

 • Essensiell tremor
 • Parkinsons sykdom
 • Dystoni

Dyp hjernestimulering blir også studert som en eksperimentell behandling for epilepsi, cluster hodepine, Tourettes syndrom, kroniske smerter og alvorlig depresjon. Mange kandidater for dyp hjernestimulering er deltakere i kliniske studier.

Se også

Hvorfor det er gjort

Dyp hjernestimulasjon er en etablert behandlingen for bevegelsesforstyrrelser, slik som essensiell tremor, Parkinsons sykdom, og dystoni, og mer nylig, obsessiv-kompulsiv lidelse. Denne behandlingen er vanligvis reservert for folk som ikke er i stand til å få kontroll over sine symptomer med medisiner.

Se også

Risiko

Selv om dyp hjernestimulering er generelt trygt, har noen form for kirurgi risikoen for komplikasjoner. Dessuten kan hjernestimulasjon selv forårsake bivirkninger.

Kirurgi risiko
Dyp hjernestimulering innebærer kjedelige små hull i skallen for å implantere elektroder, og kirurgi for å implantere enheten som inneholder batteriene under huden på brystet. Komplikasjoner av kirurgi kan omfatte:

 • Blødning i hjernen (blødning)
 • Stroke
 • Infeksjon
 • Pusteproblemer
 • Kvalme
 • Hjerteproblemer
 • Innsnitt arrdannelse

Med dyp hjernestimulering, er kirurgi ikke en engangs prosedyre. Batteriene som er implantert i brystet har en begrenset levetid, og når de går ut, kan symptomene komme raskt tilbake. Bytte av batterier krever en annen kirurgi. Det er også mulig for en ledning som forbinder de batterier til en elektrode for å brekke eller på annen feilfunksjon.

Mulige bivirkninger etter operasjonen
Bivirkninger forbundet med dyp hjernestimulering kan omfatte:

 • Anfall
 • Infeksjon
 • Hodepine
 • Insomnia
 • Hukommelsesproblemer
 • Midlertidig smerte og hevelse på implantasjonsstedet

Et par uker etter operasjonen, vil enheten være slått på og prosessen med å finne de beste innstillingene for deg begynner. Denne prosessen kan ta flere måneder. Enkelte innstillinger kan forårsake bivirkninger, men disse ofte bedre med ytterligere justeringer av enheten.

Mulige bivirkninger av stimulering

 • Nummenhet eller prikking
 • Stramme muskler i ansiktet eller armen
 • Talevansker
 • Balanseproblemer
 • Svimmelhet
 • Uønskede humørsvingninger, som mani og depresjon

Se også

Hvordan du forbereder

Først veie fordeler og ulemper
Dyp hjernestimulering er en alvorlig og potensielt risikofylt prosedyre. Selv om du kan være kvalifisert for dyp hjernestimulering, må du og dine leger nøye veie risikoen og mulige fordeler av prosedyren.

Deretter forbereder kirurgi
Før operasjonen, må du ha medisinske tester for å være sikker på at dyp hjernestimulering er trygt for deg, og er et godt alternativ i ditt tilfelle. Du trenger også hjerne-imaging studier, for eksempel en MR, før operasjonen, for å kartlegge de områdene av hjernen hvor elektrodene skal implantert.

Se også

Hva du kan forvente

Under operasjonen
Generelt, her er hvordan kirurgi for dyp hjerne stimulering fungerer.

 • Hjernekirurgi. For hjernekirurgi delen passer din omsorg lag du med en spesiell hode ramme for å holde hodet i ro under prosedyren (stereotactic hodet ramme). Deretter bruker de magnetic resonance imaging (MRI) for å kartlegge hjernen din og identifisere området i hjernen hvor de vil plassere elektrodene. Du vil bli gitt lokalbedøvelse til nummen hodebunnen før operasjonen. Du trenger ikke en bedøvelse i hjernen seg selv fordi hjernen har ingen smerte reseptorer.

  Din kirurg implantater en tynn tråd ledelsen med fire kontakter (elektroder) på tips til et bestemt område av hjernen din. En wire går under huden din til en generator (neurostimulator) implantert nær kragebeinet ditt.

  Du vil forbli våken og på vakt under inngrepet, slik at din nevrolog kan snakke til deg å sørge for at de riktige områdene av hjernen blir stimulert. Svarene dine kan hjelpe helsevesenet team plassere ledelsen på riktig sted samtidig minimere bivirkninger. Under operasjonen, både nevrolog og kirurgen nøye overvåke hjernen din til å bidra til å sikre korrekt plassering av elektrodene.

 • Brystveggen kirurgi. Under den andre delen av operasjonen, implantater kirurgen den delen av enheten som inneholder batterier (puls generator) under huden på brystet, nær din kragebeinet. Dette skjer vanligvis noen dager etter hjernekirurgi. Generell anestesi brukes under denne prosedyren. Ledningene fra hjernen elektrodene er plassert under huden din og guidet ned til batteridrevet pulsgenerator. Generatoren er programmert til å sende kontinuerlige elektriske pulser til hjernen. Du styrer generator, og du kan slå den av eller på ved hjelp av en spesiell fjernkontroll.

Etter inngrepet
Etter operasjonen må du ta antibiotika for å redusere risikoen for infeksjon. Et par uker etter operasjonen, er pulsgeneratoren i brystet aktivert i legens kontor. Legen kan enkelt programmere puls generator fra utenfor kroppen din ved hjelp av en spesiell fjernkontroll. Mengden av stimulering er tilpasset din tilstand.

Stimulering kan være konstant, 24 timer i døgnet, eller legen din kan råde deg til å slå din puls generator av om natten og på igjen i morgen, avhengig av tilstanden din. Du kan slå stimulering av og på med en spesiell fjernkontroll som du vil ta med deg hjem. I noen tilfeller kan legen programmere pulsgeneratoren for å la deg gjøre mindre justeringer hjemme.

Batterilevetiden på generatoren din varierer med bruk og innstillinger. Batteriet kan vare mellom tre og fem år. Når batteriet må byttes ut, vil kirurgen erstatte dynamoen ved en poliklinisk prosedyre.

Du må være i nær kontakt med din kirurg og nevrolog for å være sikker på at pulsgeneratoren fungerer.

Se også

Resultater

Dyp hjernestimulering. Mulige bivirkninger av stimulering.
Dyp hjernestimulering. Mulige bivirkninger av stimulering.

Dyp hjernestimulering vil ikke kurere sykdommen, men det kan bidra til å minske symptomene dine. Hvis dyp hjerne stimulering fungerer, vil symptomene øke betydelig, men de pleier å ikke gå helt bort. I noen tilfeller kan medikamenter fremdeles være nødvendig for visse forhold. Dyp hjernestimulering er ikke vellykket for alle. Det finnes et antall variabler som er involvert i suksessen til dyp hjernestimulasjon. Det er viktig å snakke med legen din før operasjonen om hva slags forbedring du kan forvente for din tilstand.

Se også