Elektrokardiogram (EKG eller EKG)

Definisjon

Et elektrokardiogram brukes til å overvåke ditt hjerte. Hver hjerterytmen er utløst av en elektrisk impuls som vanligvis genereres fra spesielle celler i øvre høyre kammer av hjertet ditt. Et elektrokardiogram - også kalt en EKG eller EKG - registrerer disse elektriske signalene som de reiser gjennom hjertet. Legen kan bruke et elektrokardiogram å se etter mønstre blant disse hjerteslag og rytmer for å diagnostisere ulike hjertesykdommer.

Et elektrokardiogram er en ikke-invasiv, smertefri test. Resultatene av elektrokardiogram din vil trolig bli rapportert samme dag den utføres, og legen din vil diskutere dem med deg på din neste avtale.

Se også

Hvorfor det er gjort

Et elektrokardiogram er en smertefri, ikke-invasiv måte å diagnostisere mange vanlige typer hjerteproblemer. Legen kan bruke et elektrokardiogram å oppdage:

 • Uregelmessigheter i hjerterytmen (arytmier)
 • Hjertefeil
 • Problemer med ditt hjerte ventiler
 • Blokkerte eller innsnevrede arterier i hjertet (koronar hjertesykdom)
 • Et hjerteinfarkt, i krisesituasjoner
 • En tidligere hjerteinfarkt

Se også

Risiko

Elektrokardiogram (EKG eller EKG). I løpet av prosedyren.
Elektrokardiogram (EKG eller EKG). I løpet av prosedyren.

Et elektrokardiogram er en trygg prosedyre. Det kan være mindre ubehag, på samme måte fjerne en bandasje, når elektrodene teipet til brystet for å måle hjertets elektriske signaler blir fjernet. Sjelden kan en reaksjon til elektrodene forårsake rødhet og hevelse av huden.

En stresstest, hvor en EKG utføres mens du trener eller etter at du tar medisiner som etterligner effekten av trening, kan føre til uregelmessige hjerteslag eller, sjelden, et hjerteinfarkt. Disse bivirkningene er forårsaket av treningen eller medisiner, ikke EKG selv.

Det er ikke noen fare for elektrisk støt under et elektrokardiogram. De elektroder plassert på kroppen din bare måler den elektriske aktiviteten i hjertet ditt. De slipper ikke ut elektrisitet.

Se også

Hvordan du forbereder

Definisjon. Holter overvåking.
Definisjon. Holter overvåking.

Ingen spesielle forberedelser er nødvendig. Men unngå å drikke kaldt vann eller trene umiddelbart før et elektrokardiogram. Kaldt vann kan produsere potensielt villedende endring i en av de elektriske mønstre tatt opp i løpet av testen. Fysisk aktivitet, for eksempel gå i trapper, kan øke hjertefrekvensen.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Et elektrokardiogram kan gjøres på legekontoret eller sykehuset, og blir ofte utført av en tekniker. Etter å ha skiftet til et sykehus kjole, vil du ligge på en undersøke bord eller seng. Elektroder - ofte 12-15 - vil være knyttet til dine armer, ben og bryst. Elektrodene er klebrige flekker brukes med en gel for å bidra til å oppdage og gjennomføre de elektriske strømmene i ditt hjerte. Hvis du har hår på de delene av kroppen hvor elektrodene skal plasseres, kan teknikeren trenger å barbere håret slik at elektrodene feste ordentlig.

Du kan puste normalt i løpet av elektrokardiogram. Kontroller at du er varm og klar til å ligge stille, men. Flytting, snakker eller skjelving kan forvrenge testresultatene. En standard EKG tar bare noen få minutter.

Hvis du har en hjerterytme uregelmessigheter som har en tendens til å komme og gå, kan det ikke bli tatt i løpet av de få minuttene en standard EKG opptak. For å omgå dette problemet, kan legen anbefale en annen type EKG:

 • Holter overvåking. Også kjent som en ambulerende EKG-monitor, registrerer en Holter monitor ditt hjerte rytmer for en hel 24-timers periode. Ledningene fra elektrodene på brystet gå til en batteridrevet opptaksenhet bæres i lommen eller slitt på et belte eller skulderstropp. Mens du er iført skjermen, vil du føre en dagbok over dine aktiviteter og symptomer. Legen vil sammenligne dagbok med de elektriske opptak for å prøve å finne ut årsaken til dine symptomer.
 • Hendelse opptaker. Hvis symptomene ikke oppstår ofte, kan legen din foreslå iført en hendelse opptaker. Denne enheten er lik en Holter monitor, men det lar deg ta opp hjerterytmen bare når symptomene skjer. Du kan sende EKG-målinger med legen din via telefonlinjen.
 • Stress test. Hvis hjerteproblemer oppstår oftest under trening, kan legen be deg om å gå på en tredemølle eller sykle en stasjonær sykkel under en EKG. Dette kalles en stresstest. Hvis du har en medisinsk tilstand som gjør det vanskelig for deg å gå, kan medisinen injiseres for å etterligne effekten av trening på hjertet.

Etter inngrepet
Vanligvis vil legen kunne fortelle deg resultatet av din EKG samme dag det er utført. Hvis ditt elektrokardiogram er normalt, kan det hende du ikke trenger noen andre tester. Hvis resultatene viser at det er et problem med hjertet ditt, trenger du kanskje en gjentakelse EKG eller andre diagnostiske tester, for eksempel en ekkokardiogram. Behandlingen avhenger av hva som forårsaker dine symptomer.

Se også

Resultater

Legen vil se etter en konsekvent, selv hjerterytme og en hjertefrekvens på mellom 50 og 100 slag i minuttet. Å ha en raskere, saktere eller uregelmessig hjerterytme gir hint om ditt hjerte helse, inkludert:

 • Hjertefrekvens. Normalt kan hjertefrekvensen måles ved å sjekke pulsen. Men en EKG kan være nyttig hvis pulsen er vanskelig å føle eller for fort eller for uregelmessig til å telle nøyaktig.
 • Hjerterytme. EKG kan hjelpe legen din finne en uvanlig rask hjerterytme (takykardi), uvanlig langsom hjerterytme (bradykardi) eller andre hjerte rytme uregelmessigheter (arytmier). Disse forholdene kan oppstå når noen del av hjertets elektriske system svikter. I andre tilfeller kan medisiner, for eksempel betablokkere, psykofarmaka eller amfetamin, utløse arytmier.
 • Hjerteinfarkt. EKG kan ofte vise tegn på et tidligere hjerteinfarkt eller en som er i fremgang. Mønsteret på EKG kan indikere hvilken del av hjertet ditt har blitt skadet, samt omfanget av skaden.
 • Utilstrekkelig blod og oksygentilførsel til hjertet. EKG gjort mens du har symptomer kan hjelpe legen avgjøre om brystsmerter er forårsaket av redusert blodtilførsel til hjertemuskelen, slik som med brystsmerter av ustabil angina.
 • Strukturelle abnormiteter. EKG kan gi ledetråder om utvidelse av kamrene eller vegger av hjertet, hjertefeil og andre hjerteproblemer.

Se også