Endometriose

Definisjon

Endometriose (en-doe-me-tree-O-sis) er en ofte smertefull lidelse der vev som normalt linjer innsiden av livmoren din - endometriet - vokser utenfor livmoren (endometriet implantat). Endometriose oftest involverer eggstokkene, tarm eller vev lining bekkenet. I sjeldne tilfeller kan endometrievev spredt utover bekkenet.

I endometriose, fortsetter fordrevne endometrievev å fungere som det normalt ville - det tykner, bryter ned og blødninger med hver menstruasjonssyklus. Fordi dette fordrevne vev har ingen måte å avslutte kroppen din, blir det fanget. Når endometriose innebærer eggstokkene, kalt cyster endometriomas kan danne. Omkringliggende vevet kan bli irritert, etter hvert utvikler arrvev og sammenvoksninger - unormal vev som binder organene sammen.

Endometriose kan forårsake smerte - noen ganger alvorlig - spesielt når du har mensen. Fertilitetsproblemer også kan utvikle seg. Heldigvis effektive behandlinger er tilgjengelige.

Symptomer

Endometriose. Smertefulle perioder (dysmenoré).
Endometriose. Smertefulle perioder (dysmenoré).

Den primære symptom på endometriose er bekkenløsning, ofte forbundet med menstruasjonen. Selv om mange kvinner opplever kramper under menstruasjon, kvinner med endometriose vanligvis beskrive menstruasjonssmerter som er langt verre enn vanlig. De pleier også å rapportere at smertene har økt over tid.

Vanlige tegn og symptomer på endometriose kan omfatte:

 • Smertefulle perioder (dysmenoré). Bekken smerter og kramper kan begynne før og utvide flere dager inn i mensen og kan omfatte nedre rygg og magesmerter.
 • Smerte med samleie. Smerter under eller etter sex er vanlig med endometriose.
 • Smerter med avføring eller vannlating. Du er mest sannsynlig å oppleve disse symptomene når du har mensen.
 • Overdreven blødning. Du kan oppleve sporadiske tunge perioder (menoragi) eller blødning mellom perioder (menometrorrhagia).
 • Infertilitet. Endometriose er først diagnostisert hos noen kvinner som søker behandling for infertilitet.
 • Andre symptomer. Du kan også oppleve utmattelse, diaré, forstoppelse, oppblåsthet, kvalme, spesielt under menstruasjon.

Alvorlighetsgraden til smertene dine er ikke nødvendigvis en pålitelig indikator på omfanget av tilstanden. Noen kvinner med mild endometriose har omfattende smerter, mens andre med avansert endometriose kan ha litt smerte eller ingen smerter i det hele tatt.

Endometriose er noen ganger forveksles med andre tilstander som kan forårsake bekkensmerter, slik som bekkeninfeksjon (PID) eller cyster på eggstokkene. Det kan forveksles med irritabel tarm syndrom (IBS), en tilstand som forårsaker utbrudd av diaré, forstoppelse og magekramper. IBS kan ledsage endometriose, noe som kan komplisere diagnose.

Når bør du oppsøke lege
Kontakt legen din hvis du har tegn og symptomer som kan tyde på endometriose. Årsaken til kronisk eller alvorlig bekkensmerte kan være vanskelig å fastslå. Men å oppdage problemet tidlig kan hjelpe deg å unngå unødvendige komplikasjoner og smerter.

Se også

Årsaker

Selv om den eksakte årsaken til endometriose er ikke sikkert, flere mulige forklaringer omfatter:

 • Retrograd menstruasjon. Dette er den mest sannsynlige forklaringen på endometriose. I retrograd menstruasjon, menstruasjonsblod inneholder endometrial celler strømmer tilbake gjennom egglederne og inn i bukhulen i stedet for ut av kroppen. Disse fordrevne endometrial cellene holde seg til bekken vegger og overflater av bekken organer, der de vokser og fortsette å tykne og blø i løpet av hver menstruasjonssyklus.
 • Embryonale cellevekst. Cellene lining buk og bekken hulrom kommer fra embryonale celler. Når en eller flere små områder av abdominal foring sving inn endometrievev, endometriose kan utvikle seg.
 • Kirurgiske arr implantasjon. Etter en operasjon, slik som en hysterektomi eller C-delen, kan det endometriale celler fester seg til et kirurgisk innsnitt.
 • Celler endometrial transport. De blodkar eller vevsvæsken (lymfatiske)-systemet kan transportere endometriale celler til andre deler av kroppen.
 • Immunsystem uorden. Det er mulig at et problem med immunsystemet kan gjøre kroppen ute av stand til å gjenkjenne og ødelegge endometrievev som vokser utenfor livmoren.

Risikofaktorer

Flere faktorer plassere deg i større risiko for å utvikle endometriose, for eksempel:

 • Aldri gi fødsel
 • En eller flere slektninger (mor, tante eller søster) med endometriose
 • Enhver medisinsk tilstand som forhindrer den normale passasje av menstruasjonsblødning ut av kroppen
 • History of bekken infeksjon
 • Livmor unormalt

Endometriose utvikles vanligvis flere år etter utbruddet av menstruasjon (menarke). Tegn og symptomer på endometriose ende midlertidig med graviditet og slutten permanent med overgangsalderen, med mindre du tar østrogen.

Komplikasjoner

Infertilitet
Den viktigste komplikasjon av endometriose er nedsatt fruktbarhet. Omtrent en tredjedel til halvparten av kvinner med endometriose har problemer med å bli gravid.

For graviditet skal skje, må et egg frigjøres fra en eggstokk, reise gjennom nabolandet egglederen, blir befruktet av en sædcelle og feste seg til livmorveggen å begynne utvikling. Endometriose kan hindre røret og holde egg og sperm fra å forene. Men tilstanden synes også å påvirke fertiliteten hos mindre direkte måter, for eksempel skade på sædceller eller egg.

Forberedelser til din avtale. Smerte med samkvem.
Forberedelser til din avtale. Smerte med samleie.

Likevel kan mange kvinner med mild til moderat endometriose fortsatt bli gravid og bære fram barnet til termin. Leger noen ganger råder kvinner med endometriose ikke å utsette å få barn fordi tilstanden kan forverres med tiden.

Eggstokkreft
Eggstokkreft oppstår ved høyere enn forventet priser hos kvinner med endometriose. Men den samlede levetid risiko for eggstokkreft er lav til å begynne med. Noen studier tyder på at endometriose øker denne risikoen, men det er fortsatt relativt lav. Selv om sjeldne, en annen type kreft - endometriose-assosiert adenokarsinom - kan utvikle seg senere i livet hos kvinner som har hatt endometriose.

Se også

Forberedelser til din avtale

Din første avtale vil trolig være med enten din primære omsorg lege eller gynekolog. Hvis du søker behandling for infertilitet, kan du bli henvist til en lege som er spesialist i reproduktive hormoner og optimalisere fruktbarhet (reproduktiv endokrinolog).

Fordi avtaler kan være kort, og det kan være vanskelig å huske alt du ønsker å diskutere, er det en god idé å forberede seg på forhånd for avtale.

Hva du kan gjøre

 • Lag en liste over eventuelle symptomer du opplever. Ta med alle dine symptomer, selv om du ikke tror de er i slekt.
 • Lag en liste over alle medisiner, urter eller vitamintilskudd du tar. Inkluder hvor ofte du tar dem og de ​​doser.
 • Har et familiemedlem eller en nær venn følge deg, hvis mulig. Du kan få mye informasjon på ditt besøk, og det kan være vanskelig å huske alt.
 • Ta en notisblokk eller elektronisk enhet med deg. Bruk den til å gjøre notater av viktig informasjon under ditt besøk.
 • Utarbeide en liste over spørsmål å spørre legen din. Listen de viktigste spørsmålene først, i tilfelle tiden renner ut.

For endometriose, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hvordan er endometriose diagnostisert?
 • Hvilke medisiner er tilgjengelige for å behandle endometriose? Er det et medikament som kan forbedre mine symptomer?
 • Hvilke bivirkninger kan jeg forvente av medisinering bruk?
 • Under hvilke omstendigheter vil du anbefale operasjon?
 • Vil jeg ta en medisin før eller etter operasjonen?
 • Vil endometriose påvirke min evne til å bli gravid?
 • Kan behandling av endometriose forbedre min fruktbarhet?
 • Kan du anbefale noen alternative behandlinger jeg kan prøve?

Pass på at du forstår alt legen din forteller deg. Ikke nøl med å be legen om å gjenta informasjon eller for å spørre oppfølgingsspørsmål for avklaring.

Hva du kan forvente fra legen din
Noen potensielle spørsmål legen kan spørre inkluderer:

 • Hvor ofte opplever du disse symptomene?
 • Hvor lenge har du hatt disse symptomene?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?
 • Gjør dine symptomer synes å være relatert til din menstruasjonssyklus?
 • Ikke forbedre noe symptomene dine?
 • Gjør noe symptomene verre?

Tester og diagnose

Å diagnostisere endometriose og andre forhold som kan føre til bekkensmerter, vil legen be deg om å beskrive dine symptomer, inkludert plasseringen av smerte, og når det skjer.

Tester for å se etter fysiske spor av endometriose er:

 • Bekken eksamen. Under en bekken eksamen, føles legen manuelt (palpates) områder i bekkenet for avvik, for eksempel cyster på reproduktive organer eller arr bak livmoren din. Ofte er det ikke mulig å føle seg små områder av endometriose, med mindre de har forårsaket en cyste å danne.
 • Ultralyd. Denne testen bruker høyfrekvente lydbølger for å skape bilder av innsiden av kroppen din. Å ta bildene, kalt en enhet en svinger er enten presset mot din abdominal hud eller settes inn i skjeden (transvaginal ultralyd). Begge typer ultralyd kan gjøres for å få den beste utsikten over den reproduktive organer. Ultralyd billeddiagnostikk vil ikke definitivt fortelle legen din om du har endometriose, men det kan identifisere cyster forbundet med endometriose (endometriomas).
 • Laparoskopi. Medisinsk behandling er vanligvis prøvd først. Men for å være sikker på at du har endometriose, kan legen henvise deg til en kirurg for å se inni magen din for tegn på endometriose ved hjelp av en kirurgisk prosedyre som kalles laparoskopi. Mens du er i narkose, gjør kirurgen et lite snitt i nærheten av navlen og setter inn en slank visning instrument (laparoskop), på jakt etter endometrievev utenfor livmoren. Han eller hun kan ta prøver av vev (biopsi). Laparoskopi kan gi informasjon om plassering, omfang og størrelse på endometrial implantater for å fastslå den beste behandling.

Behandlinger og medisiner

Behandling for endometriose er vanligvis med medisiner eller kirurgi. Tilnærmingen du og legen din velger vil avhenge av alvorlighetsgraden av tegn og symptomer og om du håper å bli gravid.

Vanligvis leger anbefaler å prøve konservative behandlingsmetoder først, velger kirurgi som en siste utvei.

Smertestillende medikamenter
Legen kan anbefale at du tar en over-the-counter smertestillende, slik som ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) ibuprofen (advil, motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve, andre), for å bidra til å lette smertefulle menstruasjonssmerter. Men hvis du finner ut at å ta den maksimale dose ikke gir fullt fritak, må du kanskje prøve en annen tilnærming til å håndtere dine tegn og symptomer.

Hormonbehandling
Supplemental hormoner er noen ganger effektive i å redusere eller eliminere smerte av endometriose. Det er fordi vekst og fall av hormoner i løpet av menstruasjonssyklusen forårsaker endometrial implantater å tykne, bryte ned og blø. Hormon medisiner kan bremse veksten og hindre nye implantater av endometrievev.

Imidlertid er hormonbehandling ikke en permanent løsning for endometriose. Det er mulig at du kan oppleve en gjentakelse av dine symptomer etter at behandlingen er avsluttet.

Hormonell behandling brukes til å behandle endometriose er:

 • Hormonelle prevensjonsmidler. P-piller, plaster og vaginal ringer bidra til å kontrollere hormoner ansvarlig for oppbygging av endometrievev hver måned. De fleste kvinner har lettere og kortere menstruasjonsblødning når de bruker hormonell prevensjon. Ved hjelp av hormonelle prevensjonsmidler - spesielt kontinuerlige syklus regimer - kan redusere eller eliminere smerte av mild til moderat endometriose.
 • Gonadotropinfrigjørende hormon (GN-RH) agonister og antagonister. Disse stoffene blokkere produksjonen av ovarial-stimulerende hormoner, senking østrogennivåer, forebygge menstruasjon. Dette fører endometrievev å krympe. Gn-RH-agonister og antagonister kan tvinge endometriose i remisjon i den tiden av behandling og noen ganger i måneder eller år etterpå. Fordi disse stoffene skaper en kunstig overgangsalder, tar en lav dose østrogen eller progesteron sammen med Gn-RH-agonister og antagonister kan redusere menopausal bivirkninger, som hetetokter, tørr skjede og bentap. Mensen og evnen til å bli gravid retur når medisinen er stoppet.
 • Medroxyprogesterone (Depo-Provera). Denne injeksjon av narkotika er effektive i å stoppe menstruasjon og veksten av endometrial implantater, og dermed lindre tegn og symptomer på endometriose. Dens bivirkningene kan innbefatte vektøkning, nedsatt ben produksjon og senket stemningsleie, blant andre.
 • Danazol-materialet. Dette medikament undertrykker veksten av endometriet ved å blokkere produksjonen av ovarial-stimulerende hormoner, hindrer menstruasjon og symptomer på endometriose. Imidlertid kan danazol ikke være første valg fordi det kan føre til alvorlige bivirkninger og kan være skadelig for babyen dersom du blir gravid mens du tar denne medisinen.

Konservativ kirurgi
Hvis du har endometriose, og prøver å bli gravid, til kirurgi fjerne så mye endometriose som mulig samtidig som du beholder din livmor og eggstokker (konservativ kirurgi) kan øke sjansene for suksess. Hvis du har sterke smerter fra endometriose, kan du også dra nytte av kirurgi - men kan endometriose og smerter tilbake.

Legen kan gjøre dette inngrepet laparoskopisk eller gjennom tradisjonell abdominal kirurgi i mer omfattende saker. I laparoskopisk kirurgi, til Kirurgen setter inn en slank visning instrument (laparoscope) gjennom et lite snitt i nærheten av navlen og setter instrumenter fjerne endometrievev gjennom et annet lite snitt.

Assistert befruktning
Assistert befruktning, for eksempel in vitro fertilisering, for å hjelpe deg å bli gravid er ofte å foretrekke fremfor konservativ kirurgi. Leger ofte foreslår en av disse metodene hvis konservativ kirurgi er ineffektiv.

Hysterektomi
I alvorlige tilfeller av endometriose, kirurgi for å fjerne livmor og livmorhals (total sterilisering) samt begge eggstokkene kan være den beste behandling. Hysterektomi alene ikke er effektive - østrogen eggstokkene produserer kan stimulere eventuelle gjenværende endometriose og forårsake smerte å vedvare. Hysterektomi er vanligvis betraktet som en siste utvei, spesielt for kvinner fortsatt i deres reproduktive år. Du kan ikke bli gravid etter en hysterektomi.

Å finne en lege som du føler deg komfortabel er avgjørende i å håndtere og behandle endometriose. Du kan også være lurt å få en second opinion før du starter noen behandling for å være sikker på at du kjenner alle dine alternativer og mulige utfall.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Hvis smertene vedvarer eller om å finne en behandling som fungerer tar litt tid, kan du prøve tiltak hjemme for å lindre ubehag.

 • Varme bad og en varmepute kan hjelpe slappe musklene i underlivet, redusere kramper og smerter.
 • Over-the-counter-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve, andre), kan bidra til å lette smertefulle menstruasjonssmerter.
 • Får regelmessig mosjon kan bidra til å forbedre symptomer.

Alternativ medisin

Noen kvinner rapporterer lindring av endometriose smerter etter akupunkturbehandling. Imidlertid er sparsom forskning på dette - eller en hvilken som helst annen - alternativ behandling for endometriose. Hvis du er interessert i å forfølge denne behandlingen i håp om at det kan hjelpe deg, spør legen din for å anbefale en hederlig akupunktør. Sjekk med ditt forsikringsselskap for å se om utgiftene vil bli dekket.

Mestring og støtte

Hvis du arbeider med endometriose eller dens komplikasjoner, kan det være lurt å vurdere å bli med i en støttegruppe for kvinner med endometriose eller fruktbarhet problemer. Noen ganger hjelper det bare å snakke med andre kvinner som kan forholde seg til dine følelser og opplevelser. Hvis du ikke kan finne en støtte gruppe i samfunnet, se etter en på internett.