Ernæring og sunt kosthold

Kalsium og kalsium kosttilskudd: oppnå den rette balansen

Kalsium er viktig for beinhelse. Se hvor mye kalsium du trenger og hvordan du får det.

Kalsium er viktig for optimal benhelse gjennom hele livet. Selv om kosthold er den beste måten å få kalsium, kan kalsiumtilskudd være et alternativ hvis kostholdet kommer til kort.

Før du vurderer kalsiumtilskudd, være sikker på at du forstår hvor mye kalsium du trenger, fordeler og ulemper med kalsiumtilskudd, og hvilken type supplement til å velge.

Fordelene med kalsium

Kroppen din trenger kalsium for å bygge og opprettholde sterke bein. Ditt hjerte, muskler og nerver også trenger kalsium for å fungere skikkelig.

Noen studier tyder på at kalsium, sammen med vitamin D, kan ha fordeler utover beinhelse, kanskje beskytter mot kreft, diabetes og høyt blodtrykk. Men bevis for slike helsemessige fordeler er ikke entydige.

Risikoen ved for lite kalsium

Hvis du ikke får nok kalsium, kan du møte helseproblemer knyttet til svake bein:

 • Barn kan ikke nå sitt fulle potensial voksen høyde.
 • Voksne kan ha lav benmasse, som er en risikofaktor for osteoporose.
Ernæring og sunt kosthold. Kalsium: anbefalte kosten rasjon (RDA) for voksne.
Ernæring og sunt kosthold. Kalsium: anbefalte kosten rasjon (RDA) for voksne.

Mange europeere ikke får nok kalsium i kosten. Barn og unge jenter er spesielt utsatt, men så er voksne 50 år og eldre.

Kalsium krav

Hvor mye kalsium du trenger avhenger av alder og kjønn. Legg merke til at den øvre grensen i figuren representerer den sikre grensen - det er ikke hvor mye du bør sikte på å få. Hvis du overskrider den øvre grensen, kan du øke risikoen for helseproblemer knyttet til overdreven kalsium.

Kalsium: anbefalte kosten rasjon (RDA) for voksne
Menn Daglig RDA Daglig øvre grense
19-50 år 1000 mg 2500 mg
51-70 år 1000 mg 2000 mg
71 og eldre 1200 mg 2000 mg
Kvinner
19-50 år 1000 mg 2500 mg
51 og eldre 1200 mg 2000 mg

Kalsium og vitamin D

Kroppen din trenger vitamin D for å absorbere kalsium. Av denne grunn, noen kalsiumtilskudd inneholder vitamin D. Et par mat inneholder små mengder av vitamin D, for eksempel hermetisert laks med bein, og eggeplommer. Du kan også få vitamin D fra berikede matvarer og soleksponering. RDA for vitamin D er 600 internasjonale enheter (15 mikrogram) per dag for de fleste voksne.

Se også

Kalsium og kalsium kosttilskudd: oppnå den rette balansen

Kalsium og kosthold

Kroppen produserer ikke kalsium, så du må få det gjennom andre kilder. Kalsium kan finnes i en rekke matvarer, inkludert:

 • Meieriprodukter, som ost, melk og yoghurt
 • Mørkegrønne bladgrønnsaker som brokkoli og grønnkål
 • Fisk med spiselige myke bein, for eksempel sardiner og hermetisert laks
 • Kalsium-forsterkede matvarer og drikkevarer, som for eksempel soya produkter, frokostblandinger og fruktjuice

Selv om du spiser et sunt, balansert kosthold, kan du finne det vanskelig å få nok kalsium hvis du:

 • Følg en vegansk diett
 • Har laktoseintoleranse og begrense meieriprodukter
 • Konsumerer store mengder protein eller natrium, noe som kan føre til at kroppen til å skille ut kalsium
 • Har osteoporose
 • Får langvarig behandling med kortikosteroider
 • Har visse tarm eller fordøyelses sykdommer som reduserer evnen til å absorbere kalsium, slik som inflammatorisk tarmsykdom eller cøliaki

I slike situasjoner kan kalsiumtilskudd hjelpe deg å møte dine kalsium krav.

Typer av kalsiumtilskudd

Flere forskjellige typer av kalsium-forbindelser brukes kalsiumsupplement. Hver forbindelse som inneholder varierende mengder av mineralet kalsium - referert til som elementært kalsium. Vanlige kalsiumtilskudd kan være merket som:

 • Kalsiumkarbonat (40 prosent kalsium)
 • Kalsiumsitrat (21 prosent kalsium)
 • Kalsiumglukonat (9 prosent kalsium)
 • Kalsium laktat (13 prosent kalsium)

De to hovedformer for kalsiumtilskudd er karbonat og citrat. Kalsiumkarbonat er billigst og derfor ofte et godt førstevalg. Andre former for kalsium i kosttilskudd inneholder gluconate og laktat.

I tillegg er noen kalsiumsupplement kombinert med vitaminer og andre mineraler. For eksempel kan noen kalsiumtilskudd inneholder også vitamin D og magnesium. Sjekk ingredienslisten for å se hvilken form for kalsium kalsium supplement er og hva andre næringsstoffer det kan inneholde. Denne informasjonen er viktig hvis du har noen helse-eller kosttilskudd bekymringer.

Velge kalsiumtilskudd

Å bestemme hvilke kalsiumtilskudd kan være best for deg, bør du vurdere disse faktorene:

Mengden av kalsium
Kalsium er viktig fordi det er den faktiske mengden kalsium i tillegg. Det er hva kroppen absorberer for bein vekst og andre helsemessige fordeler. Den Supplement Fakta etiketten på kalsiumtilskudd er nyttig for å bestemme hvor mye kalsium er i en porsjon. Som et eksempel, er kalsiumkarbonat 40 prosent kalsium, så 1250 milligram (mg) av kalsiumkarbonat inneholder 500 mg elementært kalsium. Pass på å merke servering størrelse (antall tabletter) når man skal avgjøre hvor mye kalsium er i en porsjon.

Toleranse
Kalsiumtilskudd forårsake få, om noen, bivirkninger. Men bivirkningene kan noen ganger oppstå, inkludert gass, forstoppelse og oppblåsthet. Generelt, er kalsiumkarbonat den mest constipating. Du må kanskje prøve noen forskjellige merker eller typer av kalsiumtilskudd for å finne en som du tåler best.

Hva resepter du tar
Kalsiumtilskudd kan samhandle med mange forskjellige reseptbelagte medisiner, inkludert blodtrykk medisiner, syntetiske thyreoideahormoner, bisfosfonater, antibiotika og kalsiumblokkere. Spør legen eller apoteket om mulige interaksjoner og hvilken type kalsium supplement ville fungere for deg.

Kvalitet og kostnad
Produsenter er ansvarlig for at kosttilskudd er trygge og krav er sannferdig. Enkelte selskaper kan ha sine produkter uavhengig testet av det amerikanske Pharmacopeia (USP) eller Consumer Labs (CL). Kosttilskudd som bærer USP eller CL forkortelse møte frivillige bransjestandarder for kvalitet, renhet, styrke og tablet oppløsning eller oppløsning. Ulike typer kalsiumtilskudd har ulike kostnader. Sammenligning butikken hvis prisen er en faktor for deg.

Supplere skjema
Kalsiumtilskudd er tilgjengelig i en rekke former, inkludert tabletter, kapsler, tygger, væsker og pulver. Hvis du har problemer med å svelge piller, vil du kanskje en chewable eller flytende kalsium supplement.

Absorbability
Kroppen må være i stand til å absorbere kalsium for at den skal være effektiv. Alle varianter av kalsiumtilskudd er bedre absorbert når det tas i små doser (500 mg eller mindre) på måltidene. Kalsiumsitrat absorberes like godt når det tas med eller uten mat, og er en form anbefales for personer med lav magesyre (mer vanlig hos personer 50 år og eldre, eller hvis du tar magesyre blokkere), inflammatorisk tarmsykdom eller absorpsjon lidelser.

Trenger kalsiumtilskudd har risiko?

Kalsiumtilskudd er ikke for alle. For eksempel, hvis du har en helsetilstand som forårsaker overflødig kalsium i blodet (hyperkalsemi), bør du unngå kalsiumtilskudd. Hvis du ikke er sikker på om kalsiumtilskudd er relevant i situasjonen, snakk med legen din.

Det er ikke endelig, men det kan være en sammenheng mellom kalsiumtilskudd og hjertesykdom. Det er antatt at kalsium i kosttilskudd kan gjøre veien inn fet plakk i blodårene dine - en tilstand som kalles aterosklerose - forårsaker disse plaketter å stivne og øke risikoen for hjerteinfarkt. Mer forskning er nødvendig før legene vet effekten kalsiumtilskudd kan ha på hjerteinfarkt risiko.

Det er lignende uenighet om kalsium-og prostatakreft. Noen studier har vist at et høyt inntak av kalsium fra meieriprodukter og kosttilskudd kan øke risikoen mens en annen nyere studie viste ingen økt risiko for prostatakreft assosiert med total kalsium, kalsium eller supplerende kalsium inntak.

Som med alle helse problemet, er det viktig å snakke med legen din for å finne ut hva som er riktig for deg.

Mer er ikke alltid bedre: for mye kalsium har risiko

Kalsium er generelt trygt, men mer er ikke nødvendigvis bedre, og overdreven kalsium gir ikke ekstra bein beskyttelse. Faktisk, hvis kalsium i kosten og fra kosttilskudd overskrider tolerabelt øvre grense, kan du øke risikoen for helseproblemer, for eksempel:

 • Nyrestein
 • Prostatakreft
 • Forstoppelse
 • Kalsium buildup i blodårene dine
 • Nedsatt absorpsjon av jern og sink

Hvis du tar kalsiumtilskudd og spise kalsium-beriket mat, kan du få mer kalsium enn du innser. Sjekk maten og supplement etiketter for å overvåke hvor mye kalsium du får en dag og om du oppnå RDA, men ikke over den anbefalte øvre grense.

Se også