Ernæring og sunt kosthold

Urte kosttilskudd: hva du vite før du kjøper

Herbal kosttilskudd er ikke riktig for alle. Få fakta før du kjøper.

Echinacea å forebygge forkjølelse. Ginkgo å forbedre hukommelsen. Linfrø å senke kolesterolet. Listen over naturmidler fortsetter og fortsetter.

Urte kosttilskudd, noen ganger kalt planter, er ikke ny. Planter har blitt brukt til medisinske formål i tusener av år. Imidlertid har urte kosttilskudd ikke vært utsatt for den samme vitenskapelig gransking og er ikke like strengt regulert som medisiner. For eksempel, skaperne av urte kosttilskudd ikke å få godkjennelse fra Food and Drug Administration (FDA) før du setter sine produkter på markedet.

Men noen urte kosttilskudd - inkludert produkter merket som "naturlig" - har narkotika-lignende effekter som kan være farlig. Så det er viktig å gjøre lekser og undersøke potensielle fordeler og bivirkninger av urte kosttilskudd før du kjøper. Og sørg for å snakke med legen din, spesielt hvis du tar medisiner, har kroniske helseproblemer, eller er gravid eller ammer.

Er urte kosttilskudd trygt?

Herbal kosttilskudd er regulert av FDA, men ikke som narkotika eller som mat. De faller inn under en kategori som heter kosttilskudd. Reglene for kosttilskudd er som følger:

 • Produsenter trenger ikke å søke FDA-godkjenning før du setter kosttilskudd på markedet. I tillegg kan selskapene hevder at produkter løse et næringsmangel, support helse eller er knyttet til kroppens funksjoner - hvis de har støtte forskning og de inkluderer en ansvarsfraskrivelse at FDA ikke har vurdert kravet.
 • Produsenter må følge god produksjon praksis for å sikre at kosttilskudd er behandlet konsekvent og oppfyller kvalitetskravene. Forskriften er ment å holde feil ingredienser og forurensninger, for eksempel plantevernmidler og bly, ut av kosttilskudd, samt sørge for at de riktige ingrediensene inngår i passende mengder.
 • Når et kosttilskudd er på markedet, er FDA ansvaret for å overvåke sikkerheten. Dersom FDA finner et produkt å være usikre, kan den iverksette tiltak mot produsenten eller distributøren eller begge deler, og kan gi en advarsel eller kreve at produktet fjernes fra markedet.

Forskriften gir sikkerhet for at urte kosttilskudd oppfylle visse kvalitetsstandarder og at FDA kan gripe inn for å fjerne farlige produkter fra markedet.

Reglene gjelder ikke imidlertid ikke garantere at urte kosttilskudd er trygge å bruke for alle. Fordi mange kosttilskudd inneholder aktive ingredienser som har sterke effekter i kroppen, kan disse produktene utgjør uventet risiko. For eksempel kan ta en kombinasjon av urte kosttilskudd eller bruke kosttilskudd sammen med foreskrevet medisiner føre til skadelige, selv livstruende resultater. Av denne grunn er det viktig å snakke med legen din før du bruker urte kosttilskudd.

Hvordan vet du hva som er i en urte supplement?

FDA krever at følgende informasjon være med på etikettene på alle urte kosttilskudd:

 • Navnet på urte supplement
 • Navn og adresse til produsent eller distributør
 • En komplett liste over ingredienser - enten i Supplement Fakta panel eller oppført under den
 • Serving størrelse, mengde og aktiv bestanddel

Hvis du ikke forstår noe på en urte supplement etikett, kontakt lege eller apotek for en forklaring.

En enkel måte å sammenligne ingredienser i produkter er ved hjelp av Kosttilskudd Etiketter Database, som er tilgjengelig på National Library of Medicine hjemmeside. Databasen har informasjon om ingrediensene for tusenvis av kosttilskudd som selges i Europa. Du kan slå opp produkter ved merkenavn, bruker virkestoffet eller produsent.

Se også

Urte kosttilskudd: hva du vite før du kjøper

Hvordan vet du om urte kosttilskudd påstander er sanne?

Produsenter av urte kosttilskudd er ansvarlig for at de krav som de gjør om sine produkter er ikke falsk eller villedende, og at de er støttet av tilstrekkelig bevis. Men de er ikke nødvendig å sende dette bevis til FDA.

Ernæring og sunt kosthold. Spør lege eller apotek.
Ernæring og sunt kosthold. Spør lege eller apotek.

Så vær en smart forbruker og gjøre litt lekser. Ikke bare stole på et produkt markedsføring. Se etter objektiv, forskningsbasert kunnskap for å vurdere et produkts krav. For å få pålitelig informasjon om en bestemt supplement:

 • Spør lege eller apotek. Selv om de ikke vet om en bestemt supplement, kan de være i stand til å henvise deg til den nyeste medisinsk veiledning om dens bruk og risiko.
 • Se etter vitenskapelige funn. To gode kilder inkluderer Nasjonalt Senter for komplementær og alternativ medisin (NCCAM) og Office of Kosttilskudd. Begge har nettsteder som gir informasjon for å hjelpe forbrukerne å foreta informerte valg om kosttilskudd.
 • Kontakt produsenten. Hvis du har spørsmål om et bestemt produkt, ringe produsenten eller distributør. Be om å få snakke med noen som kan svare på spørsmål, som for eksempel hvilke data selskapet har for å underbygge sine produkter påstander.

Hvem bør ikke bruke urte kosttilskudd?

Hvis du har helsemessige problemer, er det viktig at du snakker med legen din før du prøver urte kosttilskudd. Faktisk, i noen situasjoner med høy risiko, vil legen sannsynligvis anbefale at du unngår urte kosttilskudd helt.

Det er spesielt viktig at du snakker med legen din før du bruker urte kosttilskudd dersom:

 • Du tar reseptbelagte eller over-the-counter (OTC) medisiner. Noen urter kan føre til alvorlige bivirkninger når det blandes med resept og reseptfrie legemidler, som for eksempel aspirin, blodfortynnende eller blodtrykk medisiner. Snakk med legen din om mulige interaksjoner.
 • Du er gravide eller ammer. Medisiner som kan være trygt for deg som voksen kan være skadelig for fosteret eller ammer spedbarn. Som en generell regel, ikke ta noen medisiner - resept, OTC eller urte - når du er gravid eller ammer uten at legen godkjenner.
 • Du har kirurgi. Mange urte kosttilskudd kan påvirke suksessen av kirurgi. Noen kan redusere effekten av bedøvelse eller forårsake farlige komplikasjoner, for eksempel blødning eller høyt blodtrykk. Fortell legen din om noen urter du tar eller vurderer å ta så snart du vet at du trenger operasjon.
 • Du er yngre enn 18 år eller eldre enn 65 år. Eldre voksne kan forbrenne medisiner annerledes. Og noen urte kosttilskudd har blitt testet på barn eller har etablert trygge doser for barn.

Sikkerhetstips for bruk av urte kosttilskudd

Hvis du har gjort leksene dine og planlegger å prøve en herbal supplement, spille det trygt med disse tipsene:

 • Følg supplement instruksjoner. Ikke overskrid anbefalte doser eller ta urt lenger enn anbefalt.
 • Hold styr på hva du tar. Ta bare ett supplement om gangen for å finne ut om det er effektivt. Noter hva du tar - og hvor mye for hvor lenge - og hvordan det påvirker deg.
 • Være forsiktig med kosttilskudd produsert utenfor USA. Herbal produkter fra enkelte europeiske land er sterkt regulert og standardisert. Men giftige ingredienser og reseptbelagte legemidler har blitt funnet i kosttilskudd produsert andre steder, særlig Kina, India og Mexico.
 • Sjekk varsler og råd. FDA og nccam føre lister over kosttilskudd som er under regulatoriske gjennomgang eller som har blitt rapportert å forårsake bivirkninger. Sjekk deres nettsider jevne mellomrom for oppdateringer.

Se også