Ernæring og sunt kosthold

DASH kosthold: sunt å spise for å senke blodtrykket

DASH diett understreker porsjonsstørrelsen, spise en rekke matvarer og få riktig mengde næringsstoffer. Oppdag hvordan DASH kan forbedre din helse og redusere blodtrykket.

DASH står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. DASH kosthold er en livslang tilnærming til sunn mat som er laget for å behandle eller forebygge høyt blodtrykk (hypertensjon). DASH diett oppfordrer deg til å redusere natrium i kosten og spiser en rekke matvarer rike på næringsstoffer som hjelper lavere blodtrykk, slik som kalium, kalsium og magnesium.

Ved å følge DASH kosthold, kan du være i stand til å redusere blodtrykket ditt med noen få poeng på bare to uker. Over tid, kan din systolisk blodtrykk falle med syv til 12 poeng, noe som kan gjøre en betydelig forskjell i helserisiko.

Fordi DASH kosthold er en sunn måte å spise, det tilbyr helsemessige fordeler i tillegg til bare å senke blodtrykket. DASH kosthold er også i tråd med kostanbefalinger for å forebygge osteoporose, kreft, hjertesykdom, slag og diabetes.

Og mens DASH kosthold er ikke en vekt-tap programmet, kan du faktisk miste uønsket pounds fordi det kan bidra til å guide deg mot sunnere måltider og snacks.

DASH kosthold: natrium nivåer

DASH diett understreker grønnsaker, frukt og magre meieriprodukter - og moderate mengder av hele korn, fisk, fjærkre og nøtter. I tillegg til standard dash diett, det er også en lavere natrium versjon av dietten. Du kan velge hvilken versjon av dietten som oppfyller dine helsemessige behov:

 • Standard DASH kosthold. Du kan konsumere opptil 2300 milligram (mg) natrium per dag.
 • Lavere natrium DASH kosthold. Du kan konsumere opptil 1500 mg natrium per dag.

Begge versjonene av DASH diett som mål å redusere mengden av natrium i kosten sammenlignet med hva du kan få i en mer tradisjonell diett, noe som kan utgjøre en heidundrende 3500 mg natrium per dag eller mer.

Ernæring og sunt kosthold. Lavere natrium DASH kosthold.
Ernæring og sunt kosthold. Lavere natrium DASH kosthold.

Standarden DASH kosthold møter anbefaling fra Dietary Guidelines for europeere å holde daglige natrium inntaket til mindre enn 2300 mg i døgnet. Den lavere natrium versjon av dietten samsvarer med anbefalingen om å redusere natrium til 1500 mg om dagen hvis du er 51 år og eldre, svart, eller har høyt blodtrykk, diabetes eller kronisk nyresykdom. European Heart Association anbefaler 1500 mg som en øvre grense for alle voksne. Hvis du er usikker på hva natrium nivået er riktig for deg, snakk med legen din.

DASH diett: hva du skal spise

Begge versjonene av DASH dietten inkluderer mye hele korn, frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter. Den DASH kosthold inneholder også noen fisk, fjærkre og belgfrukter. Du kan spise rødt kjøtt, søtsaker og fett i små mengder. Den DASH kosthold er lav i mettet fett, kolesterol og total fett.

Her er en titt på de anbefalte porsjoner fra hver matvaregruppe for 2000-kalori-en-dagers DASH kosthold.

Korn: 6-8 porsjoner om dagen
Korn inneholder brød, korn, ris og pasta. Eksempler på en servering av korn omfatter en skive hel-hvete brød, en unse (oz.) tørr frokostblanding, eller 1/2 kopp kokt korn, ris eller pasta.

 • Fokus på hele korn fordi de har mer fiber og næringsstoffer enn gjøre raffinert korn. For eksempel bruke brun ris i stedet for hvit ris, hel-hvete pasta i stedet for vanlig pasta og grovt brød i stedet for loff. Se etter produkter som er merket "100 prosent fullkorn" eller "100 prosent sammalt hvete."
 • Korn er naturlig lav i fett, så unngå spredning på smør eller legge fløte og ost sauser.

Grønnsaker: 4 til 5 porsjoner om dagen
Tomater, gulrøtter, brokkoli, søte poteter, grønnsaker og andre grønnsaker er fulle av fiber, vitaminer og slike mineraler som kalium og magnesium. Eksempler på en servering inkluderer en kopp rå grønne grønnsaker eller 1/2 kopp cut-up rå eller kokte grønnsaker.

 • Ikke tenk på grønnsaker bare som siden retter - en solid blanding av grønnsaker servert over brun ris eller hel-hvete nudler kan tjene som hovedrett for et måltid.
 • Ferske eller frosne grønnsaker er begge gode valg. Når du kjøper frossen og hermetisert grønnsaker, velg dem som er merket som lav natrium eller uten tilsatt salt.
 • For å øke antall porsjoner du passer i det daglige, være kreativ. I en wok, for eksempel redusere mengden av kjøtt i to og doble opp på grønnsakene.

Frukt: 4 til 5 porsjoner om dagen
Mange frukt trenger lite forberedelse til å bli en sunn del av et måltid eller mellommåltid. Som grønnsaker, de er fullpakket med fiber, kalium og magnesium og er vanligvis lav i fett - unntakene omfatter avokado og kokosnøtter. Eksempler på en servering inkluderer en middels stor frukt eller 1/2 kopp fersk, fryst eller hermetisk frukt eller 4 gram av juice.

 • Ha en bit av frukt med måltider og en som snacks, så avrunder dagen med en dessert av frisk frukt toppet med en skvett fettfattig yoghurt.
 • La på spiselige skreller når det er mulig. De skreller av epler, pærer og de fleste frukt med groper legge interessant tekstur til oppskrifter og inneholder sunne næringsstoffer og fiber.
 • Husk at sitrusfrukter og juice, som grapefrukt, kan samhandle med visse medisiner, så sjekk med din lege eller apotek for å se om de er OK for deg.
 • Hvis du velger hermetisert frukt eller juice, sørge for at ingen sukker er lagt til.

Dairy: 2-3 porsjoner om dagen
Melk, yoghurt, ost og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium, vitamin D og protein. Men nøkkelen er å sørge for at du velger meieriprodukter som inneholder lite fett eller fett-fri fordi de ellers kan være en stor kilde til fett - og det meste av den er mettet. Eksempler på en porsjon omfatter en kopp skummet melk eller en prosent, en kopp yoghurt, eller en 1/2 oz. ost.

 • Lav-fett eller fett-fri frossen yoghurt kan hjelpe deg å øke mengden av melkeprodukter du spiser samtidig som den tilbyr en søt godbit. Legg frukt for en sunn vri.
 • Hvis du har problemer med å fordøye melkeprodukter, velger laktosefrie produkter eller vurdere å ta en over-the-counter produkt som inneholder enzymet laktase, som kan redusere eller forebygge symptomene på laktoseintoleranse.
 • Går lett på en regelmessig og jevn fettfritt oster fordi de vanligvis høye i natrium.

Magert kjøtt, fjærkre og fisk: 6 eller færre porsjoner om dagen
Kjøtt kan være en rik kilde til protein, B-vitaminer, jern og sink. Men fordi selv magre variantene inneholder fett og kolesterol, ikke gjør dem en bærebjelke i kostholdet ditt - kutte tilbake typiske kjøtt deler med en tredjedel eller halvparten og haug på grønnsaker i stedet. Eksempler på en servering inkluderer en oz. cooked skinn fjærfe, sjømat eller magert kjøtt eller 1 egg.

 • Trimme bort hud og fett fra fjærkre og kjøtt, og deretter bake, broil, grill eller stek i stedet for steking i fett.
 • Spis hjerte-sunn fisk, som laks, sild og tunfisk. Disse typer fisk er høy i omega-3 fettsyrer, som kan bidra til å senke total kolesterol.

Nøtter, frø og belgfrukter: 4-5 porsjoner i uken
Mandler, solsikkefrø, bønner, erter, linser og andre matvarer i denne familien er gode kilder til magnesium, kalium og proteiner. De er også fulle av fiber og fytokjemikalier, som er anlegget forbindelser som kan beskytte mot enkelte kreftformer og hjerte-og karsykdommer. Serverer størrelser er små og er ment å bli konsumert ukentlig fordi disse matvarene er rike på kalorier. Eksempler på en servering inkluderer 1/3 kopp (1 1/2 oz.) Nøtter, 2 ss frø, eller 1/2 kopp kokte bønner eller erter.

 • Nøtter noen ganger får en dårlig rap på grunn av sitt fettinnhold, men inneholder de sunne typer fett - enumettet fett og omega-3 fettsyrer. De er høy i kalorier, men så spiser dem i moderasjon. Prøv å legge dem til stir-frites, salater eller frokostblandinger.
 • Soyabønne-baserte produkter, for eksempel tofu og tempeh, kan være et godt alternativ til kjøtt fordi de inneholder alle aminosyrene kroppen din trenger for å lage en komplett protein, akkurat som kjøtt.

Fett og oljer: 2 til 3 porsjoner om dagen
Fett hjelper kroppen absorbere essensielle vitaminer og hjelper kroppens immunsystem. Men for mye fett øker risikoen for hjertesykdom, diabetes og fedme. DASH kosthold tilstreber en sunn balanse ved å begrense total fett til 27 prosent eller mindre av daglige kalorier fra fett, med fokus på sunnere enumettet fett. Eksempler på en servering inkluderer 1 ts myk margarin, en spiseskje majones eller 2 ss salat dressing.

 • Mettet fett og trans fett er de viktigste kosten skyldige i å øke kolesterolet og øker risikoen for koronarsykdom. DASH bidrar til å holde din daglige mettet fett til mindre enn seks prosent av din totale kalorier ved å begrense bruken av kjøtt, smør, ost, helmelk, fløte og egg i kostholdet ditt, sammen med mat laget av smult, solid shortenings, og palme og kokos oljer.
 • Unngå trans fett, som vanligvis finnes i slike bearbeidet mat som kjeks, bakevarer og stekt elementer.
 • Les mat etiketter på margarin og salat dressing slik at du kan velge de som er lavest i mettet fett og fri for transfett.

Sweets: 5 eller færre i uken
Du trenger ikke å forvise søtsaker helt mens du følger DASH kosthold - bare gå lett på dem. Eksempler på en servering inkluderer en spiseskje sukker, gelé eller syltetøy, 1/2 kopp sorbet, eller en kopp (8 oz.) Lemonade.

 • Når du spiser søtsaker, velger de som er fett-fri eller lav-fett, som for eksempel sorbeter, frukt is og gelé bønner, hardt godteri, graham kjeks eller lav-fett informasjonskapsler.
 • Kunstige søtstoffer som aspartam (aspartam, Equal) og sukralose (Splenda) kan bidra til å tilfredsstille dine søt tann mens sparsom sukker. Men husk at du fortsatt må bruke dem fornuftig. Det er OK å bytte en diett cola for en vanlig cola, men ikke i stedet for en mer næringsrik drikke som lettmelk eller rent vann.
 • Kutte ned på tilsatt sukker, som har ingen ernæringsmessig verdi, men kan pakke på kalorier.

DASH kosthold: alkohol og koffein

Drikker for mye alkohol kan øke blodtrykket. DASH kosthold anbefaler at menn begrense alkohol til to eller færre drinker per dag og kvinner en eller mindre.

DASH kosthold omhandler ikke koffein forbruk. Påvirkning av koffein på blodtrykket er fortsatt uklart. Men koffein kan føre til at blodtrykket til å stige i det minste midlertidig. Hvis du allerede har høyt blodtrykk eller hvis du tror koffein påvirker blodtrykket ditt, snakk med legen din om din koffein forbruk.

Se også

DASH kosthold: sunt å spise for å senke blodtrykket

DASH kosthold og vekttap

Den DASH kosthold er ikke laget for å fremme vekttap, men den kan brukes som en del av en samlet vekt-tap strategi. DASH kosthold er basert på en diett på ca 2000 kalorier om dagen. Hvis du prøver å gå ned i vekt, skjønt, kan det være lurt å spise rundt 1600 i dag. Du må kanskje justere serverer målene basert på din helse eller individuelle forhold - noe helsevesenet team kan hjelpe deg å avgjøre.

Tips til å kutte ned på natrium

Matvarene i kjernen av DASH kosthold er naturlig lav i natrium. Så bare ved å følge DASH kosthold, vil du sannsynligvis redusere natrium inntaket. Du kan også redusere natrium videre ved å:

 • Ved hjelp av natrium-free krydder eller smakstilsetninger med maten i stedet for salt
 • Ikke legge salt når matlaging ris, pasta eller varm frokostblanding
 • Skylling hermetisert mat å fjerne noe av natrium
 • Kjøpe matvarer merket "ingen salt lagt til," "natriumfritt", "lav natrium" eller "svært lav natrium"

En teskje bordsalt har ca 2300 mg natrium, og 2/3 teskje bordsalt har ca 1500 mg natrium. Når du lese mat etiketter, kan du bli overrasket over hvor mye natrium enkelte bearbeidede matvarer inneholder. Selv magre supper, hermetiske grønnsaker, ready-to-eat frokostblandinger og skiver kalkun fra de lokale deli - matvarer du kanskje ikke har vurdert sunt - har ofte mye natrium.

Du kan merke en forskjell i smak når du velger lav-natrium mat og drikke. Hvis ting virker for tørt, gradvis innføre lav-natrium matvarer og kutte ned på salt før du når natrium mål. Det vil gi din gane tid til å justere. Det kan ta flere uker for smaksløkene å venne seg til mindre salt mat.

Sette bitene av DASH kosthold sammen

Prøv disse strategiene for å komme i gang på DASH kosthold:

 • Endre gradvis. Hvis du nå spiser bare én eller to porsjoner med frukt eller grønnsaker om dagen, prøver å legge en porsjon til lunsj og en til middag. Snarere enn å bytte til alle hele korn, starte med å lage en eller to av dine korn porsjoner hele korn. Økende frukt, grønnsaker og helkorn gradvis kan også bidra til å hindre oppblåsthet eller diaré som kan oppstå hvis du ikke er vant til å spise et kosthold med mye fiber. Du kan også prøve over-the-counter produkter for å bidra til å redusere gass fra bønner og grønnsaker.
 • Belønning suksesser og tilgi slip-ups. Belønn deg selv med en som ikke er næringsmidler godbit for dine prestasjoner, for eksempel leie en film, kjøpe en bok eller komme sammen med en venn. Alle slips, spesielt når man lærer noe nytt. Husk at endring av livsstil er en langsiktig prosess. Finn ut hva som utløste tilbakeslag og så bare fortsette der du slapp med DASH kosthold.
 • Legg fysisk aktivitet. Å øke blodtrykkssenkende innsatsen enda mer, vurdere å øke fysisk aktivitet i tillegg til å følge DASH kosthold. Ved å kombinere både DASH kosthold og fysisk aktivitet gjør det mer sannsynlig at du vil redusere blodtrykket.
 • Få støtte hvis du trenger det. Hvis du har problemer med å holde seg til dietten din, snakk med din lege eller ernæringsfysiolog om det. Du kan få noen tips som vil hjelpe deg holde deg til DASH kosthold.

Husk at sunn mat ikke er en alt-eller-ingenting proposisjoner. Hva er mest viktig er at i gjennomsnitt, spiser du sunnere mat med mye variasjon - både for å holde kostholdet næringsrik og for å unngå kjedsomhet eller ytterpunktene. Og med DASH kosthold, kan du ha begge deler.

Se også