Ernæring og sunt kosthold

Middelhavsdietten: Et hjerte-sunn spising plan

Hjerte-sunn Middelhavet er en sunn spising plan basert på typiske matvarer og oppskrifter av Middelhavet stil matlaging. Her er hvordan å vedta Middelhavsdietten.

Hvis du leter etter et hjerte-sunn spising plan, kan Middelhavet diett være riktig for deg. Middelhavsdietten inneholder det grunnleggende om å spise sunt - pluss en skvett flavorful olivenolje og kanskje til og med et glass rødvin - blant andre komponenter som kjennetegner tradisjonell matlaging stil av landene rundt Middelhavet.

Mest sunt kosthold inkluderer frukt, grønnsaker, fisk og helkorn, og begrense usunn fett. Mens disse delene av et sunt kosthold forbli prøvd-og-sann, subtile variasjoner eller forskjeller i andelen visse matvarer kan gjøre en forskjell i risikoen for hjertesykdom.

Fordelene ved Middelhavet diett

Forskning har vist at den tradisjonelle middelhavsdietten reduserer risikoen for hjertesykdom. Faktisk, en analyse av mer enn 1,5 millioner friske voksne viste at etter en middelhavsdiett var assosiert med en redusert risiko for å dø av hjertesykdom og kreft, samt en redusert forekomst av Parkinsons og Alzheimers sykdom.

Dietary Guidelines for europeere anbefaler middelhavsdietten som en spise plan som kan bidra til å fremme helse og forebygge sykdom. Og Middelhavet diett er en som hele familien kan følge for god helse.

Viktige komponenter i Middelhavet diett

Middelhavsdietten understreker:

 • Spiser hovedsakelig plante-baserte matvarer, som frukt og grønnsaker, hele korn, belgfrukter og nøtter
 • Skifte smør med sunt fett, som olivenolje
 • Ved hjelp av urter og krydder i stedet for salt til smaken matvarer
 • Begrense rødt kjøtt til ikke mer enn et par ganger i måneden
 • Spise fisk og fjærfe minst to ganger i uken
 • Drikker rødvin i moderate mengder (valgfritt)

Dietten anerkjenner også viktigheten av å være fysisk aktiv, og nyte måltider med familie og venner.

Fokus på frukt, grønnsaker, nøtter og korn

Middelhavsdietten inneholder tradisjonelt frukt, grønnsaker og korn. For eksempel innbyggerne i Hellas gjennomsnittlig seks eller flere porsjoner om dagen av antioksidant-rik frukt og grønnsaker.

Korn i Middelhavsregionen er typisk fullkorn og vanligvis inneholder svært få usunn transfett, og brød er en viktig del av dietten. Men hele Middelhavsområdet, er brød spist vanlig eller dyppet i olivenolje - ikke spist med smør eller margarin, som inneholder mettet eller transfett.

Ernæring og sunt kosthold. Spise grønnsaker og frukt - og bytte til hele korn.
Ernæring og sunt kosthold. Spise grønnsaker og frukt - og bytte til hele korn.

Nøtter er en annen del av et sunt Middelhavsdietten. Nøtter inneholder mye fett, men det meste av fettet er sunt. Fordi nøtter er høy i kalorier, bør de ikke spises i store mengder - som regel ikke mer enn en håndfull om dagen. For den beste ernæring, unngå kandiserte eller honning-stekt og tungt saltet nøtter.

Se også

Middelhavsdietten: Et hjerte-sunn spising plan

Velge sunnere fett

Fokuset i Middelhavet diett er ikke på å begrense total fettinntak, men heller på å velge sunnere typer fett. Middelhavsdietten fraråder mettet fett og hydrogenert olje (transfett), som begge bidrar til hjertesykdom.

Middelhavsdietten inneholder olivenolje som den primære kilde til fett. Olivenolje er hovedsakelig enumettet fett - en type fett som kan bidra til å redusere low-density lipoprotein (LDL) kolesterol nivåer når det brukes i stedet for mettet eller transfett. "Extra virgin" og "jomfru" olivenoljer (minst behandlet former) også inneholder de høyeste nivåene av beskyttende anlegg forbindelser som gir antioksidant virkning.

Rapsolje og noen nøtter inneholde det fordelaktige linolensyre (en type av omega-3-fettsyre) i tillegg til sunn umettet fett. Omega-3 fettsyrer lavere triglyserider, redusere blodpropp, og er assosiert med redusert forekomst av plutselige hjerteinfarkt, forbedre helsen til blodårene dine, og bidra til moderat blodtrykk. Fet fisk - som makrell, sjø ørret, sild, sardiner, Albacore tunfisk og laks - er rike kilder til omega-3 fettsyrer. Fisk er spist på jevnlig basis i Middelhavet diett.

Hva om vin?

Helseeffekter av alkohol har vært diskutert i mange år, og noen leger er tilbakeholdne med å oppfordre alkoholforbruk på grunn av de helsemessige konsekvensene av overdreven drikking. Men alkohol - i moderate mengder - har vært forbundet med en redusert risiko for hjertesykdom i enkelte forskningsstudier.

Middelhavsdietten inneholder vanligvis en moderat mengde vin, vanligvis rødvin. Dette betyr ikke mer enn 5 gram (148 ml) vin daglig for kvinner i alle aldre og menn eldre enn 65 år og ikke mer enn 10 gram (296 ml) vin daglig for yngre menn. Mer enn dette kan øke risikoen for helseproblemer, blant annet økt risiko for visse typer kreft.

Hvis du ikke klarer å begrense alkoholinntaket til beløpene som er definert ovenfor, hvis du har en personlig eller familie historie av alkohol misbruk, eller hvis du har hjerte-eller leversykdom, avstå fra å drikke vin eller annen alkohol.

Sette alt sammen

Middelhavsdietten er en deilig og sunn måte å spise. Mange som bytter til denne stilen av å spise sier de vil aldri spise noen annen måte. Her er noen konkrete skritt for å komme i gang:

 • Spise grønnsaker og frukt - og bytte til hele korn avariety av planteføde bør utgjør de fleste av dine måltider.. De bør være minimalt prosesserte - fersk og hel er best. Inkludere grønnsaker og frukt i hvert måltid og spise dem for snacks også. Bytt til grovt brød og frokostblandinger, og begynne å spise mer hele korn ris og pasta produkter. Hold baby gulrøtter, epler og bananer på hånden for raske og tilfredsstillende snacks. Fruktsalater er en fantastisk måte å spise et utvalg av sunn frukt.
 • Gå nøtter. Nøtter og frø er gode kilder til fiber, protein og sunt fett. Hold mandler, cashewnøtter, pistasjenøtter og valnøtter på hånden for en rask matbit. Velg natur peanøttsmør, snarere enn typen med hydrogenert fett tilsatt. Prøv blandet sesamfrø (tahini) som en dukkert eller spre for brød.
 • Pass på smør. Prøv olivenolje eller rapsolje som en sunn erstatning for smør eller margarin. Lett duskregn det over grønnsakene. Etter matlaging pasta, legge til et snev av olivenolje, litt hvitløk og vårløk som smakstilsetning. Dukkert brød i smaksatt olivenolje eller lett spre den på grovt brød for en velsmakende alternativ til smør. Prøv tahini som en dukkert eller spre for brød også.
 • Krydre det opp. Urter og krydder gjør maten velsmakende og kan stå inne for salt og fett i oppskriftene.
 • Gå fisk. Spis fisk minst to ganger i uken. Fersk eller vann-pakket tunfisk, laks, ørret, makrell og sild er sunne valg. Grill, bake eller broil fisk for god smak og enkel opprydding. Unngå panert og stekt fisk.
 • Rein i rødt kjøtt. Begrens rødt kjøtt til ikke mer enn et par ganger i måneden. Innbytter fisk og fjærfe for rødt kjøtt. Når du velger rødt kjøtt, sørg for at den er mager og holde deler liten (omtrent på størrelse med en kortstokk). Også unngå pølse, bacon og andre høy-fett, bearbeidet kjøtt.
 • Velg magre meieriprodukter. Limit høyere fete meieriprodukter, som for eksempel hele eller 2 prosent melk, ost og iskrem. Bytt til skummet melk, fettfri yoghurt og fettfattig ost.

Se også