Fekal okkult blod test

Definisjon

Fekal okkult blod test - også kjent som FOBT - er en lab test brukes til å sjekke avføringsprøver for skjult (okkult) blod.

Okkult blod i avføring kan indikere kreft i tykktarmen eller polypper i tykktarmen eller endetarmen - selv om ikke alle kreft eller polypper blø. Typisk blir okkult blod passert i så små mengder at det kan detekteres bare gjennom de kjemikalier som brukes i et skjult blod i avføring test.

Hvis blodprøven oppdages gjennom en fekal okkult blod test, kan ytterligere tester være nødvendig for å finne kilden til blødningen. Den skjult blod i avføring test kan bare påvise nærvær eller fravær av blod. Fekal okkult blod test indikerer ikke potensielle kilder til blødning.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen kan anbefale en fekal okkult blod test til:

 • Skjermen for tykktarmskreft. Hvis du er 50 år eller eldre og på gjennomsnittlig risiko for tykktarmskreft, kan legen anbefale en fekal okkult blod test hvert år til skjermen for tykktarmskreft. I tillegg, derimot, må du kanskje andre tester som tillater legen å undersøke tykktarmen direkte.
 • Vurdere mulige årsaker til uforklarlig anemi. Anemi er en tilstand der det ikke er nok friske røde blodceller til å gjennomføre tilstrekkelig oksygen til vevene. Noen ganger kan en fekal okkult blod test brukes til å avgjøre om gastrointestinal blødning - for eksempel et blødende magesår - bidrar til anemi.

Se også

Hvordan du forbereder

Ulike matvarer, kan kosttilskudd og medisiner påvirker resultatene av noen fekal okkult blod tester - enten som indikerer at blod er til stede når det ikke (falsk-positiv) eller mangler tilstedeværelse av blod som faktisk er der (falske negative). For å sikre nøyaktige testresultater, følger legens instruksjoner nøye.

For ca tre dager før testen, kan legen be deg om å unngå:

 • Visse frukter og grønnsaker, blant annet brokkoli og turnips
 • Rødt kjøtt
 • Pepperrot
 • Vitamin C-tilskudd
 • Smertestillende midler som aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin, andre)

Se også

Hva du kan forvente

Det finnes flere typer av fekal okkult blod tester, hver med en annen tilnærming til innsamling og testing av avføring. De omfatter:

 • Guaiac fekal okkult blod test (gfobt). Legen gir deg vanligvis en test-kort med plass til to eller tre prøver eller to eller tre test-kort. Du samler en avføringsprøve fra hver av to eller tre avføringer i en ren beholder, vanligvis tatt på påfølgende dager, og deretter bruke en applikator pinne for å bruke en smøre av avføring til et bestemt område av et kort. Etter at prøvene er tørre, returnerer du dem til legen din eller en utpekt lab, via post eller ved personlig fremmøte.
 • Flushable reagensputen eller vev. Du kan få dette settet i en butikk uten resept. Du plasserer pad eller vev i toalettskålen etter avføring, vanligvis på tre påfølgende dager. Elektrodene endrer farge når blod er til stede. Du kan deretter rapportere endringer i legen din, vanligvis på en post-i skjemaet.
 • Immunkjemiske fekal okkult blod test (FOBT eller FIT). Samlingen metode for denne testen kan være avhengig av produsenten, men vanligvis bruker du en spesiell skje eller en annen enhet for å samle inn en prøve av avføringen og lagre den i en samling container som følger med testen kit. Samlingen container blir deretter returnert til legen din eller en utpekt lab, via post eller ved personlig fremmøte.

  Fekal okkult blod test. Skjermen for tykktarmskreft.
  Fekal okkult blod test. Skjermen for tykktarmskreft.

  Immunkjemiske testing er nyere enn gFOBT. Det krever ikke noen kosttilskudd restriksjoner før prøvetaking og testing kan ofte utføres på en tilfeldig avføringsprøve. Immunkjemiske testing er også mer følsom enn gFOBT.

For nøyaktige resultater, er det viktig å returnere prøvene omgående.

Se også

Resultater

Legen vil vurdere resultatene av fekal okkult blod test og deretter dele resultatene med dere.

 • Negativt resultat. Et fekal okkult blod test regnes som negativ hvis blod ikke blir oppdaget i dine avføringsprøver. Hvis du hadde test for screening av tykktarmskreft og du er på gjennomsnittlig risiko - du har ingen tykktarmskreft andre risikofaktorer enn alder - kan legen anbefale å vente ett år og deretter gjenta testen.
 • Positivt resultat. Et fekal okkult blod test er positiv hvis blodet er oppdaget i dine avføringsprøver. Du kan trenge ytterligere testing - for eksempel en koloskopi - for å finne kilden til blødningen.

Det er viktig å huske at falske negative og falske positive resultater er mulig. Noen kreftformer og de fleste polypper blør ikke, noe som kan føre til et falskt negativt resultat. Likeledes kan okkult blødning komme fra andre kilder enn tykktarmskreft eller en polypp - et falskt positivt - for eksempel fra en magesår, hemorrhoid, eller til og med blod svelging fra munnen eller nesen.

Se også