Fetal fibronectin test

Definisjon

Fetal fibronectin er et protein som fungerer som et "lim" i løpet av svangerskapet, feste amniotic sac - væskefylte membran som puter babyen i livmoren - til slimhinnen i livmoren.

Fetal fibronectin er ofte til stede i utflod før uke 22 av svangerskapet. Fetal fibronectin begynner også å bryte ned og kan påvises i utflod mot slutten av svangerskapet.

Hvis helsepersonell er bekymret for tidlig fødsel, kan han eller hun teste en vattpinne av sekreter i nærheten livmorhalsen din for tilstedeværelsen av fetal fibronectin mellom uke 22 og uke 34 av svangerskapet. En positiv fetal fibronectin test er en anelse om at "limet" har blitt forstyrret, og du er en økt risiko for prematur fødsel.

Se også

Hvorfor det er gjort

Den føtalt fibronektin test brukes for å utelukke tidlig fødsel. Det er vanligvis ikke nyttig for kvinner som har lav risiko for prematur fødsel, men det kan gi verdifull informasjon for kvinner som har tegn eller symptomer på tidlig fødsel eller de som har høy risiko for prematur fødsel.

Dersom fosterets fibronectin testen er positiv, vil helsepersonell ta skritt for å håndtere tidlig fødsel - for eksempel forskrivning av medikamenter for å forbedre barnets lunge modenhet. Dersom fosterets fibronectin testen er negativ, kan du være trygg på at svangerskapet er sannsynlig å fortsette i minst en uke.

Se også

Risiko

Fetal fibronectin test er en enkel prosedyre. Testen utgjør ingen risiko for spontanabort eller andre svangerskapskomplikasjoner.

Imidlertid falske positive resultater er vanlig, noe som kan føre til unødvendig angst eller behandlinger.

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger ikke å gjøre noe spesielt for å forberede seg til fosterets fibronectin test.

For å unngå et falskt positivt resultat, vil testen gjøres før bekken eksamen eller vaginal ultralyd. Det er også best å unngå å ha sex i 24 timer før testen.

Vaginal blødning kan påvirke testresultatene. Dersom du opplever vaginal blødning, vil fosterets fibronectin test sannsynlig bli utsatt.

Hvis amniotic sac brudd - din vann pauser - testen vil bli kansellert. Amniotic sac er en væskefylt membran som puter barnet i livmoren. Hvis sac er ikke lenger intakt, arbeidskraft og levering er uunngåelig - selv om barnet ikke er full sikt.

Se også

Hva du kan forvente

Under fetal fibronectin test, vil du ligge på ryggen på en eksamen bordet. Din helsepersonell vil plassere et spekulum i skjeden din og bruke en bomullspinne for å swipe sekreter nær livmorhalsen. Prøven vil bli sendt til et laboratorium for analyse. Resultatene er vanligvis tilgjengelige i løpet av mindre enn 24 timer.

I noen tilfeller er en vaginal ultralyd gjort etter at prøven er tatt. I løpet av ultralyd, vil du ligge på ryggen. Helsepersonell eller tekniker vil plassere en slank, tryllestav-lignende enhet i skjeden din til å sende ut lydbølger og samle refleksjoner. De reflekterte lydbølgene blir digitalt konvertert til bilder på en skjerm. Helsepersonell eller tekniker vil bruke disse bildene for å måle lengden på livmorhalsen din, som ofte avtar før fødsel begynner. Ultralyden kan også hjelpe helsepersonell eller tekniker vurdere babyens størrelse, alder og posisjon.

Ultralyden kan ta opptil en time. Det gjør ikke vondt, og du kan gå tilbake til dine vanlige aktiviteter umiddelbart - selv om helsepersonell kan anbefale andre behandlinger hvis preterm arbeidskraft er en bekymring.

Se også

Resultater

Resultatene av fetal fibronectin test er enten positiv eller negativ:

  • Positiv. Et positivt resultat betyr at føtalt fibronektin er til stede. Hvis du har et positivt resultat mellom uke 22 og 34, er du på økt risiko for prematur fødsel. Din helsepersonell kan foreslå at du unngår anstrengende oppgaver eller foreskrive en kort løpet av medisiner for å hindre for tidlig fødsel. Du kan også bli gitt en injeksjon av potente steroider for å øke hastigheten babyens lunge modenhet.
  • Negativ. Et negativt resultat betyr at føtalt fibronektin ikke er tilstede. Dette indikerer at graviditet er sannsynlig å fortsette i minst en uke. Faktisk kan et negativt resultat være den mektigste fordelen av testen - slik at du og legen din å slappe av litt med vissheten om at en for tidlig fødsel er ikke overhengende.
Fetal fibronectin test. Positive.
Fetal fibronectin test. Positive.

Enten testresultatene er positive eller negative, husk at rask anerkjennelse av preterm arbeidskraft kan gi helsepersonell en sjanse til å forsinke tidlig fødsel eller forbedre barnets beredskap for fødselen.

Hvis du er bekymret for at du kanskje kommer inn i arbeid tidlig, ta kontakt med helsepersonell. Ikke bekymre deg om å ta feil falsk arbeidskraft for the real thing.

Advarsel tegn på preterm arbeidskraft er:

  • Regelmessige eller hyppige rier - en innstramming følelse i magen
  • Konstant lav, kjedelig ryggsmerter
  • En følelse av bekken eller lavere buktrykket
  • Milde magekramper
  • Diaré
  • Vaginal spotting eller blødning
  • Vannaktig utflod (vann bryte) - i et utbrudd eller en vedlikeholdslading
  • En endring i utflod

Se også