Fokusert ultralyd kirurgi for livmor fibroids

Definisjon

Fokusert ultralyd kirurgi er en ikke-invasiv behandling for livmor fibroids - noncancerous vekster i livmoren. En bekken magnetic resonance imaging (MRI) skanning er vanligvis utføres før behandling for å avgjøre om du er en god kandidat for fokusert ultralyd kirurgi.

Fokusert ultralyd kirurgi - også kalt magnetisk resonans-veiledet fokusert ultralyd kirurgi eller fokusert ultralyd ablasjon - utføres mens du er inne i en MR skanner utstyrt med en høy-energi ultralydtransducer for behandling.

Bildene gi legen den nøyaktige plasseringen av livmor fibroids og plasseringen av nærliggende strukturer som må unngås, for eksempel tarm og blære. Mens MRI overvåker den målrettede fibroid og omkringliggende strukturer, fokuserer ultralydtransducer lydbølger inn i fibroid å varme opp og ødelegge små områder av fibroid vev.

Ikke allment tilgjengelig, fokusert ultralyd kirurgi vanligvis gjøres ved spesialiserte klinikker.

Se også

Hvorfor det er gjort

Fokusert ultralyd kirurgi:

 • Kan lette plagsomme symptomer forbundet med livmor fibroids, inkludert kraftige blødninger og bekken smerter og press
 • Gir en ikke-invasiv alternativ til kirurgisk behandling av muskelknuter
 • Er gjort på poliklinisk basis
 • Vanligvis gir en rask tilbakevending til normale aktiviteter etter inngrepet

Selv fokusert ultralyd kirurgi gir mange fordeler fremfor andre fibroid behandlingstilbud, er det ikke det beste alternativet for alle. Det kan ikke være et godt valg for deg hvis:

 • Du har flere arrene i magen som gjør det vanskelig å finne en trygg vei mellom sensoren og fibroid
 • Du har mange muskelknuter eller svært store fibroids
 • Du ønsker å optimalisere muligheten for en fremtidig graviditet

En rekke kvinner har hatt vellykkede svangerskap etter behandling. Imidlertid har langsiktige effekter på en kvinnes evne til å bli gravid og bære en baby til termin ikke blitt studert tilstrekkelig ennå.

Se også

Risiko

Sjelden, kan fokusert ultralyd kirurgi resultere i:

 • Brannskader på huden på magen
 • Skade på vev og strukturer nær fibroid målrettet for behandling
 • Nerve stimulering forårsaker midlertidig tilbake eller smerter etter inngrepet
 • Blodpropp i bena (dyp venetrombose)

Andre ulemper er spesifikke for fokusert ultralyd kirurgi inkluderer:

 • Mindre langsiktige data vedrørende sikkerhet og effekt enn de fleste andre fibroid behandlinger
 • Mindre data på fertilitet og graviditet enn med andre fibroid behandlinger

Som med mange andre fibroid behandlinger, når du har fokusert ultralyd kirurgi:

 • Du kan ha noen muskelknuter som kanskje ikke er i stand til å bli behandlet
 • Du kan kreve ytterligere behandling dersom symptomene dine kommer tilbake

Se også

Hvordan du forbereder

En MR bruker et magnetisk felt for å lage detaljerte bilder av innsiden av kroppen din. Metallgjenstander på - eller i - kroppen kan forstyrre det magnetiske feltet som brukes under eksamen, påvirker kvaliteten på MR og muligens forårsake et sikkerhetsproblem. Magnetfeltet kan også skade elektroniske elementer.

 • Hvis mulig, la smykker eller metall eller elektronisk tilbehør hjemme, så vil du bli bedt om å forlate disse elementene i garderoben før prosedyren.
 • Fortell teknolog hvis du har noe metall eller elektroniske enheter inne i kroppen, for eksempel metalliske felles proteser, kunstige hjerteklaffer, implanterte elektroniske enheter, cochlea-implantater, body piercings eller implantater.

Fokusert ultralyd kirurgi er utført som et poliklinisk prosedyre i en MR-skanning rom. Dagen behandling du trenger å barbere underlivet mellom skambeinet og navlen.

Kort tid før prosedyren starter, vil du:

 • Har du en intravenøs linje plasseres i en av venene til å injisere kontrast materiale for MR og for å gi deg medisiner for avslapning og smerte
 • Bli tilbudt ørepropper fordi den indre delen av magnet produserer repeterende tapping, dunkende lyder og andre lyder
 • Har spesielle strømper for å hindre blodpropp satt på bena
 • Ha en urin kateter settes inn i blæren til å holde blæren stabilt under behandlingen og forbedre synligheten av livmor

Se også

Hva du kan forvente

Fokusert ultralyd kirurgi for livmor fibroids. Definisjon.
Fokusert ultralyd kirurgi for livmor fibroids. Definisjon.

I løpet av behandlingen, kan MR leger å evaluere effekten og definere områder som trenger ytterligere behandling.

Under prosedyren
Behandling varierer, avhengig av størrelsen og antall fibroids du har. Her er fremgangsmåten.

 • Du ligger på magen på en bevegelig bord som glir inn i åpningen av MR skanner. En lege overvåker deg fra et tilstøtende rom, og kan snakke med deg og høre deg ved mikrofonen.
 • Ved hjelp av fokusert ultralyd bølger (sonications), er hver del av fibroid oppvarmet. MRI brukes til å overvåke temperaturen på vevet og avgjøre om fibroid er blitt oppvarmet tilstrekkelig til å oppnå de ønskede resultater. Prosessen gjentas inntil det meste av fibroid har nådd en temperatur som skulle ødelegge vev.
 • Hver sonikering varer i omtrent 20 til 25 sekunder. Vanligvis tar det ca 80 sonications under en behandling økt for å ødelegge en fibroid. Men, avhengig av størrelse og antall fibroids du har, kan flere sonications eller en annen behandling være nødvendig.
 • Gjennom behandling, vil du bli spurt om ditt nivå av ubehag slik at medisinen kan justeres eller andre nødvendige endringer kan gjøres.

Etter inngrepet
Du trenger en venn eller familiemedlem til å være med deg og kjører deg til og fra behandling på grunn av medisiner du får under behandling.

Når du kommer hjem, kan du gjenoppta normale daglige aktiviteter. Vanligvis trenger du bare over-the-counter-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) eller paracetamol (Paracet, andre), for ubehag.

Se også

Resultater

Kroppen din gradvis og naturlig absorberer den behandlede vev over måneder og kanskje år. Dette betyr at en ultralyd kan vise fibroid der fortsatt. Men en MR viser at fibroid har blitt behandlet, og dine symptomer reflektere at bedring.

Flertallet av kvinner opplever betydelig forbedring i alvorlighetsgraden av sine fibroid-relaterte symptomer i løpet av de første seks månedene etter fokusert ultralyd kirurgi. De fleste forskere rapporterer at kvinner fortsatt har symptomlindring etter tre år med oppfølging.

Se også