Forbigående iskemisk attakk (TIA)

Definisjon

En forbigående iskemisk attakk (TIA) er som et slag, produsere lignende symptomer, men vanligvis varer bare noen få minutter og forårsaker ingen permanent skade. Ofte kalles en mini-slag, kan en forbigående iskemisk anfall være en advarsel. Om en i tre mennesker som har en forbigående iskemisk anfall etterhvert får hjerneslag, med omtrent halvparten inntreffe innen et år etter TIA.

En forbigående iskemisk anfall kan fungere som både en advarsel og en mulighet - en advarsel om en forestående hjerneslag og en mulighet til å iverksette tiltak for å hindre det.

Symptomer

Forbigående iskemisk anfall vanligvis vare noen få minutter. De fleste tegn og symptomer forsvinner innen en time. Tegn og symptomer på TIA likne de funnet tidlig i et slag og kan omfatte:

 • Plutselig svakhet, nummenhet eller lammelser i ansiktet, arm eller ben, vanligvis på den ene siden av kroppen din
 • Utydelig eller uleselig tale eller vanskeligheter med å forstå andre
 • Plutselig blindhet i ett eller begge øyne eller dobbelt syn
 • Svimmelhet, tap av balansen eller koordinasjon

Du kan ha mer enn én TIA, og de tilbakevendende symptomene kan ligne på eller være forskjellig avhengig av hvilket område av hjernen er involvert. Hvis tegn og symptomer varer lenger enn 24 timer eller forårsake varig hjerneskade, er det ansett som et slag.

Når bør du oppsøke lege
Oppsøke lege umiddelbart hvis du mistenker at du har hatt et TIA. Rask evaluering og identifisering av potensielt treatable forhold kan hjelpe deg å unngå et slag.

Se også

Årsaker

En forbigående iskemisk anfall har de samme opprinnelse som det av en iskemisk hjerneslag, den vanligste typen av hjerneslag. I en iskemisk hjerneslag, blokkerer en blodpropp blodtilførselen til deler av hjernen. I en forbigående iskemisk anfall, i motsetning til et slag, er blokkering kort, og det er ingen permanent skade.

Forbigående iskemisk attakk (TIA). Risikofaktorer du kan ta skritt for å kontrollere.
Forbigående iskemisk attakk (TIA). Risikofaktorer du kan ta skritt for å kontrollere.

Den underliggende årsaken til en TIA er ofte en opphoping av kolesterol-holdige fettavleiringer kalles plakk (aterosklerose) i en arterie eller en av dens grener som leverer oksygen og næringsstoffer til hjernen din. Plakk kan redusere blodstrømmen gjennom en arterie eller føre til utvikling av en blodpropp. Andre årsaker inkluderer en blodpropp flytte til hjernen din fra en annen del av kroppen, oftest fra hjertet ditt.

Se også

Risikofaktorer

Noen risikofaktorer for TIA og hjerneslag kan ikke endres. Andre, kan du kontrollere.

Risikofaktorer du ikke kan endre
Du kan ikke endre følgende risikofaktorer for TIA og hjerneslag. Men å vite at du er i faresonen kan motivere deg til å endre livsstil for å redusere andre risikoer.

 • Familiens historie. Din risiko kan være større hvis en av dine familiemedlemmer har hatt en TIA eller slag.
 • Alder. Risikoen øker når du blir eldre, særlig etter 55 år.
 • Kjønn. Menn har en noe høyere sannsynlighet for TIA og slag, men mer enn halvparten av dødsfallene fra hjerneslag hos kvinner.
 • Sigdcelleanemi. Også kalt sigdcelleanemi, er hjerneslag en hyppig komplikasjon av dette arvelig lidelse. Sigd-formet blodcellene transporterer mindre oksygen, og også en tendens til å bli sittende fast i blodårene, hindrer blodtilførselen til hjernen.
 • Race. Blacks har større risiko for å dø av slag, dels på grunn av høyere forekomst av høyt blodtrykk og diabetes blant svarte.

Risikofaktorer du kan ta skritt for å kontrollere Du kan kontrollere eller behandle en rekke risikofaktorer, inkludert:

 • Høyt blodtrykk. Risiko for hjerneslag begynner å øke på blodtrykket opplesninger høyere enn 115/75 millimeter kvikksølv (mm Hg). Legen din vil hjelpe deg å avgjøre om et mål blodtrykk basert på din alder, om du har diabetes og andre faktorer.
 • Hjerte-og karsykdommer. Dette omfatter hjertesvikt, en hjertefeil, et hjerte infeksjon eller en unormal hjerterytme.
 • Carotisar sykdom. Blodårene i halsen som fører til hjernen din blir tilstoppet.
 • Perifer arteriell sykdom (PAD). Blodårene som fører blod til armer og ben blir tett.
 • Sigarettrøyking. Røyking øker risikoen for blodpropp, øker blodtrykket og bidrar til utvikling av kolesterol-holdige fettavleiringer i blodårene dine (aterosklerose).
 • Fysisk inaktivitet. Deltagelse i 30 minutter med moderat intensitet trening de fleste dagene bidrar til å redusere risikoen.
 • . Diabetes Diabetes øker alvorlighetsgraden av aterosklerose - innsnevring av arteriene på grunn av opphopning av fettstoffer innskudd - og hvor raskt den utvikler seg.
 • Dårlig ernæring. Spise for mye fett og salt, i særdeleshet, øker risikoen for TIA og hjerneslag.
 • Høyt kolesterol. Spise mindre kolesterol og fett, særlig mettet fett og trans fett, kan redusere plakk i blodårene dine. Hvis du ikke kan kontrollere kolesterolet gjennom kosten endringer alene, kan legen forskrive et statin eller en annen type kolesterolsenkende medisiner.
 • Høye nivåer av homocystein. Forhøyede nivåer av denne aminosyren i blodet kan føre til at arteriene å tykne og arr, noe som gjør dem mer utsatt for blodpropp.
 • Overflødig vekt. En kroppsmasseindeks på 25 eller høyere og en livvidde større enn 35 inches i kvinner eller 40 inches i menn øker risikoen.
 • Tung drikking. Hvis du drikker alkohol, begrense deg til ikke mer enn to drinker daglig hvis du er en mann og en drink daglig hvis du er en kvinne.
 • Bruk av illegale rusmidler. Unngå kokain og andre rusmidler.
 • Bruk av p-piller. Hvis du bruker hormonbehandling, snakk med legen din om hvordan hormoner kan påvirke risikoen for TIA og hjerneslag.

Forberedelser til din avtale

En TIA ofte er diagnostisert i en nødssituasjon, men hvis du er bekymret for risikoen for å få slag, kan du forberede seg til å diskutere temaet med legen din på din neste avtale.

Forberedelser til din avtale. Hjerte-og karsykdommer.
Forberedelser til din avtale. Hjerte-og karsykdommer.

Hva du kan gjøre
Hvis du ønsker å diskutere risikoen for slag med legen din, skrive ned og være klar til å diskutere:

 • Risikofaktorer for hjerneslag, for eksempel familiehistorie med slag
 • Din medisinske historie, inkludert en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, du tar
 • Key personlige opplysninger, for eksempel livsstil, vaner og store stressfaktorer
 • Enten du tror du har hatt en TIA og hvilke symptomer du opplevde
 • Spørsmål du måtte ha

Hva du kan forvente fra legen din
Legen kan anbefale at du har flere tester for å sjekke din risikofaktorer, og skal fortelle deg hvordan du skal forberede tester som for eksempel faste før å ha blod trekkes for å sjekke kolesterol og blodsukker nivåer.

Tester og diagnose

Fordi en forbigående iskemisk anfall er kortvarig, kan legen diagnostisere en TIA basert bare på den medisinske historien til arrangementet snarere enn på noe funnet under en generell fysisk og nevrologisk undersøkelse. For å fastslå årsaken til TIA og å vurdere risikoen for hjerneslag, kan legen din stole på følgende:

 • Fysisk undersøkelse og tester. Legen kan sjekke om risikofaktorer for hjerneslag, inkludert høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og høye nivåer av aminosyren homocystein. Legen kan også bruke et stetoskop for å lytte etter en susende lyd (bruit) over blodårene dine som kan tyde på åreforkalkning. Eller legen din kan observere kolesterol fragmenter (emboli) i de små blodkarene i netthinnen din, på baksiden av øyet, under en synsundersøkelse ved hjelp av en oftalmoskop.
 • Carotis ultralyd. En tryllestav-lignende enhet (svinger) sender høyfrekvente lydbølger inn i halsen din. Etter lydbølgene passerer gjennom vev og ryggen, kan legen analysere bilder på en skjerm for å se etter innsnevring eller blodpropp i carotis arteriene.
 • Datastyrte tomografi (CT) skanning. CT scanning av hodet ditt bruker X-ray bjelker for å sette sammen et kompositt, 3-D titt på hjernen din.
 • CT angiografi (CTA) skanning. Skanning av hodet kan også brukes til å invasivt evaluere arteriene i nakken og hjernen. CTA skanning benytter røntgenstråler, tilsvarende en standard CT scan av hodet, men kan også involvere injeksjon av et kontrast materiale inn i et blodkar.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). Denne prosedyren, som bruker et sterkt magnetfelt, kan generere et sammensatt, 3-D visning av hjernen din.
 • Magnetisk resonans angiografi (MRA). Dette er en metode for å vurdere arteriene i nakken og hjernen. Den bruker et sterkt magnetfelt, som ligner på MR.
 • Ekkokardiografi. Legen kan velge å utføre en transtorakal ekkokardiografi (TTE) eller transesophageal ekkokardiogram (TEE). En TTE innebærer å flytte et instrument som kalles en svinger over brystet. Svingeren sender ut lydbølger som echo off av ulike deler av ditt hjerte, og skaper en ultralyd bilde. Under en TEE, er en fleksibel sonde med en svinger bygget inn i den plasseres i spiserøret - røret som forbinder baksiden av munnen til magen. Fordi spiserøret er rett bak ditt hjerte, kan klarere, detaljerte ultralydbilder bli opprettet. Dette gir en bedre oversikt over noen ting, for eksempel blodpropp, som kanskje ikke sees tydelig i en tradisjonell ekkokardiografi eksamen.
 • Arteriography. Denne prosedyren gir en visning av arteriene i hjernen din ikke normalt sett i X-ray imaging. En radiolog setter inn en tynn, fleksibel slange (kateter) gjennom et lite snitt, vanligvis i lysken din. Kateteret er manipulert gjennom store arteriene og inn i carotis eller ryggvirvel arterien. Deretter injiserer radiologen et fargestoff gjennom kateteret for å gi X-ray bilder av arteriene i hjernen din.
 • . Blodprøver Legen din kan be om en blod-skjermen for å se etter avvik i enkelte områder - for eksempel blodsukkerverdiene dine, serum kolesterol og homocystein teller - som kan tyde på en underliggende problem.

Behandlinger og medisiner

Når legen har fastslått årsaken til TIA, er målet med behandlingen å korrigere avvik og forhindre et slag. Avhengig av årsaken til TIA, kan legen forskrive medisiner for å redusere tendensen for blodet å koagulere eller kan anbefale operasjon eller en ballong prosedyre (intervensjon).

Medisiner
Leger bruker flere medikamenter for å redusere sannsynligheten for et slag etter en TIA. Medisinen velges avhenger av plasseringen, årsak, alvorlighetsgrad og type TIA. To ofte foreskrevet typer narkotika er:

 • Platehemmende medikamenter. Disse medisiner gjøre blodplater, en av de sirkulerende blod celletyper, mindre tilbøyelige til å holde sammen. Når blodårene er skadet, klebrige blodplater begynner å danne blodpropper, en prosess gjennomført av clotting proteiner i blodplasma. Den mest brukte blodfortynnende medisiner er aspirin. Aspirin er også den minst kostbare behandling med færrest mulige bivirkninger. Et alternativ til aspirin er anti-blodplate-medikament klopidogrel (tablettene). Legen kan vurdere forskrivning Aggrenox, en kombinasjon av lav-dose aspirin og blodfortynnende medikament dipyridamole, for å forhindre blodpropper. Måten dipyridamole fungerer er litt forskjellig fra aspirin.
 • Antikoagulantia. Disse stoffene omfatter heparin og warfarin (Coumadin). De påvirker koagulering-system proteiner i stedet for blodplatefunksjonen. Heparin benyttes kort sikt og warfarin over en lengre periode. Disse stoffene krever nøye overvåking. Hvis atrieflimmer er til stede, kan legen forskrive en annen type antikoagulant, dabigatran (Pradaxa).

Kirurgi
Hvis du har en moderat eller alvorlig smalere hals (carotis) arterie, kan legen din foreslå endarterectomi (end-ahr-tur-EK-tuh-me). Denne forebyggende kirurgi fjerner carotis av fettavleiringer (aterosklerotisk plakk) før en annen TIA eller hjerneslag kan oppstå. Et snitt er gjort for å åpne arterien, er plakk fjernet, og arterien er lukket.

Angioplastikk
I utvalgte tilfeller, en prosedyre som kalles carotis angioplastikk eller stenting, er et alternativ. Denne prosedyren innebærer å bruke en ballong-lignende enhet for å åpne en tilstoppet arterie og plassere en liten ledning tube (stent) i arterien for å holde den åpen.

Se også

Forebygging

Kjenne dine risikofaktorer og leve sunt er de beste tingene du kan gjøre for å hindre en TIA. Inkludert i en sunn livsstil er regelmessige legekontroller. Også:

 • Røyker ikke. Røykestopp reduserer risikoen for en TIA eller slag.
 • Begrense kolesterol og fett. Kutte ned på kolesterol og fett, særlig mettet fett, i kosten kan redusere opphoping av plakk i blodårene dine.
 • Spis rikelig med frukt og grønnsaker. Disse matvarene inneholder næringsstoffer som kalium, folat og antioksidanter, som kan beskytte mot et TIA eller slag.
 • Begrense natrium. Hvis du har høyt blodtrykk, kan unngå salt mat, og ikke legge til salt til maten redusere blodtrykket. Unngå salt kan ikke forhindre hypertensjon, men overflødig natrium kan øke blodtrykket hos mennesker som er følsomme for natrium.
 • Tren regelmessig. Hvis du har høyt blodtrykk, er regelmessig mosjon en av de få måtene du kan senke blodtrykket uten rusmidler.
 • Begrense alkohol inntaket. Drikk alkohol i moderate mengder, hvis i det hele tatt. Den anbefalte grense er ikke mer enn én drikke daglig for kvinner og to om dagen for menn.
 • Opprettholde en sunn vekt. Overvekt bidrar til andre risikofaktorer, som høyt blodtrykk, hjerte-og karsykdommer og diabetes. Å miste vekt med diett og trening kan senke blodtrykket og forbedre kolesterolnivået.
 • Ikke bruk illegale rusmidler. Narkotika som kokain er forbundet med en økt risiko for et TIA eller slag.
 • Kontroll diabetes. Du kan administrere diabetes og høyt blodtrykk med kosthold, mosjon, vekt kontroll og, om nødvendig, medisinering.