Forhøyede leverenzymer

Definisjon

Forhøyede leverenzymer kan tyde på betennelse eller skade på cellene i leveren. Betente eller skadde leverceller lekke høyere enn normale mengder av visse kjemikalier, inkludert leverenzymer, i blodet, noe som kan resultere i forhøyede leverenzymer på blodprøver.

De spesifikke forhøyede leverenzymer oftest funnet er:

  • Alanintransaminase (ALT)
  • Aspartattransaminase (AST)

Forhøyede leverenzymer kan bli oppdaget under rutinemessig blodprøve. I de fleste tilfeller nivået av leverenzymer er bare mildt og midlertidig forhøyet. Mesteparten av tiden, forhøyede leverenzymer ikke signalisere en kronisk, alvorlig leveren problem.

Se også

Årsaker

Forhøyede leverenzymer. Definisjon.
Forhøyede leverenzymer. Definisjon.

Mange sykdommer og tilstander kan bidra til forhøyede leverenzymer. Legen bestemmer den spesifikke årsaken til forhøyede leverenzymer ved å gjennomgå dine medisiner, tegn og symptomer, og i noen tilfeller, andre tester og prosedyrer.

Vanligste årsakene til forhøyede leverenzymer inkluderer:

Andre årsaker til forhøyede leverenzymer kan omfatte:

Årsaker som vises her er ofte forbundet med dette symptomet. Sammen med legen eller annet helsepersonell for en nøyaktig diagnose.

Se også

Når bør du oppsøke lege

Hvis en leverfunksjonsprøve avslører du har forhøyede leverenzymer, spør legen din om hva testresultatene kan bety. Legen din kan foreslå at du gjennomgår andre tester og prosedyrer for å finne ut hva som forårsaker dine forhøyede leverenzymer.

Se også