Forstuet albue

Definisjon

En forstuet albue oppstår når bein som utgjør joint blir tvunget ut av stilling - vanligvis når en person lander på en utstrakt hånd i et fall.

Småbarn kan oppleve en forstuet albue, også kjent som barnepike albue, hvis de blir løftet eller svingte av underarmene.

Hvis du eller barnet ditt har en forstuet albue, oppsøke lege umiddelbart. Komplikasjoner kan oppstå hvis forstuet albue klyper eller feller de blodårer og nerver som tjener den nedre arm og hånd.

I de fleste tilfeller kan en forstuet albue justeres på nytt uten kirurgi. Imidlertid kan effekten som forårsaket albuen å forrykke også føre til benbrudd i leddet, så kirurgisk reparasjon kan være nødvendig.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på en forstuet albue vanligvis inkluderer:

 • Ekstrem smerte
 • Åpenbare forvrengning av felles

I noen tilfeller kan albuen være bare delvis forstuet, noe som kan føre til blåmerker og smerter der leddbånd var strukket eller revet.

Når bør du oppsøke lege
Oppsøke lege umiddelbart dersom du eller barnet ditt har opplevd en forstuet albue.

Se også

Årsaker

Hos voksne, de vanligste årsakene til en forstuet albue inkluderer:

 • Falls. Faller på en utstrakt hånd kan dukke øvre arm ben ut av stilling i albueleddet.
 • Trafikkulykker. Den samme type påvirkning kan oppstå når passasjerer i trafikkulykker nå frem til å spenne seg før en kollisjon.
Forstuet albue. Trafikkulykker.
Forstuet albue. Trafikkulykker.

I små barn, oppstår skaden ofte når en ekstra trekke motion brukes på en utstrakt arm. Eksempler på dette er:

 • Feil løfting. Prøver å løfte eller svinge en liten pike ved armene kan føre albuen å forrykke.
 • Plutselig trekker. Ha barnet plutselig gå av en fortauskant eller stairstep som du holder hans eller hennes hånd kan trekke albuen ut av stilling.

Se også

Risikofaktorer

 • Alder. Albuene til små barn er mye mer fleksible enn de voksne, så det er lettere for yngre albuer for å bli forstuet.
 • Sex. Forstuet albuen forekommer oftere hos menn enn hos kvinner.
 • Arvelighet. Noen mennesker er født med albue leddbånd som er løsere enn de av folk flest.
 • Sport deltakelse. Mange albue dislocations er sports-relatert, men ingen sport synes å være mer risikabelt enn en annen.

Se også

Komplikasjoner

Komplikasjoner av en forstuet albue kan omfatte:

 • Klemte nerver. Sjelden, nerver som reiser over albuen kan bli klemt eller fanget mellom forstuet bein eller i leddet når bein er realigned. Dette kan føre til nummenhet i arm og hånd.
 • Trapped arteries. Også i sjeldne tilfeller kan blodårene som forsyner armen og hånden kommer i klem eller fanget mellom forstuet bein eller innenfor realigned felles. En mangel på blodtilførsel kan føre til store smerter og skader på vevet i armen og hånden.
 • Avulsion frakturer. I noen albue dislocations, vil en strukket leddbånd trekke av en liten bit av bein fra sin festepunkt. Denne typen skade er mer vanlig hos barn.
 • Slitasjegikt. Den forstuet leddet kan ha høyere risiko for å utvikle slitasjegikt i fremtiden.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du eller barnet ditt har en forstuet albue, vil du sannsynligvis søke legehjelp i et sykehus akuttmottaket eller på et presserende omsorgssenter. Hvis skaden innebærer beinbrudd, kan du bli henvist til en ortopedisk kirurg.

Hva du kan forvente fra legen din
Under eksamen, kan legen spørre hvordan skaden skjedde og hvis leddet har noensinne blitt forstuet før.

Se også

Tester og diagnose

Din lege vil nøye undersøke den skadde leddet og sjekk for å se om arm eller hånd er kald eller nummen, noe som skulle tilsi entrapment av en arterie eller nerve. Han eller hun vil nok prøve å manøvrere bein tilbake på plass etter å se på røntgen for å sørge for at det ikke er noen brukne bein i leddet.

Se også

Behandlinger og medisiner

Noen forstuet albuene gå tilbake på plass av seg selv. De fleste, men trenger en lege for å manipulere bein tilbake til sin rette justering. Denne prosedyren kalles en reduksjon.

Medisiner
Før bein er manipulert tilbake på plass, kan du eller barnet gis medisiner for å lindre smerte og slappe muskler.

Terapi
Etter felles ben er tilbake i sin normale stilling, kan du eller barnet ditt har å bære en splint eller slynge for et par uker. Du kan også trenge å gjøre fysioterapi øvelser for å forbedre felles utvalg av bevegelse og styrke.

Kirurgi
Kirurgi kan være nødvendig hvis:

 • Enhver av de forskjøvede ben har også blitt brutt
 • Avrevne leddbånd må reattached
 • Skadede nerver eller blodårer krever reparasjon

Se også

Forebygging

Unngå å løfte eller svingende små barn med armene.

Se også