Fostervann emboli

Definisjon

En fostervann emboli er en sjelden, men alvorlig tilstand som oppstår når fostervannet - den væsken som omgir en baby i livmoren under svangerskapet - eller fetal materiale, for eksempel hår, går mors blodet.

En fostervann emboli er mest sannsynlig skje under fødselen eller umiddelbart etterpå.

Fostervann emboli. Avansert mors alder.
Fostervann emboli. Avansert mors alder.

En fostervann emboli er vanskelig å diagnostisere. Hvis legen mistenker at du kan ha en fostervann emboli, må du umiddelbar behandling for å hindre potensielt livstruende komplikasjoner.

Se også

Symptomer

En fostervann emboli utvikler plutselig og raskt.

Tegn og symptomer på en fostervann emboli kan omfatte:

 • Plutselig kortpustethet
 • Overflødig væske i lungene (lungeødem)
 • Plutselig lavt blodtrykk
 • Plutselig sirkulasjonssvikt (kardiovaskulær kollaps)
 • Livstruende problemer med blodpropp (disseminert intravaskulær koagulopati)
 • Endret mental status, som for eksempel angst
 • Kvalme eller brekninger
 • Lav kroppstemperatur
 • Rask puls eller forstyrrelser i rytmen av hjertefrekvensen
 • Fetal nød, for eksempel en langsom hjertefrekvens
 • Beslag
 • Coma

Se også

Årsaker

Hvorfor en fostervann emboli skjer er ikke godt forstått.

En fostervann emboli oppstår når fostervann eller foster kommer inn i mors blodet, muligens ved å passere gjennom tårer i fosterhinnene. Det er sannsynlig at fostervannet inneholder komponenter som forårsaker en betennelsesreaksjon og aktivere clotting i morens lunger og blodkar.

Men fostervann embolisms er sjeldne - og det er sannsynlig at noen fostervann ofte kommer inn i mors blodet under fødselen uten å forårsake problemer. Det er ikke klart hvorfor i noen tilfeller fører dette til en fostervann emboli.

Videre forskning på hva som forårsaker fostervann embolisms er nødvendig.

Risikofaktorer

Fostervann embolisms er sjeldne, noe som gjør det vanskelig å identifisere risikofaktorer. Det er anslått at det er mellom 1 og 12 tilfeller av fostervann emboli for hver 100.000 leveranser.

Forskning tyder på at flere faktorer kan være knyttet til en økt risiko for en fostervann emboli, derimot, inkludert:

 • Avansert mors alder. Hvis du er 35 år eller eldre på tidspunktet for barnets fødsel, kan du ha økt risiko for en fostervann emboli.
 • Placenta problemer hvis det er unormalt i morkaken din -. Strukturen som utvikler seg i livmoren under svangerskapet - du kan ha en økt risiko for fostervann emboli. Unormale kan omfatte placenta delvis eller helt dekker cervix (placenta previa) eller placenta peeling bort fra den indre veggen av uterus før levering (morkakeløsning). Disse forholdene kan forstyrre den fysiske barrierer mellom deg og babyen din.
 • Preeklampsi Hvis du har svangerskapsforgiftning -. Høyt blodtrykk og overflødig protein i urinen etter 20 uker av svangerskapet - du kan ha økt risiko for å utvikle en fostervann emboli.
 • Medisinsk indusert arbeidskraft. Limited forskning tyder på at visse arbeidskraft induksjon metoder er assosiert med økt risiko for fostervann emboli. Forskning på denne linken, men er motstridende.
 • Operativ levering. Ha en C-delen, en tang levering eller et vakuum utvinning kan øke risikoen for en fostervann emboli. Disse prosedyrene kan forstyrre den fysiske barrierer mellom deg og babyen din. Det er ikke klart, men om operative leveranser er sanne risikofaktorer for fostervann embolisms eller brukes etter at tilstanden utvikler seg til å sikre en rask levering.
 • Genetikk. Noen eksperter mener at genetikk kan spille en rolle i å bestemme en kvinnes risiko for fostervann emboli.

Se også

Komplikasjoner

En fostervann emboli kan føre til alvorlige komplikasjoner for deg og babyen din.

Hvis du har en fostervann emboli, er du på økt risiko for:

 • Hjerneskade. Lavt blod oksygen kan føre til permanent, alvorlig nevrologisk skade eller hjernedød.
 • . Lengre sykehusopphold kvinner som overlever en fostervann emboli ofte krever behandling i intensivavdelingen og - avhengig av omfanget av sine komplikasjoner - er kanskje tilbringe uker eller måneder på sykehuset.

Det er anslått at fostervann embolisms føre opp til 10 prosent av mødredødeligheten i utviklede land. Døden kan inntreffe innen en time etter starten av symptomene.

Hvis du har en fostervann emboli, er det ufødte barnet økt risiko for en hjerneskade på grunn av mangel på oksygen. Tilstanden kan også være dødelig for babyer.

Forberedelser til din avtale

En fostervann emboli er en medisinsk nødsituasjon, slik at du ikke tid til å forberede seg. Hvis du er bekymret for risikoen for å ha en fostervann emboli, snakk med legen din. Husk imidlertid at fostervann embolisms er sjeldne, uforutsigbar og tilsynelatende unpreventable.

Tester og diagnose

Det er ingen lab tester for å diagnostisere en fostervann emboli. En diagnose er vanligvis laget etter andre tilstander er utelukket. I noen tilfeller er en diagnose bare gjort etter mors død.

Behandlinger og medisiner

En fostervann emboli krever rask behandling for å løse lavt blod oksygen og lavt blodtrykk.

Emergency behandlinger kan omfatte:

 • Kateterplassering. Din helsevesenet team vil plassere et tynt, hult rør inn i en av blodårene dine (arteriell kateter) for å overvåke blodtrykket ditt. Du vil også ha en annen tube plasseres inn i en blodåre i brystet (sentralt venekateter), som kan brukes til å gi væsker, medisiner eller transfusjoner, samt trekke blod.
 • Oksygen. Du må kanskje ha en puste rør inn i luftveiene til å hjelpe deg å puste.
 • Medisiner. Legen kan gi deg medisiner for å forbedre og støtte hjertefunksjonen. Andre medisiner kan brukes til å redusere trykket forårsaket av væske kommer inn i ditt hjerte og lungene.
 • Blodoverføringer. Hvis du har ukontrollert blødning, må du transfusjoner av blod, blodprodukter og utskifting væsker.

Hvis du har en fostervann emboli før du leverer barnet ditt, vil legen behandle deg med et øye mot trygt levere barnet så snart som mulig. En nødsituasjon C-delen kan være nødvendig.

Se også

Mestring og støtte

Opplever en livstruende graviditet tilstanden kan være skremmende og stressende for deg og din familie. Du og babyen din kan oppleve alvorlige komplikasjoner og krever lange sykehusopphold.

I løpet av denne utfordrende tiden, helle på kjære for støtte. Vurdere å bli en overlevende 'nettverk. Også jobber med helsepersonell for å finne ut hvordan du trygt kan styre din utvinning og din rolle som mor til en nyfødt.