Fostervannsprøve

Definisjon

Amniocentesis er en fremgangsmåte i hvilken fostervann fjernes fra livmoren for testing eller behandling. Fostervann er den væsken som omgir og beskytter en baby under svangerskapet. Denne væsken inneholder fosterets celler og ulike kjemikalier som produseres av barnet.

Fostervannsprøve. Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test.
Fostervannsprøve. Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test.

Fostervannsprøve kan gjøres av ulike grunner:

 • Med genetisk fostervannsprøve, er en prøve av fostervannet testet for visse vilkår - for eksempel Down syndrom og ryggmargsbrokk.
 • Med forfall fostervannsprøve, er en prøve av fostervannet testet for å finne ut om barnets lunger er modne nok for fødselen.
 • Noen ganger er fostervannsprøve brukes til å vurdere en baby for infeksjon eller annen sykdom.
 • Sjelden, er fostervannsprøve brukes til å redusere volumet av fostervann.

Selv om fostervannsprøve kan gi verdifull informasjon om barnets helse, er beslutningen om å forfølge invasiv diagnostisk testing alvorlig. Det er viktig å forstå risikoen ved fostervannsprøve - og være forberedt på resultatene.

Se også

Hvorfor det er gjort

Fostervannsprøve er gjort av ulike grunner på ulike stadier av svangerskapet.

Genetisk fostervannsprøve
Genetiske fostervannsprøve kan gi informasjon om barnets genetiske makeup. Vanligvis er genetisk fostervannsprøve tilbys når testresultatene kan ha en betydelig innvirkning på forvaltningen av svangerskapet - eller ønske om å fortsette svangerskapet. Vanligvis kan verdien av denne informasjonen bare bli vurdert av deg og din partner.

Genetisk fostervannsprøve gjøres vanligvis etter uke 15 i svangerskapet. Sjelden, kanskje genetiske fostervannsprøve gjøres så tidlig som i uke 11 av svangerskapet.

Du bør kanskje vurdere genetisk fostervannsprøve dersom:

 • Du hadde positive resultater fra en prenatal screening test Hvis resultatene av en screening test -. Som første trimester skjermen eller ikke-invasiv prenatal testing - er positive eller bekymringsfulle, kan du melde deg på fostervannsprøve for å bekrefte eller utelukke en diagnose.
 • Du hadde en kromosomal tilstand eller en nevralrørsdefekt i et tidligere svangerskap Hvis et tidligere svangerskap var påvirket av Down syndrom eller en nevralrørsdefekt -. En alvorlig tilstand som påvirker hjernen eller ryggmargen - dette svangerskapet er høyere risiko, også.
 • Du er 35 år eller eldre. Babyer født av kvinner 35 år og eldre har en høyere risiko for kromosomavvik forhold, for eksempel Downs syndrom.
 • Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand I tillegg til å identifisere Down syndrom og ryggmargsbrokk, kan fostervannsprøve brukes til å diagnostisere mange andre forhold -. Som cystisk fibrose.

Forfall fostervannsprøve
Forfall fostervannsprøve kan avgjøre om en barnets lunger er klar for fødsel. Denne typen fostervannsprøve gjøres bare hvis tidlig levering - enten gjennom induksjon eller keisersnitt - blir vurdert for å hindre graviditet komplikasjoner for mor. Det er vanligvis gjort mellom 32 og 39 uker av svangerskapet. Tidligere enn 32 uker, en barnets lunger er usannsynlig å være fullt utviklet.

Andre grunner til fostervannsprøve
Tidvis fostervannsprøve brukes til å:

 • Vurdere en baby for infeksjon eller annen sykdom
 • Redusere volumet av fostervann
 • Evaluer alvorlighetsgraden av anemi hos babyer som har Rh sensibilisering - en uvanlig tilstand der en mors immunsystem produserer antistoffer mot et spesifikt protein på overflaten av babyens blodceller

Din helsepersonell kan advare mot fostervannsprøve hvis du har:

 • Placental problemer, blant placenta delvis eller helt dekker cervix (placenta previa) eller placenta peeling bort fra den indre veggen av uterus før levering (morkakeløsning)
 • En historie av prematur arbeidskraft før 34 uker av svangerskapet
 • En inkompetent cervix - en tilstand som oppstår når svake cervical vev forårsaker eller bidrar til for tidlig fødsel eller tap av en ellers sunn graviditet

Se også

Risiko

Fostervannsprøve bærer ulike risikoer, inkludert:

 • . Abort i annet trimester fostervannsprøve bærer en liten risiko for spontanabort - mellom 1 av 300 og 1 av 500. Forskning tyder på at risikoen for spontanabort er større for fostervannsprøve gjort før 15 uker av svangerskapet.
 • Needle skade. Under fostervannsprøve barnet kan bevege en arm eller et ben opp i angrep til nålen. Alvorlige nål skader er sjeldne.
 • Lekker fostervann. Sjelden, fostervann lekkasjer gjennom skjeden etter fostervannsprøve. Dersom lekkasje sel, er graviditet trolig fortsette som normalt. Det er imidlertid mulig å for kronisk lekkasje føre til ortopediske problemer for barnet.
 • Rh sensibilisering. Sjelden, kan fostervannsprøve føre til at babyens blod celler til å gå inn i morens blodomløp. Hvis du har Rh negativ blod, vil du bli gitt et stoff som heter Rh immunoglobulin etter fostervannsprøve for å hindre deg fra å produsere antistoffer mot babyens blod celler.
 • Infeksjon. Sjelden, kanskje fostervannsprøve utløse en livmor infeksjon.
 • Smitteoverføring Hvis du har en infeksjon -. Som hepatitt C, toksoplasmose eller humant immunsviktvirus - infeksjonen kan overføres til barnet under fostervannsprøve.
Du hadde en kromosomal tilstand eller en nevralrørsdefekt i et tidligere svangerskap. Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand.
Du hadde en kromosomal tilstand eller en nevralrørsdefekt i et tidligere svangerskap. Du har en familiehistorie med en spesifikk genetisk tilstand, eller du eller din partner er en kjent bærer av en genetisk tilstand.

Husk at genetisk fostervannsprøve vanligvis tilbys når testresultatene kan ha en betydelig innvirkning på forvaltning av svangerskapet. Til syvende og sist, er beslutningen om å ha genetisk fostervannsprøve opp til deg. Helsepersonell eller genetisk veileder kan hjelpe deg å veie alle faktorer i vedtaket.

Forfall fostervannsprøve er ofte foreslått når tidlig levering ville være best for mor. Med minimal risiko, kan modenhet fostervannsprøve gi forsikring om at barnet er klar for fødsel.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis du har fostervannsprøve gjort før uke 20 av svangerskapet, må blæren være full under inngrepet. Drikk rikelig med væske før avtale. Etter 20 uker av svangerskapet, må blæren være tomme under fostervannsprøve.

Din helsepersonell kan be deg om å signere en samtykkeerklæring før prosedyren starter. Vurdere å be noen til å følge deg til avtale for emosjonell støtte, eller å kjøre deg hjem etterpå.

Se også

Hva du kan forvente

Fostervannsprøve er vanligvis gjøres i en poliklinisk anlegget eller helsepersonell kontor.

Under prosedyren
Først vil helsepersonell bruker ultralyd for å bestemme barnets nøyaktige plassering i livmoren din. Du vil ligge på ryggen på en eksamen bordet og tar frem magen. Din helsepersonell vil bruke en spesiell gel til magen din, og deretter bruke en liten enhet som kalles en ultralyd transducer å vise babyens posisjon på en skjerm.

Deretter vil helsepersonell rense magen med en antiseptisk. Generelt blir bedøvelse ikke brukt. De fleste kvinner rapporterer bare mildt ubehag under prosedyren.

Veiledet av ultralyd, vil helsepersonell sette inn en tynn, hul nål gjennom bukveggen og inn i livmoren. En liten mengde av fostervann vil bli trukket inn i en sprøyte, og nålen vil bli fjernet. Den spesifikke mengden av fostervann trukket avhenger av antall uker av svangerskapet har kommet.

Du må ligge stille mens nålen er satt inn og fostervannet er trukket tilbake. Du legger kanskje merke en stikkende følelse når nålen kommer inn i huden, og du kan føle kramper når nålen kommer inn i livmoren. Fremgangsmåten tar vanligvis ca 20 til 30 minutter.

Etter inngrepet
Etter fostervannsprøve, kan helsepersonell bruke ultralyd til å overvåke babyens hjertefrekvens. Du kan oppleve kramper eller en liten mengde vaginal blødning umiddelbart etter fostervannsprøve. Unngå hard fysisk aktivitet for en dag eller to.

Samtidig vil prøve av fostervannet bli analysert i et laboratorium. Noen resultater kan være tilgjengelig i løpet av få dager. Andre resultater kan ta opp til fire uker.

Kontakt legen din hvis du har:

 • Vedvarende væske lekker fra skjeden din
 • Kraftig blødning fra skjeden
 • Magesmerter eller livmor kramper som varer mer enn noen få timer
 • Feber
 • Rødhet og betennelse hvor nålen ble innsatt
 • Uvanlig fosterets aktivitet eller mangel på fosterets bevegelse

Se også

Resultater

Helsepersonell eller en genetisk rådgiveren vil hjelpe deg å forstå dine fostervannsprøve resultater.

For genetisk fostervannsprøve, kan testresultatene pålitelig utelukke eller diagnostisere ulike genetiske forhold, for eksempel Downs syndrom. Fostervannsprøve kan ikke identifisere alle fødselsskader, imidlertid.

Hvis fostervannsprøve viser at barnet ditt har en kromosomal eller genetisk tilstand som ikke kan behandles, kan du møte hjerteskjærende beslutninger - for eksempel om å fortsette svangerskapet. Søke støtte fra helsevesenet team og dine kjære i denne vanskelige tiden.

For modenhet fostervannsprøve, kan testresultatene pålitelig indikere en baby lunge modenhet. Hvis du trenger å levere barnet tidlig, tilbyr denne informasjonen forsikring om at barnet er klar for fødsel.

Se også