Fugleinfluensa (aviær influensa)

Definisjon

Fugleinfluensa er forårsaket av en type influensa virus som sjelden smitter mennesker. Men når fugleinfluensaen gjør streik mennesker, er det ofte dødelig. Mer enn halvparten av folk som blir smittet med fugleinfluensa dø av sykdommen.

I de senere årene har utbrudd av fugleinfluensa skjedde i Asia, Afrika og deler av Europa. De fleste som har utviklet symptomer på fugleinfluensa har hatt nær kontakt med syke fugler. I noen få tilfeller har fugleinfluensa overføres fra en person til en annen.

Helsemyndigheter er bekymret for at et globalt utbrudd kan oppstå hvis en fugleinfluensa-viruset muterer til en form som overfører mer lett fra person til person. Forskere jobber med vaksiner for å beskytte mennesker fra fugleinfluensa.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på fugleinfluensa vanligvis begynne innen 2-5 dager etter smitte. I de fleste tilfeller, ligner de de av konvensjonell influensa, inkludert:

 • Hoste
 • Feber
 • Sår hals
 • Muskelsmerter

Noen mennesker opplever også kvalme, oppkast eller diaré. Og i noen tilfeller er en mild øyeinfeksjon (konjunktivitt) den eneste indikasjon på sykdom.

Når bør du oppsøke lege
Se legen din umiddelbart dersom du får feber, hoste og smerter i kroppen, og har nylig reist til en del av verden hvor fugleinfluensa oppstår. Sørg for å la legen vite om du har besøkt noen gårder eller utendørs markeder.

Se også

Årsaker

Fugleinfluensa forekommer naturlig i vill vannfugler og kan spre seg til fjørfe, slik som kyllinger, kalkuner, ender og gjess. Sykdommen smitter via kontakt med en smittet fugl avføring eller sekret fra sin nese, munn eller øyne.

Frilufts-markeder, der egg og fugler selges i overfylte og uhygieniske forhold, er hotbeds av infeksjon og kan spre sykdommen i samfunnet.

Ifølge Food and Drug Administration, kan fugleinfluensaen ikke overføres ved å spise riktig tilberedt fjørfekjøtt eller egg fra infiserte fugler. Fjørfekjøtt er trygt å spise hvis det er blitt kokt til en indre temperatur på 165 F (74 C). Egg bør kokt til eggeplomme og hvite er fast.

Se også

Risikofaktorer

Den største risikofaktoren for fugleinfluensa ser ut til å være kontakt med syke fugler eller med overflater forurenset med sine fjær, spytt eller avføring. I svært få tilfeller har fugleinfluensa blitt overført fra ett menneske til et annet. Men med mindre viruset begynner å spre seg lettere blant folk, infiserte fugler presentere den største faren.

Mønsteret av menneskelig overføring forblir mystisk. Folk i alle aldre har kontrakt og døde av fugleinfluensa. På dette punktet har for få mennesker blitt smittet å vite alle mulige risikofaktorer for fugleinfluensa.

Se også

Komplikasjoner

Fugleinfluensa (aviær influensa). Hva du kan forvente fra legen din.
Fugleinfluensa (aviær influensa). Hva du kan forvente fra legen din.

Personer med fugleinfluensa kan utvikle livstruende komplikasjoner, inkludert:

 • Lungebetennelse
 • Kollapset lunge
 • Respirasjonssvikt
 • Nyre dysfunksjon
 • Hjerteproblemer

Selv om fugleinfluensa dreper mer enn halvparten av folk den infiserer, er antall omkomne fortsatt lav fordi så få mennesker har hatt fugleinfluensa. Ifølge Verdens helseorganisasjon, har et par hundre mennesker dødd av fugleinfluensa siden 2003.

I kontrast, anslår Centers for Disease Control and Prevention at sesonginfluensa er ansvarlig for tusenvis av dødsfall hvert år i Europa alene.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du mistenker at du har fugleinfluensa, må du se familien din lege. Hvis du er veldig syk, kan det hende du trenger å bli innlagt på sykehus.

Hva du kan gjøre
Det kan være lurt å skrive en liste som inkluderer:

 • Detaljerte beskrivelser av symptomene
 • Rekord på siste reise til et område der fugleinfluensa er utbredt
 • Informasjon om tidligere medisinske problemer
 • Informasjon om medisinske problemer av foreldre eller søsken
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen
Forberedelser til din avtale. Anbefalinger for reisende.
Forberedelser til din avtale. Anbefalinger for reisende.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Når begynte du å føle syk?
 • Har du hatt feber? Hvis ja, hvor høyt har det fått?
 • Har du hatt noen nær kontakt med fugler i det siste?
 • Har du reist utenlands i det siste? Hvis ja, hvor du går?

Se også

Tester og diagnose

Laboratorietester
Prøver av væske fra nesen eller halsen kan testes for bevis av fugleinfluensa-viruset. Disse prøvene må tas i løpet av de første dagene etter symptomer. Avhengig av hvilken type test, kan resultatene ta uker eller bare noen få timer.

Imaging tester
X-stråler kan være nyttig i vurderingen av tilstanden til lungene, noe som kan bidra til å bestemme riktig diagnose og den beste behandling for dine symptomer.

Se også

Behandlinger og medisiner

Medisiner
Mange influensavirus er blitt resistent mot effekten av en kategori av antivirale medikamenter som inkluderer amantadin og rimantadine. Helsemyndigheter anbefaler bruk av oseltamivir (Tamiflu) og muligens zanamivir (Relenza) i stedet.

Disse stoffene må tas innen to dager etter forekomst av symptomer, noe som kan vise seg logistisk vanskelig på verdensbasis, selv om det var nok til å gå rundt. Fordi de er mangelvare, er det ikke helt klart hvordan influensa narkotika ville bli tildelt hvis det var en utbredt epidemi.

Se også

Forebygging

Fugleinfluensa vaksine
The Food and Drug Administration har godkjent en vaksine for å forebygge infeksjon med en stamme av H5N1 fugleinfluensa-viruset. Denne vaksinen er ikke tilgjengelig for publikum, men den amerikanske regjeringen er hamstrer den, og vil distribuere den i tilfelle et utbrudd. Det er ment for å beskytte voksne i alderen 18-64 og kan brukes tidlig i et slikt utbrudd for å gi begrenset beskyttelse inntil en annen vaksine - designet for å beskytte mot den spesifikke form av viruset som forårsaker utbruddet - er utviklet og produsert. Forskere fortsette å arbeide med andre typer fugleinfluensa vaksiner.

Anbefalinger for reisende
Hvis du reiser til Sørøst-Asia eller til en region med fugleinfluensa utbrudd, vurdere disse folkehelsen anbefalinger:

 • Unngå tamme fugler. Hvis mulig, unngå landsbygda, små gårder og utendørs markeder.
 • Vask hendene. Dette er en av de enkleste og beste måtene å forebygge infeksjoner av alle slag. Bruk en alkohol-basert rensemiddel som inneholder minst 60 prosent alkohol når du reiser.
 • Be om en influensavaksine. Før du reiser, spør legen din om en influensa skutt. Det vil ikke beskytte deg spesielt fra fugleinfluensa, men det kan bidra til å redusere risikoen for samtidig infeksjon med fugl og menneske influensa virus.

Fjørfe og egg produkter
Fordi varmen ødelegger fuglevirus, er kokt fjærfe ikke en helserisiko. Likevel er det best å ta forholdsregler ved håndtering og tilberedning fjærfe, som kan være forurenset med salmonella eller andre skadelige bakterier.

 • Unngå krysskontaminering. Bruk varmt såpevann for å vaske skjærebrett, bestikk og alle overflater som har kommet i kontakt med rå fjærfe.
 • Cook grundig. Koker kylling inntil saftene kjøre klare, og den når en minimum indre temperatur på 165 F (74 C).
 • Styr klar av rå egg. Fordi eggeskall er ofte forurenset med fugleskitt, unngå matvarer som inneholder rå eller kokt egg.

Se også