Ganglion cyster

Definisjon

Ganglion cyster er noncancerous klumper som oftest utvikler langs sener eller ledd i håndledd eller hender. De kan også forekomme i ankler og føtter. Ganglion cyster er vanligvis runde eller ovale og er fylt med en geleaktig væske.

Ganglion cyster. Ledd eller sene skade.
Ganglion cyster. Ledd eller sene skade.

Små ganglion cyster kan være ert størrelse, mens de større kan være rundt en tomme (2,5 cm) i diameter. Ganglion cyster kan være smertefullt hvis de trykker på en nærliggende nerve. Deres plassering kan noen ganger forstyrre felles bevegelse.

Hvis ganglion cyste skaper problemer, kan legen foreslå prøver å tømme cyste med en nål. Fjerne cyste kirurgisk er også et alternativ. Men hvis du ikke har symptomer, er ingen behandling nødvendig. I mange tilfeller, cyster gå bort på egenhånd.

Symptomer

De klumper forbundet med ganglion cyster kan være preget av:

 • Plassering. Ganglion cyster oftest utvikle langs sener eller ledd i håndledd eller hender. Den neste vanligste stedene er ankler og føtter, selv om disse cystene kan forekomme i nærheten av andre leddene også.
 • Form og størrelse. Ganglion cyster er rund eller oval og vanligvis måle mindre enn en tomme i diameter. Noen er så små at de ikke kan føles. Størrelsen på en cyste kan variere, ofte blir større når du bruker som felles for repeterende bevegelser.
 • Smerte. Ganglion cyster er vanligvis smertefri. Men hvis en cyste trykker på en nerve - selv om cyste er for små til å danne en merkbar klump - det kan føre til smerter, prikking, nummenhet eller muskelsvakhet.

Når bør du oppsøke lege
Hvis du opplever en merkbar klump eller smerter i håndleddet, hånd, ankel eller fot, bør du oppsøke lege. Han eller hun kan stille en diagnose og avgjøre om du trenger behandling.

Årsaker

Det er ikke klart hva som forårsaker en ganglion cyste å utvikle. Det vokser ut av et ledd eller slimhinnen i en sene, ser ut som en liten vann ballong på en stengel, og synes å oppstå når vevet som omgir et ledd eller en sene buler ut av sted. Inne i cyste er en tykk smørende væske lik den som finnes i ledd eller rundt sener.

Risikofaktorer

Faktorer som kan øke risikoen for ganglion cyster omfatter:

 • Din kjønn og alder. Selv ganglion cyster kan utvikle seg i noen, de hyppigst forekommer hos kvinner mellom 20 og 30 år.
 • Slitasjegikt. Personer som har slitasje-og-rive leddgikt i finger leddene nærmest sine negler har høyere risiko for å utvikle ganglion cyster nær disse leddene.
 • Ledd eller sene skade. Ledd eller sener som har blitt skadet i det siste er mer sannsynlig å utvikle ganglion cyster i fremtiden.

Forberedelser til din avtale

Du er sannsynligvis å starte med å se din fastlege, selv om han eller hun kan eventuelt henvise deg til en hånd kirurg.

Hva du kan gjøre
Før avtale, kan det være lurt å skrive en liste over svar på følgende spørsmål:

 • Hvor lenge har du hatt klump? Betyr det kommer og går?
 • Har du noen gang skadet leddet nærmest klump?
 • Har du leddgikt?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Har du noen smerter eller ømhet?
 • Er det forstyrrer din evne til å bruke felles?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?

Tester og diagnose

Under fysisk eksamen, kan legen legge trykk på cysten å teste for ømhet eller ubehag. Han eller hun kan prøve å skinne et lys gjennom cyste å fastslå om det er en fast masse eller fylt med væske.

Legen kan også anbefale imaging tester - for eksempel røntgen, ultralyd eller magnetisk resonans imaging (MRI) - for å utelukke andre tilstander, som for eksempel leddgikt eller en svulst. MRI og ultralydundersøkelser også kan finne skjulte (okkulte) cyster.

En ganglion cyste diagnosen kan bekreftes ved aspirasjon, en prosess der legen bruker en nål og sprøyte for å trekke ut (aspirere) væsken i cyste. Fluid fra en ganglion cyst vil være tykk og klar eller gjennomskinnelig.

Behandlinger og medisiner

Ganglion cyster er ofte smertefri, krever ingen behandling. Faktisk, i mange tilfeller, leger anbefaler en ur-og-vent tilnærming. Men hvis ganglion cyste som forårsaker smerte eller forstyrrer felles bevegelse, kan legen anbefale:

 • Immobilisering. Fordi aktivitet kan føre til at ganglion cyste å bli større, kan legen anbefale iført en håndleddet spenne eller skinne for å immobilisere området. Som cyste krymper, kan det slippe ut trykket på nervene, lindre smerte.
 • Aspirasjon. I denne prosedyren, bruker legen en nål for å drenere væske fra cyste. Før aspirasjon, kan legen injisere et enzym til cysten å gjøre geleaktig innholdet lettere å fjerne. Etter aspirasjon, noen leger injisere en steroid til cysten å redusere sjansene for tilbakefall.
 • Kirurgi. Hvis andre behandlinger ikke har virket, kan kirurgi være et alternativ. Prosedyren fjerner cyste og stilken som fester det til felles eller sene. Sjelden, kan operasjonen skade omkringliggende nerver, blodårer eller sener. Og cyste kan gjenta seg, selv etter operasjonen.

Livsstil og hjem rettsmidler

For å lindre smerter, bør du vurdere en over-the-counter smertestillende, som for eksempel ibuprofen (Advil, Motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve). I noen tilfeller, endre skoene dine eller hvordan du snøre dem kan lindre smerten forbundet med ganglion cyster på ankler eller føtter.

Ting du ikke bør gjøre
En gammel hjem rette for en ganglion cyste besto av "dundrende" cyste med en tung gjenstand. Dette er ikke en god løsning fordi kraften av slaget kan skade omkringliggende strukturer i hånden eller foten. Også, ikke prøv å "pop" cyste selv ved punktering det med en nål. Dette er lite sannsynlig å være effektive og kan føre til infeksjon.