Gikt

Trening hjelper lette leddgikt smerte og stivhet

Som du vurdere å starte en leddgikt treningsprogram, forstå hva som er innenfor dine grenser og hvilket nivå av øvelsen er sannsynlig å gi deg resultater.

Trening er viktig for personer med leddgikt. Det øker styrke og fleksibilitet, reduserer leddsmerter, og bidrar til å bekjempe tretthet. Selvfølgelig, når stive og smertefulle ledd er allerede bogging deg ned, kan tanken på å vandre rundt blokken eller svømme noen runder virke overveldende.

Men du trenger ikke å løpe maraton eller svømme så fort som en olympisk konkurrent til bidra til å redusere symptomene på leddgikt. Selv moderat trening kan lette din smerte og hjelpe deg å opprettholde en sunn vekt. Når leddgikt truer med å bremse deg, holder øvelsen deg i bevegelse. Ikke overbevist? Les videre.

Hvorfor trening er viktig

Trening kan hjelpe deg med å forbedre helse og fitness uten å skade leddene. Sammen med din nåværende behandling program, mosjon kan:

  • Styrke musklene rundt leddene
  • Hjelpe deg å opprettholde bein styrke
  • Gi deg mer styrke og energi til å komme gjennom dagen
  • Gjør det lettere å få en god natts søvn
  • Hjelpe deg å kontrollere vekten
  • Gjør at du føler deg bedre om deg selv og forbedre din følelse av velvære

Selv om du kanskje tror øvelsen vil forverre din leddsmerter og stivhet, det er ikke tilfelle. Mangel på mosjon faktisk kan gjøre leddene enda mer smertefull og stiv. Det er fordi holde musklene og omkringliggende vev sterk er avgjørende for å opprettholde støtte for dine bein. Ikke trener svekker de støtte muskler, noe som skaper mer stress på leddene.

Sjekk med legen din først

Snakk med legen din om hvordan trening kan passe inn i din nåværende behandling plan. Hvilke typer øvelser er best for deg avhenger av din type leddgikt og hvilke ledd som er involvert. Din lege eller en fysioterapeut kan hjelpe deg med å finne den beste øvelsen plan for å gi deg mest mulig nytte med minst forverring av leddsmerter.

Øvelser for leddgikt

Din lege eller fysioterapeut kan anbefale øvelser som er best for deg, som kan inkludere range-of-motion øvelser, styrkeøvelser, aerobic trening og andre aktiviteter.

Range-of-motion øvelser
Disse øvelsene lindre stivhet og øke din evne til å bevege leddene gjennom hele spekteret av bevegelse. Range-of-motion øvelser innebære flytting leddene gjennom sin normale utvalget av bevegelse, for eksempel heve armene over hodet eller rulle skuldrene forover og bakover. Disse øvelsene kan gjøres daglig eller minst annenhver dag.

Styrkeøvelser
Disse øvelsene hjelpe deg å bygge sterke muskler som hjelper støtte og beskytte leddene. Vekt trening er et eksempel på en styrking øvelse som kan hjelpe deg å opprettholde din nåværende muskelstyrke eller øke den. Gjør din styrke øvelser annenhver dag - men ta en ekstra fridag hvis leddene er smertefulle eller du merker noen hevelse.

Aerob trening
Aerobic eller utholdenhet øvelser hjelpe med din generelle egnethet. De kan forbedre kardiovaskulær helse, hjelpe deg å kontrollere vekten og gi deg mer utholdenhet. På den måten vil du ha mer energi til å komme gjennom dagen. Eksempler på lav effekt aerobic øvelser som er enklere på leddene inkluderer turgåing, sykling og svømming. Prøv å jobbe deg opp til 20 til 30 minutter med aerobic trening tre ganger i uken. Du kan dele opp den gangen i 10-minutters blokker hvis det er enklere på leddene.

Andre aktiviteter
Enhver bevegelse, uansett hvor lite, kan hjelpe. Hvis en bestemt trening eller aktivitet appellerer til deg, ikke nøl med å spørre legen din om det er riktig for deg. Legen din kan gi deg OK å prøve milde former for yoga og tai chi. Tai chi kan forbedre balanse og bidra til å forhindre fall. Sørg for å fortelle din instruktør om din tilstand og unngå posisjoner eller bevegelser som kan forårsake smerte.

Se også

Trening hjelper lette leddgikt smerte og stivhet

Tips for å beskytte leddene

Begynn sakte å lette leddene i øvelsen hvis du ikke har vært aktiv på en stund. Hvis du presser deg selv for hardt, kan du overarbeid musklene dine. Dette kan forverre din leddsmerter.

Vurdere disse tipsene når du kommer i gang:

  • Påfør varme. Varmen kan slappe av ledd og muskler og lindre eventuelle smerter du har før du begynner. Varmebehandling - varme håndklær, varmt pakker eller en dusj - bør være varm, ikke smertelig varmt, og bør brukes i ca 20 minutter.
  • Flytt forsiktig. Flytt leddene forsiktig først for å varme opp. Du kan begynne med range-of-motion øvelser for fem til ti minutter før du går videre til å styrke eller aerobic øvelser.
  • Gå sakte. Trening med langsomme og enkel bevegelser. Hvis du begynner å merke smerte, ta en pause. Sharp smerter og smerter som er sterkere enn din vanlige leddsmerter kan indikere at noe er galt. Tregere hvis du legger merke til betennelse eller rødhet i leddene.
  • Ice etterpå. Bruk is til leddene som trengs etter aktivitet, spesielt etter aktivitet som forårsaker noen felles hevelse.

Stol på instinktene dine, og ikke øve mer energi enn du tror leddene kan håndtere. Ta det med ro og langsomt arbeid øvelsen lengde og intensitet opp som du avanserer.

Ikke overdriv

Leddgikt. Trening hjelper lette leddgikt smerte og stivhet.
Leddgikt. Trening hjelper lette leddgikt smerte og stivhet.

Du legger kanskje merke litt smerte etter trening hvis du ikke har vært aktiv på en stund. Generelt, hvis smertene varer lenger enn to timer etter at du trener, var du sannsynligvis trener for iherdig. Snakk med legen din om hva smerte er normalt og hva smerte er et tegn på noe mer alvorlig.

Hvis du har revmatoid artritt, spør legen din om du bør trene under generelle eller lokale flares. Ett alternativ er å arbeide gjennom felles fakler ved å gjøre bare range-of-motion øvelser, bare for å holde kroppen i bevegelse.

Treningsprogrammer for mennesker med leddgikt

Sjekk med legen din om treningsprogrammer i ditt område for folk med leddgikt. Sykehus og klinikker tilbyr noen ganger spesielle programmer, som gjør lokale helse-klubber.

The Arthritis Foundation gjennomfører treningsprogrammer for mennesker med leddgikt i mange deler av Europa. Programmer inkluderer treningstimer - i vann og på land - og walking grupper. Kontakt din lokale filial for mer informasjon.

Se også