Gilbert syndrom

Definisjon

Gilbert syndrom er en vanlig, mild leversykdom der leveren ikke behandler ordentlig et stoff som heter bilirubin. Bilirubin er produsert ved nedbryting av røde blodceller.

Gilberts (zheel-BAYRZ) syndrom er vanligvis ufarlig og trenger ingen behandling.

Gilbert syndrom skyldes en arvelig genmutasjon. Du er født med Gilberts syndrom, selv om det ofte går uoppdaget i mange år. Gilberts syndrom blir ofte oppdaget ved en tilfeldighet, for eksempel når du må ta en blodprøve som viser forhøyet bilirubin nivåer.

Gilbert syndrom er også kjent som konstitusjonell nedsatt leverfunksjon og familiær nonhemolytic gulsott.

Se også

Symptomer

Den ensomme tegn på Gilberts sykdom er at huden din og det hvite i øynene av og til har en gulaktig skjær (gulsott). Dette er forårsaket av litt forhøyede nivåer av bilirubin i blodet. Noen tilstander og situasjoner kan øke bilirubinnivåer, og dermed gulsott, hos personer med Gilberts syndrom. Disse inkluderer:

 • Sykdom, slik som en forkjølelse eller influensa
 • Fasting eller spise en svært lav-kalori diett
 • Dehydrering
 • Menstruasjon
 • Stress
 • Anstrengende trening
 • Mangel på søvn

Gulsott vil forsvinne når disse forholdene løse.

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din dersom du opplever gulsott. Gulsott har mange mulige årsaker.

Se også

Årsaker

Gilbert syndrom er forårsaket av en unormal genet som du arver fra foreldrene dine. Genet styrer et enzym som bidrar til å bryte ned bilirubin i leveren. Med en ineffektiv genet, overskudd av bilirubin bygge opp i blodet ditt.

Gilberts syndrom. Hvordan kroppen behandler normalt bilirubin.
Gilberts syndrom. Hvordan kroppen behandler normalt bilirubin.

Hvordan kroppen behandler normalt bilirubin
Bilirubin er et gulaktig pigment som er gjort når kroppen bryter ned gamle røde blodceller. Bilirubin reiser gjennom blodet til leveren. Normalt et enzym i leveren celler bryter ned bilirubin og fjerner den fra blodet. Bilirubin går fra leveren til tarmen med galle. Det er da utskilles i avføringen. En liten mengde av bilirubin forblir i blodet.

Slik det unormale genet er ført gjennom familier
Den unormale gen som forårsaker Gilbert syndrom er vanlig. Mange mennesker bærer én kopi av denne unormale genet. To unormale eksemplarer er vanligvis nødvendig for å føre Gilberts syndrom.

Se også

Risikofaktorer

Du har en økt risiko for Gilberts syndrom hvis begge foreldrene dine bærer det unormale genet som forårsaker sykdommen.

Se også

Komplikasjoner

Gulsott
Gilbert syndrom kan føre til episoder av gulsott. Imidlertid er gulsott mild, går bort av seg selv og ikke forårsaker noen helseproblemer. Hvis gulsott vedvarer, bør du oppsøke lege.

Bivirkninger med visse medisiner
Det lave nivået av bilirubin-prosessering enzym som forårsaker Gilberts syndrom kan også øke bivirkninger med visse medisiner, siden dette enzymet spiller en rolle i å hjelpe klare disse medikamentene fra kroppen din.

Spesielt kan irinotecan (Camptosar), en kreft kjemoterapi narkotika, nå giftige nivåer hvis du har Gilberts syndrom, forårsaker alvorlig diaré. Noen proteasehemmere som brukes til å behandle HIV forårsake forhøyede nivåer av bilirubin hos personer med Gilberts syndrom.

På grunn av potensialet for bivirkninger, hvis du har Gilberts syndrom, snakk med legen din før du tar noen nye medisiner.

Se også

Forberedelser til din avtale

Her er noen spørsmål som kan bidra til en diskusjon med legen din:

 • Er min bilirubin nivå signifikant forhøyet?
 • Bør jeg ha min bilirubin nivå testet igjen?
 • Jeg har opplevd noen uforklarlige symptomer. Kan disse være forårsaket av Gilberts syndrom?
 • Vil du se gjennom medisiner jeg tar for andre forhold for å sikre at de er kompatible med Gilbert syndrom?
 • Trenger jeg behandling for Gilberts syndrom?
 • Kan Gilbert syndrom forårsake komplikasjoner eller føre til leverskader?
 • Er det noe jeg kan gjøre for å holde en lav bilirubin nivå?
 • Er gulsott skadelig?
 • Hva er sannsynligheten for at mine barn eller andre slektninger har også Gilbert syndrom?

Se også

Tester og diagnose

Tilstedeværelsen av Gilberts syndrom blir ofte oppdaget ved en tilfeldighet, på grunn av enten:

 • Ta en blodprøve med forhøyede nivåer av bilirubin
 • Opplever gulsott uten åpenbar årsak

Legen vil undersøke deg og spør om symptomer på leversykdom, for eksempel magesmerter, mørk urin. Han eller hun kan anbefale blodprøver for å utelukke leverproblemer som kan føre til forhøyede nivåer av bilirubin. Vanlige blodprøver er:

 • Bilirubin test
 • Komplett blodprosent
 • Leverfunksjonstester

Kombinasjonen av normal blod og leverfunksjonsprøver og forhøyet bilirubin nivåer er en indikator på Gilberts syndrom. Ingen annen test er vanligvis nødvendig for å stille diagnosen.

Selv om det er til stede fra fødselen, Gilbert syndrom vanligvis ikke blir lagt merke til før puberteten eller senere, siden bilirubin produksjonen øker i puberteten. Det er mer vanlig diagnostisert hos menn.

Se også

Behandlinger og medisiner

Gilbert syndrom ikke krever behandling. De bilirubin i blodet kan variere over tid, og du kan av og til oppleve gulsott. Men dette går som regel bort av seg selv, og det ikke medfører noen negative effekter.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Visse hendelser i livet, som for eksempel stress, kan utløse episoder av høyere bilirubin i Gilberts syndrom, som fører til gulsott. Gjør hva du kan for å håndtere slike situasjoner kan bidra til å holde bilirubin under kontroll.

Disse trinnene omfatter:

 • Fortell alle leger om Gilberts syndrom. Gilberts syndrom påvirker måten kroppen behandler visse medisiner. Dette har potensial til å forverre bivirkninger. Fortell hver lege du besøker at du har Gilberts syndrom, slik at eventuelle medisiner kan velges med dette i tankene.
 • Spis et sunt kosthold. Velg et sunt kosthold full av frukt og grønnsaker. Unngå ekstremt lav-kalori diett. Hold deg til en rutine å spise tidsplan og unngå å faste eller hoppe over måltider.
 • Håndtere stress. Finn måter å håndtere stress i livet ditt. Tenk trening eller rolig tid alene til å takle stress.

Se også