Graviditet uke etter uke

Prenatal testing: er det riktig for deg?

Prenatal testing kan gi verdifull informasjon om barnets helse. Forstå risiko og fordeler, og hvordan prenatal testing kan påvirke svangerskapskontroll.

Graviditet er en tid med stor forventning - og angst.

Du kan lure på om du vil oppleve komplikasjoner eller hvis barnet vil ha helseproblemer. Ta trøst i det faktum at de fleste babyer blir født frisk. Likevel, vil du kanskje detaljer om babyens helse utover hva helsepersonell kan observere.

Tast prenatal testing.

Typer prenatal testing

Prenatal testing omfatter både screening tester og diagnostiske tester:

  • . Screening tester Prenatal screening tester kan identifisere om babyen er mer sannsynlig å ha visse vilkår - men de vanligvis ikke kan gjøre en definitiv diagnose. Generelle screening tester, for eksempel blodprøver og ultralydundersøkelser, er rutine i de fleste svangerskap. Spesifikke screening tester, for eksempel første og andre trimester screening for unormale kromosomer, også kan bli tilbudt. Screening tester utgjør ingen fare for mor eller baby.
  • Diagnostiske tester Hvis en screening test indikerer et mulig problem -. Eller din alder, familiehistorie eller medisinsk historie setter du økt risiko for å ha en baby med en genetisk problem - du kan vurdere en mer invasiv prenatal diagnostisk test. En diagnostisk test er den eneste måten å være sikker på en diagnose. Noen diagnostiske tester, for eksempel chorionic villus prøvetaking eller fostervannsprøve, bære en liten risiko for spontanabort.
Graviditet uke etter uke. Hva vil du gjøre med testresultatene?
Graviditet uke etter uke. Hva vil du gjøre med testresultatene?

Til tross for disse klare definisjoner, har de siste endringer i teknologi uklare linjen mellom tradisjonell screening og diagnostiske tester.

For eksempel er en ny blodprøve for Down syndrom nå tilgjengelig i enkelte områder. Testen analyserer fosterets DNA sirkulerer i en mors blodet. Hvis en tradisjonell screening test indikerer en høy risiko for Downs syndrom, kan den nye blodprøve definere risikoen tydeligere. Selv om det ikke regnes som en diagnostisk test, kan et normalt resultat eliminere behovet for mer invasive diagnostiske tester.

Se også

Prenatal testing: er det riktig for deg?

Spørsmål å vurdere

Prenatal screening tester for fosterets misdannelser er valgfrie. Det er viktig å foreta en informert beslutning om prenatal testing, spesielt hvis du er screening for fosterets tilstander som ikke kan behandles.

  • Hva vil du gjøre med testresultatene? Normal resultater kan lette din angst. Men hvis prenatal testing indikerer at barnet ditt kan ha en fødsel defekt, kan du bli møtt med hjerteskjærende beslutninger - for eksempel om å fortsette svangerskapet. På den annen side, kan du velkommen muligheten til å planlegge for babyens omsorg på forhånd.
  • Vil informasjonen forme din svangerskapskontroll? Noen prenatal tester oppdage problemer som kan behandles i løpet av svangerskapet. I andre tilfeller, varsler prenatal testing helsepersonell til en tilstand som krever umiddelbar behandling etter fødselen.
  • Hvor nøyaktig er resultatene? Prenatal testing er ikke perfekt. Frekvensen av falske negative og falske positive resultater varierer fra test til test.
  • Hva er risikoen veie risikoen for spesifikke prenatal tester -? Som angst, smerte eller mulig abort - mot verdien av å vite resultatene.
  • Hva er bekostning? Insurance dekning for prenatal testing varierer. Hvis testen du vurderer ikke dekkes av din forsikring plan, er du villig og i stand til å dekke kostnadene for testen på egen hånd?

Valget er ditt

Prenatal testing kan gi informasjon som påvirker din svangerskapskontroll. Husk imidlertid noen screening tester introdusere behovet for grundige personlige beslutninger. Til syvende og sist, er beslutningen om å forfølge prenatal testing opp til deg.

Hvis du er bekymret for prenatal testing, diskutere risiko og fordeler med helsepersonell. Du kan også møte med en genetisk veileder for en mer grundig evaluering.

En genetisk veileder kan hjelpe deg å forstå:

  • Oddsen for barnet ditt å utvikle en bestemt tilstand
  • Hvordan tilstanden vil påvirke babyens liv, inkludert babyens fysiske og mentale utvikling og livskvalitet
  • Mulig behandlingstilbud, enten under svangerskapet eller etter fødselen

Tar tid å vurdere alternativene vil hjelpe deg å ta den beste avgjørelsen for deg og babyen din.

Se også