Graviditet uke etter uke

Sex under svangerskapet: hva er OK, hva er ikke

Har graviditet piggete din interesse i sex? eller er sex det siste du tenker på? uansett, her er hva du trenger å vite om sex under svangerskapet.

Hvis du ønsker å bli gravid, har du sex. Ingen overraskelser der. Men hva med sex mens du er gravid? Svarene er ikke alltid like åpenbare.

Her er hva du trenger å vite om sex under svangerskapet.

Er det OK å ha sex under svangerskapet?

Så lenge svangerskapet går som normalt, kan du ha sex så ofte du vil - men du kanskje ikke alltid vil.

Ved første, hormonelle svingninger, kan tretthet og kvalme tappe din seksuelle lyst. Som svangerskapet skrider frem, kan vektøkning, ryggsmerter og andre symptomer ytterligere dempe din entusiasme for sex.

Dine følelser kan ta en toll på sexlyst, også.

Bekymringer om hvordan svangerskapet eller barnet vil forandre ditt forhold til din partner kan veie tungt på hjertet - selv når du ivrig forutse tillegg til familien din. Frykt om seksuell aktivitet å skade barnet eller angst om fødsel kan slå seg til tappe din sexlyst. Endringer i selvbildet ditt kan spille en rolle også, spesielt som svangerskapet skrider frem.

Kan sex under svangerskapet føre til en spontanabort?

Selv om mange par er bekymret for at sex under svangerskapet vil føre til en abort, sex er vanligvis ikke en bekymring. Tidlige spontanaborter er vanligvis knyttet til kromosomavvik eller andre problemer i utviklingsland baby - ikke til noe du gjør eller ikke gjør.

Skader sex under svangerskapet babyen?

Din fosteret er beskyttet av fostervann i livmoren din, så vel som de sterke musklene i livmoren seg selv. Seksuell aktivitet vil ikke påvirke din baby.

Hva er de beste seksuelle posisjoner under svangerskapet?

Så lenge du er komfortabel, de fleste seksuelle stillinger er OK under svangerskapet.

Som svangerskapet skrider frem, å eksperimentere finne ut hva som fungerer best. Snarere enn å ligge på ryggen, for eksempel, kan det være lurt å ligge ved siden av partneren din sidelengs, eller stå på toppen av partneren din eller foran partneren din.

La kreativiteten ta over, så lenge du holder gjensidig glede og komfort i tankene.

Hva om oral og anal sex?

Oral sex er trygt under svangerskapet. Hvis du mottar oral sex, men sørg for at partneren din ikke blåser luft inn i skjeden din. Sjelden, kan et utbrudd av luft blokkere en blodåre (luft emboli) - som kan være en livstruende tilstand for deg og babyen.

Vanligvis er analsex ikke anbefalt under graviditet. Anal sex kan være ubehagelig hvis du har graviditet-relaterte hemorroider. Mer om, kan anal sex tillate smitte-forårsaker bakterier å spre seg fra endetarmen til skjeden.

Se også

Sex under svangerskapet: hva er OK, hva er ikke

Er kondomer nødvendig?

Eksponering for seksuelt overførbare infeksjoner under svangerskapet øker risikoen for infeksjoner som kan påvirke svangerskapet og barnets helse.

Bruk kondom hvis:

  • Partneren din har en seksuelt overført infeksjon
  • Du er ikke i en gjensidig monogamt forhold
  • Du velger å ha sex med en ny partner under graviditet

Kan orgasmer utløse prematur arbeidskraft?

Orgasmer kan føre til livmor sammentrekninger, men disse sammentrekningene er forskjellig fra sammentrekningene du vil føle deg under fødselen. Orgasmer - med eller uten samleie - er ikke sannsynlig å øke risikoen for prematur arbeidskraft eller for tidlig fødsel.

Tilsvarende er sex ikke sannsynlig å utløse arbeidskraft selv som forfallsdato nærmer seg.

Er det ganger når sex bør unngås?

Selv om de fleste kvinner kan trygt ha sex gjennom hele svangerskapet, noen ganger er det best å være forsiktig.

Din helsepersonell kan anbefale å unngå sex dersom:

  • Du har en historie med preterm arbeidskraft eller for tidlig fødsel
  • Du har uforklarlige blødninger fra skjeden
  • Du lekker fostervann
  • Livmorhalsen begynner å åpne for tidlig (cervical inkompetanse)
  • Din morkaken helt eller delvis dekker livmorhalsen åpningen (placenta previa)

Hva om jeg ikke ønsker å ha sex?

Det er OK. Det er mer til et seksuelt forhold enn samleie.

Del dine behov og bekymringer med din partner i et åpent og kjærlig måte. Hvis sex er vanskelig, lite appellerende eller off-limits, prøv en annen type kontakt - for eksempel kosing, kyssing eller massasje.

Etter at barnet er født, hvordan kan jeg snart ha sex?

Enten du føder vaginalt eller ved keisersnitt, vil kroppen din trenger tid til å gro. Mange helsepersonell anbefaler å vente 4-6 uker før du fortsetter samleie. Dette gir tid for din livmorhalsen for å lukke og noen tårer eller en reparert episiotomi å helbrede.

Hvis du er for sår eller utmattet til å tenke på sex, opprettholde intimitet på andre måter. Hold kontakten i løpet av dagen med korte telefonsamtaler, e-postmeldinger eller tekstmeldinger. Reservere et par rolige minutter for hverandre før dagen begynner eller mens du trappe ned før sengetid.

Når du er klar til å ha sex, ta det rolig - og bruke en pålitelig prevensjonsmetode hvis du ønsker å hindre en etterfølgende svangerskap.

Se også